iwona-mama-majki 18.08.06, 12:08 Gdzie moge znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 12:31 Wrzuć hasło w gogle i wyskoczy Tobie parę stronek. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
baaasiiia Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 12:46 iwona-mama-majki napisała: > Gdzie moge znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat ? Napisz coś więcej - jeżeli chcesz, to na priv. Trochę przeżyłam w tym temacie..... Odpowiedz Link Zgłoś
iwona-mama-majki Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 15:25 baaasiiia - chodzi mi o podstawowe informacje. Moja koleżanka usłyszała taką diagnozę od lekarza ( opróz tego znalazł dwie torbiele na szyjce płodu , wodę w płucu ), jest w 15 tygodniu ciąży, lekarz nie chciał nic powiedzieć bliżej , kazał czekać do końca przyszłego tygodnia na konsultację a ona odchodzi od zmysłów. No a w google nic konkretnego nie ma na temat przyczyny, ewentualnego leczenia i oczywistych zagrożeń dla dziecka. Jeśli możesz napisz mi podstawowe informacje, bedę bardzo wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-mama Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 16:26 znalazłam taka infoBRZĘK NIEIMMUNOLOGICZNY PŁODU ― CZYNNIKI PROGNOSTYCZNE NA PODSTAWIE ANALIZY 230 PRZYPADKÓW Z UWZGLĘDNIENIEM ECHOKARDIOGRAFII PŁODOWEJ PIOTR KACZMAREK, BOGUMIŁ JACZEWSKI, PRZEMYSŁAW OSZUKOWSKI, MARIA RESPONDEK- LIBERSKA słowa kluczowe: nieimmunologiczny obrzęk uogólniony płodu, rokowanie, echokardiografia płodowa, terapia płodu Streszczenie: Obrzęk nieimmunologiczny płodu (NIHF) jest objawem wielu anomalii płodu i zwykle związany jest ze złym rokowaniem. W latach 1992 ― 2002 w Zakładzie Diagnostyki i Profilaktyki Wad Wrodzonych ICZMP przebadano 230 płodów z NIHF. Najgorsze rokowanie stwierdzono w grupach mnogich wad wrodzonych i wad serca współistniejących z NIHF oraz u płodów z cechami niewydolności krążenia. Szansę na przeżycie rosną w przypadkach NIHF bez wad strukturalnych a związanych z anomaliami czynnościowymi, infekcjami wewnątrzmacicznymi lub w wybranych przypadkach po terapii in utero. Analiza danych podkreśla duże znaczenie echokardiografii płodowej w diagnostyce NIHF. ADRES AUTORÓW: Pracownia USG Kliniki Perinatologii Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki ul. Rzgowska 281/289, 93 ― 338 Łódź ale chyba nie powinas pokazywac tego kolezance. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-mama Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 16:33 poszukaj jeszcze w google jest sporo info Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-mama Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 16:42 www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=4424&alt=54 Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-mama Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 16:44 www.umed.lodz.pl/fetalecho/index.php?img=przypadek&str=9908 Odpowiedz Link Zgłoś
baaasiiia Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 20:15 iwona-mama-majki napisała: > baaasiiia - chodzi mi o podstawowe informacje. Moja koleżanka usłyszała taką > diagnozę od lekarza ( opróz tego znalazł dwie torbiele na szyjce płodu , wodę w > > płucu ), jest w 15 tygodniu ciąży, lekarz nie chciał nic powiedzieć bliżej , > kazał czekać do końca przyszłego tygodnia na konsultację a ona odchodzi od > zmysłów. No a w google nic konkretnego nie ma na temat przyczyny, ewentualnego > leczenia i oczywistych zagrożeń dla dziecka. Jeśli możesz napisz mi podstawowe > informacje, bedę bardzo wdzięczna To, co napiszę nie będzie wesołe! U mnie było tak samo -15/16 tydzień na USG wyszła woda w płucach; skierowanie do specjalisty z lepszym sprzętem i diagnoza jak wyrok: prawdopodobnie zespół Turnera, dziecko się nie urodzi, umrze we mnie, cud, jeżeli donoszę do terminu... Wszystko się spełniło, amniopunkkcja potwierdziła diagnozę... Nie jestem w stanie napisać nic więcej, bo ciągle to bardzo boli, mimo, że po tej ciąży zaszłam w kolejną i mam zdrowego synka. Czy koleżanka mieszka w Wwie? Odpowiedz Link Zgłoś
lula2006 Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 26.11.06, 00:19 Przepraszam, że wracam do bolesnych dla Ciebie spraw, ale trzy dni temu byłam na usg genetycznym w Łodzi i lekarz postawił mi diagnozępodobną do Twojej.Właściwie już straciłam nadzieję na szczęśliwe rozwiązanie tej ciąży. Na aminopunkcję muszę jeszcze zaczekać prawie miesiąc. Wcześniej czeka mnie wizyta u genetyka i strasznie się boję. Lekarze powiedzieli mi, że ciąża może obumrzeć. Jeśli to nie jest dla Ciebie za trudne, napisz mi jak to przebiegało u Ciebie. Czuję się okropnie,bo jeszcze we wtorek, czytając książki o ciąży wyobrażałam sobie jak moje dziecko rośnie a teraz czekam na jego śmierć. pozdrawiam Lula Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 26.11.06, 00:48 nic nie wiem na ten temat... ale nie wyobrazam sobie Waszego bolu dziewczyny! jestescie bardzo dzielne! moze na forum: "Trudna ciaza" znajdziecie wiecej informacji? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20515 Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkagosia Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 26.11.06, 11:38 Chciałabym nawiązać tylko do jednej sprawy Zespół Turnera nie jest w żadnym razie wyrokiem śmierci. owszem, lekarze mogą mówić o przerwaniu ciąży ale należy sobie uświadomić, że jest to wada, z którą można żyć Zapraszam na stronę osób dotknietych tą chorobą www.turner.org.pl Niestety lekarze często są skłonni pokazywać obraz zjak najgorszej strony, skłaniać do terminacji ciąży. tymczasem kobiety z ZT są sprawne intelektualnie, mogą się leczyć dzięki czemu nie rozwijają się fizyczne znamiona choroby, kształcą się, prowadzą normalne życie, są aktywne zawodowo, wspaniałe i miłe Zespół Turnera to zaden wyrok i naprawdę nie trzeba w ten sposób myśleć Można za to wiedząc w ciązy o tym pomyśleć jak leczyć dziecko aby było mu jak najlepiej pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś