Dodaj do ulubionych

Nieimmunologiczny obrzęk płodu

18.08.06, 12:08
Gdzie moge znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat ?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 12:31
      Wrzuć hasło w gogle i wyskoczy Tobie parę stronek.
      Pzdr.Gosia
    • baaasiiia Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 12:46
      iwona-mama-majki napisała:

> Gdzie moge znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat ?

Napisz coś więcej - jeżeli chcesz, to na priv. Trochę przeżyłam w tym temacie.....
      • iwona-mama-majki Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 15:25
        baaasiiia - chodzi mi o podstawowe informacje. Moja koleżanka usłyszała taką
        diagnozę od lekarza ( opróz tego znalazł dwie torbiele na szyjce płodu , wodę w
        płucu ), jest w 15 tygodniu ciąży, lekarz nie chciał nic powiedzieć bliżej ,
        kazał czekać do końca przyszłego tygodnia na konsultację a ona odchodzi od
        zmysłów. No a w google nic konkretnego nie ma na temat przyczyny, ewentualnego
        leczenia i oczywistych zagrożeń dla dziecka. Jeśli możesz napisz mi podstawowe
        informacje, bedę bardzo wdzięczna
        • aneta-mama Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 16:26
          znalazłam taka infosurprisedBRZĘK NIEIMMUNOLOGICZNY PŁODU ― CZYNNIKI PROGNOSTYCZNE NA
          PODSTAWIE ANALIZY 230 PRZYPADKÓW Z UWZGLĘDNIENIEM ECHOKARDIOGRAFII PŁODOWEJ
          PIOTR KACZMAREK, BOGUMIŁ JACZEWSKI, PRZEMYSŁAW OSZUKOWSKI, MARIA RESPONDEK-
          LIBERSKA

słowa kluczowe: nieimmunologiczny obrzęk uogólniony płodu, rokowanie,
          echokardiografia płodowa, terapia płodu

Streszczenie:
          Obrzęk nieimmunologiczny płodu (NIHF) jest objawem wielu anomalii płodu i
          zwykle związany jest ze złym rokowaniem. W latach 1992 ― 2002 w Zakładzie
          Diagnostyki i Profilaktyki Wad Wrodzonych ICZMP przebadano 230 płodów z NIHF.
          Najgorsze rokowanie stwierdzono w grupach mnogich wad wrodzonych i wad serca
          współistniejących z NIHF oraz u płodów z cechami niewydolności krążenia. Szansę
          na przeżycie rosną w przypadkach NIHF bez wad strukturalnych a związanych z
          anomaliami czynnościowymi, infekcjami wewnątrzmacicznymi lub w wybranych
          przypadkach po terapii in utero. Analiza danych podkreśla duże znaczenie
          echokardiografii płodowej w diagnostyce NIHF.

ADRES AUTORÓW:
          Pracownia USG Kliniki Perinatologii Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki ul.
          Rzgowska 281/289, 93 ― 338 Łódź

ale chyba nie powinas pokazywac tego kolezance.
          • aneta-mama Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 16:33
            poszukaj jeszcze w google jest sporo info
            • aneta-mama Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 16:42
              www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=4424&alt=54
              • aneta-mama Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 16:44
                www.umed.lodz.pl/fetalecho/index.php?img=przypadek&str=9908
        • baaasiiia Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 18.08.06, 20:15
          iwona-mama-majki napisała:

> baaasiiia - chodzi mi o podstawowe informacje. Moja koleżanka usłyszała taką
          > diagnozę od lekarza ( opróz tego znalazł dwie torbiele na szyjce płodu , wodę w
          >
          > płucu ), jest w 15 tygodniu ciąży, lekarz nie chciał nic powiedzieć bliżej ,
          > kazał czekać do końca przyszłego tygodnia na konsultację a ona odchodzi od
          > zmysłów. No a w google nic konkretnego nie ma na temat przyczyny, ewentualnego
          > leczenia i oczywistych zagrożeń dla dziecka. Jeśli możesz napisz mi podstawowe
          > informacje, bedę bardzo wdzięczna

To, co napiszę nie będzie wesołe!
          U mnie było tak samo -15/16 tydzień na USG wyszła woda w płucach; skierowanie do
          specjalisty z lepszym sprzętem i diagnoza jak wyrok: prawdopodobnie zespół
          Turnera, dziecko się nie urodzi, umrze we mnie, cud, jeżeli donoszę do
          terminu... Wszystko się spełniło, amniopunkkcja potwierdziła diagnozę...
          Nie jestem w stanie napisać nic więcej, bo ciągle to bardzo boli, mimo, że po
          tej ciąży zaszłam w kolejną i mam zdrowego synka.
          Czy koleżanka mieszka w Wwie?
          • lula2006 Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 26.11.06, 00:19
            Przepraszam, że wracam do bolesnych dla Ciebie spraw, ale trzy dni temu byłam
            na usg genetycznym w Łodzi i lekarz postawił mi diagnozępodobną do
            Twojej.Właściwie już straciłam nadzieję na szczęśliwe rozwiązanie tej ciąży. Na
            aminopunkcję muszę jeszcze zaczekać prawie miesiąc. Wcześniej czeka mnie wizyta
            u genetyka i strasznie się boję. Lekarze powiedzieli mi, że ciąża może
            obumrzeć. Jeśli to nie jest dla Ciebie za trudne, napisz mi jak to przebiegało
            u Ciebie. Czuję się okropnie,bo jeszcze we wtorek, czytając książki o ciąży
            wyobrażałam sobie jak moje dziecko rośnie a teraz czekam na jego śmierć.
            pozdrawiam
            Lula
            • piegoosek Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 26.11.06, 00:48
              nic nie wiem na ten temat... ale nie wyobrazam sobie Waszego bolu dziewczyny!
              jestescie bardzo dzielne!
              moze na forum: "Trudna ciaza" znajdziecie wiecej informacji?
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20515
    • agnieszkagosia Re: Nieimmunologiczny obrzęk płodu 26.11.06, 11:38
      Chciałabym nawiązać tylko do jednej sprawy
      Zespół Turnera nie jest w żadnym razie wyrokiem śmierci. owszem, lekarze mogą
      mówić o przerwaniu ciąży ale należy sobie uświadomić, że jest to wada, z którą
      można żyć
      Zapraszam na stronę osób dotknietych tą chorobą
      www.turner.org.pl
      Niestety lekarze często są skłonni pokazywać obraz zjak najgorszej strony,
      skłaniać do terminacji ciąży. tymczasem kobiety z ZT są sprawne intelektualnie,
      mogą się leczyć dzięki czemu nie rozwijają się fizyczne znamiona choroby,
      kształcą się, prowadzą normalne życie, są aktywne zawodowo, wspaniałe i miłe
      Zespół Turnera to zaden wyrok i naprawdę nie trzeba w ten sposób myśleć
      Można za to wiedząc w ciązy o tym pomyśleć jak leczyć dziecko aby było mu jak
      najlepiej
      pozdrawiam
      Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka