Dodaj do ulubionych

Od kiedy antykoncepcja po porodzie?

18.08.06, 13:06
No, wiem że zapewne jak tylko wrócimy z małżem do seksowania smile. Zastanawiam
się się tylko nad metodą i kiedy ją zacząć stosować. Czy jeśli zdecyduję się
na pigułki (brałam przed) to czy muszę zacząć je brac na długo przed powrotem
do współżycia? Co wtedy z karmieniem? Wiem że są pigułki dla karmiących ale...
A jak wygląda sprawa z wkładką? Przy najbliższej okazji pogadam n/t z moim
ginem, jednak chciałam też poznac Wasze doświadczenia i opinie.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Od kiedy antykoncepcja po porodzie? 18.08.06, 13:10
      Dlaczego przy Cerazette jest ale...
      Możesz Cerazette brać już po 6 tyg.połogu jeśli wszystko będzie oki.
      Są dwie szkoły co do wkładki.
      Jedni ginekolodzy zakładją dopiero wtedy jak dostanie się pierwszą miesiączkę
      po porodzie bo wtedy wiadomo,że organizm jest sprawny i powrócił do trudach
      ciąży,porodu i karmienia do "sił"I to jest rozsądne.
      Można zastrzyk Depo-provera raz na trzy mies,ale po nim jest sporo skutków
      ubocznych.
      Ja miałam okres po 6 mies. po porodzie i wtedy gin.założył wkładkę.
      Pzdr.Gosia
      • chipsi Re: Od kiedy antykoncepcja po porodzie? 18.08.06, 13:15
        To "ale" odnosiło się ogólnie do pigułek. Z jednej strony byłam zadowolona, z
        drugiej jednak tyłam a po odstawieniu długo dochodziłam do siebie i miałam
        problem z zajściem w ciąże więc teraz trochę się obawiam by brać i jeszcze karmić.
        • malgosiek2 Re: Od kiedy antykoncepcja po porodzie? 18.08.06, 13:18
          Prędzej utyjesz od Depo-Provera niz od Cerazette.
          Pzdr.Gosia
        • spa76 Re: ale 18.08.06, 13:21
          może to paranoiczna teoria, ale ja się troche obawiam, że śladowe ilości
          hormonów z tabletek przenikają jednak do mleka i nie wiadomo jak to wpływa na
          dziecko. wiadomo, że o hormonach wiele jeszcze nie wiadomo ale ich rola w
          rozwoju i funkcjonowaniu organizmu jest bardzo duża. nie mam tu na myśli
          skutków typu choroby nowotworowe tylko raczej bardzo subtelne ale byc może
          trwałe zmiany w funkcjonowaniu układu nerwowego i hormonalnego dziecka.
          • apdutkiewicz Re: ale 18.08.06, 13:26
            Zgadza się. Jestem 8 miesięcy po porodzie, ale wciąż karmię piersią i zdecydowaliśmy się z mężem po prostu na prezerwatywy. Cerazette są zbyt krótko na rynku, aby doładnie sprawdzić czy są bezpieczne.Przecież dzieci mam biorących pigułki w czasie karmienia nadal są dziećmi, a konsekwencje mogą pojawić się w przyszłości. I może to jest paranoiczna teoria, ale jeśli chodzi o zdrowie mojego synka, to całkiem uzasadniona.
          • malgosiek2 Re: ale 18.08.06, 13:26
            Cerazette to progesteron a on nie wpływa na wydzielanie mleka czy dziecko jak
            estrogeny.
            Pzdr.Gosia
            • spa76 Re: ale 18.08.06, 13:37
              tutaj jest amerykański raport z 2004 dotyczący skutków ubocznych
              stosowania progesteronu w rozmaitych kontekstach:
              www.oehha.ca.gov/prop65/hazard_ident/pdf_zip/progeshid5.pdf
              długi dosyć, więc w skrócie powiem, że nie są to zatrważające wyniki (jak
              zwykle w tego typu badaniach skutki uboczne na zwierzetach, przy dużych
              dawkach), ale nie upoważniają też do wniosku, że to hormon całkowicie
              bezpieczny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka