kameleon_f1 12.09.06, 20:10 czy któraś z Was wie, w którym tygodniu ciąży maleństwo wybiera "ostateczną pozycję"??? ewentuaknie do którego tygodnia może się ona zmienić??? chcę urodzić siłami natury, ale narazie nie mam na to żadnych szans... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patylda Re: ułożenie płodu ;) 12.09.06, 21:23 w 1 ciąży do 4 tyg. przed porodem, potem rzadko zdaża się by zmieniło pozycję. W 2 ciąży może się przewrócić nawet tuż przed porodem. Odpowiedz Link Zgłoś
piedor Re: ułożenie płodu ;) 12.09.06, 21:26 A ja czytalam ze czasami zmienia pozycje kilka dni przed porodem. Badz dobrej mysli. Podobno masowanie brzucha pomaga ale to lepiej potwierdzic u lekarza.Moze poszperaj po forum.Na pewno byl juz taki temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mariken Re: ułożenie płodu ;) 12.09.06, 21:33 właśnie wróciłam z zajęć w szkole rodzenia. jeśli chcemy malucha "zmusić" do przekręcenia się głową w dół, można spróbować za pomocą kilku prostych ćwiczeń (oczywiście te dziewczyny, które mogą ćwiczyć) - to powiedziała nam rehabilitantka. po pierwsze, kładziemy się na plecach, unosimy biodra, podkładamy pod nie poduszkę/koc i masujemy brzuch zgodnie z ruchem wskazówek zegara. po drugie - wszelkie ćwiczenia w skręcie tułowia. klęczymy opierając ręce na podłodze i chodzimy tylko rękami od prawej do lewej stopy i z powrotem, nie odrywając kolan od podłogi. joaśka Odpowiedz Link Zgłoś
mariken Re: ułożenie płodu ;) 12.09.06, 21:34 aha, pierwsze ćwiczenie powinno trwać do około 10 minut nawet trzy razy dziennie powodzenia! joaśka Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_1985 Re: ułożenie płodu ;) 12.09.06, 22:23 mnie dośc późno dziecko sie odwróciło, bodajże w 7 mies. Rozpaczałam bo miałam nadzieję na CC Odpowiedz Link Zgłoś