kat121 20.09.06, 15:32 Mam problem ukąsiłmnie kleszcz jestemw połowie ciąży czy powinnam pójść z tym do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia9944 Re: kleszcza ciąża 20.09.06, 15:34 Ja poszlam do lekarza po ukaszeniu kleszcza nawet wtedy kiedy nie bylam w ciazy, a wiec zawsze lepiej isc upewnic sie ze jest wszystko ok. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
aga_antek Re: kleszcza ciąża 20.09.06, 15:50 Ja też jestem w ciąży i mnie również ukąsił kleszcz. Nie chodziłam specjalnie z tym do lekarza. Obserwowałam, czy nie dzieje się nic dziwnego i zgłosiłam to w czasie wyznaczonej wizyty u lekarki prowadzącej ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
tuniatunia Re: kleszcza ciąża 20.09.06, 19:28 Mialam podobny problem - bylam wtedy w 28 albo 29 tc. Poniewaz bylam na urlopie - najpierw zadzwonilam do swojego lekarza - kazal mi kleszcza zgrabnie i jak najszybciej usunac, zdezynfekowac i zaczekac jedna dobe. Jezeli cos by sie dzialo (rumien, wysypka, bol, pieczenie, swedzenie) - jechac do szpitala/przychodni. Na szczescie nic sie nie dzialo Tunia Odpowiedz Link Zgłoś
jojosto Re: kleszcza ciąża 21.09.06, 02:27 ja poszlam (tyd 25) do lekarza usunac, rozwazano podanie antybiotyku, ale nie zdecydowano sie obserwowalam to miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
ila79 Re: kleszcza ciąża 21.09.06, 08:23 Ponieważ całą rodziną jesteśmy zapalonymi grzybiarzami , przed sezonem zapytałam lekarza co robić w wypadku wbicia się kleszcza i czy to jest niebezpieczne (miałam już chyba ze 3 kleszcze i nawet nauczyłam sie je usuwać). Więc kleszcz jako taki nie jest groźny, groźne są natomiast choroby które on przenosi (np. borelioza). Myślę, że jeśli miejsce po kleszczu nie będzie zaczerwienione i bolesne (pierwsze obiawy zakażenia) to nie masz się czym martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: kleszcza ciąża 21.09.06, 12:17 w ciązy i tak nie można podjąć pełnego leczenia przy boreliozie, bo trwa długo i podaje się wys. dawki antybiotyku. Odpowiedz Link Zgłoś