Dodaj do ulubionych

Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy

27.09.06, 12:33
Byłąm wczoraj u lekarza,kóry na podstawie USG stwiedził że ciązą 8t rozwija
się za wolno.tj. wg niego na tym etapie zarodek powinien byc dużo większy a ma
dopiero 7,6mm. Przypisał mie tabletki lecytyne pod język i mam miec kolejną
wizyte za tydzień. Bardzo się martwię.. Czy któras z Was miała podobna sytuacje?
Jak to się skonczyło?
Obserwuj wątek
    • ineska2 Re: Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy 27.09.06, 15:10
      musisz uzbroic sie w cierpliwosc, nie martw sie na zapas, trzymam kciuki, zeby
      wszsytko bylo dobrze. jak po nastepnym badaniu beda watpliwosci mozesz pojsc do
      innego lekarza, ktory ma naprawde dobry sprzet, zeby wszystko dokladnie ocenic.
      pozdrawiam!
      • betti23 Re: Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy 27.09.06, 15:19
        u mnie w 14tc-mial 73mm i to ksiazkowa wielkosc-teraz jestem w 24tc i nadal
        rosnie ladnie-chyba cos pokrecilas
        w 8tc to moj maluszek mial chyba 18mm
        • betti23 Re: Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy 27.09.06, 15:20
          mowimy oczywiscie-o wymiarze-CRL
        • shemsi1 Re: Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy 27.09.06, 15:21
          ja bym ci też poradziła innego lekarza...
          mój pierwszy mnie tak nastrzaszył, że już mnie nie zobaczył. Nie powinno się
          tak, tym bardziej że to początek ciąży i maleństwo to jest maleństwo.
          Sprawdze w mojej karcie ciąży ile wtedy miały dzieci, napiszę Ci.
          • shemsi1 Re: Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy 27.09.06, 15:31
            Betti ma rację, coś się pomyliłaś.
            w 12 tc (mam trojaczki) maluszki miały 56, 54 i 53 CRL
            tak mam w karcie
    • mamafilipa4 Re: Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy 27.09.06, 15:59
      chyba luteinę, co?
      smile
      7,6mm to znaczy niecałe 8mm?
      jak dla mnie całkiem normalny zarodek jak na 8 tydzień

pozdrawiam
      • marta2202 Re: Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy 27.09.06, 16:14
        Ja 10t5d CRL 39,6 i nic lekarz nie mówił że za mały.
        • breili Re: Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy 27.09.06, 16:46
          beverly juz Ci odpisalam na "W oczekiwaniu". Tam pisalas ze zarodek mial 6,7
          mm. w kazdym razie to na pewno nie jest wielkosc odpowiadajaca 6 tygodniowi
          (pisalas o tym na innym forum) tylko przynajmniej koncowce 7 tygodnia. Tak wiec
          uwazam ze nie masz sie czym martwic, bo ciaza moze byc faktycznie pare dni
          mlodsza niz wedlug OM.
      • beverly76 Re: Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy 27.09.06, 21:53
        Witaj mamofilipa4 oczywiści jako doświadczona mama masz rację chodziło o
        luteinę i rzeczywiście przekręciłam nazwę leku. To jest moja pierwsza ciąża i
        bardzo to wszystko przeżywam. Dodatkowo mam zaburzenia hormonalne i
        niedoczynność tarczycy. Więc gdy usłyszałam mądre słowa p. doktor to odrazu
        panika że coś się dzieje z moim mwyczekanym juniorkiem. Fajnie że jest takie
        forum. Gdzie można pogadać z życzliwymi osobami które już to przeszły. Czyli
        uważasz że ten rozmiar tj. niecałe 8mm jak na ten tc to ok? Ciągle kartkuje
        taką książkę Stanisława Radowickiego "Ciąza poród połóg" i tam jako prawidłowy
        rozmiar 6 tc podany jest 13mm (według lekarzy jest to oczywiście tydz. 8 ).
        Zrób to znowu i mnie pociesz. smile)) Pozdrowionka
    • babi74 Re: Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy 27.09.06, 20:21
      W wyliczeniach mojego medyka i w moich sa dwa tygodnie roznicy,wiec mnie tez na
      poczatku straszyli ze cos im tu nie pasuje.A jeszcze do tego mialam niski poziom
      hcg i bolal mnie brzuch,na Usg nie widzieli jeszcze Malenstawa tylko pecherzyk i
      kazali mi wszystkie badania jeszcze raz robic za tydzien.Wyobrazasz sobie co
      przezylam przez ten tydzien?I oczywiscie okazalo sie ze wszystko jest w
      porzadku,a w wyliczeniach co do wielkosci ciazy ja mialam racje.Tak ze uszy do
      gory,wiadomo ze badania musisz robic i chodzic do lekarza ale nie przejmuj sie
      tak do konca tym co oni mowia,pomylki na poczatku ciazy sa bardzo czeste.
      • beverly76 Re: Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy 27.09.06, 22:05
        Dziewczyny czytając te forum dochodze do wniosku że często dochodzi to do
        nieporozumień przy podawaniu tygodnia ciązy część osób liczy od chwili
        zapłodnenia, inne znowu posługują się tygodniami lekarskimi a efekt jest taki,
        że coś nam nie gra z tymi milimetrami "bo w tym tygodni to zamało albo
        odwrotnie". A u mnie na wydruku z USG p. doktor napisała "7 week 4 days -
        rozmiar 7,6m - pecherz bez echa płodu" i co o tym myślicie?
      • beverly76 Re: Nieprawdiłowy(za wolny) rozwój ciązy 27.09.06, 22:12
        Bebi74, a który to tydz u Ciebie? Czy też doktorzyca Cie straszyła?
    • betsypetsy Miałam identyczna sytuację 27.09.06, 22:37
      i pocieszę cię, że teraz jestem w 16 tc i wszystko jest ok. Lekarz przy
      pierwszym usg stwierdził ze ciaża jest o ok. 3 tyg. za mała i powiedział, ze
      prawdopodobnie skończy się to zabiegiem i chciał mnie położyć na oddział. nie
      zgodziłam się poszlam za 2 tyg do innego lekarza i okazało się, że wszystko ok,
      ciaża się rozwija dzidziuś ładnie rośnie. Przeżyłam to bardzo ale wiedziałam,
      ze jest dobrze i musi być dobrze to dodawało mi otuchy. Nie przejmuj sie będzie
      wszystko dobrze.
      • shemsi1 kalendarzyk 28.09.06, 10:06
        mam taki kalendarzyk z gazety, takie kółeczko, gdzie się liczy tygodnie już od
        dnia ostatniej miesiączki! a przeciez gdzie tam zapłodnienie wink chyba za 2 tyg
        jakoś... to jest podobno związane z fazami księżyca, kolezanka mi mówiła, nie
        znam się.
        Może niektórzy lekarze się tym sugerują??
        Mój się bardziej sugeruje ich wagą, wielkością, potem wg tego oblicza tydzień
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka