Dodaj do ulubionych

karmienie piersią w ciąży

20.10.06, 08:55
czy odstawiałyście dziecko przed rozpoczęciem starań o kolejnego dzidziusia,
żeby troche zregenerowac organizm. a może któraś karmiła dziecko będąc w
kolejnej ciąży. Mnie koleżanka nastraszyła, że jej znajoma karmiła w czasie
ciąży i dziecko jest teraz gorzej rozwinięte. Czy karmiernie w ciąży lub tuż
przed nią może miec taki wpływ?
Mam 7-miesięcznego synka, którego jeszcze karmię piersią i już w tym miesiącu
chcielibyśmy rozpocząc kolejne starania. Czy karmienie jest przeciwskazaniem?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: karmienie piersią w ciąży 20.10.06, 08:58
      Polecam poczytać
      maas.blox.pl/2006/04/Ciekawe-watki-na-forum-Karmienie-piersia.html
    • t.nina1 Re: karmienie piersią w ciąży 20.10.06, 10:10
      Karmiłam córcię do końca 4 m-ca drugiej ciąży. Teraz, w trzeciej ciąży nadal
      karmię młodszą (choć chciałabym przestać).
      Mój lekarz twierdzi, że powinnam wkrótce odstawić, gdyż najwięcej stracę na tym
      ja, organizm tak to reguluje, że płód i karmione dziecko będą dostawały to co
      potrzebują, a mój organim to co zostanie, jeśli coś zostanie.
      Moja druga córa urodziła się zdrowiutka i na pewno nie jest gorzej rozwinięta,
      cokolwiek miałoby to znaczyć w ocenie wspomnianej znajomej.
    • mika_p Re: karmienie piersią w ciąży 20.10.06, 11:24
      Wejdź na forum Długie karmienie piersią:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=21000
      znajdziesz tam sporo historii matek ktore karmiły w ciązy a potem dójkę naraz.

Bez sensu odstawiac dziecko - zwłaszcza tak małe jak twoje - tylko dlatego, ze
      zaczynasz starania. Starania mogą zająć wam pół roku, czemu przez ten czas
      synek miałby pić inne mleko niz twoje?
      Jak juz zajdziesz w ciąże, to podejmiesz decyzję o odstawieniu - jak pierwsza
      ciaza była problemowa, to szybciej, jak normalna - to później. I tyle.

Miłego starania smile
    • echtom Re: karmienie piersią w ciąży 20.10.06, 14:14
      W czasie starań nie odstawiaj. Jak już będziesz w ciąży, zdaj się na intuicję.
      Ja przestałam karmić w 5 tygodniu drugiej ciąży, bo w czasie karmienia
      odczuwałam skurcze macicy i bałam się, że mi ta ciąża poleci. Nie sądzę, że
      karmienie 7-miesięcznego dziecka bardzo osłabia organizm - na pewno mały
      dostaje już inne jedzenie i nie karmisz go na żądanie całą dobę. A moment na
      drugą ciążę bardzo dobry, przy tak małej różnicy wieku dzieci na ogół dobrze
      się dogadują.
    • anaj75 Re: karmienie piersią w ciąży 20.10.06, 16:20
      Zaszłam w ciążę, gdy synek miał ok. 14 miesięcy. Karmiłam przez całą ciążę.
      Drugie dziecko rozwijało się dobrze. Ja miałam wyniki badań bez zarzutu, żadnej
      anemii, cukrzycy itp. W 38 tc (wg OM; 37 tc wg usg), pękł pęcherz płodowy,
      zaczęły się sączyć wody. Być może był to wynik wysiłku fizycznego i stresu z
      poprzedzającego tygodnia. Skurczów nie miałam, więc poród wywołano. Młodszy
      ważył ok. 3,1 kg, miał nasiloną żółtaczkę fizjologiczną a poza tym okaz
      zdrowia. Różnica wieku między dziećmi wynosi 22 miesiące. Ale na sali byłam z
      mamą, która też karmiła, jej dziecko miało 17 miesięcy a ona urodziła tydzień
      po terminie. Karmiłam dwójkę przez 7 miesięcy. Starszy odstawił się sam,
      młodego dalej karmię (teraz ma 15 miesięcy). Młodszy rozwija się bez problemu,
      fizycznie przeciętnie lub powyżej średniej - 50 i 75 centyl, psycho-motorycznie
      w normie (pełzanie 6 m., raczkowanie i siadanie 9 m, chodzenie 14,5 m.). Myślę,
      że takie jego tempo i rytm.
      Odstawienie dziecka rozważa się, gdy poprzednie ciąże były problematyczne, miał
      miejsce poród przedwczesny, a w obecnej ciąży pojawia się krwawienie, skurcze
      itp. Ważne w czasie jednoczesnego karmienia i ciąży jest właściwe odżywianie i
      zapewnienie sobie odpoczynku. Jakby nie było, wysiłek organizmu mamy jest
      podwójny. Przed - i na początku ciąży warto wrócić do foliku. Jeżeli będziecie
      się starać w czasie karmienia, może Wam zaciążenie zająć więcej czasu.
      Jajeczkowanie pojawia się niereguralnie (zależnie od częstości ssania), faza
      lutealna jest zwykle krótsza.
      Też polecam Ci forum karmicielek - link poniżej.
      Pozdrawiam.
      J.
      • anaj75 długość starań 29.10.06, 14:48
        Jeszcze odnoście długości starań:
        Owszem karmienie może opóźniać owulację, może nie być jeszcze warunków do
        zagnieżdżenia się zarodka itp. Ale (!) znam trochę par, gdzie zajście z drugim
        dzieckiem poszło błyskawicznie, pomimo tego, że pierwsza ciąża była wyczekana,
        czasem wspomagana medycznie. Piszę o tym, byś nie była zaskoczona, że udało się
        od razuwink Po prostu pierwsza ciąża i poród czasem zmieniają pod kątem dalszej
        płodności wiele.
        • koteczka12 Re: długość starań 29.10.06, 20:30
          W trakcie starań, rozpoczętych 6 m po porodzie karmiłam córkę - przestałam jak
          skończyła rok (i bez ciąży tyle właśnie planowałam), a byłam wtedy w 4 miesiącu
          ciąży (zaszłam w nią po dwóch miesiącach starań). Powikłań żadnych na razie nie
          ma smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka