Dodaj do ulubionych

szkoła rodzenia-warto???

06.11.06, 10:42
Jestem w 28 tyg. i chcialabym sie zapisac do szkoly rodzenia. Nie wiem jednak
czy nie jest to strata czasu, bo slyszalam rozne opinie na ten temat. Jakie
jest wasze zdanie i doswiadczenia??? I jeszcze jedno: czy za szkołe rodzenia
zawsze trzeba placic? Jak tam dzwonilam, to mi powiedzieli, ze musze zaplacic
300 zl.
Obserwuj wątek
    • ludzka_budowla Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 10:49
      u mnie w mieście w szpitalu szkoła rodzenia jest za darmo. trzeba się jednak
      długo wcześniej zapisać (3 m-ce naprzód o ile dobrze pamiętam).
      • pikolakszpak Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 11:13
        jeśli masz dużo czasu, to nie zaszkodzi się przejść. Natomiast nie uważam, żeby
        Szkola Rodzenia była w rzeczywistości do czegokolwiek użyteczna, wszystkie
        informacje tam przekazywane są ogólno dostępne.
        Ja chodziłam do szkoły w szpitalu, w którym będę rodzic, i najbardzoej mi
        zależało na tym, żeby troszkę oswoić to miejsce: na pierwszych zajęciach była
        właśnie prezentacja szpitala i personelu (okazała się bardzo fragmentarczyna, bo
        obie sale porodowe były zajęte, podobnie jak wszystkie pokoje, w których
        przebywa się po porodzie). Ale mimo to coś zobaczyłam.
        Moje zdanie jest takie: szkoła ani nie zaszkodzi, ani nie pomoże, robi dobrze na
        samopoczucie.
        pozdrawiam!!
        • mama_80 Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 11:17
          Moze jeszcze ktos sie zechce wypowiedziec na temat szkoly rodzenia?
        • dorotka.k1 Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 11:20
          Ja jeszcze nie byłam, ale świadomość, że tam pójdę dodaje mi odwagi. Ani ja ani
          mój maż nie mamy pojęcia ani o porodzie ani o pielęgnacji niemowlaka. I po
          urodzeniu dziecka nikt nam nie będzie pomagał. Dlatego dla mnie wszystkie
          informacje są ważne.
          Poszukaj może bezpłatnej szkoły, nie wszędzie trzeba płacić.
    • viewiorka Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 11:21
      Ja chodziłam, bo u mnie w szpitalu była bezpłatna. No i żeby rodzić z mężem, musieliśmy oboje tam chodzić. W końcu okazało się, że oddział jest remontowany i rodziłam w innym mieście.
      Ja nauczyłam się tam oddychać. To mi bardzo pomogło.
      Reszta informacji - puszczali nam filmy o pielęgnacji noworodków (reklama pampera, gerbera 0 jedzonak itp).
      Opowiadali o nastawieniu do porodu, jego trzech fazach.
      Jakbym musiała płacić, to bym pewnie nie poszła.
      Ale chodziłam i nie żałuję smile
    • superktosia Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 11:24
      ja to szczerze powiedziawszy chcialam isc do szkoly rodzenia... i zbieralam sie
      do tego od jakiegos 10 tygodnia ciazy az do konca tongue_out wreszcie urodzilam bez
      pomocy szkoly smile ale tak naprwde to nadal chcialabym zobaczyc jak tam wogole
      wygladaja zajecia - tak z ciekawosci. aha i ja chcialam isc do bezplatnej
      szkoly rodzenia przy szpitalu
    • aga.zosia Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 11:31
      Ja chodziłam do szkoły rodzenia i uważam że nie warto. Na temat opieki nad
      dzieckiem wszystkie informacje są ogólnodostępne (internet, czasopisma)i nic
      nowego się tam nie dowiesz. Natomiast jeśli chodzi o sam poród to i tak
      najlepiej wsłuchać się w swój organizm, wtedy będzie wszystko dobrze.
      Jedyne co mi dała szkoła rodzenia to przestałam się bać porodu smile
      Więc lepiej jeszcze raz się zastanów czy warto wydać 300 zł??? Pozdrawiam i
      życze lekkiego i szybkiego porodu smile
    • ewcia1980 Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 11:47
      Ja nie chodziłam do szkoly rodzenia a dziecko urodzilam i teraz bez wiekszych
      problemów (male oczywiscie, ze sie pojawiaja smile zajmuje sie nim.
      Mysle, że to co mówia na zajęciach w szkole rodzenia to informacje, ktore mozna
      znależc wszedzie: w gazetach, ksiazkach czy na internecie. Żadne odkrycie
      Ameryki.
      Z drugiej strony dla mnie fajne byłyby zajęcia ruchowe, bo w czasie ciąży
      oprócz spacerów nie miałam żadnej gimnastyki. sama nie potrafilam sie
      zmobilizowac do tego a w grupie to raźniej.
      No i masz kontakt z innymi mamami w takim samym stanie jak ty, Mozna
      porozmawiac i otrzymac wsparcie.

Podsumowujac: jesli ma sie czas, koszt zajęć nie jest bardzo wysoki, mąż moze
      towarzyszyc w tych zajęciach (a moj akurat nie mógl) to mozna pochodzic, ale
      bardzo duzo sie nie traci gdy na takie zajecia sie nie pójdzie.
      Ja przynajmniej nie żaluje.

Pozdrawiam
      Ewelina
    • aneta_2010 Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 12:08
      Z pewnością warto. W moim mieście Szkola Rodzenia jest za darmo. Generalnie
      należę do panikar i nie jestem cierpilwa w bólu - byłam tak świetnie
      przygotowana z oddychania podczas kolejnych faz porodu, że położna stwierdziła
      iż to od razu widac , że uczęszczałam do takiej szkoły. Dziecko było
      dotlenione - ja nie pisnęłam ani razu - trzymałam sie zasad, ktore mi wpajano.
      Mój mąz był nbardzo ze mnie dumny i ja szczerze mówiąc sama z siebie też.
      Polecam - na pewno nie zaszkodzi, oswoisz się ze szpitalem i jak pojedziesz w
      decydującym momencie nie będziesz czuła się juz tak obco.
      Pozdrawiam,
      Aneta
    • agnieszkaagnieszka7 Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 14:14
      Ja chodziłam i uważam, że warto.Płaciłam 260 zł i z drugim też pójdę do tej
      samej szkoły. Ale jak rozglądałam się za szkołą to faktycznie do szpitalnych
      nie warto.Poszliśmy z mężem do prywatnej ( była tańsza niż szpitalna), ale małe
      10-12 osobowe grupy, luksusowe warunki, indywidualne podejście do każdej pary i
      BARDZO!!!! rzetelne prowadzenie zajęć.Widomości ze szkoły przydają się również
      po porodzie.Życzę dobrego wyboru!
      • walczakowa3 Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 14:18
        Ja obecnie uczęszczam do szkoły rodzenia i jestem bardzo zadowolona. Chodzimy z
        mężem do bezpłatnej szkoły prze szpitalu. Połozna jest fantastyczna a zajęcia z
        rehabilitantką bardzo pomocne. Grupa składa się z 4 dziewczyn. Uważam że szkoly
        przy szpitalu nie sa wcale gorsze od tych prywatnych.Bynajmniej polecam!!!
        • yarpen111 Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 15:24
          Ja chodzilam do szkoly prywatnej ( placilam 400 zl) wspolpracujacej z jednym ze
          szpitali. Uwazam, ze bardzo, bardzo warto! Przygotowanie i tlumaczenie zasad
          fizjologii porodu, super. Spotkanie z pediatra, duz informacji o opiece nad
          nowordokiem. Spotkanie z pediatra. Duzo na temat laktacji. Wiele z tych
          informacji slyszalam po raz pierwszy, mimo, iz duzo czytalam wczesniej. Dla meza
          chodzenie bylo s uper sprawa, gdzy po pierwsze podjal decyzje wspolnego porodu,
          po drugie chce byc jak najbardziej pomocny we wsyztskim, wiec duzo rzeczy
          zapsiywal, cwiczyl ze mna i w ogole, po trzecie same zasady opieki na dzieckiem
          i koboeta w pologu byly dla niego wazne, bo wczesniej niestety niewiele na ten
          temat czytalsmile
          Uwazam, ze warto przede wsyztskim trafic na dobra prowadzaca zajecia polozna,
          wowczas warto chodzic. Ja na taka trafilam i uwazam,ze pieniadze wydane na
          szkole byly tego warte.
    • dziubens Re: szkoła rodzenia-warto??? 06.11.06, 15:36
      Razem z mężem chodziliśmy do szkoły rodzenia i mimo nieco wysokiej ceny (500
      zł) uważamy, że było warto. to były naprawdę dobrze wydane pieniądze:
      indywidualne podejście, ciekawe i wyczerpujące zajęcia prowadzone przez
      doświadczone położne, fizjoterapeutę, pediatrę. lektura książek czy pism jest
      uzupełnieniem tego, czego się dowiedzieliśmy. poza tym, każda przyszła mama
      sama zgłębia wiedzę o dziecku i tym co ją czeka, a pokażcie mi przyszłego
      tatusia, który dokształca się w tym kierunku smile dzięki szkole rodzenia mój mąż
      zyskał wiedzę, którą się teraz "chwali" przed innymi i zrozumiał co neco na
      temat ciąży
      • setlersik Re: Warto 06.11.06, 15:42
        informacje o samej ciąży może i są dostępne, ale jeśli uczęszczasz do szkoły
        przy szpitalu, w którym chcesz rodzić to masz okazje obejrzeć porodówkę, poznać
        zwyczaje szpitala, lekarzy i położne - to pomaga w oswojeniu się. Poza tym
        bardzo fajne są ćwiczenia oddechowe, niezastąpiony kontakt z innymi parami w
        tym samym stanie, bardzo przydatne są wykłady z psychologii, laktacji,
        pediatrii i pielęgnacji noworodka. Część z tych rzeczy znajdziesz w necie - ale
        tam usłyszysz informacje od źródeł fachową i popartą praktyczną wiedzą.

Co do płatności za szkołę to zależy od miasta. Warszawa refunduje szkołę
        rodzenia wszystkim mamą które:
        - mają stały meldunek warszawski
        - mają meldunek spoza Warszawy ale pracują lub studiują w Warszawie

Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka