nan12 07.11.06, 14:32 Czy w ciąży można przejść leczenie kanałowe zęba, a co z jego usunięciem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex189 Re: dentysta a ciąża 07.11.06, 14:35 Cytuje opowiedź na podobne pytanie kliniki stomatologicznej:"Oczywiście, że można kontynuować leczenie stomatologiczne, a nawet należy to robić. W czasie ciąży można stosować znieczulenie, gdyż jest to znieczulenie miejscowe i nie ma wpływu na płód. Jeśli chodzi o zagrożenia podczas ciąży, to wiąże się to tylko z ewentualną ekstrakcją, którą wykonuje się najbezpieczniej w drugim trymestrze ciąży." Odpowiedz Link Zgłoś
azjab Re: dentysta a ciąża 07.11.06, 14:43 właśnie zakończyłam leczenie kanałowe i jak to określił stomatolog i gin. nie ma się czym martwić. Należy tylko wyraźnie zaznaczyć lekarzowi, że jest się w ciąży (jeśli jest niewidoczna W 7 tc, miałam wyrywaną ósemkę, nie było innego wyjścia. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok. Tak mnie zapewniano. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: dentysta a ciąża 07.11.06, 15:17 mozna a nawet trzeba i nawet sie to robi ze znieczuleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
koraliq2 Re: dentysta a ciąża 07.11.06, 16:36 witaj, moj dentysta polecil dodatkowo preperaty na zapobieganie prochnicy i na te ciagle krwawiace dziasla. jak juz wyleczysz zeby to kup sobie w aptece paste meridol i zielony plyn elmex do plukania. straszono mnie ze "zeby mi poleca" w ciazy ale jakos nigdzie nie oglecialy i sa super zdrowe. pewnie to dzieki profilaktyce pozdrawiam, koraliq Odpowiedz Link Zgłoś
magda7717 Re: dentysta a ciąża 07.11.06, 19:08 a ja wlasnie wczoraj bylam u dentysty i on jak i moj gin powiedzial,ze w pierwszym trymestrze ksiazkowo i z praktyki nie stosuje sie zadnego znieczulenia, leczyc mozna ale na zywca! czego chyba zadna z nas nie lubi Odpowiedz Link Zgłoś
gosia336 Re: dentysta a ciąża 07.11.06, 21:29 zielony plyn elmex jest na nadwrazliwosc zebow,na krwawiace dziasla jest wlasnie pasta i plyn meridol albo jeszcze mocniejsza pasta lacalut active Odpowiedz Link Zgłoś