Dodaj do ulubionych

badanie USG

IP: *.* 25.09.01, 09:40
CzescJestem w 34 tygodniu ciazy i ciagle sie martwie, ze dotychczas robione USG w 20 i 28 tygodniu ciaz bylo robione niedokladnie. Lelarz za kazdym razem tylko dziecko mierzyl i pokazywal, ze serce bije, a czy Wam sprawdzal po kolei narzady i mowil, co z nimi. Mozxe zrobic jeszcze jedno badanie, tylko u kogo we Wrocławiu ? Poza tym wymiary dziecko znacznie sie roznil glowka 28 tydzien, brZuszek 26 a udo 27, jak tam Wasze wyniki ?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: badanie USG IP: *.* 25.09.01, 09:44
      Hej Anika\\\\Ja tez jestem z Wroclawia, jestem obecnie w 36 tygodniu i mialam robione do tej pory Usg 3 razy. Lekarz pokazywal serce dziecka, mierzyl obwod główki i długosc uda-to podobno najwazniejsze wymiary u plodu. Pokazywal takze kregoslup, narzady wewnetrzne. Ale szczerze mowiac musialam sie wiele razy dopytywac tak jakby ciezko mu bylo mi wszystko po kolei opisac i wyjasnic. Jedno co mam to wszystkie obrazy z badan mi wydrukowal takze mam pierwsze zdjecia mojego dziecka.A do jakiego chodzisz lekarza i gdzie zamierzasz rodzic?Ja rodze na Kamienskiego.PozdrowieniaAga :-)))
    • Gość: guest Re: badanie USG IP: *.* 25.09.01, 10:01
      Cześć AnikaJa miałam robione USG już 4 razy, myślałam, że to w 31 tygodniu będzie ostatnie, ale lekarz powiedział, żeby przed porodem jeszcze dziecko zobaczyć i byliśmy w 36 tygodniu. U mnie też wymiary były różne, ale to może być błąd pomiaru, bo wystarczy minimalnie przesunąć kursor i już aparat wyświetla np. zamiast 35 tyg 4 dni - 35 tyg i 1 dzień.Co do narządów, to lekarz oglądał mózg dziecka (na pewno u Ciebie też to obejrzał, tylko nic nie powiedział), kręgosłup, pęcherz moczowy i żołądek były pełne (tzn, że jest drożny przełyk i drogi moczowe), nerki (tu jest ważne, czy nie ma w nerkach zastoju), no i oczywiście serduszko: zmierzył akcję serca, policzył jamy oraz orientacyjnie wypowiedział się co do dużych naczyń odchodzących od serca (ale nie był pewien). Do tego była jeszcze ocena łożyska (stopień dojrzałości i usytuowanie) oraz przepływu naczyniowego w pępowinie. Poza tym obejrzał wątrobę i pęcherzyk żółciowy. A całe badanie skończył oceną mojej wątroby, pęcherzyka i nerek - to ważne, bo mam zastój.Jak masz możliwości, to może zrób jeszcze w 36 tygodniu u innego lekarza? Mój jest b. b. dobry, ale niestety w Lublinie...Kasia R
      • Gość: guest Re: badanie USG IP: *.* 25.09.01, 20:36
        Czesc,Ja jestem z Wrocławia i mam super lekarza. Jestem teraz w 32 tyg. ciąży, USG miałam robione kilka razy. Mimo iż ma aparat USG w swoim gabinecie, to na ważniejsze badania, tak gdzie chciał dokładnie ocenić jak się rozwija dzidzia, umawiał się ze mną na klinice - bo tam aparat jest lepszy. Doktor sprawdzał dokładnie wszystkie narządy po kolei i dokładnie mnie informował co widzi i czy wszystko jest tak jak powinno. Poza tym mogę do niego dzwonić na prywatny nr kom. w każdej chwili i z kazdą pierdołą. Kiedys jak spanikowałam, bo dzidzius sie nie ruszał, umówił sie ze mna natychmiast mimo iż to była niedziela! Jeżeli chcesz do niego namiary, to daj mi znac na priva.
    • Gość: guest Re: badanie USG IP: *.* 26.09.01, 08:27
      Cześć, spróbuj w klinice przy ul. Dyrekcyjnej, doktor Floriański.
    • Gość: giera Re: badanie USG IP: *.* 26.09.01, 11:12
      Znalazłam takie dane, myslę że cię uspokoją"Zgodnie z zaleceniami krajowego nadzoru specjalistycznego każda kobieta ciężarna powinna przejść trzykrotne badanie USG w kolejnych trymestrach ciąży.Około 12-14 tyg ciąży Pierwsze powinno być wykonane w 12-14 tygodniu ciąży i musi poza biometrią płodu zawierać pomiar "przejaśnienia karkowego" z dokładnością do 0,1 mm, oceniać:- zamknięcie pierścienia pępkowego,- czterojamową strukturę serca płodu, - zamknięcie kanału kręgowego,- prawidłowy rozwój naczyniówki komór bocznych mózgu,- a także obecność prawidłowo wykształconych kości pokrywy czaszki.Stwierdzenie przejaśnienia karkowego o szerokości > 3 mm lub nieprawidłowy obraz budowy płodu wymaga skierowania pacjentki do ośrodka referencyjnego celem dalszego diagnozowania i leczenia przez lekarza perinatologa zajmujacego się diagnostyka prenatalną.Można przekonać się czy ciąża jest pojedyńcza czy mnogaMiędzy 20-22 tygodniemBadanie w 20-22 tygodniu ciąży służy dokładnej ocenie wszystkich narządów wewnętrznych płodu w szczególności "pięciojamowej struktury serca" i jego dróg wypływu, struktur wewnątrzczaszkowych, układu moczowego, ciągłości kanału kregowego, itp.. Ocenia się położenie i stan łożyska (np. łożysko przodujące grozi powikłaniami i wyklucza poród drogami natury) oraz rozwój anatomiczny struktur płodu. Można między innymi wykryć rozszczep wargi , podniebienia, itp.W 30-32 tygodniu Kolejne badanie wykonane w 30-32 tygodniu słuzy głównie ocenie współmierności wzrostu płodu i ocenie struktur pozapłodowych.Sprawdza się , czy płód rozwija się prawidłowo oceniając wymiary biometryczne (BPD, FL, AC, HC,) W 38 tygodniu (to badanie można wykonać dodatkowo) Ocenia się sytuacje położniczą tzn. położenie płodu, ustawienie itp. W celu zaplanowania porodu ( siłami natury albo za pomocą cięcia cesarskiego)Jeżeli kobieta decyduje się tylko na jedno badanie Usg w trakcie trwania całej ciąży to najlepiej wykonać je w 22 tygodniu jej trwania , gdyż w tym okresie da ono lekarzowi najwięcej informacji o zdrowiu płodu."I co , lepiej?pozdrawiam giera

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka