Gość: guest IP: *.* 01.10.01, 15:41 Witajcie !Planuję ciążę i chcę zrobić badania na obecność przeciwciał toksoplazmozy. Kiedy najlepiej je zrobić i czy mój mąż też musi wykonać te badania? Może ktoś się spotkał z takim problemem, poradźcie!Anka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Toksoplazmoza IP: *.* 01.10.01, 16:05 Poproś ginekologa o skierowanie - powinien dać. Teraz zapłacisz za to badanie kilkadziesiąt zł. Gdy będziesz w ciąży to na początku na pewno dostaniesz skierowanie na to badanie i jeśli załapiesz się do programu fundacji Rodzić po ludzku (w gabinecie chyba tylko państwowym) to zrobisz to badanie za darmo. A co do męża to nie słyszałam by jakikolwiek facet robił to badanie w lub przed ciążą żony.Podrawiam anuś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Toksoplazmoza IP: *.* 02.10.01, 13:46 Droga Aniu!Możesz oznaczyć przeciwciała przeciw toksoplazmozie już przed ciążą. Obecność klasy przeciwciał IgM świadczy o "świeżej" infekcji, obecność klasy IgG świadczy o przebyciu choroby w przeszłości.Jeśli badanie wykaże brak przeciwciał będziesz musiała w czasie ciąży wystrzegać się kontaktu z kotami (ślina, kał),z ziemią oraz dokładnie myć owoce i warzywa.Pozdrowienia.Donia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Toksoplazmoza IP: *.* 03.10.01, 08:55 Witaj!Kilka miesiecy przed ciaza robilam sobie rozmaite badania, w tym na toxo. Jest to badanie, ktore w placowkach panstwowych wykonuje sie gratis - na mocy rozporzadzen Misnistra Zdrowia sprzed kilku lat. Prywatnie bedziesz musiala zaplacic - jest to stosunkowo drogie badanie.Bedac w ciazy i tak dostaniesz skierowanie na obecnosc przeciwcial.Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Toksoplazmoza IP: *.* 03.10.01, 22:58 Cześć!Myślę,że dla świętego spokoju powinnaś zrobić teraz to badanie. Ponoć ok.80% ludzi miało styczność z toxo wcale o tym nie wiedząc,a więc może i Ty masz przeciwciała (zwłaszcza jeśli miałaś bliskie kontakty ze zwierzątkami).Jest to calkiem wygodna sytuacja, bo oznacza,że nie zarazisz się podczas ciąży. Jeśli jednak jesteś "czysta", to tak jak pisała jedna z dziewcząt będziesz musiała trochę uważać. Ja testy robiłam w 16 tyg. ciąży.Ponoć wcześniejsze badanie nie ma sensu, gdyż ewentualną terapię można rozpocząć właśnie dopiero wtedy. Powodzenia!Iweta Odpowiedz Link Zgłoś