Dodaj do ulubionych

nie czuje ruchow dzidzi

IP: *.* 22.10.01, 15:38
Czesc Dziewczyny,Pierwsze ruchy poczulam w 16-tym tygodniu. Raz nawet byly dosc intensywne bo dzidzia chyba kopala nozka w to samo miejsce i mnie bolalo, jak masowalam, to bol ustal.Teraz jestem w 20-tym tygodniu i spodziewalam sie ze te ruchy beda dosc czeste i bardziej intensywne a ja teraz nic nie czuje. Siedze w pracy przed komputerem takze ruchu mam malo i bylam w stanie wyczuc ruchy dzidzi. Czulam cos niecos w piatek. W sobote i niedziele nic, kompletnie nic. Nie wiem czy mam sie martwic. Bylam na USG w 19-tym tygodniu. USG robila mi operatorka nie lekarz takze ona nie mogla mi udzilic za wiele infomacji. Wyniki bede miala dopiero w czwartek. Przez dwie minuty pokazala nam nasza dzidzie, ale akurat przewrocila sie na brzuszek, wiec nie widzielismy zeby ruszala rekami lub nogami. Od tego momentu sie denerwuje. Czy jest mozliwe ze dzidzi akurat wtedy odpoczywalo i dlatego nie widzielismy jego ruchow na ekranie. Czy moze byc cos nie tak? Czy jest mozliwe zeby tak nagle ruchy ustaly? Musze wspomniec ze mialam ostra klutnie z rodzicami pare tygodni temu i martwie sie ze moze to ze bylam bardzo zdenerwowana (raczej dostalam ataku histerii) wplynelo na moja dzidzie?Pomozcie? Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 22.10.01, 16:07
      Cześć!Co prawda jeszcze wcale nie czułam ruchów, więc nie mogę Cię pocieszyć, że też tak mam, ale w sumie dlaczego Dzidzia miałaby cały czas tak samo się zachowywać? Myślę, że wszystko jest w porządku, niedługo znów się "odezwie". Co do kłótni, to na pewno nie było to dobre dla Ciebie i Maleństwa a i takie martwienie na zapas też nie wprowadza Was w świetny nastrój. Wiem że łatwo mówić, ale uszy do góry!Ewa
    • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 22.10.01, 16:10
      NIe martw się! Gdyby z małym coś było nie tak podczas USG, na pewno od razu zostałabyś powiadomiona o tym. Nawet jeśli przy USG nie było lekarza to na pewno wykonująca je osoba posaida niezbędną wiedzę i doświadczenie by wychwycić ewentualne nieprawidłowości. A z tego co wiem, dzieci często sobie drzemią podczas USG i za nic mają sobie nasze pragnienie ujrzenia ich fikających.Słyszałam też, m.in. na forum, że aktywność dzieciaczków nie jest wprost proporcjonalna do ich wieku. Mają okresy spokoju.Ja ruchy czuję dopiero od czwartku, od czasu do czasu. Ale zawsze gdy biorę ciepłą ( nie gorącą!) kąpiel Bąbel zaczyna fikać. Może spróbuj więc tego sposobu! I daj znać czy poskutkowało. A jeśli Twój strach o dziecko jest nie do pokonania, idź po prostu do lekarza, lub zadzwoń do niego. On na pewno Cię skutecznie uspokoi.Trzymaj się cieplutkoagnieszka i 19-tygodniowy Bąbel
    • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 22.10.01, 16:32
      Ja też tak miałam.Może to wyda się dziwne lub okrutne,ale w momentach zwątpienia,gdy juz dawno nie czułam ruchów małej, lekko naciskałam brzuszek,tak aby poczuła to dzidzia.I zazwyczaj po jakimś czasie maleństwo poruszało się.Wtedy spadał mi przysłowiowy kamień z serca.
      • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 22.10.01, 17:23
        Dzieki Wam dziewczynki, co bym ja bez was zrobila.Uspokoilam sie troche i mam nadzieje ze wszystko jest w pozadku. W czwartek jak pujde do lekarza to wszystko sie wypytam. Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 22.10.01, 20:02
      Misiu, a może jednak warto zadzwonić d lekarza przed czwartkiem? Dzięki temu będziesz się mniej denerwować... Na mojego leniwego czasami Kangura działało - oprócz uciskania brzucha, co też trenowałam - zjedzenie czegoś potwornie słodkiego.Wprawdzie mnie nie zdarzył się dzień bez czucia ruchów maluszka (jestem w 28 tygodniu), ale gdyby tak się działo, w te pędy dzwoniłabym do lekarza - albo by mnie uspokoił, albo wezwał na wizytę wcześniej i wtedy wszystko byłoby jasne...Pozdrawiam i życzę miłego kopniaczka pod żeberkoAnia
    • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 22.10.01, 20:29
      Cześć Misiu,Kiedyś któraś dziewczyna tu na forum napisała, że jak nie czuje ruchów przez dłuższy czas, to kładzie się na brzuchu i wtedy dzidzia się denerwuje, bo jej ciasno i kopie. Ja trochę się boję aż tak radykalnych metod, więc stosuję wersję złagodzoną: kładę się spokojnie na boku, tak jakby delikatnie przygniatając jeden bok brzuszka. Zwykle nie mija nawet kilka minut, jak coś zaczyna pukać w ten bok. Ale ja jestem w 29 tygodniu. W 20 dzidziuś jest mniejszy i ma sporo wody, która amortyzuje jego ruchy. Poza tym ja np. czuję tylko jeśli macha łapkami lub kopie w stronę skóry, czyli na zewnątrz, a jeśli sobie macha gdzieś tam "w głąb", to nic nie czuję.Pozdrawiam,Magdzi
    • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 22.10.01, 21:07
      Pamietaj, że dzidziuś tak samo jak TY ma czasem lepsze i gorsze dni. Pamiętaj, że i Ty nie zawsze masz ochotę na wysiłek a bardziej wolisz odpocząć, poczytać i wcale nie masz ochoty na ruch. Tak samo jest z dzieckiemAle pocieszę Cię, że tak samo jak Ty, gdy dziecko się nie rusza, wzbudza to mój niepokój. Jestem w 33 tyg a mój maluszek potrafił przez dwa, trzy dni być mniej aktywny. Obecnie też nie zawsze lubi szaleć.Ja uwielbiam jak szaleje :bounce:Nie przejmuj się ( ale bądź czujna).
      • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 22.10.01, 21:29
        Dzieki Agniecha,Tez wole jak szaleje, bo przynajmniej wiem ze wszystko jest OK. Moze to i prawda ze jest jeszcze wczesnie na to zeby sie martwic, jestem dopiero w 20 tygodniu, niektore dziewczyny dopiero zaczynaja czuc ruchy w tym tygodniu po raz pierwszy, a ja juz mialam to doswiadczenie, dlatego chce czuc moje malenstwo caly czas.
    • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 22.10.01, 21:43
      Misiu, myślę, że Twoje Maleństwo ma jeszcze bardzo dużo miejsca w brzuszku i nie wszystkie jego ruchy na razie czujesz!Na mój Brzuszek w celu wybudzenia oprócz uciskania brzucha działa również przystawienie do jej uszka budzika elektronicznego, bo zauważyłam, że go nie lubi i rankami budzi się na jego dźwięk wcześniej ode mnie :)! Ostatnio, jak zasnęła na KTG, to przystawiliśmy jej dzwoniącą komórkę - pomogło :)!:hello:Kasia R + Brzuszek na noc przed porodem (oby wszystko się dobrze skończyło)PS. Misiu - z ciekawości - czy mieszkasz w Polsce, czy gdzieś za granicą? Bo tu zwykle usg robi lekarz i od razu opisuje bez czekania kilka dni na wynik.
      • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 23.10.01, 20:39
        Dobrze zgadlas. Nie mieszkam w Polsce lecz w Kanadzie. Tutaj niestety USG nie obsluguje lekarz. Wszelkiego rodzaju pomiary robi operator USG a lekarz juz patrzy na ta cala przygotowana calosc i pisze raport, ktory z kolei jest wyslany do mojego prowadzacego doctora. Dlatego to wszystko tak dlugo trwa. Ja caly czas mam nadzieje ze wszystko jest OK. Operatorka w sumie mi powiedziala ze wszystko wyglada dobrze i w normie i ze dziecko jest ruchliwe, ale jak my z mezem patrzylismy to w tym czasie bobasek nawet sie nie poruszyl i dlatego sie tym zdenerwowalam, ale tak jak dziewczyny mowia, pewno sobie ucinal drzemke. PozdrawiamMisia
    • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 23.10.01, 09:36
      buuu - misiu - ja też tak mam - wczoraj dostałam dwa kopniaczki a dizsiaj już 10:30 a ja nic nie cuzję - i mimo że lekazr mi powiedział ze to normalne to i tak sie denrwuję i martwięjutro idę na usg - mam nadzieję ze cos sie wyjaśnia moze my juz jesteśmy przewrazlwione?????edi (19 tyydzień)
      • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 23.10.01, 14:46
        Cześć dziewczynyJestem właśnie w pracy, więc nie mogę zacytować, ale napiszę to co niedawno wyczytałam w "Oczekiwanie na dziecko"(książka, gzie są same pytania i odpowiedzi dotyczące ciąży). Więc pierwsze ruchy wyczuwa się bodajże od 14 do 26 tygodnia, najczęsciej jest to 18-22 tydzień. Brak ich w momencie, gdy już były wcześniej wyczuwalne jest często przyczyną niepokoju, ale do 26 tygodnia, to ponoć często się zdarza i jest zupełnie normalne. Nie pamiętam czy był to 26 tydzień, ale chodziło o okres, kiedy niektóre kobiety dopiero zaczynają je czuć. To co napisałyście o tym ,że niunia ma jeszcze dużo miejsca, lub rusza się od środka, wydaje się b. logiczne. Zainteresowało mnie jeszcze to co pisałyście o brzuchu. Ja zawsze spałam w tej pozycji i b. trudno jest mi się przestawić. Nawet , gdy zasypiam na boku, to i tak często budzę się na brzuchu. Wręcz zdarza się, że budzi mnie kopanie dzidzi, która widocznie chce się obrócić, a ma za mało miejsca i wtedy to kopanie rzeczywiście jest b. silne, dużo silniejsze od ruchów, które czuję normalnie. Niepokoję się, bo koleżanka z pracy powiedziała, że w ten sposób można udusić dziecko. Wydaje mi się to niemozliwe, przecież dzidzia nie odddycha ustami, ale trochę się boję. A, jestem w 24 tygodniu. Jeśli coś wiecie, napiszciePA, pozdrowionka.
        • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi - o spaniu na brzuchu IP: *.* 23.10.01, 19:57
          Moja lekarka, zapytana, do kiedy moge spać na brzuchu, stwierdziła, że sama poczuję - po prostu przestanie mi być wygodnie. Wiec spałam tak bardzo długo, bo to moja ulubiona pozycja, a potem jakos sama się przestawiłam, zupełnie bez bólu... Teraz za to wiem, ze powinnam juz spac na lewym boku (28 tydzień) - ale za diabła nie mogę - po prostu nie jestem w stanie usnąć. Śpię więc na prwym, wychodząc z załozenia, ze to i tak lepsze niz w ogóle nie spać...
        • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 23.10.01, 20:05
          Mój lekarz powiedział, aby spać tylko na boku - najlepiej lewym. Wówczas to najlepiej pracuje łożysko i pępowina. Doradził, aby sie pomęczyć ale do tego przyzwyczaić.Zawsze przed ciążą spałam na brzuchu. Przyzwyczajenie się do spania na boku zajęło mi około tygodnia i związane było po prostu z męczrnią. Ale się udało. Teraz nawet jak samoczynnie przewrócę się na plecy ( czy nawet prawy bok) to się przebudzam i przekręcam na lewy. W o obecnym stanie spanie na plecach mi zdecydowanie nie odpowiada.Nie wiem czy słuszne jest spanie na lewym boku ale chciałaś poznać opinie innych.Pozdrawiam, Agnieszka :hello:
      • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi IP: *.* 23.10.01, 20:46
        heya,Z tym przewrazliwieniem to masz racje. Moja mama i moj maz tez mi tak mowia. Ale ja im tlumacze "co wy wiecie ty nie jestes w ciazy-mowie do meza- a ty bylas w cizay dwadziescia pare lat temu to co mozesz pamietac- mowie do mamy". Mam jednak wizyte u lekarza w czwartek to bede wszystko dobrze wiedziala. Odebralam tez kasete video z USG, tutaj na zyczenie nagrywaja jak ktos chce, takze dzis w domu sobie z detalami to poogladam, bede mogla patrzec na moja dzidzie codziennie.Pa
    • Gość: guest Re: nie czuje ruchow dzidzi-RUSZA SIE IP: *.* 23.10.01, 21:32
      Czesc Dziewczyny,Chyba to zasluga waszych postow. Przeczytalam wasze wszystkie posty i chyba tak sie rozluznilam i zrelaksowalam, ze nawet dzidzia to zauwazla i postanowila dac mamie znac ze ona jest w brzuszku i wszystko jest OK.Ruszala sie przez chwilke, pewno sobie plywa.Pozdrawiam i dziekuje za wasze wsparcieMisia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka