Dodaj do ulubionych

czy dzis glosuja w spr. URLOPÓW???

IP: *.* 28.11.01, 11:30
Podobno dzis lub jutro maja glosowac takze w sprawie nowelizacji Prawa pracy gdzie m. in. umieszczono projekt skrocenia nam urlopu macierzynskiego. Moja kolezanka wspolpacujaca z magazynami kobiecymi powiedziala mi ze warto wysylac protesty do Prezydenta, bo on moze zablokowac ta ustawe. Warto tez napisac do organizacji kobiecych, by odezwaly sie w naszej obronie np zeby zasugerowaly wprowadzenie okresu przejsciowego tzn. by ur. m. dla kobiet bedacych juz w ciazy byl w wymiarze z roku 2000.Ah i jeszcze jedno wyslijcie tez cos do glownych redakcji tv i gazet, bo oni naprawde nic na ten temat nie mowia.Wklejam ponizej kilka adresow elektronicznych:kobieta-p@agora.plredakcja@wprost.pl listy@rzeczpospolita.plwidzowie@tvn.plpanorama@waw.tvp.pl wiadomosci@waw.tvp.pl feedback@tvp.pldzial.kontaktow.z.widzami@tvp.plNo i adresy organizacji kobiecych, ktore w swoim statusie maja ROWNOSC SZANS (a chyba o tym nie ma mowy kiedy stawia sie nas kobiety bedace w ciazy przed faktem dokonanym i zmienia sie nasza sytuacje prawna post factum) skopjujcie adresy i wyslijcie zbiorczy apel.Agencja Promocji Zawodowej Kobiet przy Międzynarodowym Stowarzyszeniu Pracowników Urzędów Zatrudnienia w Polsce apzk@apzk.com.pl Amnesty Interenationalamnesty@gdansk.sprint.pl Centrum Praw Kobiet temida@medianet.com.pl Federacja na Rzecz Kobiet i Planowania Rodzinyfederkob@waw.pdi.netFundacja Centrum Promocji Kobietcaw-cpk@free.ngo.plFundacja Kobieca eFKaefka@efka.org.pl Fundacja Masz Szansęzbgas@sokrates.unp.lublin.pl Międzynarodowe Forum Kobietelaw@sgh.waw.plStowarzyszenie "Otwarte Drzwi"opendoor@free.ngo.pl OŚKa - Ośrodek Informacji Środowisk Kobiecychoska@oska.org.plStowarzyszenie Kobiet Aktywnych i TwórczychDobno@ift.uni.wroc.plProsze napiszcie - moze ktos z was siedzi w domu i oglada obrady lub ma wejscia bezposrednio u poslow i wie kiedy to moga przeglosowac???Oby nie przeglosowali.Wczoraj odwalilam kawal dobrej roboty weszlam na strone (HTTP://WWW.URLOP2.REPUBLIKA.PL ) i napisalam do wszystkich (!!!) poslow list z sugestia by wprowadzic dla kobiet w ciazy urlop m. w wymiarze przejsciowym tzn. z 2000 roku.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: czy dzis glosuja w spr. URLOPÓW??? IP: *.* 28.11.01, 12:02
      Ja nie mogę oglądac obrad, bo nosi mną, jak słucham i nie moge nic zrobić.Wysłałam listy do sejmu, prezydenta i posłów z komisji ustawodawczej i polityki społecznej i rodziny. Kurcze, mam wątpliwości, czy oni to czytają.Czy to jest tak, że najpierw przechodzi to przez sejm, potem przez senat? Do senatorów nie ma adresów.Zaraz wyślę apel na podane adresy.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: czy dzis glosuja w spr. URLOPÓW??? IP: *.* 28.11.01, 13:04
      Ja mialam okazje poogladac obrady przed poldniem - rzeczywiscie cos wspominali o tym tzn o czytaniu czegos na temat prawa pracy, ale nie wiem czy o to chodzilo. Niestety teraz (od 13) jestem w pracy do wierczora i juz nic sie nie dowiem - nie rozumiem dlaczego w radiu nic na ten temat nie mowia - zaraz napisze do Trojki.Mysle, ze warto tez wyslac protest to pan ktore maja na to bezposredni wplyw - moze one zrozumieja sytuacje przyszlych mam bedacych juz w bliskich terminach do porodu.Parlamentarna Grupa Kobiet 00-902 Warszawa ul Wiejska 4 / 6 Zakres działania : aktywność polityczna; prawa kobiet; równość szans Telefon : (0 22) 694 15 27, Telefaks : . (0 22) 694 15 28 i list do pomyslodawczyn (nie znalazlam SLD)Sekcja Kobiet Unii Pracy 00-501 Warszawa Nowogrodzka 4 Zakres działania : aktywizacja polit. kobiet; prawa kobiet; równość szans Telefon : (0 22) 625 67 76 Telefaks : (0 22) 625 67 76 Dla mnie to gra warta swieczki, bo jezeli wprowadza ustawe ok 8-9 stycznia to juz sie zalapie jezeli nie to bede wsciekla, bo mamy ktore urodza miesiac wczesniej beda siedzialy 2 miesiace dluzej niz ja - to ma byc sprawiedliwe???
      • Gość: guest Re: czy dzis glosuja w spr. URLOPÓW??? IP: *.* 29.11.01, 09:13
        Dzwoniłam dzisiaj do Parlamentarnej Grupy Kobiet i dowiedziałam się, że w tym tygodniu to nie będzie jeszcze przegłosowywane, zadzwonię w poniedziałek, wtedy będą miały porządek obrad na kolejny tydzień i może coś będzie wiadamo(lepiej żeby nie).W każdym razie z tego co zrozumiałam to senat i prezydent nie są potrzebni do zatwierdzenia tej ustawy. W dniu nowelizacji będzie wiadomo w jakim trybie wejdzie to w życie, ale najprawdopodobniej z chwilą ogłoszenia w Dzienniku Ustaw, a dzień ten zostanie podany w momencie nowelizacji. Możliwe, że coś przekręciłam, bo strasznie się zdenerwowałam, że to tak szybko.Miałam nadzieję, że to wszystko jeszcze się przeciągnie, (parę tygodni minie, zanim podpisze to prezydent), a tu się okazuje, że ten etap zostanie najprawdopodobniej pominięty. Jeśli będziecie coś wiedzieć piszcie. Trzymajcie się zdrowo.
        • Gość: guest Re: czy dzis glosuja w spr. URLOPÓW??? IP: *.* 29.11.01, 14:07
          Wysłąłam protest pod wszystkie adresy, które dała Alia. Wiecie, co wydaje mi się, że niewiele ta nasza akcja da, ale przynajmniej będziemy wiedziały, że coś próbowałyśmy zrobić. Agnieszka z brzuszkiem 09.02.2002
        • Gość: guest Re: czy dzis glosuja w spr. URLOPÓW??? IP: *.* 29.11.01, 18:20
          Nie jest prawdą, że w przypadku tej akurat ustawy nie jest potzrebne zatwierdzenie jej przez Senat, ani podpisanie przez Prezydenta. To jest po prostu niezgodne z regulaminem sejmu.Nie ma mozliwości prawnej, aby opublikować ustawę bez podpisu prezydenta. Mam radę - piszmy do prezydenta, bo on może tą ustawę zawetować, bo wątpię, żeby sejm ją odrzucił.
    • Gość: guest Re: czy dzis glosuja w spr. URLOPÓW??? IP: *.* 28.11.01, 15:17
      Dzisiaj w Sejmie było na razie tylko I czytanie projektu uchwały Sejmu umożliwiającej zmianę trybu prac nad nowelizacją kodeksu ( tzn. jej przyspieszenie, tak, aby nowe prawo mogło zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2002 r.). Jutro jest głosowanie w tej sprawie, ale jest pewne jaki będzie wynik. A potem - express!
      • Gość: guest Re: czy dzis glosuja w spr. URLOPÓW??? lista adresow do poslow IP: *.* 28.11.01, 16:30
        Witajcie! musze sie pochwalic bo wczoraj przenioslam wszystkie e-maile do poslow i mam je jeden po drugim tak, ze prosto mozna wyslac wiadomosc do wszystkich poslow. Napisalam dlugi wywod na temat sytuacji w jakiej znaja sie kobiety bedace juz w ciazy jezeli ustawe wprowadza od 1.1.2002. Jestem pewna, ze czesc poslow po przeczytaniu naszych listow zastanowi sie nad nami - kobietami w ciazy. Dziewczyny - wszystkie ktore chcecie wyslac swoj protest napiszcie do mnie (slawkad@wp.pl) z checia wysle Wam list z adresami poslow - wystarczy potem je wyciac i przekleic do gornego okienka w formacie wiadomosci czyli (WYSLAC) DO, a potem wyslac swoja wiadomosc. Podobno jeszcze nie jutro maja ostatecznie glosowac - dlatego trzeba szybko dzialac!Poziomka
    • Gość: guest Re: czy dzis glosuja w spr. URLOPÓW??? IP: *.* 29.11.01, 22:46
      Oglądałam dziś obrady Sejmu i póki co Sejm uchwalił, przyspieszony tryb zmiany Kodeksu Pracy, a ściślej mówiąc czasu trwania urlopów macierzyńskich, tak aby ew. zmiany mogły wejść w życie 01.01.2002r. Zdążyłam się też zorientować, że na skróceniu urlopów zależy głównie SLD i UP, pozostałe ugrupowania pomysł raczej krytykują, aczkolwiek nie było jeszcze pierwszego czytania proponowanej zmiany i oficjalnej debaty, minister Belka natomiast powiedział, że chce skrócić urlop „dla dobra kobiet”, bo teraz gorzej im znaleźć pracę (każdy pracodawca ponoć patrzy na kobietę, jakby zaraz miała iść na półroczny urlop)... Natychmiast napisałam do Prezydenta, bo obawiam się, że Sejm jednak przyjmie zmianę (jakby nie patrzeć SLD i UP mają prawie połowę głosów i wystarczy, że nie przyjdzie ktoś z opozycji, ew. PSL zagłosuje zgodnie z umową koalicyjną i zmiana przejdzie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka