Dodaj do ulubionych

Kwas foliowy

IP: *.* 28.02.02, 10:08
Mam do Was jedno pytaniePtzygotowuje się w tej chwili do ciąży. Zgodnie z zaleceniem lekarza łykam kwas foliowy. Chcąc uzupełnić niedobory w swoim organiźmie kupiłam sobie w aptece witaminy dla kobiet w ciąży MATERNA. Czy razem z nimi mogę zażywać kwas foliowy jeśli jeśli w ich składzie jest 1 mg tego kwasu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Olunia Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 10:16
      Kasiu!Najlepiej jak zapytasz o to lekarza. Powinien wyjaśniać wszystkie Twoje wątpliwości, po to jest. Ja przed ciążą jadłam tylko kwas foliowy, Maternę dopiero od momentu jak zaszłam w ciąże. Pozdrawiam serdecznie!Życzę powodzenia i ślicznego dzidziusia!!!!Ola i 34-tygodniowy brzuszek :bounce:
    • Gość: KasiaL Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 11:17
      Cześć Kasiu, Niedawno zadawałam to pytanie w imieniu mojej siostry mojemu lekarzowi, powiedział, że spokojnie można brać i jedno i drugie.Pozdrawiam i powodzenia w staraniach :-)
    • Gość: 30latka Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 12:02
      kwas foliowy ponoć nie kumuluje się w organizmie i nadmiar jest wydalany.Ja przyjmowałam nawet 15stkę,ale Maternę lekarz zalecił mi dopiero jak skończyłan 3 miesiąc ciąży.
      • Gość: sawlb Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 12:19
        Kasiu,z tym kwasem foliowym jest roznie. Mi teraz powiedzieli,ze kobietom w ciazy sie juz nie zaleca przyjmowania rutynowo suplementu (kwasu foliowego). Z drugiej strony wyczytalam,ze kobieta w ciazy potrzebuje nie 400mkg a co najmniej 800 i to jest niezbedne dla zachodzacych w tym czasi procesow ( m in do budowy systemu nerwowego dziecka). Oczywiscie czesc pochodzi z diety mamy.Sklaniam sie jednak ku tej ostatniej. I tez rozumiem,ze nadmiar jest wydalany,podobnie jak to sie dzieje z wit C wiec mysle,ze spokojnie mozesz brac go dodatkowo.Tylko na wit A nalezy szczegolnie uwazac gdy planujesz ciaze,ale to juz z innej beczki.Pozdrawiam i trzymam kciuki
        • Gość: Kasiula1 Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 12:43
          Czy mogłabyś mi coś bliżej napisać o tej witaminie A i o uważaniu na nia? To dla mnie teraz bardzo ważne tematy.Z góry dziękuje. Możesz pisać na priva
          • Gość: sawlb Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 15:46
            Kasiu,Nic wlasciwie ponad to,ze nie mozna jej przedawkowac a juz szczegolnie podczas ciazy.Sa powiazania miedzy ta wlasnie witamina a przypadkami zwyrodnien i znieksztalcen u dzieci.. Wykluczona jest wiec watrobka i pasztet w pierwszych 3 miesiacach ciazy i przed planowana ciaza rowniez. Dlatego tutaj polozne zdecydowanie ja odradzaja i jest to powszechne zalecenie dla ciezarowek(teraz i w przyszlosci).Tran tez nalezy odstawic. Watrobka jest b zdrowa ze wzgledu na zawartosc zelaza ale jednoczesnie posiada duze ilosci wit A i to tej pochodzenia zwierzecego.Mozna ja podjadac w ilosciach rozsadnych(raczej traktowac jak lekarstwo) w ostatnim trimestrze ciazy gdy wzrasta prawdopodobienstwo anemii ale tez powinna byc z chodowli organicznej Marchewka i sok z marchewki sa OK. Wit A zawarta w suplementach przystosowanych specjalnie dla kobiet w ciazy tez. Chodzi przede wszystkim o w/w produkty-tych nalezy unikac przed i na poczatku ciazy.B
    • Gość: Muchgrab Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 12:17
      Polecam Folik, a w ciązy Feminatal, łatwiej go połknąć. Mi lekarz nie kazał brać Materny przed ciążą.Powodzenia !Gosia
      • Gość: Kasiula1 Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 12:44
        Borę właśnie folik
    • Gość: kayak Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 12:29
      Moj lekarz przed ciaza kazal mi brac tylko Folik, a w ciazy biore tylko Prenatal. Dla swietego spokoju zrobilam przed ciaza jonogram aby wychwycic ewentualne niedobory wapnia, sodu, zelaza i okazalo sie ze wszystko jest ok. Wydaje mi sie,ze jezeli odzywiasz sie prawidlowo to nie ma sensu lykac zwiekszonych dawek witamin. Moj lekarz powiedzial, zeby jak juz to lykac normalne witaminy np. musujace i tyle wystarczy. Ja przed ciaza mialam lekka obsesje na punkcie tego czy wszystko jest ok ;) i tez chcialam lykac wszystko co sie dalo,zeby bylo jak najlepiej a tak naprawde to chyba urozmaicenie diety jest najlepsze no i niejedzenie swinstw. Pozdrawiam i zycze powodzenia.Marta
      • Gość: Kasiula1 Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 12:45
        Napisz mi co trzeba zrtobić aby wykonoać ten jonogram jeśli możesz.
        • Gość: kayak Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 12:55
          To najpierw o witaminie A dawka powyzej 10000 jednostek jest toksyczna i moze spowodowac uszkodzenie plodu, ale preparaty witaminowe zawieraja jej ok 4000-5000 jednostek, ale juz wrzucenie w siebie paru tabletek mogloby sie zle skonczyc. Co do jonogramu jest to badanie krwi- koszt nie jest duzy- ja robilam wlasnie jonogram, morfologie i jeszcze jakies badanie nie pamietam dokladnie co wchodzilo w jonogram a co robilam dodatkowo za wszystko zaplacilam chyba z 40 zlotych, no a badania robilam na wlasna reke w ambulatorium- wszystko bylo ok, a potem okazalo sie ze bylam wtedy w 4 tygodniu ciazy. Zycze tego samego.MartaP.S. Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz jestem specem od wynajdywania sobie roznych problemikow.
          • Gość: Kasiula1 Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 13:22
            Bardzo Ci dziękuje. Zrobie ten jonogram.Tak właściwie to nie mam więcej pytań. Ogólnie się bardzo boje żeby wszystko było okey. Moja pierwsza ciąża była nie planowana i jakoś wtedy inaczej do tego podchodziłam, spokojnie i bez stresów. Teraz poprostu jestem bardzo niespokojna i wszystkim za bardzo przejmuje. Najgorsze jest to odczekanie miesiąca po odstawieniu proszków (najchętniej bym już teraz się starała!!!!!). No i strasznie się boje, że będą bliźniaki chociaż mój lekarz mi powiedział, że to się zdarza bardzo żadko i bardziej po leczeniu hormonalnym niż po pigułkach antykoncepcyjnych.
            • Gość: kayak Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 13:33
              No i co lekarz to opinia, czasem mnie to przeraza. Mojej przyjaciolce lekarz powiedzial, ze po pigulkach trzeba odczekac 3 miesiace no i badz tu czlowieku madry. Druga kolezanka zaczela sie starac o dzidzie zaraz po odstawieniu, no ale udalo sie jej po pol roku. Powiem ci ze im wiecej czytam tym coraz wiecej mam watpliwosci, bo co lekarz ksiazka to opinie tak rozne na setki tematow. Teraz zaczytuje sie w temacie 1 roku zycia dziecka i tu sie dopiero zaczyna. i przeraza mnie, ze jeszcze nie czytam o psychologii dzieciaczka, bo wtedy to dopiero bedzie zbieznosc zdan. Ach znowu sie zdenerwowalam ;)PozdrMarta
              • Gość: Muchgrab Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 13:40
                Mi tez lekarz powiedzial, ze mozna od razu probowac zajsc w ciaze po odstawieniu pigulek antykoncepcyjnych. Akurat zlozylo sie, ze proby podjelam pozniej, ale ciaze mam pojedyncza, nie blizniacza.PozdrawiamGosia
                • Gość: Kasiula1 Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 13:57
                  A w jakim czasie po odstawieniu proszków zaszłaś w ciąże? Czy jakoś specjalnie się do niej pezygotowywałaś?
                  • Gość: Muchgrab Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 14:20
                    Miesiac czekania to niewiele. Bylam w gorszej sytuacji, poniewaz kiedy postanowilam zajsc w ciaze okazalo sie, ze mam torbiel na jajniku, ktora na dodatek mi pekla. Mialam zrobiona laparoskopie i musialam czekac pol roku. Bylam zalamana jak sie dowiedzialam o tak dlugiej przerwie. Minelo nie wiem kiedy, zdazylam nawet zmienic prace w miedzyczasie. Bralam caly czas Folik, a gdy minelo pol roku mialam robione monitorowanie cyklu. Chodzialam na usg co 2 dni i dokladnie wiedzialam co sie dzieje. Gdy pecherzyk urosl i byl gotowy to go zaatakowalismy i sie udalo za pierwszym razem. PozdrawiamGoska
                    • Gość: Kasiula1 Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 14:22
                      A bardzo drogo kosztuje takie monitorowanie cyklu? Czy można w ten sposób wykluczyć poczęcie się bliźniaków (oczywiście dujajowych)?
                      • Gość: Muchgrab Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 14:32
                        Jezeli chodzi o drugie pytanie to nie mam pojecia. A jezeli o koszt to w moim przypadku nie przekroczyl 100 zl. To zalezy od lekarza. Jest to normalne dopochwowe usg.Goska
                        • Gość: Kasiula1 Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 14:36
                          Czy masz już tego skaraba obok siebie, czy nosisz Go jeszcze po sercem?
                          • Gość: Muchgrab Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 14:46
                            Nosze od 14-15 tygodni i czekam na pierwsze kopniecie, a ile Wojtus ma lat ?G
                            • Gość: Kasiula1 Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 14:57
                              Wojtuś 13 lutego skończył 5 lat. To już duży chłopiec więc czas nagli.Napisz mi tak szczerze jeśli możesz. Gdyby nie Twoje kłopoty ze zdrowiem ile czasu byś odczekała po odstawieniu proszków?To Twoje pierwsze maleństwo?Jesteś może z Warszawy?O jezu sorry zabrzmiało to jak 100 pytań do...
                              • Gość: Muchgrab Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 15:47
                                Gdybym nie miala problemow od razu bym probowala tak jak mi powiedzial lekarz. To moje pierwsze malenstwo, mieszkam i pracuje w Warszawie a jestem ze Szczecina. A Ty ?G
                                • Gość: Kasiula1 Re: Kwas foliowy IP: *.* 01.03.02, 08:58
                                  Ja mieszkam i pracuje w Warszawie i ty też się urodziłam. A w jakiej części Warszawy mieszkasz?Ja się właśnie tak zastanawiam czy nie zacząć próbować już teraz. Tym bardziej, że gdzieś czytałam, że jest najłatwiej i najszybciej zachodzą w ciąże te kobiety, które się starają w pierwszych dwóch miesiącach po odstawieniu proszków.Ale wciąż mnie przerażają te bliźniaki. Tzn nie chodzi o to, że by to była jakaś tragedia gdyby była dwójka, ale boję się, że po pierwsze nie dam sobie rady, a po drugie kwestia finansowa i mieszkaniowa jest dużym problemem w tym przypadku. W końcu mamy już jednego małego człowieczka w domu.
              • Gość: Kasiula1 Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 13:56
                Powiem Ci, że mi pierwszy lekarz, u którego byłam powiedział że mogę od razu się starać. Drugi w zasadzie powiedział to samo ale dodał, żebym dla własnego spokoju odczekała miesiąc.
      • Gość: piola Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 13:15
        Przed ciążą zalecane jest branie kwasu foliowego (folik) ponieważ wpływa on pozytywnie na rozwój układu nerwowego u dziecka. Maternę brałam od 3 miesiąca. Musisz pamiętać że nadmiar witamin również jest szkodliwy. W tej chwili biorę i Maternę i kwas foliowy(ten mocniejszy-krwiotwórczy) ze względu na anemię i brałam także żelazo. Jeśli nie jesteś jeszcze w ciąży i bierzesz folik to na pewno ci to nie zaszkodzi a wręcz pomoże.Pozdrawiam
      • Gość: sawlb Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 15:55
        Sa minaraly jak np zelazo czy wapn na ktore zapotrzebowanie w czasie ciazy jest szczegolnie wysokie i ,nawet przy najlepszej diecie nie da sie go raczej zaspokoic-zwlaszcza,ze przyswajalnosc zelaza jest jednak bardzo niska. Tez wydawalo mi sie,ze sama dieta wystarczy ale, po przeczytaniu kilku opracowan, uswiadomilam sobie,ze to nie tak do konca. Ze owszem,dziecko sobie wezmie z organizmu co potrzeba bo to priorytet ale pozniej mozna nadrabiac te niedobory przez wiele dlugich lat po porodzie:zeby, kosci, anemia itd. A gdy jeszcze sprawa pogorszy sie przy karmieniu podczas ktorego zapotrzebowanie na niektore mineraly wzrasta jeszcze bardziej...Tylko moje trzy grosze.B
        • Gość: kayak Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 16:49
          Bogusiu w pelni sie z Toba zgadzam. :) Ja mowiac o diecie mialam na mysli okres przygotowania sie do ciazy i to najlepiej po badaniach co do ewentualnych niedoborow. Nigdy nie wiadomo ile miesiecy zajmie taakie zachodzenie w ciaze. Moze to byc miesiac, a moze byc rok nie ma reguly i branie w tym czasie kompleksowych preparatow dla ciezarnych nie jest chyba potrzebne. W szczegolnosci chodzi mi o Materne ktora ma dosc duzo jednostek witamin i ponoc jak pisza dziewczyny mozna po niej przytyc.Tak tylko gwoli wyjasnienia.Marta
          • Gość: sawlb Re: Kwas foliowy IP: *.* 28.02.02, 19:05
            Marta napisała/ł: Ja mowiac o diecie mialam na mysli okres przygotowania sie do ciazy i to najlepiej po badaniach co do ewentualnych niedoborow.Oj masz racje Marto. Nie wiem skad mi sie ubzduralo,ze masz na mysli ciaze. Klaniam sie i przepraszamza niepotrzebne sprostowanie.:jap:B
    • Gość: 123 Re: Kwas foliowy IP: *.* 01.03.02, 15:44
      Ja bralam na pocatku kwas foliowy i amterne. ale od materne robilo mi sie niedobrze. TEraz juz calyczas biore folik i prenatal. Podobno od materne sie tyje..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka