Dodaj do ulubionych

Żylaki w ciąży

IP: *.* 04.03.02, 18:47
Jestem w 7 miesiącu ciąży i mam straszne żylaki(Na jednej nodze). Czy któraś z was używała może specjalnych rajstop na żylaki podczas ciąży? Proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: mwilczynska Re: Żylaki w ciąży IP: *.* 04.03.02, 21:42
      Właśnie od pewnego czasu używam takich rajstop. trudno jest się do nich przyzwyczaić, bo mocno obciskają nogę i czujesz się jak w pancerzu, ale pomagają - noga mniej boli. Trzeba je wkładać przed wstaniem z łóżka (mnie na początku przerażała perspektywa niemożności skorzystania potem z prysznica, ale można sobie poradzić inaczej). I jeszcze jedna ważna rzecz: pod nogi w łóżku , a najlepiej pod materac, trzeba podłożyć zwinięty koc lub poduszkę, żeby nogi leżały wyżej. Wtedy budzisz się bez bólu i obrzęków.Poza tym moja lekarka powiedziała, że w ciąży można zażywać Detralex - to taki specjalny lek, zapobiegający ewentualnym zakrzepom. Ja brałam go przed ciążą.I są jeszcze jakieś smarowidła.Ale z rajstop warto naprawdę korzystać, zwłaszcza, gdy tak jak ja, wykonuje się pracę siedzącą. Pozdrawiam i życzę sukcesów w zmiejszaniu dolegliwości żylakowychGośka
    • Gość: Sylvia Re: Żylaki w ciąży IP: *.* 05.03.02, 12:43
      Tobie to dobrze (jeśli mogę tak powiedzieć), masz "przy najmniej" ksiązkowe żylaki. Mnie trafiły się żylaki sromu!! Nie dość, że estetycznie to nie wygląda i boli, to jeszcze niewiele mogę poradzić. Rastopy i maści oczywiście odpadają. Noszę takie specjalne majtki Chicco podtrzymujące brzuch, ale skutek mają raczej mizerny. Muszę czekać na koniec ciąży, dopiero wtedy zanikną.Trzymaj się dzielnie.Sylvia
    • Gość: wiesia Re: Żylaki w ciąży IP: *.* 06.03.02, 10:15
      Ja kupiłam niby specjalne rajstopy ciążowe antyżylakowe, w każdym razie miały poszerzenie na duży brzuch. Efekt ich noszenia był taki, że nogi mi potwornie spuchły, rajstopy obciskały, nogi bolały i to był pierwszy i ostatni raz, gdy je założyłam :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka