Dodaj do ulubionych

Pielęgnacja noworodka

IP: *.* 02.04.02, 21:00
Zwracam się do doświadczonych mam w kwestii kosmetyków do pielęgnacji noworodka. Mianowicie nie wiem co w ogóle będzie mi potrzebne i w jaki sposób stosować.Tzn. słyszałam, że oliwka jest niepotrzebna tylko puder(lub mąka kartoflana) albo tylko krem (Sudokrem), no i oczywiście mydełko i chusteczki nawilżane. A buzię się czymś smaruje(np.przed wyjściem na spacer)? I jakiej firmy? Proszę o radę ponieważ nie mam zielonego pojęcia w co się zaopatrzyć, co prawda dziecko urodzi się dopiero w maju ale już chcę mieć wszystko przygotowane.Dzięki i pozdrowienia.Patrycja.
Obserwuj wątek
    • Gość: asia_t Re: Pielęgnacja noworodka IP: *.* 02.04.02, 21:34
      Hejna forum o blizniakach jest wlasnie ten wątek poruszony, sporo różnych ciekawych opinii, polecam. Ja używam własnie oliwki, a nie pudru, ew. mąki kartoflanej, przy potówkach. Linomag do pupci, nie sudocrem, lepiej sie wchłania i rozsmarowuje. Żadnych mydełek. Ale to moja opinia, nie musi się pokrywać z innymi... sama sobie wyrobisz własne zdanie. Uważaj tylko na kosmetyki Johnsona, bo uczulają. Lepsze są Bambino, nasze polskie. :-)pozdrawiamasiaT
      • Gość: madzia22 Re: Pielęgnacja noworodka IP: *.* 03.04.02, 13:56
        Potwierdzam wypowiedź Asi. Nie słyszałam, żeby ktoś używał mąki kartoflanej albo pudru - robi się z nich papka na pupie dziecka. To samo dotyczy zasypki. Najlepszy jest Linomag wszystko jedno czy w maści czy kremie - konsystencja i właściwości te same. Można również używać Linomagu w płynie zamiast oliwki. Jedna tylko uwaga - jak wszystko Linomag może też uczulać (jak mojego Adasia, a Kubę już nie), zdarza się to jednak b. rzadko.Ja także polecam Bambino.Nie wiem nic o droższych kosmetykach, czy są lepsze czy gorsze. Moja teściowa, która jest doktorem farmacji, twierdzi, że różnica jest tylko w cenie i dostępności na rynku.Buzię dziecka smaruje się przed wyjściem na dwór kremem. Różnym w zależności od pory roku. Osobiście używam Niveę. Lubię także chusteczki do wycierania pupy tej firmy - są z jedenj strony grubsze a z drugiej delikatniejsze od innych. Nie polecam polskich chusteczek - niby są dużo tańsze, ale bardzo cienkie i dużo się ich zużywa.PozdrawiamMadzia z Kubą i Adasiem
        • Gość: jola2 Re: Pielęgnacja noworodka IP: *.* 03.04.02, 14:17
          Ja uzywalam maki ziemniaczanej i uwazam ze jest rewelacyjna, kiedys nie moglismy niczym wyleczyc odparzenia a maka ziemniaczana pomogla doslownie w kilka godzin :)
    • Gość: MartaB Re: Pielęgnacja noworodka IP: *.* 02.04.02, 22:45
      Witam, (z mojego świeżego doświadczenia) przydadzą Ci się: 1. mydełko2. właśnie oliwka i to polskiej firmy np. bambino (kosmetyki Johnsona dla noworodków nie wskazane bo uczulają - opinia zarówno położnej jak i pediatry)3. krem do pupy - mnie sprawdził się Sudokrem (mały ma pupkę jak aksamit), lepszy od Penatenu i b. wydajny4. chusteczki nawilżane, dla mnie akurat najlepsze Penatenu bo mają łagodny zapach, są odpowiednio nasączone i niezbyt duże (Pampersa zbyt wielkie do tak małej pupy, i za suche)5. patyczki do uszu i noska specjalne dla niemowląt6. płatki jednorazowe do oczu i mycia buźki7. gaziki jałowe do przemywania pępka + spirytus (zwykły, nie salicylowy)- w aptece można już kupić gotowe nasączoneI to by chyba było na początek tyle.W moim przypadku zupełnie nie sprawdził się puder (poroniony pomysł)- zbryla się w zgięciach i wałkuje powodując odparzenia, a poza tym łatwo dziecku zapylić oczy lub drogi oddechowe; wszystkie zgięcia i fałdki smaruję oliwką, poza pupą i pachwinami - tam idzie Sudokrem. Co do mąki ziemniaczanej to nie wiem, nie stosowałam. A co do buzi, to owszem smaruje się ale przed wyjściem na mróz, co akurat Ciebie nie dotyczy. Maluchów nie wystawia się tak bezpośrednio na słońce, więc żadne spec kremy z filtrem Ci się nie przydadzą, a poza tym i tak nie wolno ich tak wcześnie stosować. Pewnie o czymś zapomniałam, ale jak mi się przypomni to jeszcze dopiszę.Pozdrawiam, MartaB, mama 5tyg Stacha :bounce:
      • Gość: madzia22 Re: Pielęgnacja noworodka IP: *.* 03.04.02, 14:01
        Marto, ja kremy stosuję zawsze. Wiatr także wysusza skórę, która u niemowlęcia jest jeszcze b. delikatna. Poza tym nie sposób w gorący, letni dzień całkowice uchronić dziecko przed słońcem. Jest wówczas bardzo lekko ubrane, często trzymasz je w wózku bez żadnego przykrycia i jakiś promyk słońca zawsze je dopadnie - lepiej kremować.PozdrawiamMadzia
      • Gość: madzia22 Re: Pielęgnacja noworodka IP: *.* 03.04.02, 14:02
        Marto, ja kremy stosuję zawsze. Wiatr także wysusza skórę, która u niemowlęcia jest jeszcze b. delikatna. Poza tym nie sposób w gorący, letni dzień całkowice uchronić dziecko przed słońcem. Jest wówczas bardzo lekko ubrane, często trzymasz je w wózku bez żadnego przykrycia i jakiś promyk słońca zawsze je dopadnie - lepiej kremować.PozdrawiamMadzia
    • Gość: Pyrtol A co myslicie o serii Nivea IP: *.* 03.04.02, 02:12
      Czesc, mam pytanie, co sadzicie o kosmetykach dla dzieci z serii Nivea. Ja lubie te firme, tzn lubie uzywac ich kosmetykow, jednak nie wiem czy te dla niemowlat tez sa tak dobre. Moze ktoras z mam juz je uzywala i ma jakies zdanie? Czekam na wiesci.Ola
      • Gość: 0107 Re: A co myslicie o serii Nivea IP: *.* 03.04.02, 05:55
        Bardzo lubię!Poza tym nie trzeba się namęczyć otwierając je.Szczególnie puder.
        • Gość: piola Re: A co myslicie o serii Nivea IP: *.* 03.04.02, 11:43
          Słyszałam że są dobre ale warto zauważyć że Nivea robi ta sama firma co Bambino a te są tańsze i równie dobre
          • Gość: Słoneczko Re: A co myslicie o serii Nivea IP: *.* 03.04.02, 12:27
            My używamy serii Nivea od urodzenia małej, czyli już 4 miesiące, jesteśmy bardzo zadowoleni. Chusteczki do pupki ślicznie pachną, kremik i oliwka też, mydełko i szamponik nie uczulają. Polecam!Madzia
            • Gość: Patrynia Do Słoneczka IP: *.* 03.04.02, 21:50
              Boziu, to Twoja córeczka ma już 4 miesiące? Jak ten czas leci. Pamiętam jak dopiero co czytałam post Twojego męża,że: "Słoneczko się rozdwoiło".Pa pa.
              • Gość: Słoneczko Re: Do Patryni IP: *.* 04.04.02, 08:39
                Czas baaardzo szybko leci, czasem też nie mogę uwierzyć, że Karinka już taka duża, przecież dopiero co byłam w ciąży ;-)
      • Gość: Kasia_R Re: A co myslicie o serii Nivea IP: *.* 03.04.02, 12:28
        Dla Luizki bardzo dobre, a zwłaszcza Krem przeciw odparzeniom (prawie nie mamy!), najpierw mydło, a teraz już płyn do kąpieli oraz Krem do pielęgnacji twarzy i całego ciała.:hello:Kasia R mama "Nivea Baby" Luizy
    • Gość: piola Re: Pielęgnacja noworodka IP: *.* 03.04.02, 11:45
      Właśnie to oliwka jest bardziej potrzebna a nie puder bo większość dzieci ma suchą skórę i trzeba ją nawilżać. Mydełko do kąpieli jak najbardziej tak samo Sudocrem i nawilżane chusteczki +spirytus do pielęgnacji pępka.
    • Gość: Słoneczko Re: Pielęgnacja noworodka IP: *.* 03.04.02, 12:28
      Ja używam oliwki, nie pudru. Do mycia mydełko i szamponik, do pupki chusteczki nawilżane i sudokrem, dobry też jest krem przeciw odparzeniom Nivea, do buzi kremik Nivea, ładnie pachnie i nawilża.Madzia
    • Gość: olaart Re: Pielęgnacja noworodka IP: *.* 03.04.02, 15:01
      I ja uzywam kosmetyków Nivea Baby, ale dzieci są różne, jedno może używać to a nie może tamtego, drugie może za to używac to czego to pierwsze nie może, trzeba popróbować i przekonać się osobiście. Polecam oliwkę Nivea i chusteczki, używam też alantan i maść ochronną z wit A, sudocrem się zupełnie nie sprawdził.
      • Gość: Patrynia Re: Pielęgnacja noworodka IP: *.* 03.04.02, 21:45
        Dziękuję Wam wszystkim za informacje.Dzięki Bogu mniej więcej chwalicie te same i firmy, więc problemu z wyborem nie będę już miała.Pozdrawiam, Patrycja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka