Gość: Gorzata IP: *.* 04.04.02, 23:24 Witam wszystkie obecne i przyszłe mamy!Mam termin na 20 kwietnia. czy któraś z przyszłych mam też?Jeśli tak to napiszcie coś, będzie mi raźniej!Po prostu boję się porodu!Pozdrawiam ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania1 Re: Termin!!!!! IP: *.* 05.04.02, 10:26 Goniu,A już myślałam, ze jestem ostatnia z kwietniowych mam. Mam termin na 15.04, ale wszystko wskazuje na to , ze nie mam co liczyć na wcześniejszy poród. 5 dni to chyba żadna róznica? Czy to oczekiwanie tez tak Cię męczy? Też boję sie porodu , ale chciałabym mieć to juz jak najszybciej za sobą. Pozdrawiam serdecznieAnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorzata Re: Termin!!!!! - Ania IP: *.* 05.04.02, 11:23 Cześć Aniu!Męczy mnie tak samo ja Ciebie!Strasznie się boję!Jestem ciekawa kiedy maleństwo będzie już chciało "opuścić" mój brzuszek!W czoraj lekarz powiedział, że już odwrócone jest główką do dołu. Ma być chłopiec a podobno! chłopcy rodzą się przed terminem!Trzymaj się i daj znać jak coś się będzie działo!Pozdrawiam ciepło p.s. Czy wiesz gdzie będziesz rodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gusiak Re: Termin!!!!! IP: *.* 05.04.02, 10:27 ***Kwietniowe Mamusie*** mają terminy tak w okolicach - ja na przykład na 10 kwietnia. A już teraz dostaję kota. Tak bardzo bym już chciała urodzić. Poczekaj jeszcze z tydzień i stwierdzisz, że pier..... ból i inne takie, byle tylko mieć już Malca w ramionach. Tak to sobie Bóg genialnie zaplanował, że im bliżej porodu, tym mniej się boimy, bo jesteśmy wykończone ciążą. Papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justi Re: Termin!!!!! IP: *.* 05.04.02, 11:00 Ja mam termin na 19.04 z miesiączki ale idę rodzić (chyba) 10.04 - mój lekarz prowadzacy ma wtedy dyżur w szpitalu i tak właśnie praktykuje - idzie sie do niego na wywołanie i on sie wszystkim zajmuje. Rzeczywiście mniej sie boję, bo juz nie mogę się doczekać kiedy położą mi Jasia na brzuchu Trzymam za Was i za siebie oczywiście kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorzata Re: Termin!!!!! - Justi IP: *.* 05.04.02, 11:27 Hej!Ja też trzymam za siebie i za was kciuki!!!!!Ciekawe jak to się wszystko potoczy?Pozdrawiam ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sawlb Re: Termin!!!!! IP: *.* 05.04.02, 12:00 Justi napisała/ł:>mój lekarz prowadzacy ma wtedy dyżur w szpitalu i tak właśnie praktykuje - idzie sie do niego na wywołanie i on sie wszystkim zajmuje. Jestem w szoku.Jak to `p r a k t y k u j e`? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania1 Re: Termin!!!!! - wywołanie porodu na życzenie? IP: *.* 05.04.02, 15:28 Ja również jestem bardzo zdziwiona. Przecież taki "sztuczny" poród może przebiegać zupełnie inaczej od naturalnego , podobno bardziej boli. Wydaje mi się , że jesli nie ma żadnych medycznych wskazań lepiej poczekać i zaufać swojemu organizmowi i dziecku - natura wie najlepiej, kiedy jest ten właściwy czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grabofon Re: Termin!!!!! - wywołanie porodu na życzenie? IP: *.* 05.04.02, 15:53 Mam termin na dziś, poprzedni poród miałam prowokowany (kaprys ordynatora "niech nam nie zalega na weekend") i skończył się cesarką (39 tydzień). Teraz zmieniłam lekarza i czekamy cierpliwie na rozpoczęcie akcji. Na szczęście mój pan doktor jest przeciwnikiem pzryspieszania, więc do 15 kwietnia mam siedzieć w domciu. Poza tym po cesarce podobno wywoływanie może być niebezpieczne, skurcze oksytocynowe są ponoć silniejsze (są to jedyne skurcze jakie miałam, więc nie mogę porównać).Pozdrawiam serdecznie i życzę cierpliwościBecia i Brzusia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgnieszkaP. Re: Termin!!!!! - wywołanie porodu na życzenie? IP: *.* 05.04.02, 18:16 Oksytocynę podaje się aby wywołać skurcze porodowe lub zwiększyć siłę obecnych skurczów tak aby stały się efektywne. Idealnie, rozpoczyna się kroplówkę od małych dawek i stopniowo się je zwiększa do osiągnięcia odpowiednio silnych skurczy ( które zaczną spełniać swoje zadanie czyli powodować rozwarcie ). Ogólnie każda kobieta może reagować inaczej na Oksytocynę dlatego musi być bardzo dokładnie monitorowana. Faktycznie, uważa się że skurcze wywołane przez Oksytocynę są silniejsze, ale zależy to przede wszystkim od dawki jaką kobieta dostaje, oraz od jej wrażliwości. Istnieje niebezpieczeństwo wystąpienia bardzo mocnych i zbyt częstych skurczy ( które mogą spowodować niedotlenienie płodu ) u kogoś kto będzie wyjątkowo wrażliwy na Oksytocynę, dlatego monitorowanie jest tak istotne. Ogólnie wyczytałam że poprzednia cesarka nie jest już absolutnym przeciwskazaniem do wywołania następnego porodu Oksytocyną, ale taka sytuacja też wymagałaby bardzo dokładnej obserwacji pacjentki w czasie porodu. Na pewno wielu lekarzy cały czas tego unika ponieważ boją się komplikacji ( pęknięcie macicy ) Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgnieszkaP. Re: Termin!!!!! IP: *.* 05.04.02, 15:44 Wiesz Bogusiu, też pamiętam takiego lekarza we Wrocławiu do którego pacjentki pchały się drzwiami i oknami ( był ponoć bardzo dobry ). Wszystkie jego pacjentki rodziły na jego dyżurach ( wygodnie, nie trzeba specjalnie jechać do szpitala, prawda ? ). Nie mieści mi się w głowie, wywoływanie porodu bez konkretnych wskazań ...Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzenka Re: Termin!!!!! IP: *.* 05.04.02, 15:48 Cześć,Ja mam termin na 10.04 i już dosyć dawno osiągnęłam stan, o którym pisze Gusiak: wszystko jedno jak bedzie bolało, byle już urodzić. W styczniu miałam zagrożenie porodem przedwczesnym, a tu wczoraj lekarz mi powiedział, że Dzidzi jest tak dobrze, że chyba się nie wyrobię w terminie. Zaczynam poważnie mysleć o myciu okien (specjalnie nie umyte przed świętami...), podłóg, soku malinowym... Znacie inne metody delikatnej zachęty wobec Dzidziusia?Pozdrawiam,Marzenka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorzata Re: Termin!!!!! do Marzenka IP: *.* 06.04.02, 19:28 Hej!Jak samopoczucie? Ja jeszcze się trzymam! Dziewczyny w szkole dziwią się, że mam bliski termin a ja sobie przychodzę na zajęcia. A co mi pozostało? Czy masz już spakowaną torbę do szpitala?Pozdrawiam ciepło!P.S. Odezwij się od czasu do czasu! Odpowiedz Link Zgłoś