Dodaj do ulubionych

dziewczyny, pomóżcie mi pliz (w sprawie temp)

27.11.06, 09:28
jest taka sytuacja:
zwykle mam cykle 28 dniowe. dopiero od tego cyklu zaczęłam mierzyć
temperaturę. dzisiaj jest 6 dc i mam temp. 36,9 w normalnym trybie (tzn. nie
po żadnej imprezie, tylko spokojny wieczór i noc, nie ma żadnej choroby). Czy
to jest teraz tak, że ta temperatura rośnie systematycznie aż do owulacji? bo
skoro tak, to by znaczyło, że bede ją miała lada dzień? Mogę zrobić test
owulacjny, tylko czy popołudniu można go robić? bo rano już nie mogłam.
bardzo proszę o rady, bo to, rzecz jasna, bardzo ważne smile
Obserwuj wątek
    • agnieszka_z-d Re: dziewczyny, pomóżcie mi pliz (w sprawie temp) 27.11.06, 09:47
      A o której mierzyłaś temp.??
      • szycha80 Re: dziewczyny, pomóżcie mi pliz (w sprawie temp) 27.11.06, 09:49
        6 rano, tak jak zwykle wstaję do pracy, poprzedniego dnia było 36,8 (mierzyłam
        o 7)
        • agnieszka_z-d Re: dziewczyny, pomóżcie mi pliz (w sprawie temp) 27.11.06, 10:03
          Powiem szczerze, że moim zdaniem musisz mierzyć temp. przez cały cykl, żeby móc
          wiedzieć co i jak jest w Twoim organizmie, jakie tempki w której fazie cyklu i
          ile trwa u Ciebie faza lutealna. Temperaturę powinno się mierzyć zawsze o tej
          samej porze, tym samym termometrem przez cały cykl, w ustach lub w pochwie.
          Mierzenie pod pachą jest niemiarodajne!!!
          I dopiero po całym jednym cyklu obserwacji będziesz mniej więcej wiedziała co i
          jak. Postaraj się obserwować także śluz i szyjkę macicy - skorelowane ze sobą
          tempka, śluz i szyjka dają dośc sporą pewność co do terminu owulacji.
          Acha - i owulacja jest wtedy, jeśli nastąpił skok tempki (w przeddzień tego
          skoku), przy czym przez skok rozumiemy temperaturę wyższą o kilka kresek niż
          temperatura z ostatnich sześciu dni.
          Oczywiście owu 6 dc jest możliwa, ale raczej mało prawdopodobna (zdarza się
          baaaardzo rzadko).

A odnośnie testów owu nic niestety nie powiem, bo ich nigdy nie stosowałam.
          • szycha80 Re: dziewczyny, pomóżcie mi pliz (w sprawie temp) 27.11.06, 10:36
            no niby bardzo rzadka, ale mojego posta napisałam po lekturze postu o zajściu w
            ciążę zaraz po @, na który pozytywnie odpowiedziało trochę babek, więc aż tak
            niemożliwe to to chyba nie jest smile
            jeszcze jedno pytanie odnoścnie badania szyjki - jakie odczucia są w różnych
            fazach cyklu? tzn. nisko, wysoko, miękko czy twardo w okresie owulacji?
    • muszka.owocowka Test owulacyjny 27.11.06, 10:08
      Test owulacyjny najlepiej zrobić późno wieczorem (np. około godziny 23.00) lub z
      porannej porcji moczu. Szczyt wydzielania LH (hormonu, którego stężenie jest
      oznaczane tym testem) przypada na noc. Maksymalne wartości osiąga na 24-36
      godzin przed owulacją.
      Wzrost temperatury w cyklu w okresie okołoowulacyjnym następuje skokowo. Nie ma
      stopniowego przyrostu temperatury. Nie należy jednak oczekiwać, że codziennie
      rano temperatura ciała wynosić będzie 36.6. Jeśli narysować wykres to będzie
      miał "ząbki" co jest wynikiem okołodobowych wahań temperatury. Przed owulacją
      wzrośnie ona wyraźnie powyżej 37 stopni.
      Orientacyjnie owulacja wypadnie na 14 dni przed terminem spodziewanej
      miesiączki. Dni płodne, w przypadku cyklu 28, przypadają między 12-15 dniem
      cyklu. Wtedy powinnaś się spodziewać wzrostu temperatury.
      • agnieszka_z-d Re: Test owulacyjny 27.11.06, 10:12
        Niestety muszko nie zgodze się z Tobą - jeśli nastąpił skok temperatury, to
        znaczy, że owulacja już się odbyła (dzień wcześniej). Acha - i wcale nie musi
        tempka wzrosnąć wyraźnie powyżej 37 stopni - mi wzrastała do około 36,9, max
        37,2.
        Natomiast jeśli chodzi o dni płodne, to najczęściej przypadają one na 10-16 dni
        przed okresem.
        • muszka.owocowka Re: Test owulacyjny 27.11.06, 10:28
          Nie napisałam, że skok temperatury = owulacja, Agnieszko. Rzeczywiście wyprzedza
          on owulację, ale pokrywa się już z terminem dni płodnych w cyklu. Jeśli przyjąć,
          że owulacja występuje na 14 dni przed terminem spodziewanej miesiączki, to czas
          płodny w cyklu wypadnie na 10-16 dni przed okresem. Wygodniej chyba pamiętać, że
          np w cyklu 28 dniowym będzie to między 12 a 15 dniem cyklu ( na 2 dni przed i 3
          dni po terminie spodziewanej owulacji).
          • szycha80 no juz nie kumam 27.11.06, 10:29
            to owulacja jest przed skokiem temperatury? czy po?
            • muszka.owocowka Re: no juz nie kumam 27.11.06, 10:31
              Sorry, owulacja jest przed wzrostem temperatury. Dlatego dni płodne liczymy co
              najmniej dwa dni przed wzrostem temp i 3 dni po.
          • agnieszka_z-d Re: Test owulacyjny 27.11.06, 10:32
            No taksmile
            Ale powiem szczerze - spotkałam się z tyloma niestety błędnymi opiniami na
            temat mierzenia tempki i tego kiedy jest owu, że wolałam uściślić - w końcu to
            dla każdej starającej się baaardzo ważnesmile
            Pozdrawiam!!!
    • agnieszka_z-d Re: dziewczyny, pomóżcie mi pliz (w sprawie temp) 27.11.06, 10:45
      Najlepiej skorzystaj ze strony www.fertilityfriend.com - tam program sam Ci
      wszystko wyliczy. Generalnie cykl wygląda tak:
      Najpierw masz okres. Potem nic się nie dzieje - tempka na mniej-więcej
      jednakowym poziomie, śluzu brak lub mało, szyjka twarda, zamknięta. Potem
      zaczyna się zmiana - niektórym leciutko (dosłownie o jedną-dwie kreski) spada
      temperatura, zmienia się śluz - robi się coraz bardziej śliski, płynny, szyjka
      otwiera się i mięknie. Dalej jest płodność - niektórym tempka tworzy
      taki "dołek" na wykresie, śluz robi się jak białko jajka - jest śliski, ciągnie
      się a szyjka jest bardzo miękka i otwarta.
      Następnego dnia tempka skacze. Śluz się kończy, a szyjka stopniowo twardnie i
      zamyka się. Niektóre kobiety (ale bardzo mały odsetek) mają jeszcze pierwszego
      dnia wzrostu tempki dzień płodny.
      Zaczyna się faza lutealna. Jest to faza między końcem okresu płodnego a
      okresem. Jest ona stała i zawsze będzie u Ciebie wynosiła tyle samo (+/- 1
      dzień) z reguły trwa ona 10-16 dni (ja mam np. 11-12 dni). Potem jest albo
      okres albo czas testować i cieszyć się z ciążysmile

Polecam gorąco www.fertilityfriend.com
      Jest tam cały kalkulator, który będzie Ci liczył poszczególne fazy cyklu, robił
      wykresik, zaznaczał owulację (niestety zaznacza ją już post factum). Jest tam
      też galeria wykresików - możesz sobie obejrzeć wykresy innych kobiet. Na pewno
      oglądanie tych wykresów pomoże Ci wszystko zrozumieć i ułatwi obliczenia.

Powodzenia i pozdrawiam!!!
      • szycha80 Re: dziewczyny, pomóżcie mi pliz (w sprawie temp) 27.11.06, 10:50
        Dziękuję Wam bardzo, trochę się poduczyłam. teraz czas na praktykę smile i uczenie
        się samej siebie. jakby ktoś jeszcze nt. testów owu - rano, wieczorem, czy
        obojętnie o której, to proszę bardzo... smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka