julia56 03.12.06, 20:21 Napiszcie mi proszę, jak wygląda takie badanie? Ile trwa? W znieczuleniu? Jestem po poronieniu i ciąży pozamacicznej i szykuję się do HSG w przyszłym cyklu w Salve w Łodzi. Będę wdzięczna za info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zerozdziwien Re: Do dziewczyn po HSG 03.12.06, 20:59 ja miałam w Szpitalu Św.Zofii w W-wie znieczulenie jakieś podane iniekcyjnie z 15 min kazali odczekać,potem na stół od RTG goła od pasa w dół,założyli na szyjkę wziernik-to bolało,potem podsunełam się pod RTG,lekarz założył rurkę dostarczającą kontrast do macicy a pielęgniarka na jego zawołania pstrykała zdjęcia,podawanie kontrastu boli,taki przedsmak bóli porodowych ponoć... po lekkie krwawnienie,dostałam L$ na ten dzień Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: Do dziewczyn po HSG 03.12.06, 21:01 Wieczorem stawiłam się w szpitalu, dostałam zastrzyk przeciwbólowy i rozkurczowy, ok. 20 minut później lekarz zaczął wprowadzać kontrast i nagrywać jego rozlewanie się, wówczas trzeba było wstrzymac oddech - trwało to chwilę i było to najmniej przyjemnym momentem badania. Po wszystkim wróciłam do domu, w sumie w szpitalu spędziłam raptem godzinę, zabieg był naprawdę znośny. Ale generalnie co szpital to obyczaj, w moim (Wrocław) metoda badania jest stosunkowo mało dokuczliwa, choć nie w każdej placówce tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka59 Re: Do dziewczyn po HSG 03.12.06, 21:30 Od 24 dnia poprzedniego miałam nie jeść a od rana tego dnia nie pić.Przed samym badaniem podano mi dożylnie dolargan.Leżałam na stole do RTG gin założył mi wziernik potem takim czymś w kształcie większej strzykawki podawał kontrast w 3 etapach po każdym podaniu kontrastu robiono zdjęcie.Po badaniu lekko plamiłam przez 3dni.Mimo dolarganu bolało ale da się wytrzymać.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś