Dodaj do ulubionych

Fald karkowy

IP: *.* 16.01.03, 09:26
Czesc!Czy wiecie moze jakim symbolem oznaczana jest grubosc faldu karkowego - ja byla na usg,ale lekarz nic o tym nie wspomnial.a teraz dopatrzylam sie,ze na zdjeciu sa takie dwa symbole; XD2 i Avg.Czy moze ktorys z nich oznacza grubosc tego faldu?Aha,to usg mialam robione juz 5 tygodni temu,teraz jestem w 15stym i czy jakbym teraz poszla na usg,to lekarz moglby jeszcze to sprawdzic,czy dzidzius jest juz za duzy?Bardzo dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam,Pola i 15sto tygodniowy Dzidzius
Obserwuj wątek
    • Gość: olauda Re: Fald karkowy IP: *.* 17.01.03, 12:20
      Cześć!Niestety, żaden z podanych przez Ciebie skrótów nie oznacza grubości fałdu.Sprawdzałam na stronie o USG- tam są wszystkie skróty, ale skrótu grubości fałdu nie ma, więc nie podpowiem jaki ewentualnie chodzi w grę. Gdybyś miała mierzoną grubość fałdu, na pewno byłaby o tym informacja na wyniku badania.Z tego, co się orientuję, fałd mierzy się do 14 tygodnia. Chociaż przeczytałam, że "po 16 tyg. prawidłowa grubośc fałdu to 6-7 mm"- więc może później tez mierzą...Najlepiej dowiedz się u lekarza.Pozdrawiam.
    • Gość: monia Re: Fald karkowy IP: *.* 17.01.03, 14:36
      Fałd karkowy oznacza się symbolem NT. Mierzy się go do 14 tygodnia, ponieważ jest to cytuję : "objaw najczęściej przemijający i po 14 tygodniu może być niewidoczny". Ja miałam mierzony w 12 tygodniu, okazał sie nieprawidłowy i ponownie miałam mierzony w 16 tygodniu, bo w niektórych placówkach mają jakieś dane i krzywe opracowane do 18 tygodnia. Badanie (to drugie) miałam robione w Łodzi. Sporo nerwów to wszystko kosztowało i jak się potem dowiedziałam, badania te mogą być obarczone sporym błędem, bo musi byc bardzo, bardzo dokładny sprzęt, po drugie dziecko może się akurat tak przekrzywić, po trzecie na tym samym sprzęcie kilku lekarzy może zobaczyć inne pomiary...Pomiary jako wiarygodne (jak mi powiedziano) robi kilku specjalistów w Polsce. Ogólnie stwierdzam, ze trzeba podejść do tego ze sporą rezerwą. Mieliśmy z fałdem karkowym "małe" przejścia, ale to innym razem. Pozdrawiam.Monia
      • Gość: Kasia_M Re: Fald karkowy IP: *.* 20.01.03, 08:46
        ja miałam usg robione w zeszłym tygodniu - a był to 11 tydzień i 4 dni dokładnie ciążysmile grubość (a raczej przejrzystość) mieliśmy 1mm i lekarz powiedział że to idealnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka