Dodaj do ulubionych

problem z łykaniem witamin

IP: *.* 26.02.03, 16:20
Jestem w 14 tygodniu i jak do tej pory łykałam witaminy bez większych problemów, nigdy też nie wymiotowałam. Ale ostatnio podczas łykania witamin pojawil mi się odruch wymiotny i tabletka wraca z powrotem, poradźcie jeśli możecie co mam zrobić, żeby normalnie przyjmowac te witaminy.
Obserwuj wątek
    • Gość: # Re: problem z łykaniem witamin IP: *.* 26.02.03, 22:32
      Cześć !!!Rozumiem Twój problem, bo sama mam ooooooolbrzymie kłopoty aby połknąć nawet najmniejszą tabletkę. W moim przypadku sprawdza się jedynie rozgniatanie na łyżce (tak robiłam przez całą swoją ciążę z Materną - i nie miało to żadnego skutku ubocznego dla dziecka). Jedynym minusem tego sposobu jest to, że niestety niszczy się w ten sposób śluzówkę żołądka (no i jeszcze ten obrzydliwy smak). Ale jeśli alternatywą jest zaprzestanie brania witamin w ciąży z powodu rozmiarów tabletki, to uważam że jest to jedyna możliwość.Pozdrawiam,Monika, mama 6-miesięcznej Dominiki :-)P.S. Można też spróbować popijanie tabletek gęstym jogurtem, ale w moim przypadku to wcale nie skutkowało.
    • Gość: aniusiaj Re: problem z łykaniem witamin IP: *.* 27.02.03, 12:29
      Witaj! od początku ciązy kiedy tylko się dowiedziałam zaczęłam łykać FEMINATAL w połowie opakowania zaczęłam zwracać połykane witaminy, było mi ciagle niedobrze, nawet brałam tabletki wieczorem przed póściem spać żeby nie czuć się tak podle, ale i to nie skutkowało wszystko szło z powrotem nawet nie zdążyła się przetrawić. Udałam się z problemem do lekarza, który polecił mi zmianę witamin na inne /być moze byłam uczulona na jakiś ze składników/. Inne znane witaminy dla kobiet w ciąży też mi nie służyły /PRENATAL, MATERNA/więc zaczęłam łykać poszczególne witaminy /samo żelazo, wapno, i zwykłą multiwitaminę- powiedzmy że skutkuje już nie wymiotuje ale czasami bywa mi nie dobrze, może wypróbuj jeść trochę więcej naturalnych witamin, w poszczególnych warzywachPozdrawiam przyszła mama Agnieszki /35 tydzień/
      • Gość: ikonka Re: problem z łykaniem witamin IP: *.* 27.02.03, 21:15
        A może zamiast zmieniać preparat witaminowy spróbuj połykać tabletkę z łyżeczką jogurtu.Jogurt jest gęsty sam w sobie i ukryta w nim tabletka powinna oszukać Twój organizm ,oczywiście przyjmowanie witamin z produktami mlecznymi obniża nieco ich wchłanianie ,ale nie na tyle ,by nie móc stosować takiego podstepu.
    • Gość: Libra Re: problem z łykaniem witamin IP: *.* 27.02.03, 22:24
      Doskonale rozumiem Twój problem. Ja całe życie mam trudności z połykaniem tabletek (domownicy mają wesołe przedstawienie jak siedzę cały wieczór i "modlę się" nad np. ampułką z antybiotykiem). W ciąży było jeszcze gorzej, a oprócz witamin musiałam brać hormony, z których nie mogłam zrezygnować. Rozkruszałam tabletki i mieszałam z rozgniecionym bananem lub twarożkiem i jakoś to wciskałam. W 6-tym miesiącu odruch wymiotny osłabł i zaczęłam łykać Feminatal - wydał mi się najłatwiejszy, a przetestowałam kilka preparatów wit. dla kobiet w ciąży. Brałam to także przez 14 miesięcy karmienia piersią.Pozdrawiam - Alicja
    • Gość: Lidek Re: problem z łykaniem witamin IP: *.* 28.02.03, 13:15
      Sa też w płynie. Ja nie brałam żadnych. Lekarka powiedziałami, że ich wchłanialnośc jest niewielka i znaczną część wydalamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka