mamasebunia 07.10.04, 20:27 Tak ma na imie syn Włodzimierza Szaranowicza. Co to za imię? pozdr Iw i Sebastianek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulik81 Re: Luka 07.10.04, 20:30 To brzmi jak zdrobnienie (z angielska) od Łukasz. Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: Luka 07.10.04, 20:34 ja znalazłam, że jest to imie rosyjskie, serbskie, chorwackie i słowacke pochodzące od imienia Luke czyli naszego Łukasza. A Luke pochodzi od greckiego imienia Loukas co oznacza "z Lukanii"-krainy we Włoszech Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Luka 07.10.04, 20:47 Luca to wloski Lukasz, imie niezmiernie popularne podobnie jak Lucas, w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Luka 07.10.04, 20:53 Jego polskim odpowiednikiem jest Dziura, Ubytek lub Brak. Ups, przepraszam ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Luka 07.10.04, 21:54 )))))))))))) A nie mógł dać mu poprostu Łukasz. Dziwnie brzmi Luka Szaranowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Luka 07.10.04, 22:54 mamasebunia napisała: > )))))))))))) > > A nie mógł dać mu poprostu Łukasz. Dziwnie brzmi Luka Szaranowicz. Włodzimierz Szaranowicz ma chyba korzenie serbskie lub chorwackie - wydaje mi się, że kiedyś coś takiego o nim czytałam. Skończył też jakieś "okolicznościowe" studia, nie wiem, czy nie w Chorwacji właśnie. Więc pewnie stąd taka forma. Oglądałam fragment tego programu na TVN - Babcia Luki też ma oryginalne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Luka 07.10.04, 22:57 mamasebunia napisała: > )))))))))))) > > A nie mógł dać mu poprostu Łukasz. Dziwnie brzmi Luka Szaranowicz. Może chciał uniknąć podwójnego "sz" :-] Ale to, co napisała monikaj1, wiele wyjaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Luka 07.10.04, 21:58 Mi tez Luka kojarzy sie z dziura :] A swoja droga Lucca to nawet ładne imie tylko nie z polskim nazwiskiem i najlepiej nie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Luka 08.10.04, 10:31 Mam kolegę o tym imieniu, który pochodzi z Czarnogóry. Luka jest tam bardzo popularnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Luka 08.10.04, 17:22 Patrząc na te dyskusje i ewolucje poglądów na temat w/w imienia stwierdzam,jak trzeba byc pokornym,zanim sie kogoś skrytykuje.........ot,taka refleksyjka,nata Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Luka 08.10.04, 18:34 nata76 napisała: > Patrząc na te dyskusje i ewolucje poglądów na temat w/w imienia Ciekawi mnie tylko, gdzie zauważyłaś ewolucję poglądów? Bardzo interesują mnie osobliwości różnic odbioru tego samego tekstu między różnymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Luka 09.10.04, 23:38 P. Szaranowicz pochodzi z Czarnogóry, nie wiem czy On się tam urodził, ale Jego rodzina na pewno jest z tamtąd. Właściwie nazywa się Saranowicz, a Szaranowicz to takie spolszczenie "do telewizji". Jego syn to Luka Saranowicz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś