Dodaj do ulubionych

26 lat i 2 dziecko :(

04.01.07, 10:38
Cześć dziewczyny !!

Potrzebuje waszego psychicznego wsparcia. Mam 26 lat, prześliczną córeczke 3
letnią Julkę i własnie się dowiedziałam że jestem w ciąży. Mąż się cieszy,
córcia cały czas pyta kiedy w końcu urodzę jej siostrzyczkę, a ja płaczę w
poduszkę. Uważam że to zdecydowanie za wsześnie na 2 dziecko. Mam wrażenie że
już na zawsze utkę w domu i nie będę miała szans na dobrą prace. Może brzmi
to egoistycznie, ale chciałabym w życiu czegoś dokonać, czuć się spełniona i
to nie tylko w domu. Kocham nad życie męża i Julkę oddałabym wszystko dla
nich. Ale drugie dziecko ... Czy któraś z was też jest w takiej sytuacji lub
była. Proszę was o obiektywną opinie, czy 2 dziecko w wieku 26 lat to nie za
wcześnie...
Chyba mam depresję, nawet w pracy pytają się mnie dlaczego się tak po Nowym
Roku zamknęłam i co się dzieje. Wszyscy się cieszą z mojego szczęścia tylko
nie ja sad

Marta
Obserwuj wątek
    • agnieszka2211 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 10:41
      Ciesz sie! Odchowasz drugie, bedziesz nadal mloda i zycie przed Toba! Ja mam 23
      lata, jedno poronienie za soba, a teraz 8 miesiecy staran i nic.
      • sugar_and_spice Re: też 26 lat... 05.01.07, 11:02
        Wiesz... ja mam 26 lat i żałuję, że nie mam jeszcze dizecka, że nie urodziłam na studiach, itd. Martwisz się na zapas, tym bardziej, że karierę można zrobić zawsze nawet po 40stce czy 50tce, serio!
        Ja mam niby zupełnie inną, ale jednak podobną sytuację. Życie mnie przystopowało, a raczej moją karierę smile Mam trzy fakultety uniwersyteckie, łeb nie od parady, a pracuję za 650 zł miesięcznie, tkwiąc na totalnym zadupiu. Przyjechałam tu za mężem który na tym wygwiździejewie dostał pracę. I wiesz... miałam kiedyś ogromne doły, że się marnuję, że czas leci, a ja tkwię na stanowisku, na którym nie ma możliwości awansu, wśrod bandy idiotów. Nawet miałam pretensje do męża, ukryte, ale były, że to przez niego, że sobie życie zmarnowałam, że inni, głupsi się dorabiają, robią kariery a ja tkwię w miejscu, gdzie powinnam Bogu dziękować, że w ogóle mam pracę big_grin Żałowałam, że poznałam męża, myślałam, że przecież mogłam wyjechać do Stolicy, albo gdzieś tam i robić karierę, mieć wyphcanego kasą faceta, itd. Ale wiesz co, pomyślałam, podołowałam się i rozważyłam w duchu co jest dla mnie najważniejsze. Kasa i kariera czy uczucie? Co ludziom z kariery jak nie mają kogo kochać, nie umieją, nie chcą, wypalili się?! Co po tych pieniądzach, co się w życiu liczy, co jest ważne, dla czego warto żyć. Drugie dziecko nie marnuje Ci życia, a powiększa pole do miłości, odchowasz dzieci, zanim skonczysz 30-stkę pójdą do przedszkola, a Ty jak będziesz miała ochotę weźmiesz się za karierę. Teraz masz czas na siebie, czas na dokształcanie się- może jakieś studia zaoczne, kuirsy? Nauka języków, poznawanie samej siebie, swoich celow i pragnień smile
        I wiesz co? Bardz, ale to bardzo kocham męża i codziennie dziękuję Panu Bogu za to, że mi go dał i dokładnie za to, że dał mi Go a nie super posadę w super firmie, bo ja wolę skromniej i "wolniej" ale za to z ciepłym serduchem.
        Buźka!
      • jasiekmiki dołączam się 13.01.07, 15:22
    • joolanta Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 10:42
      z perspektywy czasu zobaczysz ze to znakomite rozwiązanie!!!
    • s.poline Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 10:50
      przede wszystkim- gratulacje!!
      na poczatek- 3 lata to znakomita roznica miedzy dzieciakamismile
      tak ja moja poprzedniczka uwazam, ze odchowasz dzieciaki i zaczniesz zyc- bedziesz mloda kabieta!
      pocieszeniem to moze nie jest, ale moja sytuacja wyglada tak, ze mam 21, wspaniała 11 miesięczną córeczkę, a za 2 lata chcemy, żeby urodziło się 2 dzieckosmile I wcale, a wcale mnie to nie martwi. Będziemy mlodymi mami, juz nie uwięzionymi w domusmile
      Pozdrawiam i zyczę dużo zdrowia!
    • mynia0 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 10:51
      kochana, musisz się oswoić z myslą o ciazy, to było niespodziewane, jak sądzę i
      dlatego nie umiesz się cieszyć.

ale popatrz na to wszystko inaczej. Twoje dzieci będą się wychowaywac razem, bo
      będzie mała różnica wieku. przzyjdzie czas, że starsze zajmie się młodszym i
      będą bawić się razem. ja mam dużo starsze od siebie rodzeństwo / 5 i 11 lat/,
      to naprawdę nie było dobre. nie mieliśmy ze sobą kontaktu, wychowywaliśmy się w
      jednym domu - ale osobno.

masz dopiero 26 lat. Twoje życie się nie kończy, a dopiero zaczyna!!! ja mam
      już 31 i oczekuję drugiego dziecka. Ty, będąc w moim wieku, będziesz już miała
      odchowane dzieci, a ja będę mamą noworodka. teraz żałuję, że nie zdecydowałam
      się na dzieci wcześniej, ale tak mi się ułożyło.

to nie jest za wcześnie, jesteś w optymalnym wieku, będziesz młodą mamą
      wspaniałej dwójki. pomyśl o perspektywach - 30-latka z odchowanymi dziećmi to
      prawdziwe szczęście. będziesz mogła pomysleć o sobie , o swojej pracy, karierze
      zawodowej - i będziesz wciaż młoda i energiczna, zrealizujesz swoje plany.

głowa do góry, Marta! będzie dobrze, trzymam kciuki za Ciebie!
    • martina55 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 10:59
      Witaj kobitko,
      Z pewnością hormony robią swoje, a takie obawy to rzecz częsta!
      Ja mam 27 lat, czteroletnią córeczkę i jestem w czwartym tyg.ciąży. Zarówno mąż
      jak i córeczka bardzo się cieszą i choć ja również bardzo chcialam tej ciąży,
      to również mam różne obawy dotyczące zmian jakie znowu zajdą w naszym życiu.
      Myślę, że to normalne.
      Nic sie nie martw, głowa do góry i przekazuj dziecku dobrą energię smile))
      • monika1248 Re: Mam 28 lat i trzech wspaniałych synów 13.01.07, 21:37
        weszłam na to forum tak z sentymentu bo moje najmłodsze słońce 7 stycznia
        skończyło pół roku.Najstarszy syn ma 7 lat,a średni 5 .Jak wyżej jestem młodą
        kobietą i mam trójkę dzieci.Uwierz mi że nie ma nic piękniejszego na świecie od
        patrzenia jak zdrowo rosną.Życzę ci dużo szczęścia .Pozdrawiam.
    • mettea Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 11:03
      Może nie byłam w identycznej sytuacji, ale czułam sie podobnie. Zostałam mamą
      dosyć wcześnie (20 lat) i wychowując dziecko czasem miałam wrażenie, ze coś mi
      umyka, że coś tracę, że życie przecieka mi przez palce. Ale chcieć to móc -
      odchowałam synka, poszłam do pracy, na studia, stałam się samodzielna; owszem,
      wymagało to pomocy ze strony męża i dziadków, wielu wyrzeczeń (zero imprez,
      wypadów do kina czy teatru). Jednak nadrobiłam wszelkie zaległości - namawiam
      mamy, ze warto zostawić dziecko u dziadków i rozerwać się od czasu do czasu -
      co do mnie można powiedzieć , że do znudzenia miałam tych wypadów na miasto wink
      W tej chwili niczego nie żałuję i cieszę się, że mam na tyle dużego synka, ze
      wszyscy biorą mnie za jego siostrę. Nie mówiąc już o tym, jak mi będzie pomocny
      przy opiece nad kolejnym maluszkiem.
      Głowa do góry więc, wychowasz dwójkę,a potem będziesz mieć jeszcze mnóstwo
      czasu na samorealizację.
      Powodzenia!
      • doral2 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 11:05
        skoro nie chciałaś tej drugiej ciąży, uważasz że za wcześnie, to czemu na
        litość boską się nie zabepieczyłaś??????!!!!!!!!!!

teraz płaczesz nad rozlanym mlekiem..już za późno, więc weź się w garść, a na
        drugie dziecko wcale nie jest za wcześnie...za wcześnie to by było jakbyś miała
        16 lat..
        • antosiczek Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 15:15
          Tak... cała doral2... jakbyś kobieto nie wiedziała, że nie ma 100%
          zabezpieczenia. Tu na forum był wątek dziewczyny co to w pierwszą ciążę zaszła
          na pigułkach a w drugą mając spiralę.
          Takie mądrości to sobie trzeba wsadzić do kieszeni.
          • kiniasek Re: 26 lat i 2 dziecko :( 05.01.07, 23:22
            matko a co tu można napisać innego niż doral...jak się uprawia seks, nawet z
            zabezpieczeniem to trzeba sie liczyć z ciążą i tyle...ale za mój pogląd jakaś
            miła pani w innym wątku nazwała mnie prostaczką
    • megi1974 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 11:13
      A ja ci zazdroszczę, chciałabym być na twoim miejscu.
      Pierwsze dziecko urodziłam jak miałam 25 lat, o drugim zaczęliśmy myśleć jak
      maleństwo ukończyło 2 latka. Niestety 4 lata bezskutecznie, gdy w końcu się
      udało straciliśmy maleństwo, jak byłam w 9 tygodniu. Teraz mam 33 lata, jestem
      w ciąży w 20 tygodniu i różnica wieku między dziećmi będzie ponad 7 lat.

Teraz kiedy mam super pracę, dobrze płatną, wiem, że nie będę mogła poświęcić
      dziecku tyle czasu, jak miałam dla pierwszego dziecka. Wynika to z prostego
      powodu: przyzwyczaiłam się do odpowiedniego poziomu życia, gdy nie ma się
      żadnych trosk materialnych i nie chcę z tego rezygnować, nawet dla dziecka.

Ty sobie spokojnie odchowasz maleństwo i później będziesz mogła poświęcić się
      życiu zawodowemu. Wiem po mojej przyjaciółce, która urodziła jak miała 17 lat,
      że owszem na początku było trudno, ale z perspektywy czasu, ona nie chciałaby
      aby to się zmieniło. Teraz ma 34 lata i pnie się po "szczeblach" kariery,
      podczas gdy jej koleżanki, w momencie zajścia w ciążę tracą to co do tej pory
      osiągnęły w życiu zawodowym. Są postrzegane już nie jako pracownicy, ale matki
      (całe szczęście, że mój szef jest inny). Ty będziesz mogła uniknąć tego.
      Powodzenia.
      • ashera Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 11:24
        Ja mam 35 lat, mąż 39, między dziećmi będzie 3 latka różnicy ( drugie rodzę w
        styczniu)i na wywiadówki będę chodzić jako dojrzała pani po 40stce, nie mówiąc
        już o moim mężu, a nasi znajomi będą mieć dzieci na studiach i "wiatr z głowy" -
        pomyśl co lepsze.
    • agnieszka_z-d Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 11:33
      Wiesz... Mam dwie znajome, które miały dzieci akurat podobnie do Twojego wieku.
      Teraz obie są lekko po 30-stce i żyją pełnią życia!!! Jedna zostawia dzieci z
      Mężem lub którąś z Babć i rusza w miasto - chodzi do klubu na salsę itp. - zero
      ograniczeń. Druga jeździ sobie co rok do Włoch z Mężem i znajomymi, wypady do
      kina nie stanowią problemu, imprezki itp. Obie realizują się zawodowo...
      Dla mnie supersmile))
    • dorisja Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 12:03
      Ja w lutym bede miala 25 lat a za kilka dni pierwsze dziecko i wyznaje zasade ze przed 30 chce miec wszytskie woje maluch na swieci. Mam dwie przyjacolki obie urodzily pierwsze dziecko w wieku 20 lat, w tej chwili maja juz po drugim. Magda 30 l ma dwie dziewczynki 10 i 4latka ijest dyrektorem personalnym zakladu ktory zatrudnia ponad 1000 osob. Natomiast Aga na 28 i chlopcow 9 i 3 l , teraz chce wrocic do pracy zawodowej.
      Glowa do gory wszystko bedzie dobrze
      Powodzenia
      • kiniak22 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 13:16
        a ja 23 lata i w czerwcu drugie dziecko!!! zalamka co? pierwsze w wieku 21-cora
        ma obecnie 14 misiecy,na poczatku byl tylko placz wypominki ze strony rodziny i
        zal ze zaszalam, ale tak jest kiedy sie nie uwaza tongue_out tylko maz sie cieszyl na to
        dziecko! ja bez pracy, on za granica i wszedzie te teksty co wy teraz zrobicie,
        jak sobie dacie rade?! a no i sobie dajemy i damy rade, bedzie tak jak dotad, my
        mieszkamy z moja mama, on w anglii i przyjezdza od czasu do czasu w odwiedziny,
        a mialysmy do niego wyjechac w tym roku a teraz bedziemy ciagnac swoje losy
        razem a jednak osobno

na poczatku bylam kompletnie zalamana ta sytuacja, czasem nawet myslalam ze
        wolalabym zeby to dziecko sie nie urodzilo, a teraz leci juz 18 tydzien,
        pierwsze ruchy, kopniaczki i bulgotki w brzuchu, tak strasznie sie ciesze ze
        bede miala kolejne dzieciatko, moje wlasne ktorego juz nie moge sie doczekac,
        znowu pojawily sie nadzieje rodziny i zaklady ze tym razem moze bedzie chlopczyk
        tongue_out a moze druga dziewczynka, juz wszyscy nie moga sie doczekac rozwiazania

teraz wszystko widze inaczej, zawsze cieszyl mnie widok biegajacych maluszkow i
        niegdys myslalam ze tez chcialabym miec dzieci o niewielkiej roznicy wieku zeby
        mogly sie razem bawic i dorastac, jestem bez pracy, bez zadnych zasilkow i co z
        tego, zamiast siedziec w domu z jednym dzieckiem bede miala dwoje, szybciej
        wyjde z pieluch, odchowam i bede miala spokoj, jak odchowam drugie poszukam
        jakiejs pracy i wtedy rozpoczne swoja kariere zawodowa, a wtedy juz nie beda mi
        staly na przeszkodzie pieluchy, bede miala czas na prace, dom i znajomych (no
        chyba ze oni akurat zaczna zakladac rodziny)

teraz widzisz wszystko w czarnych kolorach ale na pewno juz niedlugo to sie
        zmieni, sama sie przekonasz ze to dobrze ze ten dzidzius pojawi sie teraz a nie
        pozniej, bo im pozniej tym trudniej jest sie zdecydowac kiedy sobie czlowiek
        przypomni ile takie malenstwo kosztuje poswiecenia i wyrzeczen, teraz odchowadz
        a potem bedziesz szalec do woli

nie pozostaje nic jak zyczyc ci duzo zdrowia i nie martw sie juz tym, dziecko
        to samo szczescie
    • lena_211 A ja Ci zazdroszcze 04.01.07, 12:51
      A ja Ci zazdroszcze.
      Mam 26 lat i dwa miesiące temu urodziłam śliczną córeczke i od drugiego dnia po
      cc myśle już o drugim dzidziusiu, choć mój lekarz mówi że dopiero za pół roku
      spokojnie moge starać się o drugiego dzidziusia. Ale mój mąż nie chce dzieci
      tak szybko... sad. Mówi, że może za pare lat (czyli po 30...). A ja bym
      chciała, żeby różnica między dziećmi była niewielka. Więc się ciesz.
      Pozdr.
    • kasiak37 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 13:26
      ja w wieku 21 mialam dwoje i zrobilam jeszcze wiele rzeczy to tylko sprawa
      organizacji.Majac 22 lata poszlam do pracy na caly etat,mieszkalam osobno w
      swoim mieszkaniu,majac 25 lat poszlam na studia,ktore skonczylam
      terminowo,zmeinilam prace na lepsza i jeszcze prowadzilam swoja firme.26 lat to
      wcale nie jest za wczesnie.Pomysl ze dzieci beda mialy lepszy kontakt,bo roznica
      wieku nie bedzie zastraszajaco duza.
    • monika_29 A ja ci potwornie zazdroszczę... 04.01.07, 13:50
      co ja bym dała, żeby być teraz na twoim miejscu. WSZYSTKO. Kobieto pomyśl ile ty
      masz szczęścia: MIŁOŚĆ, KOCHANY MĄŻ, CUDOWNA CÓRECZKA. I teraz kolejny cud, nowe
      życie !!!! Płakać tu można ale tylko ze szczęścia. Jesteś młoda, całe życie
      przed tobą, jeszcze zdążysz się napracować ( zawodowo), wszystko się dobrze
      ułoży, zobaczysz.

Gratuluje i pozdrawiam,
      Monika
    • anik801 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 14:12
      Czego ryczysz dziewczyno?Ja mam 27lat i 3letnią córcię.Pierwszą ciążę
      straciłam,choć starałam się o nią 1,5rokusad.Pomyśl,że gdy Twoje koleżanki wejdą
      w czas pieluch Ty będziesz miała już 2 podrośniętych dzieciaczków!Ja też chcę
      mieć drugie dziecko,ale zwyczajnie się boję!Większość ciąży przeleżałam w
      szpitalu,bo była zagrożona.Niestety gdyby teraz to się powtórzyło to nie miałby
      kto zająć się moją trzylatką.Mąż pracuje w Poznaniu i jest tylko w weekendy.
      Teściowie pracują,mama mieszka daleko.Nawet przedszkola tu nie ma.To dobry czas
      na drugie dziecko!Córka nie jest już taka malutka.A kiedy chcesz rodzić w wieku
      40lat?Trzymaj się!Zobaczysz sama stwierdzisz,że dobrze się stało!Pozdrawiam!
      • 21m Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 14:45
        hej!
        ja mam 24lata i dwoje upragnionych dziecismile
        mikolaj ma 4latka a maja 9miesiecy sa najwiekszym moim skarbem a praca jak to
        praca juz wrocilam na pol etatucale zycie przed nami....wyluzuj i sprobuj
        pomyslec o dobrej stronie tej sytuacjismilepozdrawiam i zycze wiecej optymizmu
    • majowa-mama Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 15:12
      ja mam 30 lat, 17 miesięcznego Michasia i teraz jestem w 23 tygodniu ciaży...
      Na początku byłam trochę przestraszona bo ledwo zdążyłam wrócić do pracy po
      wychowawczym a tu taka niespodzianka. W pracy zareagowali jak zareagowali ale
      ja się strasznie cieszę. W maju będziemy mieć Kubusia smile
      Zobaczysz, że będziesz bardzo szczęśliwa ze swoją dwujeczką!

pozdrawiam
      Anka
      Mama Michasia: www.strefamamy.pl/gallery/show/id/94
      i Kubusia: www.strefamamy.pl/pregnancy/showLine/id/21
    • creolka Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 15:26
      czesc!
      mam 26 lat(jeszcze dwa dni) dwuletniego synka a w kwietniu dolaczy do nas jego
      siostrzyczka_jak najbardziej zaplanowana i wyczekiwana.ciesze sie ze moge
      poswiecic moj czas adasiowi(koncze drugi kierunek studiow)i sprawilam mu
      prezent w ppostaci siostry(mam nadzieje ze beda dla siebie wsparciem i
      najlepszymi przyjaciolmi)we wrzesniu chcialbym isc do pracy na pol etatu. a
      potem sie zobaczy....czy 26 lat to wczesnie?moim zdaniem nie dziecko nie ma
      ciebie ograniczac ono ma byc twoja sila napedowa.pomysl ze w tobie sie rozwija
      nowy czlowiek taka druga slodka julciasmile
      • mamalesia2 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 20:54
        ja mam 28 lat i ciągle się zastanawiam co tak długo czekałam z drugim dzieckiem, ciągle mam wrażenie że to za późno... A co do depresji - jeśli czujesz, że ją masz to działaj, żeby się cholerstwo nie rozwinęło, bo ciąża to ku temu dobra okazja, a wtedy najpiękniejsze chwile z ciąży mogą być zatarte w pamięci. Wiem co mówię bo to miałam, teraz pilnuje się jak nie wiem co.
        Będzie dobrze, drugie dziecko szybciej rośnie niż pierwsze i ani się obejrzysz a będziesz mamuśką pełną gębą robiącą karierę w tym w czym jesteś dobra i co lubisz poza domem.
        pozdrawiam
    • evcik06 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 04.01.07, 21:28
      Nie wiem dlaczego uwazasz ze jestes za mloda na drugie dziecko majac 26 lat??Jak
      dla mnie to lepiej zostac mama przed 30 .Nie widze rowniez przeszkody majac
      dzieci aby nie moc sie realizowac i miec dobra prace dla mnie to bzdura .Wiesz
      ja sama mam 23 lata i 27 stycznia urodze drugiego dzidziusia mam juz coreczke ma
      rowniez 3 latka i jestesmy szczesliwi z tego co mamy i jak mamy .Za dwa ,trzy
      latka bede w twoim wieku i dzieciaczki odchowane do takiego momentu gdzie bede
      mogla jak to piszesz zaczac sie realizowac .Wolalabys urodzic dziecko po 30??
      lub pozniej ?? sama mam ciocie ,ktora pozno zostala mama bo tuz przed 40 i mowi
      ze zaluje ze tak pozno sie zdecydowala ,ale coz niektorzy wola sie realizowac
      pozniej odbiera ich mama lub tata w przedszkolu i dzieci sie pytaja czy przyszla
      po nie babca lub dziadek ,a to nie jest mile dla dziecka i o tym tez trzeba
      pomyslec wiec glowa do gory pozdrawiam
      • grocholica Re: 26 lat i 2 dziecko :( 05.01.07, 00:06
        Teraz się chyba nie będą pytać czy to dziadek czy babcia bo dużo dzieci będzie
        miało takich rodziców. Też nie ma co tłumaczyć komuś, że inni są w gorszej
        sytuacji. Bo w najlepszej sytuacji są ci, którzy po prostu ją akceptują. W
        każdym wieku można i kochać swoje dzieci i się realizować zawodowo.

Pozdrawiam

G.
        • izetta ja też ci zazdroszczę 05.01.07, 08:32
          mam 27lat, synka który we wrzesniu obchodził 3 urodziny i też bardzo chciałabym
          juz mieć 2 dziecko. niestety w 2 swięto poroniłami teraz znów muszę odczekać z
          jakieś 3 miesiące o ile nie więcej i z każdym dniem różnica wieku będzie
          większa sad iza
    • madzik751 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 05.01.07, 09:15
      ja tez Ci zazdroszcze bo sama narazie niestety nie moge sobie pozwolic na
      drugie a bardzo bym chciala
      pozdrawiam
      napewno wszystko bedzie dobrze
    • t.nina1 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 05.01.07, 09:44
      Dziewczyno ciesz się, że los zdecydował za Ciebie! Ja za pół roku kończę 27 lat
      i już będę mamą planowanej trójki. Cieszę się ogromnie i wierz mi, że mnóstwo
      znajomych najpierw się dziwiło, a teraz przyznaje, że zazdrości. Wiele kobiet
      odwleka decyzję o kolejnym dziecku i albo tych dzieci już nie mają (bo za
      późno) albo rodzą w momencie kiedy pozycja zawodowa nie pozwala na opiekę
      dzieckiem w takim wymiarze czasu jakby chciały.
      Wiesz ile razy słyszałam westchnienia starszych koleżanek "gdybym urodziła w
      Twoim wieku miałabym już takie duże dzieci, dobrze robisz, szkoda, że ja się
      nie zdecydowałam wcześniej".
    • agnieszka_r_d Re: 26 lat i 2 dziecko :( 05.01.07, 10:03
      Martusiu gratulacje !!!
      U nas było bardzo podobnie. Miałam 23 lata gdy urodziłam pierwsze dziecko i 27
      gdy dołączył do nas drugi synek.
      Na pewno nie jest za wcześnie. I różnica wiekowa świetna (u nas teraz to widać,
      starszy ma 8, a młodszy 4 latka).
      Uwierz mi, wszystko się ułoży. Szkoda Twojego (i maleństwa) zdrowia na
      zamartwianie się.
      Ja odpędzałam od siebie czarne myśli (dotyczące powrotu do pracy po ...)
      podczas drugiej ciąży. I gdy Łukaszek miał 10 miesięcy udało mi się wrócić.

A teraz ... znowu mi się marzy brzuszek smile (trzy tygodnie temu obchodziłam 30
      urodziny)

pozdrawiam cieplutko,
      Aga

• echtom Re: 26 lat i 2 dziecko :( 05.01.07, 10:07
      A kiedy jak nie teraz? Po 30, jak już będziesz w pełni rozkręcona zawodowo?
      Wtedy to dopiero trudno się przestawić. Jak teraz urodzisz i odchowasz drugie
      dziecko, na karierę będziesz miała ponad 30 lat - to chyba wystarczająco dużo
      czasu na samorealizację. Ja w Twoim wieku miałam pierwsze, drugie w półtora
      roku później. Odchowałam, w wieku 28 lat poszłam do pracy, i po roku wpadłam z
      trzecim. Trudno było mi znowu wchodzić w pieluchy, rezygnować z pracy i
      przyzwoitych dochodów - powrót do pełnej aktywności zawodowej i "odkucie się"
      finansowe zajęło mi parę lat. A Twoja depresja nie wynika chyba z wieku, tylko
      samego faktu, że ciąża nie była planowana. To rzeczywiście spora trauma, ale z
      tego sie wychodzi, a samo planowanie nie ma wpływu na późniejszą relację z
      dzieckiem.
    • ania198010 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 05.01.07, 15:02
      czaść też jestem w takiej samej sytuacj mam 26 lat czteroletnią córke i za trzy
      miesiące zostane mamą tylko w przeciwięstwie do ciebie ciesze sie że to właśnie
      teraz bedzie to drugie maleństwo zawsze chciałam mieć parke i uważam ze
      jesteśmy właśnie w odpowiednim wieku na dwójke pomyśl ze my odchowamy juz
      dzieciaczki i bedziemy miały luz no chyba ze planujesz jeszcze jedno bedziesz
      mogła juz zaplanować sobie jakoś zycie a nasze koleżanki teraz sie ucza albo
      pracują i nie maja czasu na dziecko a po trzydziestce mojm zdaniem to juz
      zapóżno wtedy to juz jest czas dla nas a dzieci też bedą miały lepszy kontakt
      miedzy sobą a wy jako rodzice też z nimi także nie łam sie ania
    • maybe111 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 05.01.07, 15:22
      Kochana Mamo_Julci!
      odpowiadam z perspektywy lat... w wieku 27 lat miałam już parkę - różnica wieku
      15 miesięcy, chowali się jak bliźniaki. W wieku 35 lat urodziłam kolejnego
      chłopaka, mimo iż przeżywałam bunt, że ledwo wyszłam na prostą, dzieci
      odchowane, a tu znowu pieluchy....Teraz mam 55 lat, dzieci dorosłe, starsi po
      studiach, najmłodszy studiuje, trójka prześlicznych kochanych wnuków.
      Wychowałam dzieci, a i zawodowo czuję się spełniona i do emerytury mi nie
      spieszno. Głowa do góry dziewczyno, jesteś w kwiecie wieku i możesz góry
      przenosić!!! Uśmiechnij się smilesmilesmile
    • 24lena jak dobrze pojdzie ur 2 dziecko w 26 roku 05.01.07, 20:45
      zycia,
      teraz mam 25 lat i polrocznego syna,
      w polowie roku zamierzam sie zaczac starac o drugiego lobuza i
      mam nadzieje ze szybko sie uda zaciazyc smile

moim zdaniem nie zawczesnie...tylko w sam raz...
      ja bym sie bardzo cieszyla...
    • dana9915 Re: 26 lat i 2 dziecko :( 05.01.07, 22:15
      Nawet nie wiesz jak bardzo Ci zazdroszczę jestem w Twoim wieku i prawdopodobnie
      nigdy nie będziemy mieć dzieci a Ty zdążysz jeszcze zrobić karierę i przede
      wszystkim będziesz miała dla kogo żyć życzę Wam ślicznego i zdrowego dzidziusia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka