Dodaj do ulubionych

aminopunkcja

16.01.07, 01:08
Chcialam napisac, ze jesli wybieracie sie na to badanie i niepokoicie o bol
to badzcie spokojne. Ja jestem bardzo wrazliwa na bol a nie bolalo mnie.
Czulam wprawdzie wprowadzana igle przez brzuch i widzialam ja na ekranie, ale
mnie pobieranie krwi boli bardziej. Teraz tylko czekam na wyniki. Sa wysylane
do dwoch miejsc i robione niezalelznie. Trzymajcie kciuki.
Obserwuj wątek
    • vanilla4 Re: aminopunkcja 16.01.07, 07:57
      Trzymam kciuki!
    • constanza1 Re: aminopunkcja 16.01.07, 08:01
      Witaj, przde wszystkim trzymam kciuki za wyniki Twojego badania, oby wszystko
      było ok!
      I teraz moje pytania - skąd jesteś i gdzie miałaś robione badanie, czy miałaś
      specjalne zalecenie lekarskie czy też była to Twoja inicjatywa. Jeśli robiłaś
      prywatnie - z jakim kosztem się to wiązało, czy długo czekałaś na badanie, czy
      też odbyło się "od ręki". I jeszcze - w którym jesteś tygodniu ciąży.

Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedzi. Co prawda mój lekarz nawet nie
      wspomniał o konieczności badania, ja jednak je rozważam więc powyższe kwestie
      bardzo mnie interesują
      z góry dziękuję
      monika
      • ominika Re: aminopunkcja 16.01.07, 09:20
        Wskazaniem do badania może być także obawa pacjentki co do zdrowia dziecka,
        jesli istnieja przesłanki, że faktycznie istnieje jakies ryzyko wady. Mam
        córeczkę ze zdiagnozowana wadą, ale też sprawdzone kariotypy swoje i męża, które
        sa w porządku, jednak strach był tak wielki, że dostalismy skierowanie na amnio.
        Jednak po dobrym usg genetycznym odwołałam termin badania.
    • andrzejkowo Re: aminopunkcja 16.01.07, 08:40
      Życzę powodzenia. Trzymam kciuki za wynik. smile
      Co do pytań, które się pojawiły może ja też będę w stanie pomóc.
      Robiłam amnio w W-wie w Instytucie Genetyki na Kasprzaka. Byłam w 16 tygodniu.
      W miom przypadku wskazaniem był tylko wiek (jak juz tu gdzieś pisałam odrobinę
      naciągany, bo termin porodu mam wyznaczony gdy będę miała 35 lat, a tak
      naprawdę decyduje wiek zajścia w ciążę a nie porodu) USG na przezierność wyszło
      OK. Po otrzymaniu skierowania przez lekarza prowadzącego poszłam po skierowanie
      do placówki NFZ, żeby badanie mieć za darmo. MAMY DO TEGO PRAWO MAJĄC WSKAZANIE
      DO BADAŃ. Prywatnie koszt podobno około 2 tysiące złotych (wg. tego co mówił
      mój ginekolog, ale nie sprawdzałam tej informacji w Instytucie). Nikt nie
      kwestionował darmowości badania, podawałam wiek 35, ale przecież sprawdzają też
      dowód osobisty.
      Jak napisała Iwaskarbowska badanie nie boli. Jest robione w znieczuleniu.
      Pozdrawiam.
      • andrzejkowo Re: aminopunkcja 16.01.07, 08:46
        Co do terminu wykonania badania, zadzwoniłam i wyznaczono mi konkretny dzień.
        Termin na przeprowadzenie badania miałam wyznaczony po około 2 tygodniach od
        wykonania telefonu. W Instytucie pytają też o tydzień ciąży (biorą pod uwagę to
        kiedy ma zostać badanie wykonane)i dokładnie informują co ze sobą przynieść.
      • nikkoll Re: aminopunkcja 19.01.07, 19:18
        Badanie to jest bezpłatne dla kobiet, które w momencie porodu będą miały
        ukończone 35 lat.
        Czyli w momencie badania mogą również mieć jakieś 34,5 lat.
    • constanza1 Re: aminopunkcja 16.01.07, 10:58
      Bardzo dziękuję za informacje, tym bardziej dla mnie cenne, że nie jestem
      zorientowana w temacie.
      U mnie póki co brak wskazań do amino (na szczęście), wiek też jeszcze nie ten,
      więc w grę wchodziłoby pewnie jedynie badanie prywatne. Niestety cena jest
      niebagatelna więc pewnie nie zdecyduję się na badanie, choć mam zamiar podjąć
      temat z moim lekarzem
      Pozdrawiam
    • aminka70 Re: aminopunkcja 16.01.07, 13:46
      Do andrzejkowo... zdziwiłaś mnie totalnie z tym znieczuleniem... W sierpniu
      miałam robiona amnio na Kasprzaka i pierwsze słysze o znieczuleniu. Mnie równiez
      nie bolało, chociaż po 1h oczekiwania na badanie wśród pań-opowiadjących sobie
      horrory związane z komplikacjami ciążowymi i konsekwencjami takich badań- miałam
      ochote zwiać. Przede wszystkim nastawić się pozytywnie, że nic nie może się stać
      i tak też bedzie. Wynik pozytywny dostałam po 3 tygodniach, gdyby się coś działo
      dzwonią po 1,5 tygodnia i proszą o stawienie sie ponownie
    • borsuk48 Re: aminopunkcja 16.01.07, 16:04
      Dziewczyny nie bójcie się! Miałam dzisiaj rano. Bez znieczulenia, ale to
      naprawdę nie boli. Zgadzam się, że pobieranie krwi jest bardziej nirprzyjemne.
      U mnie wskazaniem był wiek, NT było OK. Jestem pozytywnie nastawiona i oczekuję
      dobrego wyniku, a zrobiłam amnio dla spokoju własnego ducha, żeby nie czekać w
      niepewności do końca ciąży.
      Pozdrawiam wszystkie zdecydowane i wahające sięsmile)

Aha, w Gdańskiej Invikcie kosztuje to 1800zł, ale po 35 roku zycia finansuje to
      NFZ.
    • borsuk48 Re: aminopunkcja 16.01.07, 16:07
      Chciałam jeszcze dodać, że posłuchałam rady lekarza: pojechałam sama autem i
      sama wróciłam do pracy. Trwało wszystko (z wypełnianiem papierów i dokładnym
      USG) 30 minut. Oni nawet zwolnienia nie dają, bo mówią, że to bardzo prosty
      zabieg - z położniczych najprostszy i wcale nie każą leżeć przez 48 godzin.
    • iwaskarbowska Re: aminopunkcja 17.01.07, 02:41
      Chcialam napisac odpowiedzi na pytania, ale one juz padly. Ja robilam badanie
      bedac pewna, ze zaplace. Wychodzac ze szpitala powiedziano mi, ze nie bede
      placila. Koszt nie byl dla mnie wazny, bo bezcenny jest spokoj a ja takiego
      pragne. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze, i zyskam tylko komfort
      psychiczny. Oby, 3majcie kciuki prosze. I nie bojcie sie. Nie ma powodu sie
      znieczulac bo powaznie nie boli. Jest troche strachu, bo u mnie wybrano miejsce
      tuz kolo glowki. Widzialam wsysany plyn, ale powiedziano mi, ze pobrane plyny
      uzupelnia sie do wieczora. Jestem w 17 tygodniu ciazy. PS chodze jeszcze w
      swoich rzeczach, jeansach etc, ale juz mi ciasnawo. NT mialam 1,5 ale nie
      robiono mi zadnych badan krwi w tym kierunku. Pozdrawiam serdecznie.
    • agamama123 Re: aminopunkcja 17.01.07, 08:10
      Znieczulona amniopunkcja???????
      Pierwsze słyszę. A dlaczego? A dlatego, że obecnosc jakiejkolwiek substancji w
      skórze może zmienić obraz pobranej próbki płynu....
      • andrzejkowo Re: aminopunkcja 17.01.07, 08:24
        Ja tym bardziej pierwsze słyszę, bo miałam to badanie pierwszy raz (i mam
        nadzieję, że ostatni) a nigdy wcześniej nie miałam żadnej innej punkcji
        robionej. Piszę tylko to co usłyszałam po wprowadzeniu igły: "teraz podamy
        znieczulenie, proszę się nie bać, nic nie będzie bolało". Myślicie, że po
        prostu lekarz powiedział to "z czapy" żeby mnie uspokoić?
        Po jakimś czasie od badania pojawia się takie uczucie, że wiesz jak była
        wprowadzona igła bo czujesz to miejsce.
        Miałam to badanie jak pisałam na Kasprzaka w grudniu 2006. Może coś się
        zmieniło a może lekarz kłamał.
        Powiem jeszcze jedno rozmawiałam z kilkoma osobami, które miały punkcje różnych
        innych narządów (np. nerki czy tarczycy), każda z osób powiedziała, że jest to
        badanie robione w znieczuleniu. Ale nie upieram się, że mam rację.
        • agamama123 Re: aminopunkcja 17.01.07, 10:36
          Mnie w czasie amnio lekarz dokładnie powiedział - bez znieczulenia bo może
          zaburzyc obraz... Nie wiem, możliwe, ze już po wkłuciu znieczulił ci skórę.
          A z drugiej strony - amnio nie jest bolesna - moze mocno nieprzyjemna...
          • andrzejkowo Re: aminopunkcja 17.01.07, 11:00
            Nie boję sie bólu wcale, bo mam wyjątkowo wysoko ustawiony próg bólu (na
            szczęście). Do głowy by mi nie przyszło, żeby np. zapytać lekarza czy amnio
            boli przed badaniem. Dlatego zastanawia mnie to co napisałś. Lekarze chyba
            jednak często, mówiąc najogólniej, koloryzują. Ciekawe jak to w końcu jest z
            tym znieczuleniem.
            Wiem jednak, że moja mama mając przeprowadzane 3 punkcje w życiu była dokładnie
            informowana, że podawane jest znieczulenie. A nie jest panikarą i nie boli się
            bólu.
            ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka