Dodaj do ulubionych

Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy?

11.02.07, 15:28
Dziewczyny gin. zalecil mi branie zelaza, bo mam niski poziom, ale nie dal
zadnej recepty. Co mozecie polecic? Slyszalam, ze takie preparaty moga
powodowac zaparcia. Jakie sa wasze doswiadczenia? POZDRWAIAMsmile
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 11.02.07, 15:52
      zasadniczo większośc preparatów z żelazem jest na receptę więc chyba po prostu twój lekarz zapomniał - dużo żelaza znajduje się w żółtkach jajek, czerwonym mięsie - ale należy pamiętać że żelazo wchłania się z wit C tzn nalezy wsuwać do kotleta jakąś kapuchę kiszoną czy inne bogate w tą witaminę, na układ krwiotwórczy dobrze też działa kwas foliowy. Z niehemowyh czyli bezmięsnych źródeł żelaza - bardzo polecam czerwone buraki i sok z nich wyciśnięty,bardzo dużo ma biała fasola, suszone owoce morele, śliwki, soja i jej przetwory np serek tofu, jako wegetarianka jadłam dużo białej fasoli, buraków i produktów sojowych - pamiętając o wit C i kwasie foliowym (fasolka szparagowa np.) i wyniki były świetne. no ale to ja...
    • aga716716 Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 11.02.07, 16:12
      Ja biore żelazo Ferrum Lek. Są to tabletki do ssania o paskudnym smaku ,ale
      moja ginekolog powiedziała zę moge je połykać. Jeśli chodzi o zaparcia to ja
      nie mam takiego problemu choć wiem, że żelazo może je powodować. Pozdrawiam.
      • edzia.79 Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 11.02.07, 18:45
        Ja biore SORBIFER-na recepte.Zaparc nie mam.
      • spoti biofer folic 12.02.07, 12:21

• budzik11 Folic to nie preparat żelaza n/t 12.02.07, 12:48
          • budzik11 sorki, źle przeczytałam 12.02.07, 12:49
            przeczytałam "BIORĘ Folic", przepraszam smile
      • misiakot Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 13.02.07, 16:35
        Ja również biorę Ferrum lek 2 razy dziennie tyle tylko że zamiast ssać połykam. Jest na receptę. Nie odczuwam żadnych działań ubocznych. Pozdrawiam
    • masumi2006 Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 11.02.07, 19:27
      Ja brałam Tardyferon fol(na receptę),a poza tym piłam soki owocowe z dodatkiem
      soku z buraka- przygotowywane w domu,w sokowirówce,nie gotowe.Dodatkowo
      wciskałam sok z cytryny,by żelazo lepiej się wchłaniało.Niezbyt smaczne,ale
      morfologia się poprawiła,bo po samym tardyferonie to tak średnio.
      • magdalena6911 Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 11.02.07, 19:59
        na początku, gdy stwierdzono u mnie anemię brałam tabletki herbapolu z
        wyciągiem z buraka- nie pomoglo. Druga próba to Ferrum lek- też bez skutku,
        dopiero Sorbifer Durules + olbrzymia ilośc cytrusów- wit C poprawia wchłanianie
        dały efekt. Niestety zaparcia sa moją zmorą. Pozdrawiam serdecznie
    • genovefa Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 11.02.07, 20:01
      Najpierw ASCOFER - niezbyt pomogl.
      potem TARDYFERON - i jest duzo lepiej. Staram sie tez pic soki z cytrusow, zeby
      lepiej przyswajac zelazo. Na razie dziala.
    • mb261 Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 11.02.07, 20:59
      Witaj, ja używam Tardyferon ale jest tylko na receptę w aptece. Biorę 2 tabl. 1
      rano i 2 wieczorem. Żelazo miałam dość niskie ok 10,8, potem 10,3 po braniu
      wzrosło mi do 11,00. Obecnie jestem w 30 tc. Pozdrawiam.
      PS Zaparć nie mam ale nigdy nie miałam do nich skłonności.
      • spaska Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 12.02.07, 09:50
        Ja przy słabej morfologii dostałam Biofer Folic, bez recepty...
        • dalloway Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 12.02.07, 10:00
          Absolutnie jedyne, co w ogóle jakoś mi poprawiało wyniki to był Sorbifer
          Durules. Ale chyba na receptę. Cała reszta była nieprzyjemna w stsowaniu i )
          efektów, a przerbiłam chyba większośc rynku.
    • anita.sz Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 12.02.07, 11:39
      od początku ciąży stale spada mi HP. Biorę tardyferon. Najpier 1 tab, potem
      dodano centrum, teraz 2tab i centrum. Jestem na diecie ustawionej pod tym
      kontem (czerone mięso, jajka, soczki z buraków itd oraz wyciąg z pokrzywy,
      która działa krwiotwórczo) ale wyniki nadal się pogarszają. Jutro mam wizytę u
      gin i prawdopodobnie będzie zmieniać leki.
    • ula207 Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 12.02.07, 11:47
      witaj,
      ja biore ASCOFER, bez recepty, zaprac nie mam
      pozdr Ula
    • kozian Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 12.02.07, 12:33
      Ja bpałam sorbifer, jest skuteczny i nie było skutków ubocznych, ale codziennie
      piłam sok z buraka, marchewki i jabłka do którego wciskałam sok z połowy
      cytryny.Warzywka były podobno z upraw ekologicznych, a soczek pyszny -robiony w
      sokowirówce w domu.
    • budzik11 Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 12.02.07, 12:47
      Nie biorę żadnych. Najlepiej zapytaj farmaceutę w aptece.
    • agnieszka_z-d Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 12.02.07, 13:06
      Biorę Biofer Folic z polecenia swojej Gin. 1 raz dziennie 4 tabletki w trakcie
      śniadania. Narazie - odpukać - bez efektów ubocznych.
    • arnika15 Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 12.02.07, 13:07
      Brałam tadryferon, ascofer i biofer folic (oczywiście nie jednocześniesmile. Dwa
      ostatnie są bez recepty. W moim przypadku najskuteczniejszy jest biofer.
      Niestety niezależnie od preparatu mam potworne zaparcia...
    • paola1979 Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 12.02.07, 13:20
      Ja biorę HEMOFER F (z kwasem foliowym)

K.
    • padthai Biofer 12.02.07, 14:43
      Poprawiona skutecznosc dzialania i nie ma dodatkowych witamin, co czesto jest
      zmora innych srodkow, i kiedy zazywa sie np. preparat wielo -witaminowy to
      latwiej jest kontorlowac ilosc branych witamin, by nie przedawkowac.
      Zapisal lekarz, jest bez recepty, polecany dla kobiet w ciazy i nie mam zaparc.
      • aurinko Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 13.02.07, 17:09
        Sorbifer, na receptę.
        zero skutków ubocznych.
        • smok9691 Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 14.02.07, 00:35
          Polecam Sorbifer durules. Wypróbowałam na sobie i w ciazy i bez ciazy. Bez
          skutków ubocznych, morfologia poprawiła sie tak, ze dokor pytała ile tego
          zjadłam smile Brałam zgodnie z zaleceniem do 2 tabletek na dobę. Preparaty żelaza
          powinno sie brac na czczo, bo wtedy jest lepsze wchłanianie, i dbac o
          dostarczanie wit C, ktora jak juz pisały dziewczyny zwieksza wchłanianie.
          Teoretycznie kazdy preparat żelaza moze powodowac zaparcia, polecam wtedy
          szklanke wody na czczo i dużo suszonych owoców, no i jabłka działają
          rewelacyjnie przeciw zaparciom. Ad Sorbiferu to tak fachowo (potem byłam
          przedstawicielką firmy, która go produkuje, ale zajmowałam sie innymi lekami),
          Sorbifer ma zmikronizowana postać i otoczke, ktora nie podraznia przewodu
          pokarmowego, co ułatwia wchłanianie i przyswajanie. pozdrawiam
          • nadi25 Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 14.02.07, 09:31
            ja też biorę biofer folic, 3 tabletki podczas sniadania. żadnych zaparc, wręcz
            przeciwnie (czasami.... wink). hemoglobina bardzi mi podskoczyła (10,5 do 12.5) i
            mój ginek powiedział, że jest ze mnie dumny. polecam.
            do tego jem raz, dwa w tygodniu wołowinę, surówkiz buraków oraz mrożonki typu
            fasolka szparagowa, fasolka czerwona, kukurydza, brokuły. nie wiem, czy to od
            tego, ale działa.
    • 1diavola Re: Jakie preparaty zelaza bierzecie w ciazy? 14.02.07, 16:59
      Biofer. Jest bez recepty. Połączenie żelaza z kw foliowym. Dzięki nie mu moja
      hemoglobina się podniosła mimo,że jestem wegetariankąsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka