Dodaj do ulubionych

Płec dziecka a pomyłka

03.03.07, 09:20
Witam.! marca byłam na USG i moj lekarz powiedział,ze wyglada na to ,ze w
moim brzuszku mieszka dziewczynka.Jednak powiedział to tak na 90%.Chciałam
zapytac czy Wy tez tak miałyscie,tzn lekarz mowił,ze dziewczynka a tu jest
chłopak.Słyszałam ze z chłopcow robia sie dziewczynki ale czy odwrotnie.???
Obserwuj wątek
    • nella27 Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 09:48
      Moja chrzestnica miała być chłopcem. Lekarz na usg cały czas widział męskie
      genitalia...a tu prosze rośnie i biega po świecie Julkasmile)))
      • tyssia Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 10:41
        Mi lekarz powiedział ze na 90% będzie dziewczynka i jest smile teraz ma juz 16
        miesięcy.
    • luisa111 Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 11:03
      Witaj marijela1,gratuluje to na poczatek,nie napisalas jaka duza jest twoja
      ciaza ale im mniejsza tym wieksza mozliwosc pomylki .Chociaz nawet ok .8mies
      moze lekarz podac inna niz rzeczywista plec.Zycze abys szczesliwie i zdrowo
      wydala na swiat malego mieszkanca twojego brzuszka i mial on plec taka o jakiej
      maza mama i tata.
      • marijela1 Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 11:23
        No tak zapomniałam napisac,ze jestem w 22 tyg.
        • wrzosowa11 Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 15:31
          U mnie lekarz około 20 tygodnia widział raczej dziewczynkę, w 32 tygodniu
          sugerował chłopca po czym przyjrzawszy się USG jeszcze raz poprawił na "raczej
          dziewczynkę" ( w jednym i tym samym dniu badania). Nie wierzę mu już ani trochę
          i szykuję się na niespodziankę.
          • edzia.79 Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 15:46
            Kolezance cala ciaze lekarz mowil ze bedzie dziewczynka a urodzila chlopaka.U mnie na na 2 usg wyszla dziewczynka a na nastepnych chlopak i jest chlopak.Podobno jesli dokladnie nie widac chlopca to nie ma pewnosci co do plci.
            • alicja30 Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 16:05
              a ja powiedziałam lekarzowi, ze jak nie ma pewności to ma nie mówić. I dlatego
              dopiero w 28 tygodniu dowiedziałam się, ze to chłopak na 100% ("z pępowiną nie
              da się 'tego' pomylić, bo ta jest teraz w zupełnie innym miejscu" tak
              powiedziałsmile Dwa dni temu na kolejnym badaniu (inny lekarz i inny sprzęt)
              wyszło znowu, że będzie chłopak i lekarz też twierdzi, że nie ma mowy o
              pomyłce. Zresztą to już 31 tydzień więc wszystkie narządy są już duże i "to"
              było bardzo dobrze widoczne. Chyba nie ma sensu się spieszyć i wiedzieć
              jakie "chyba" albo "raczej" będziemy mieć dziecko.
    • aga716716 Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 16:03
      U mnie w 14 tygodniu podobno był chłopak. Na USG w 22 tygodniu inny lekarz
      powiedział że na 95% jest dziewczynka , a w 31 tygodniu jeszcze inny lekarz to
      potwierdził. Termin porodu mam na początek maja i mam nadzieję , że tych dwóch
      lekarzy miało rację bo jeśli nie to chłopak będzie musiał chodzić w różowych
      śpioszkach i kokardkach bo mam już prawie całą wyprawkę przygotowaną dla
      dziewczynki. Pozdrawiam.
      • edzia.79 Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 16:16
        Wydaje mi sie ze 14 tc to za wczesnie zeby okreslic plec.Moze poprostu lekarz strzelal i tak ma tylko dwie mozliwosci.U mnie w 19 tc powiedzial ze jeszcze nie widac choc maluch pokazywal co ma.Dodam ze usg robione na dokladnym aparacie bo wszystko inne widac dobrze (buzka,paluszki)
        • asikdom Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 18:05
          u mnie w pierwszej ciąży chłopak od początku do końca a teraz też chłopak ale
          tylko na jednym usg, bo na innych chował uparcie swoje skarby: więc mam raczej
          luźne podejście i na wszelki wypadek uprasowałam coś różowegosmile
    • id.kulka Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 18:36
      marijela1 napisała:

> Słyszałam ze z chłopcow robia sie dziewczynki ale czy odwrotnie.???

Czasem się robią, ale to skomplikowane operacje są. I długie leczenie do tegowink
      A tak serio, to u mnie w połowie ciąży też stwierdzono brak oznak męskości, a
      po miesiącu lekarz zobaczył siusiaka.
      Pozdrawiam,
      Kulka.
    • krropka Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 20:29
      hmmmmm.........jestem w 17tyg, lekarz stwierdzil, ze chlopak bedzie, ale po
      tym, co tu przeczytalam, to sama juz nie wiem? 17 tydzien jest zbyt wczesny na
      okreslenie plci?
      • binkaa Re: Płec dziecka a pomyłka 05.03.07, 10:07
        ja miałam okreslona w 18 tygodniu
        jak miało byc tak było smile
    • smisto Re: Płec dziecka a pomyłka 03.03.07, 21:05
      u mnie lekarz w 13 tygodniu stwierdził, że są duże szanse na dziewczynkę. A
      dodam, że ma świetny sprzęty i że jest jednym z najlepszych ginekologów speców
      od usg w Warszawie. Na połówkowym płeć została powierdzona przez lekarza w
      Monachium, gdzie teraz mieszkam i tak oto będę miała córeczkę.
      Jeśli chodzi o pomyłki, to wydaje mi się, że są możliwe jeśli kobieta robi usg
      zgodnie z zaleceniami PTG czyli 3 razy w czasie ciąży, natomiast jeśli usg
      robionie jest na każdej wizycie czyli co miesiąc to nie ma szans na pomyłkę.
      • maminka40 Re: Płec dziecka a pomyłka 04.03.07, 14:39
        Mialam robiona amniopunkcje w 17tyg. po 16 dlugich dniach dostalam odpowiedz
        poczta, ze wszystko w porzadku a jak chce wiedziec jaka plec to moge dowiedziec
        sie wchodzac na podana strone www szpitala i podano mi haslo.
        Od 19tyg wiem na 100% ze to Dyziosmile))))

Ogolnie przyjmuje sie ze Usg nie daje 100% pewnosci, choc bardzo czesto sie
        sprawdza.
        • edzia.79 Re: Płec dziecka a pomyłka 04.03.07, 16:01
          Ale dziewczyny jak lekarz moze stwierdzic plec w 13 tc???
          Pewnie strzela bo i tak ma tylko ma dwie mozliwosci.

Czy ktos tez tak mysli jak ja?????
          • robin2510 Re: Edzia.79 myślę tak jak ty... 04.03.07, 16:46
            mowienie kobiecie w 13 tyg ciąży że będzie chłopiec lub dziewczynka raczej
            świadczy o lekarzu , ale negatywnie niż pozytywnie.
            • smisto do robin2510 04.03.07, 19:31
              Czytaj tekst ze zrozumieniem. Mój lekarz powiedział w 13 tc, że są duże szanse
              na dziewczynkę, a nie, że to dziewczynka na 100%, a to spora róznica. Jak się
              okazało miał rację.
              Dodam tylko, że w 13 tc nie określa się płci na podstawie zewnętrznych narządów
              płciowych, bo te dopiero się wykształcają, ale na podstawie różnic w
              wewnętrznych narządach, ale to widoczne jest jedynie na super nowoczesnym
              sprzęcie i jak wcześniej napisałam, trzeba być naprawdę dobrym
              ultrasonografistą, a nie tylko od przypadku.
              Tyle na temat.
              • robin2510 Re: do robin2510 05.03.07, 08:20
                czytam tekst ze zrozumieniem ale jakiekolweik próby określania płci na etapie
                tak wczesnej ciąży mija się z celem lekarze poprostu strzelają, a że ktoś ma
                szczęście i trafi to już inna sprawa.
    • iza_792 Re: Płec dziecka a pomyłka 04.03.07, 16:47
      Witam!U mnie było tak :W pierwszej ciąży od poczatku lekarz twierdził ,że będzie
      chłopiec i jest(właśnie skończył 2 latka).Teraz jestem drugi raz w ciąży i w 13
      t.c usłyszałam,że widzi chłopca ale to się jeszcze może zmienić.W 21t.c
      potwierdził z całą pewnością,że to chłopak bo ponoć tego się nie dało nie
      zauważyć.Oczywiście bardzo się cieszę choć nie ukrywam,że niespodzianka byłaby
      mile widziana(wszystko się wyjaśni w maju) smile))Pozdrawiam przyszłe i obecne Mamy.
      Jestem mamą jednego maluszka i będę mamą drugiego
      Mamuniabig_grinavida(02.03.2005)i Oscara(?).
      • edzia.79 Re: Płec dziecka a pomyłka 04.03.07, 17:31
        W 21 tc widac juz dokladnie plec.Podobno jesli nie ma pewnosci ze bedzie chlopiec to moze byc dziewczynki bo jajeczka mogly jeszcze nie zejsc na swoje miejsce.Tak mi mowil lekarz w pierwszej ciazy okolo 21 tc(wtedy potwierdzil dziewczynke) a za jakis miesiac widac bylo dokladnie chlopaka.

Teraz w 19 tc powiedzial ze na plec jest zdecydowanie za wczesnie.
        • alis82 Re: Płec dziecka a pomyłka 04.03.07, 17:41
          W 16 tc mój lekarz powiedział, że na 70% widzi dziewczynkę. W 22 tygodniu inny
          lekarz potwierdził przypuszczenia. Miałam jeszcze jedno usg w 28 tc i nadal jest
          dziewczynka.
          • edzia.79 Re: Płec dziecka a pomyłka 04.03.07, 18:02
            Super.
            Przeciez dziewczynki tez sie trafiaja smile
    • monikaa13 Re: Płec dziecka a pomyłka 04.03.07, 19:19
      u nas na 90% u mojego gina byl chlopak, a w szpitalu przed porodem powiedzieli
      mi ze to dziewczynka no i byla ona

dziewczynki rodza sie po terminie, i jak dziewczynka to w ciazy je sie duzo
      slodkiego, u mnie sie sprawdzilo
      • monia1996 Re: Płec dziecka a pomyłka 23.03.07, 09:19
        Ale odjazdowe brednie smile)))
        Moja druga córcia urodziła sie przed terminem (pierwsza w terminie) a w każdej
        ciąży jadłam kwaśno i ostro.
    • marianka.m Re: Płec dziecka a pomyłka 04.03.07, 19:45
      Wyznaję zasadę, że lekarz, który potrafi dobrze odczytywać obrazy
      ultrasonograficzne i dodatkowo ma dobry sprzęt stwierdza płeć bez pomyłek. Płeć
      można rozpoznać w 100% albo w 50 (czyli brak rozpoznania). smile Jestem z W-wy.
      Polecam dr. Makowskiego, który nie tylko się nie myli, ale też nie boi się
      stwierdzić na piśmie i podpisać o rozpoznaniu płci.

U mnie:
      - pierwszy poród - na USG połówkowym rozpoznana płeć męska (mój ponad
      półtoraroczny synek śpi obok). smile
      - druga dzidzia z terminem na maj br. - dziewczynka (właśnie mi wbija
      "kończynki" w podbrzusze). smile

Pozdrawiam i polecam robienie UAS połówkowego u lekarzy z dobrym okiem do USG
      (nie tylko ze względu na rozpoznawanie płci, ale i diagnostykę rozwoju
      prenatalnego).
      • olcia.kaktus Re: Płec dziecka a pomyłka 05.03.07, 09:02
        potwierdzam jeśli chodzi o dr. Makowskiego - na usg połówkowym (21 tydzień) w
        opisie podał płeć dziecka. Ale faktem jest że sprzęt USG u niego jest bardzo
        dobrej jakości no i lekarz jest fachowcem - dokładnie wszystko omawia, tłumaczy
        każdą część dziecka, którą ogląda i mierzy. Nam pokazał wyraźnie na ekranie,
        skąd wie, że to dziewczynka.
        Pozdrawiam
        Olcia
        • mama.niunia do olci 06.03.07, 11:30
          Olciu! Ja dokładnie idę na usg do dr Makowskiego 17 marca. To będzie u mnie 13 tc.
          Bardzo chciałabym miec córeczkę (mam już synka), ale pewnie nie ma szans, żeby
          dr powiedział mi jaka płeć się szykuje? Czy on ma naprawdę dobry i nowoczesny
          sprzęt? Bo to, że jest świetnym fachowcem nie podlega dyskusji.
        • ib_13 Re: Płec dziecka a pomyłka 23.03.07, 11:07
          U mnie lekarz prawidłowo określił płeć, ale moja koleżanka miała mieć córkę a
          wyszedł chłopak, gdyby nie zobaczyła go zaraz po sn nie uwierzyłaby, że to jej
          dziecko
      • jle Re: Płec dziecka a pomyłka 22.03.07, 20:01
        Cześć, jestem dopiero w 18 tygodniu, ale słyszałam, że już można rozpoznać
        płeć. Gdzie urzęduje Pan Makowski?

Pozdrawiam,
        Justyna
    • mama_frania Re: Płec dziecka a pomyłka 04.03.07, 21:24
      Ja słyszałam, ze jeśli lekarz powie, że jest chłopiec to raczej jest to
      chłopiec. Przy dziewczynkach jest większe prawdopodobieństwo pomyłki. Ale moja
      koleżanka cały czas była przekonana, że będzie chłopczyk- utwierdzały ją w tym
      kolejne USG, a kiedy urodziła okazało się, ze z chłopczyka zrobiła się Weronisia smile
      • eska762 Re: Płec dziecka a pomyłka 05.03.07, 07:14
        zgadzam sie z marianka. Tez chodze na USG do dr. Makowskiego i juz w 17/18 tyg
        powiedział że to dziewczynka, w 23 potwierdził i faktycznie mam to na piśmie na
        opisie badania: rozpoznanie: płód płec żeńska smile)
    • karmel-karmel oj była pomyłka... 05.03.07, 10:44
      A u mnie do 31 tyg. była dziewczynka (mieliśmy nawet już imie wybrane) USG miałam robione co miesiąc
      i za każdym razem potwierdzenie płci dziecka a po 31 tyg. poszłam do innego lekarza i on mówi że na
      100% CHŁOPAK!!! Aż się popłakałam bo tak się na tą dziewczynkę nastawiłam...uncertain
      A teraz mam synka!!!smile I się cieszę!
      • edzia.79 Re: oj była pomyłka... 05.03.07, 18:43
        Dziewczyny utierdzilyscie mnie w tym zeby zapisac sie do dr.Makowskiego na usg polowkowe.Przedtem bralam jeszcze inne miejsce pod uwage.Czy u niego sa dlugie terminy bo slyszalam ze trzeba czekac ok 2 tyg.
        • eska762 Re: oj była pomyłka... 05.03.07, 19:32
          faktycznie, ostatnio cięzko się do niego dostac, lepiej zadzwon wczesniej smile
          • edzia.79 Re: do eska762 06.03.07, 12:46
            A gdzie on przyjmuje???
            Mialam namiary na ul.Grenadierow zadzwonilam i okazalo sie ze tam pracuje doktor Maciejewski a nie Markowski.

Prosze o namiary
            • lipcowa_mama_2007 Re: do eska762 06.03.07, 13:08
              Pan dr Makowski pracował w gabinecie Contenta w Pruszkowie, ale już tam nie
              pracuje. Umówić się na usg można pod nr tel. 22/654 24 64, to jest gabinet usg
              przy ul. Łuckiej 18 w Warszawie. Nigdy tam nie byłam ale jestem zapisana na
              wizytę pod koniec marca.
              • edzia.79 Re: do eska762 06.03.07, 17:24
                Ja mialam namiar z netu na Grenadierow.Niestety jak ty masz wizyte dopiero na koniec marca to dla mnie zadlugo.Niedlugo mam wizyte u gina i musze juz miec usg.pojde do innego.
    • ciotka.aka Re: Płec dziecka a pomyłka 22.03.07, 20:25
      21 tc gin dopatrzył się dziewczynki, 30 tc. chłopak jak malowany. Na fotce
      wyraźnie widoczne moszna i prącie smile Myślę, ze juz nie będzie kolejnej
      niespodzianki choć dla mnie to naprawde mało istotne smile)
      • dzoanka3 Re: Płec dziecka a pomyłka 22.03.07, 20:42
        po usg połówkowym na 85% miała być dziewczynka... urodził się Adaś smile
    • clas_sic Re: Płec dziecka a pomyłka 22.03.07, 20:56
      zewnętrzne narządy płciowe co najmniej do końca 10-11 tygodnia wyglądają u
      chłopca i dziewczynki dokładnie tak samo (dopiero potem chłopcom się "wydłuża" a
      dziewczynkom "skraca" i z tego samego "materiału" chłopcom tworzy się prącie a
      dziewczynkom łechtaczka). Więc na usg na przełomie I i II trymestru może być
      widać właśnie etap wzrastania albo cofania się...
      • edzia.79 Re: Płec dziecka a pomyłka 23.03.07, 09:53
        Bylam na usg 3d i lekarz na 100% powiedzial ze dziewczynka.Plec wpisal w opis wiec chyba sie nie mylil??
        Zreszta my tez dobrze widzielismy.
        Ciekawe czy jest w takim przypadku mozliwosc pomylki??
    • asia19813 Re: Płec dziecka a pomyłka 23.03.07, 09:59
      po co mówić ja sięnie jest pewnym na 100%, ja bym nie chciała wiedziec np. na
      85% że dziewczynka, a potem by się okazło że chłopiec. Razem z mężem
      spodziewaliśmy się chłopca, sąsiadka mnie przekonywała że to chłopiec, a na
      półówkowym w 21tc wysżło że dziewczynka, lekarz powiedział że na 100% więc mu
      wierzę. Bardzo się cieszę że jest dziewczynka i chcę żeby tak zostało hi hi hi
    • modeko Re: Płec dziecka a pomyłka 23.03.07, 10:25
      Wita,
      W pierwszej ciąży cztery lata temu żaden lekarz mi nie powiedział że na 100%
      będzie dziewczynka. Miała być na 99% i jest.
      Teraz skorzystaliśmy z nowoczesnego badnia usg 3D i jest 100% chłopczyk (lekarz
      napisał nam też) Także bardzo się cieszymy z parki. Na usg byliśmy :
      usg4d.pl/?gclid=CNXy09zJiosCFSUnEAod2UOtGA.
      Nasz Filipek został zbadany i wiemy że ma wszystko na miejscu i jest
      zdrowiutki. Także jeśli dla kogoś 200zł nie jest wielką tragedią, uważam że
      warto.Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie.

• edzia.79 Re: modeko 23.03.07, 10:32
        Bylam na tym samym usg smile)
        Stad ten wpis do karty smile)
        Lekarz jest naprawde bardzo dokladny.
        Ciesze sie ze teraz sa takie mozliwosci (5 lat temu nie bylo).
        Tez uwazam ze 200 mozna wydac a ma sie gwarancje ze wszystko jest dobrze sprawdzone.
        • deela u mnie sie pomylili na calej linii 23.03.07, 11:02
          lekarz na usg i wszystkie ciotki i znajomi
          wygladalam ponoc na dziewuche w 35 tc na usg lekarz stwierdzil ze dziewucha a ja
          i tak wiedzialam swoje, jakos czulam ze bedzie chlopak
          jedynie praktykantka (stazystka? nie wiem jak to sie nazywa poprawnie) w
          szpitalu, ktorej dalam sie pobawic na moim brzuchu <niech sie dziewczyna uczy>
          powiedziala ze chlopak
          urodzil sie chlopak rzecz jasna
          za to mojemu szefowi przez cala ciaze mowili ze chlopak <3 x usg> a marzyl o
          dziewczynce i ma corke
          • gamma76 Re: u mnie sie pomylili na calej linii 23.03.07, 11:11
            He he, to u mnie na odwrót, wszyscy mi mówią, że na 100% chłopak, wyglądam i
            objawy mam identyczne jak z pierwszym synkiem (wtedy trafili) ale ja czuję, że
            mam dziewczynkę w brzuchu (a może po prostu bardzo chcę). Na ostatnim usg
            lekarz zrobił mi nadzieję na dziewczynkę ale co się urodzi to zobaczymy.
            • edzia.79 Re: u mnie sie pomylili na calej linii 23.03.07, 12:29
              Ja podobno tez wygladam na chlopaka smile
              Nic sie nie zmienilam,jem to samo co ze starszym synem itd.
              Lekarz mowi na 100% DZIEWCZYNKA.
              Zobaczymy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka