Dodaj do ulubionych

Szczepionka na raka szyjki macicy?

14.03.07, 11:40
Czy któraś z Was już ją zastosowała??
Obserwuj wątek
    • pellerynka Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 14.03.07, 12:19
      Ja się zastanawiam,czy się zaszczepićpo porodzie,chociaz nie ukrywam,ze 1500 zl
      to troche wyskowa cena,tym bardziej przy wydatkach zwiazanych z dzieckiem i
      innymi.Jeszcze nie omawiałam tego z moim ginekologiem.
      • luloo1 Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 14.03.07, 12:45
        Wydaje mi się, że gdzieś czytałam, iż szczepi się jedynie dziewczyny przed
        rozpoczęciem współżycia.
    • malgosiek2 Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 14.03.07, 15:33
      www.hpv.pl/szczepienie/archiwum/6066.html
      media.netpr.pl/notatka_68274.html
    • rosania74 Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 16.03.07, 18:58
      Może zamiast szprycować się kolejną szczepionką, o której wiadomo na razie, że
      wysoką ma tylko cenę (czy skutecznosć rownież, pokaże czas) i nieznane
      długoterminowe skutki uboczne, lepiej zbadać siebie i partnera na obecność HPV
      (wg danych amerykańskich zakażone jest 2-4% kobiet w wieku rozrodczym) i po
      prostu nie spać z byle kim? To ostatnie dotyczy oczywiście obojga partnerów.
      Jeśli uraziłam kogoś bezpośredniością, to sorry. Pozdrawiam.
      • aga55jaga Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 16.03.07, 19:20
        spanie "z byle kim" jak się wyraziłaś - nie za wiele ma tu do rzeczy, chciaż
        może zwiększać statystycznie ryzyko - ale statystyka to tylko statystyka.
        Wirusem HPV możesz zarazić się mając tylko jednego partnera. Wystarczy iż
        partner miał wcześniej kobietę nosicielkę.
        Twoje statystyki zakażenia wirusem HPV kobiet - sa już przestarzałe. Szacunkowo
        do 50 roku życia 80% kobiet miało kontakt z jakimś rodzajem wirusa HPV

www.hpv.pl/rak/archiwum/6059.html?SISID=ef1678709e51f2bed48a0495fdb81103
    • aga716716 Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 17.03.07, 14:05
      Najlepiej przebadać siebie i partnera a potem być sobie wiernym. Trzeba też
      pamiętać, że jest wiele odmin raka , a 1500zł to trochę dużo jak za jedną jego
      odmianę. Zaszczepisz się na HPV, a dostaniesz innego i też możesz zejść z tego
      świata. Ale to tylko moja opinia.
      • aga55jaga Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 17.03.07, 15:16
        raka się nie "dostaje" - na raka się choruje big_grin

Masz rację co do wierności.
        masz rację że 1300 zł (tyle ponoć obecnie kosztuje pełny cykl szczepień) to
        faktycznie dużo.
    • kasiaimichael Re: aga55jaga 17.03.07, 16:33
      "Wirusem HPV możesz zarazić się mając tylko jednego partnera. Wystarczy iż
      partner miał wcześniej kobietę nosicielkę"
      Jesli autorka postu jest na tym forum to prawdopodobnie jest w ciazy= wspolzyla
      ze swoim partnerem, wiec jesli jest on zarazony wirusem to jest juz dla niej za
      pozno na szczepienie, a jesli nie jest zarazony i zamierza z nim tylko spac to
      nie ma potrzeby sie szczepic. Poza tym jesli on zamierza spac z kims innym to
      sam moze sie zaszczepic w Stanach zastanawiaja sie juz nad szczepieniem
      chlopcowsmile))
      • kasienka_w_25 szczepionka na raka szyjki macicy 17.03.07, 16:40
        Ja jestem zaszczepiona jakies 5 lat temu,bo wziełam udzial w badaniach
        wprowadzających ta szczepionkę na rynek polski. Jak na razie efektów nie ma,
        zobaczymy co przyniesie przyszłość.
        • aga55jaga Re: szczepionka na raka szyjki macicy 17.03.07, 19:21
          co to znaczy
          "Jak na razie efektów nie ma,
          > zobaczymy co przyniesie przyszłość. ?"
      • kasiaimichael Re: aga55jaga 17.03.07, 18:10
        Jesli planujesz ciaze na najblizsza przyszlosc albo jestes w trakcie staran nie
        powinnas brac tej szczepionki. W badaniach klinicznych zanotowano 5 przypadkow
        ze kobiety, ktore zaszly w ciaze w ciagu 30 dni po szczepieniu urodzily dzieci
        z wadami wrodzonymi, 10 przypadkow wad wrodzonych u dzieci kobiet, ktore zaszly
        w ciaze pozniej niz 30 dni po podaniu szczepionki. W artykule podanym nizej
        znajdzeisz tez info w ktorym napisane jest ze w grupie kontrolnej do tej, ktora
        zaszla w ciaze 30 dni i wiecej po podaniu szczepionki odnotowano 16 przypadkow
        wad wrodzonych u dzieci. Statystycznie wiecej niz u grupy szczepionej. Wszystko
        byloby ok gdyby nie fakt, ze owo "placebo" nie bylo tak naprawde placebo
        (ktorym bylby np roztwor soli fizjologicznej ale roztwor, zawierajacy b. duze
        stezenie aluminium, ktore jest szkodliwe)
        Poza tym producent zaleca przerwanie szczepien jesli zajdzie sie w ciaze, procz
        tego 19 dzieci osob, ktore karmily piersia w czasie kursu szczepien mialy
        jakies klopoty zdrowotne ale producent nie uwaza zeby problemy te zwiazane byly
        ze szczepiniem matki.

poisonevercure.150m.com/vaccines/package_inserts/HPV%20Merck%202006.pdf
        • kasiaimichael na gorze do angelika783 17.03.07, 18:15
          zapomnialam linkow:
          poisonevercure.150m.com/vaccines/package_inserts/HPV%20Merck%202006.pdf
          www.vaclib.org/news/2006/gardasil.htm#placebo
      • aga55jaga Re: aga55jaga 17.03.07, 19:13
        nie do końca tak jest jak napisałaś. jest ok 100 typów wirusa HPV i wszystko
        zależy jakim ewentualnie typem kobieta jest zarażona. I tak - pozwól na cytat

"Jakie mogą być skutki zakażenia wirusem HPV?

Większość zakażeń wirusami HPV ustępuje samoistnie w ciągu roku do dwóch lat
        dzięki naturalnej odpowiedzi immunologicznej organizmu [10].

Zakażenie wirusami “wysokiego ryzyka”, wśród których najgroźniejsze są typy HPV
        16, 18, 31 i 45, jeśli przetrwają, mogą prowadzić do rozwoju raka szyjki macicy
        lub innych nowotworów narządów moczowo-płciowych [11]. Wirusy HPV 16 i 18 są
        odpowiedzialne za około 70% przypadków raka szyjki macicy[12]. Wirusy
        HPV “niskiego ryzyka” powodują powstawanie brodawek – mięsistych zmian
        rozrostowych bez cech nowotworzenia – w okolicy narządów moczowo-płciowych
        [13]. Wirusy HPV typ 6 i 11 są odpowiedzialne za około 90% przypadków brodawek
        narządów moczowo-płciowych [14].

W rzadkich przypadkach przeniesienie zakażenia wirusami HPV (typy 6 i 11) z
        matek na noworodki może powodować rozwój zespołu „RRP” [15] – nawracającej
        brodawczakowatości układu oddechowego – choroby, w której przebiegu pojawiają
        się łagodne zmiany w obrębie układu oddechowego powodujące chrypkę oraz, w
        niektórych sytuacjach, utrudniają oddychanie [16]. Zarówno wirusy HPV wysokiego
        i niskiego ryzyka mogą powodować nieprawidłowe wyniki badania cytologicznego,
        wykonanego metodą Pap [17] (jest to test stosowany do wykrywania zmian
        nowotworowych i innych zmian komórkowych w obrębie szyjki macicy) [18].

Info pochodzi z najbardziej znanej strony poświęconej HPV
        www.hpv.pl/rak/archiwum/6059.html?SISID=d4420d75487d8f43c8784258ef2c85f4
        Tak więc możesz być zakażona typem 6 - odpowiedzialnym za kłykciny kończyste,
        co wcale nie wyklucza sensu szczepienia na typy 16 i 18 - te najbardziej
        groźne, współodpowiedzialne za nowotwór szyjki macicy.

Co do samej wierności hm - wiesz jak to jest - życie pisze różne scenariusze,
        niestety.

Aha jeszcze trochę do poczytania
        www.profilaktykarsm.pl/content/page.jsf
        • aga55jaga Re: aga55jaga 17.03.07, 19:15
          oczywiście szczepienie nie zwalnia bynajmniej z obowiązku corocznej cytologii -
          przeprowadzonej prawidłowo - czyli wymaz pobrany szczoteczką, jak i oceny np
          koposkopii zmian na szyjce.
          • uczula Re: aga55jaga 17.03.07, 19:29
            ja mam taki plan , ze sobie to moze raczej odpuszcze, ale mam corke w wieku 15
            lat i poprosilam ja, ze jezeli zdecyduje sie na wspolzycie ( kiedys pewnie sie
            zdecyduje) to nie ch mi powie - odzaluje wtedy kase i ja zaszczepie.
            Moze do tego czasu szczepionka raz ze stanieje, a po do dowiemy sie czegos
            wiecej o niej smile
            Nie lubie stosowac na sobie nowosci...to bywa niebezpieczne, a zycie ma sie
            tylko jedno.

Pozdrawiam.
            • aga55jaga Re: aga55jaga 17.03.07, 19:35
              masz bardzo mądry plan big_grin. Chodzą słuchy, o tańszym ospowiedniku Gardasil. Ja
              mam nadzieję, że moje córy za kilka lat będą objęte jakimś kalendarzem
              szczepień w którym szczepienie przeciwko HPV będzie obowiązkowe.
              • laluu po co? 17.03.07, 23:45
                Jaki sens takiego szczepienia? Nie zamierza się zabezpieczać? A co z hiv,
                żółtaczka typu C, chlamydią, nie mówiąc o "pospolitych" grzybicach?
                • aga55jaga Re: po co? 18.03.07, 00:04
                  a ty byłaś taka mądra i zawsze się zabezpieczałaś??
                  Młodość czy seks nie zawsze = rozsądek

poza tym:
                  - prezerwatywa chroni w mniejszym stopniu przed HPV niż HIV
                  - wirus HPV przenoszony jest z wydzielinami narządów płciowych
                  - możliwe są zarażenia oralne
                  - seks w większości poważniejszych ( u młodych dziewcząt, kobiet słowo takie ma
                  sens indywidualny - dla jednych po 3 miesiącach związek jest już "poważny" dla
                  innych po roku) związków kiedyś staje się seksem "pełnym" - czyli bez gumek. O
                  ile niektórzy myślą o badaniu w kierunku HIV tak w kierunku HPV nie sądzę.
                  - poza tym nie życzę swoim córkom - i twoim - przejść takich jakie ja miałam.
                  jeśli tylko będzie taka możliwość zaszczepię dzieci.
                  • kasiaimichael Re: po co? 18.03.07, 11:42
                    Ja zamiast szczepic corke powiedzialabym jej raczej zeby nie spala z kim
                    popadnie. to zdrowsze nie tylko dla zdrowia fizycznego ale i psychicznego.
                    Procz tego radzilabym sie zabezpieczac prezerwatywa, ktora zmniejsza ryzyko
                    zakazenia HIV a prawie calkowicie innych chorob przenoszonych droga plciowa w
                    tym HPV, to chyba lepsza metoda niz zabezpieczenie sie szczepionka, ktore
                    notabene nie wiadomo jeszcze czy dziala, bo to bedzie wiadomo dopiero wtedy
                    kiedyosoby biorace udzial w testowaniu jej beda mialy po jakies 50 lat (czyli
                    dopiero za 24 lata) i daje spoto skutkow ubocznych- mozna sprawdzic amerykanski
                    system monitorowania reakcjii poszczepiennych.
                    • aga55jaga Re: po co? 19.03.07, 23:16
                      co to znaczy "z kim popadnie" - kiedy nie będzie "z kim popadnie"?? Ja nie
                      spałam z każdym facetem, a i większość kobiet zakażonych HPV także.
                      po drugie - kiedyś zaczyna się współżycie bez gumki
                      po trzecie - odmianami typu kłykcinogennego można zarazić się także poprzez
                      wydzieliny - a więc - petin, seks oralny,
                      po czwarte - oby córka cię słuchała
                      po piąte - mam nadzieję że do czasu, kiedy moje córki dorosną szczepionka
                      bedzie jak najbardziej przetestowana i bezpieczna. Mamy jeszcze trochę czasu.
                  • laluu Re: po co? 18.03.07, 16:14
                    Nie. I mam HPV typ onkogenny. Mąż tez, ale nie wiadomo jaki.
                    • aga55jaga Re: po co? 19.03.07, 23:17
                      Mąż ma najprawdopodobnie ten typ, który ty masz.
                      Mam nadzieję, że twój organizm sam go zwalczy.
    • kasiaimichael Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 20.03.07, 10:05
      "po drugie - kiedyś zaczyna się współżycie bez gumki
      po trzecie - odmianami typu kłykcinogennego można zarazić się także poprzez
      wydzieliny - a więc - petin, seks oraln"

To powinno sie zbadac zanim sie takie rzeczy robi, facet tez moze sie zbadac.
      To sie nazywa odpowiedzialnosc i tego wlasnie nauczyla mnie moja matka i ja
      zamierzam uczyc wlasnie tego moje dzieci a nie czczepic na cos co jest tylko
      jedna z przyczyn raka szyjki a nie zabezpiecza przed zadna inna choroba
      przenoszona droga plciowa i przed niechciana ciaza.
      • aga55jaga Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 20.03.07, 19:24
        wiesz bedziesz jedna na wiele tysięcy kobiet, która będzie kazała iść
        mężczyźnie zrobić test na DNA HPV, który kosztuje 200 - 400 zł. Ciekawe którego
        małolata na to stać?
        Bądź realistką
        Wirus HPV jest jedną z najczęstszych przyczyn nowotworu szjki macicy - albo w
        drugą stronę - u 99,7% kobiet, które zachorowały na nowotwór szyki macicy
        stwierdzono obecność wirusa brodawczaka ludzkiego typu 16 i 18. Obecnie
        programem szczepienia jaki i edukacji dotyczącej wirusa HPV objętych jest coraz
        więcej państwa (szkoda że tylko tych bogatych), otwarcie mówi się o zależności
        HPV i nowotworu szyjki macicy.

więc? - skoro jest i być może będzie tańsza szczepionka dlaczego nie skorzystać?
        Nie wierzę w rozsądek - może ty byłas zawszcze odpowiedzialną kobietą (aha a
        czy przebadałaś swojego każdego partnera pod kątem HPV?) ale niestety
        rzeczywistość jest zupełnie inna.
        • aga55jaga Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 20.03.07, 19:36
          polecam lekturę:
          www.profilaktykarsm.pl/content/page.jsf?resource=Module&id=3&firstArticle=true

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=894
          www.hpv.pl/
          i wiele wiele innych
          • kasiaimichael Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 22.03.07, 13:44
            Dwa z linkow ktore podalas, sa stronami reklamowymi- jedna to strona GSK a
            druga firmy marketingowej (trzeci- odpowiedzi pana, ktory dopiero robi
            specjalizacje nie mialam czasu czytac). Dla mnie takie strony maja takia sama
            wartosc jak reklamy telewizyjne=0. Na stronach producentow lekow czy
            szczepionek, czytam ulotki tych lekow i badania jakie nad nimi robili, to moim
            zdaniem wystarczy. Na temat chorob na ktore sa szczepionki jest wiele innych
            lepszych zrodel. Poza tym sprawdzam jak jest zachorowalnosc na dana chorobe w
            Polsce i na swiecie na oficjalnych stronach (np Panstwowego Instytutu Higieny).
            Potem czytam o danej szczepionce i jej skutkach ubocznych tez na powaznych
            stronach czsopism medycznych, NVIC i systemow monitorowania odczynow
            poszczepiennych.
            Jesli chcesz przeczytac cos rzetelnego radze Ci zrobic to samo a nie czytac
            reklamy:
            www.cancer.org/docroot/NWS/content/NWS_1_1x_Condoms_Cut_Risk_of_HPV_Infection.asp
            www.909shot.com/Diseases/HPV/HPVInfection.htm
            www.medalerts.org/vaersdb/findfield.php?PAGENO=1&PERPAGE=10&VAX=HPV4
            www.cancerhelp.org.uk/help/?page=5193
            Wirus hpv jest jednym z czynnikow ryzyka infekcja hpv nie jest rowna temu ze
            bedzie sie mialo raka. Poza tym jak mowia wybitni specjalisci zajmujacy sie
            rakiem, nie wiedomo czy ta szczepionka zapobiegnie rakowi. Uwazaja oni, ze
            jesli wyeliminuje sie szczepieniem te najbardziej wiazane z rakiem typy hpv
            inne te slabsze sie zmutuja I moga rowniez stac sie bardziej karcogenne.
            HPV Video 9 pozycja na www.909shot.com/Diseases/HPV/HPVHOME.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka