angelika783 14.03.07, 11:40 Czy któraś z Was już ją zastosowała?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pellerynka Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 14.03.07, 12:19 Ja się zastanawiam,czy się zaszczepićpo porodzie,chociaz nie ukrywam,ze 1500 zl to troche wyskowa cena,tym bardziej przy wydatkach zwiazanych z dzieckiem i innymi.Jeszcze nie omawiałam tego z moim ginekologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
luloo1 Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 14.03.07, 12:45 Wydaje mi się, że gdzieś czytałam, iż szczepi się jedynie dziewczyny przed rozpoczęciem współżycia. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 14.03.07, 15:33 www.hpv.pl/szczepienie/archiwum/6066.html media.netpr.pl/notatka_68274.html Odpowiedz Link Zgłoś
rosania74 Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 16.03.07, 18:58 Może zamiast szprycować się kolejną szczepionką, o której wiadomo na razie, że wysoką ma tylko cenę (czy skutecznosć rownież, pokaże czas) i nieznane długoterminowe skutki uboczne, lepiej zbadać siebie i partnera na obecność HPV (wg danych amerykańskich zakażone jest 2-4% kobiet w wieku rozrodczym) i po prostu nie spać z byle kim? To ostatnie dotyczy oczywiście obojga partnerów. Jeśli uraziłam kogoś bezpośredniością, to sorry. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 16.03.07, 19:20 spanie "z byle kim" jak się wyraziłaś - nie za wiele ma tu do rzeczy, chciaż może zwiększać statystycznie ryzyko - ale statystyka to tylko statystyka. Wirusem HPV możesz zarazić się mając tylko jednego partnera. Wystarczy iż partner miał wcześniej kobietę nosicielkę. Twoje statystyki zakażenia wirusem HPV kobiet - sa już przestarzałe. Szacunkowo do 50 roku życia 80% kobiet miało kontakt z jakimś rodzajem wirusa HPV www.hpv.pl/rak/archiwum/6059.html?SISID=ef1678709e51f2bed48a0495fdb81103 Odpowiedz Link Zgłoś
aga716716 Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 17.03.07, 14:05 Najlepiej przebadać siebie i partnera a potem być sobie wiernym. Trzeba też pamiętać, że jest wiele odmin raka , a 1500zł to trochę dużo jak za jedną jego odmianę. Zaszczepisz się na HPV, a dostaniesz innego i też możesz zejść z tego świata. Ale to tylko moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 17.03.07, 15:16 raka się nie "dostaje" - na raka się choruje Masz rację co do wierności. masz rację że 1300 zł (tyle ponoć obecnie kosztuje pełny cykl szczepień) to faktycznie dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: aga55jaga 17.03.07, 16:33 "Wirusem HPV możesz zarazić się mając tylko jednego partnera. Wystarczy iż partner miał wcześniej kobietę nosicielkę" Jesli autorka postu jest na tym forum to prawdopodobnie jest w ciazy= wspolzyla ze swoim partnerem, wiec jesli jest on zarazony wirusem to jest juz dla niej za pozno na szczepienie, a jesli nie jest zarazony i zamierza z nim tylko spac to nie ma potrzeby sie szczepic. Poza tym jesli on zamierza spac z kims innym to sam moze sie zaszczepic w Stanach zastanawiaja sie juz nad szczepieniem chlopcow)) Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka_w_25 szczepionka na raka szyjki macicy 17.03.07, 16:40 Ja jestem zaszczepiona jakies 5 lat temu,bo wziełam udzial w badaniach wprowadzających ta szczepionkę na rynek polski. Jak na razie efektów nie ma, zobaczymy co przyniesie przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: szczepionka na raka szyjki macicy 17.03.07, 19:21 co to znaczy "Jak na razie efektów nie ma, > zobaczymy co przyniesie przyszłość. ?" Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: aga55jaga 17.03.07, 18:10 Jesli planujesz ciaze na najblizsza przyszlosc albo jestes w trakcie staran nie powinnas brac tej szczepionki. W badaniach klinicznych zanotowano 5 przypadkow ze kobiety, ktore zaszly w ciaze w ciagu 30 dni po szczepieniu urodzily dzieci z wadami wrodzonymi, 10 przypadkow wad wrodzonych u dzieci kobiet, ktore zaszly w ciaze pozniej niz 30 dni po podaniu szczepionki. W artykule podanym nizej znajdzeisz tez info w ktorym napisane jest ze w grupie kontrolnej do tej, ktora zaszla w ciaze 30 dni i wiecej po podaniu szczepionki odnotowano 16 przypadkow wad wrodzonych u dzieci. Statystycznie wiecej niz u grupy szczepionej. Wszystko byloby ok gdyby nie fakt, ze owo "placebo" nie bylo tak naprawde placebo (ktorym bylby np roztwor soli fizjologicznej ale roztwor, zawierajacy b. duze stezenie aluminium, ktore jest szkodliwe) Poza tym producent zaleca przerwanie szczepien jesli zajdzie sie w ciaze, procz tego 19 dzieci osob, ktore karmily piersia w czasie kursu szczepien mialy jakies klopoty zdrowotne ale producent nie uwaza zeby problemy te zwiazane byly ze szczepiniem matki. poisonevercure.150m.com/vaccines/package_inserts/HPV%20Merck%202006.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael na gorze do angelika783 17.03.07, 18:15 zapomnialam linkow: poisonevercure.150m.com/vaccines/package_inserts/HPV%20Merck%202006.pdf www.vaclib.org/news/2006/gardasil.htm#placebo Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: aga55jaga 17.03.07, 19:13 nie do końca tak jest jak napisałaś. jest ok 100 typów wirusa HPV i wszystko zależy jakim ewentualnie typem kobieta jest zarażona. I tak - pozwól na cytat "Jakie mogą być skutki zakażenia wirusem HPV? Większość zakażeń wirusami HPV ustępuje samoistnie w ciągu roku do dwóch lat dzięki naturalnej odpowiedzi immunologicznej organizmu [10]. Zakażenie wirusami “wysokiego ryzyka”, wśród których najgroźniejsze są typy HPV 16, 18, 31 i 45, jeśli przetrwają, mogą prowadzić do rozwoju raka szyjki macicy lub innych nowotworów narządów moczowo-płciowych [11]. Wirusy HPV 16 i 18 są odpowiedzialne za około 70% przypadków raka szyjki macicy[12]. Wirusy HPV “niskiego ryzyka” powodują powstawanie brodawek – mięsistych zmian rozrostowych bez cech nowotworzenia – w okolicy narządów moczowo-płciowych [13]. Wirusy HPV typ 6 i 11 są odpowiedzialne za około 90% przypadków brodawek narządów moczowo-płciowych [14]. W rzadkich przypadkach przeniesienie zakażenia wirusami HPV (typy 6 i 11) z matek na noworodki może powodować rozwój zespołu „RRP” [15] – nawracającej brodawczakowatości układu oddechowego – choroby, w której przebiegu pojawiają się łagodne zmiany w obrębie układu oddechowego powodujące chrypkę oraz, w niektórych sytuacjach, utrudniają oddychanie [16]. Zarówno wirusy HPV wysokiego i niskiego ryzyka mogą powodować nieprawidłowe wyniki badania cytologicznego, wykonanego metodą Pap [17] (jest to test stosowany do wykrywania zmian nowotworowych i innych zmian komórkowych w obrębie szyjki macicy) [18]. Info pochodzi z najbardziej znanej strony poświęconej HPV www.hpv.pl/rak/archiwum/6059.html?SISID=d4420d75487d8f43c8784258ef2c85f4 Tak więc możesz być zakażona typem 6 - odpowiedzialnym za kłykciny kończyste, co wcale nie wyklucza sensu szczepienia na typy 16 i 18 - te najbardziej groźne, współodpowiedzialne za nowotwór szyjki macicy. Co do samej wierności hm - wiesz jak to jest - życie pisze różne scenariusze, niestety. Aha jeszcze trochę do poczytania www.profilaktykarsm.pl/content/page.jsf Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: aga55jaga 17.03.07, 19:15 oczywiście szczepienie nie zwalnia bynajmniej z obowiązku corocznej cytologii - przeprowadzonej prawidłowo - czyli wymaz pobrany szczoteczką, jak i oceny np koposkopii zmian na szyjce. Odpowiedz Link Zgłoś
uczula Re: aga55jaga 17.03.07, 19:29 ja mam taki plan , ze sobie to moze raczej odpuszcze, ale mam corke w wieku 15 lat i poprosilam ja, ze jezeli zdecyduje sie na wspolzycie ( kiedys pewnie sie zdecyduje) to nie ch mi powie - odzaluje wtedy kase i ja zaszczepie. Moze do tego czasu szczepionka raz ze stanieje, a po do dowiemy sie czegos wiecej o niej Nie lubie stosowac na sobie nowosci...to bywa niebezpieczne, a zycie ma sie tylko jedno. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: aga55jaga 17.03.07, 19:35 masz bardzo mądry plan . Chodzą słuchy, o tańszym ospowiedniku Gardasil. Ja mam nadzieję, że moje córy za kilka lat będą objęte jakimś kalendarzem szczepień w którym szczepienie przeciwko HPV będzie obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
laluu po co? 17.03.07, 23:45 Jaki sens takiego szczepienia? Nie zamierza się zabezpieczać? A co z hiv, żółtaczka typu C, chlamydią, nie mówiąc o "pospolitych" grzybicach? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: po co? 18.03.07, 00:04 a ty byłaś taka mądra i zawsze się zabezpieczałaś?? Młodość czy seks nie zawsze = rozsądek poza tym: - prezerwatywa chroni w mniejszym stopniu przed HPV niż HIV - wirus HPV przenoszony jest z wydzielinami narządów płciowych - możliwe są zarażenia oralne - seks w większości poważniejszych ( u młodych dziewcząt, kobiet słowo takie ma sens indywidualny - dla jednych po 3 miesiącach związek jest już "poważny" dla innych po roku) związków kiedyś staje się seksem "pełnym" - czyli bez gumek. O ile niektórzy myślą o badaniu w kierunku HIV tak w kierunku HPV nie sądzę. - poza tym nie życzę swoim córkom - i twoim - przejść takich jakie ja miałam. jeśli tylko będzie taka możliwość zaszczepię dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: po co? 18.03.07, 11:42 Ja zamiast szczepic corke powiedzialabym jej raczej zeby nie spala z kim popadnie. to zdrowsze nie tylko dla zdrowia fizycznego ale i psychicznego. Procz tego radzilabym sie zabezpieczac prezerwatywa, ktora zmniejsza ryzyko zakazenia HIV a prawie calkowicie innych chorob przenoszonych droga plciowa w tym HPV, to chyba lepsza metoda niz zabezpieczenie sie szczepionka, ktore notabene nie wiadomo jeszcze czy dziala, bo to bedzie wiadomo dopiero wtedy kiedyosoby biorace udzial w testowaniu jej beda mialy po jakies 50 lat (czyli dopiero za 24 lata) i daje spoto skutkow ubocznych- mozna sprawdzic amerykanski system monitorowania reakcjii poszczepiennych. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: po co? 19.03.07, 23:16 co to znaczy "z kim popadnie" - kiedy nie będzie "z kim popadnie"?? Ja nie spałam z każdym facetem, a i większość kobiet zakażonych HPV także. po drugie - kiedyś zaczyna się współżycie bez gumki po trzecie - odmianami typu kłykcinogennego można zarazić się także poprzez wydzieliny - a więc - petin, seks oralny, po czwarte - oby córka cię słuchała po piąte - mam nadzieję że do czasu, kiedy moje córki dorosną szczepionka bedzie jak najbardziej przetestowana i bezpieczna. Mamy jeszcze trochę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
laluu Re: po co? 18.03.07, 16:14 Nie. I mam HPV typ onkogenny. Mąż tez, ale nie wiadomo jaki. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: po co? 19.03.07, 23:17 Mąż ma najprawdopodobnie ten typ, który ty masz. Mam nadzieję, że twój organizm sam go zwalczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 20.03.07, 10:05 "po drugie - kiedyś zaczyna się współżycie bez gumki po trzecie - odmianami typu kłykcinogennego można zarazić się także poprzez wydzieliny - a więc - petin, seks oraln" To powinno sie zbadac zanim sie takie rzeczy robi, facet tez moze sie zbadac. To sie nazywa odpowiedzialnosc i tego wlasnie nauczyla mnie moja matka i ja zamierzam uczyc wlasnie tego moje dzieci a nie czczepic na cos co jest tylko jedna z przyczyn raka szyjki a nie zabezpiecza przed zadna inna choroba przenoszona droga plciowa i przed niechciana ciaza. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 20.03.07, 19:24 wiesz bedziesz jedna na wiele tysięcy kobiet, która będzie kazała iść mężczyźnie zrobić test na DNA HPV, który kosztuje 200 - 400 zł. Ciekawe którego małolata na to stać? Bądź realistką Wirus HPV jest jedną z najczęstszych przyczyn nowotworu szjki macicy - albo w drugą stronę - u 99,7% kobiet, które zachorowały na nowotwór szyki macicy stwierdzono obecność wirusa brodawczaka ludzkiego typu 16 i 18. Obecnie programem szczepienia jaki i edukacji dotyczącej wirusa HPV objętych jest coraz więcej państwa (szkoda że tylko tych bogatych), otwarcie mówi się o zależności HPV i nowotworu szyjki macicy. więc? - skoro jest i być może będzie tańsza szczepionka dlaczego nie skorzystać? Nie wierzę w rozsądek - może ty byłas zawszcze odpowiedzialną kobietą (aha a czy przebadałaś swojego każdego partnera pod kątem HPV?) ale niestety rzeczywistość jest zupełnie inna. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 20.03.07, 19:36 polecam lekturę: www.profilaktykarsm.pl/content/page.jsf?resource=Module&id=3&firstArticle=true forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=894 www.hpv.pl/ i wiele wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: Szczepionka na raka szyjki macicy? 22.03.07, 13:44 Dwa z linkow ktore podalas, sa stronami reklamowymi- jedna to strona GSK a druga firmy marketingowej (trzeci- odpowiedzi pana, ktory dopiero robi specjalizacje nie mialam czasu czytac). Dla mnie takie strony maja takia sama wartosc jak reklamy telewizyjne=0. Na stronach producentow lekow czy szczepionek, czytam ulotki tych lekow i badania jakie nad nimi robili, to moim zdaniem wystarczy. Na temat chorob na ktore sa szczepionki jest wiele innych lepszych zrodel. Poza tym sprawdzam jak jest zachorowalnosc na dana chorobe w Polsce i na swiecie na oficjalnych stronach (np Panstwowego Instytutu Higieny). Potem czytam o danej szczepionce i jej skutkach ubocznych tez na powaznych stronach czsopism medycznych, NVIC i systemow monitorowania odczynow poszczepiennych. Jesli chcesz przeczytac cos rzetelnego radze Ci zrobic to samo a nie czytac reklamy: www.cancer.org/docroot/NWS/content/NWS_1_1x_Condoms_Cut_Risk_of_HPV_Infection.asp www.909shot.com/Diseases/HPV/HPVInfection.htm www.medalerts.org/vaersdb/findfield.php?PAGENO=1&PERPAGE=10&VAX=HPV4 www.cancerhelp.org.uk/help/?page=5193 Wirus hpv jest jednym z czynnikow ryzyka infekcja hpv nie jest rowna temu ze bedzie sie mialo raka. Poza tym jak mowia wybitni specjalisci zajmujacy sie rakiem, nie wiedomo czy ta szczepionka zapobiegnie rakowi. Uwazaja oni, ze jesli wyeliminuje sie szczepieniem te najbardziej wiazane z rakiem typy hpv inne te slabsze sie zmutuja I moga rowniez stac sie bardziej karcogenne. HPV Video 9 pozycja na www.909shot.com/Diseases/HPV/HPVHOME.htm Odpowiedz Link Zgłoś