Dodaj do ulubionych

poronienie

09.04.07, 10:00
Witam dziewczyny mam takie pytanie jestem 6 tygodni po poronieniu( martwa
ciąza lyzeczkowanie macicy) czy jesli zajde w ciaze to bedzie to ciaza
zagrozona i musze buy na zwolnieniu czy bede musiala brac jakies leki i czy
w takich przypadkach wizyty w kolejnej ciazy sa czestsze i co z usg tez
trzeba wykonywac czesciej Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • andaba Re: poronienie 09.04.07, 10:14
      Na tym forum znajdziesz więcej kobiet z podobnym problemem:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11916
      Pusty pęcherzyk jest przypadłością, która raczej nie ma wpływu na kolejne ciąże.
      O ewentualnym leczeniu i leżeniu zadecyduje lekarz, gdy już zajdziesz w ciążę (każda ciąża jest inna, jedna donoszona bez problemu nie gwarantuje braku problemów przy następnej, a kilka poronionych ciąż nie gwarantuje jakichkolwiek problemów przy kolejnej)
      • polpotworek Re: poronienie 09.04.07, 21:48
        Pusty pecherzyk nie równa sie ciązy obumarlej tak apropo.
        • maretina Re: poronienie 09.04.07, 21:51
          polpotworek napisała:

> Pusty pecherzyk nie równa sie ciązy obumarlej tak apropo.

rowna sie. to po prostu ciaza, ktora wczesnie przestala sie rozwijac.
          • dragica Re: poronienie 09.04.07, 21:59
            nie bardzo. pusty pecherzyk jest bez zarodka, a marwty zarodek czy plod to
            ciaza w ktorej jest plod, ale obumiera przestaje sie dalej rozwijac.
            • maretina Re: poronienie 10.04.07, 07:51
              to, ze nie widac na usg nie znaczy, ze go nie ma. to bardzo wczesna ciaza. poza
              tym, zeby sie o tym przekonac wystarczy oznaczyc beta hcg..... to sie nazywa
              ciaza biochemiczna.
    • maretina Re: poronienie 09.04.07, 21:50
      to czy bedziesz na zwolnieniu zalezec bedzie od Twojego stanu zdrowia i tego co
      bedzie dziac sie w ciazy.
      bedzie to ciaza podwyzszonego ryzyka z tego co pamietam, ale nazewnictwem sie
      nie przejmuj. ta nazwa to sygnal dla lekarzy, zeby baczniej Ci sie przygladac.
      mialam ciaze wysokiego ryzyka i byla w porzadkusmile
    • aldik77 Re: poronienie 09.04.07, 21:54
      A mnie się wydaje,że to zależy też od tego jak szybko zajdziesz w ciążę. Mnie
      po łyżeczkowaniu lekarz zalecił poczekać pół roku.Wiadomo-łyżeczkowanie to
      nie "zabieg kosmetyczny" i przed kolejną ciąża lepiej dojść do pełni zdrowia,
      żeby macica była przygotowana. Powodzeniasmile
      • maretina Re: poronienie 09.04.07, 21:58
        niekoniecznie. jesli nie ma powiklan po zabiegu, jesli cykle wroca do normy to
        nie ma sensu zwlekac, jesli ktos chce juz. te pol roku to juz historia medycyny.
    • atena2006 Re: poronienie 10.04.07, 03:49
      Spróbuj zrobić sobie jakieś dodatkowe badania, które mogą wyjaśnić przyczynę
      poronienia i pozwolą uniknąć problemów przy następnej ciąży.
    • 09.10.2001m Re: poronienie 10.04.07, 08:45
      Ja proponuję zrobić szybciutko wszelkie możliwe badania-pewne wartości po kilku
      tygodniach od ciąży wracają do normy (tylko w ciąży nie są prawidłowe), a
      wyniki badań zaraz po poronieniu pomogą Ci zinterpretować przyczynę utraty
      maleństwa. U mnie tak było-wyniki badań miesiąc po pierwszym poronieniu były
      tylko nieznacznie podwyższone (przez lekarza zignorowane), przed drugim
      zabiegiem jeszcze w szpitalu pobrano mi krew i jeden z wyników był zły (o
      zgrozo właśnie ten, który po pierwszym poronieniu był tylko podwyższony!!!)-
      szkoda, że musiało dojść do kolejnej straty...Ostatnio usłyszałam także, że
      każde poronienie ma swoją przyczynę i należy jej szukać-patrząc na przypadek
      własny zgadzam się z tym. Oczywiście, że są dziewczyny, które zachodzą w ciążę
      3-6 miesięcy po poronieniu i jest wszystko ok. Niestety nie zawsze to działa...
      Pytasz o leki w przyszłej ciąży-to zależy od przyczyny obumarcia poprzedniej.
      pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka