Dodaj do ulubionych

witaminy dla ciężarnych

11.04.07, 21:17
Lekarz przepisał mi feminatal, zamiast foliku, od początku 4 miesiąca. Jak
się po nim czułyście? Nie powoduje zaparć?
Obserwuj wątek
    • emilka371 Re: witaminy dla ciężarnych 11.04.07, 21:58
      Folik przyjmuje sie przez pierwsze 3 miesiace. ja potem bralam vibovitMama.
      utylam 30kg i mialam zaparcia ale moja córeczka wazyla 3170kg i byla sliczna i
      zdrowa
      • edzia.79 Re: witaminy dla ciężarnych 11.04.07, 22:05
        po witaminach nie ma zaparc tylko sa po zelazie.ja biore prenatal clasic bez foliku bo witaminy zawieraja wystarczajaca ilosc kwasu foliowego.zaparc nie mialam dopoki nie zaczelam brac zelaza.
    • be_ciecierska Re: witaminy dla ciężarnych 12.04.07, 13:08
      Ja też brałam feminatal i dobrze się czułam. Zaparć żadnych nie miałam.Ale
      jadłam dużo warzyw i piłam sok z buraków.
      Pozdrawiam
    • alpepe Re: witaminy dla ciężarnych 12.04.07, 15:08
      feminatal chyba jest jednym z droższych specyfików, nie brałam go, ale biorę
      prenatal complex i jestem niezadowolona. Śmierdzi strasznie a na dodatek mi po
      nim niedobrze. Jak mi się skończy opakowanie, pewnie się przerzucę na maternę,
      bo ją brałam w pierwszej ciąży.
      • jovila Re: witaminy dla ciężarnych 12.04.07, 15:22
        Ja brałam Prenatal, ale pozniej miałam jakies niedobory więc lekarz stwierdził,
        że Prenatal mam brac 2Xdziennie bo ma zaniżone dawkowanie. Skończyłam brac
        Prenatal a teraz biore Elevit (ponad 2X droższy od Prenatalu, ale w sumie
        wychodzi na to samo, bo biorę raz dziennie).
        • alpepe Re: witaminy dla ciężarnych 12.04.07, 15:23
          właśnie właśnie, prenatal complex powinien być brany 2x dziennie, ale mnie tak
          od niego odrzuca, że biorę czasem raz na dwa dni. Inna sprawa, że uważam, ze
          witaminy dla ciężarnych to kaprys, jeśli ktoś się dobrze odżywia.
      • nosek1234 Re: witaminy dla ciężarnych 12.04.07, 15:23
        Witam! Ja biorę feminatal i żadnych zaparć u mnie nie było. Kosztuje ok.30 zł z
        groszami ale za to wystarcza na 2 miesiące bo to aż 60tabletek. Zaczęłam go
        brać juz w I trymestrze(tak zalecił mój lekarz). Pozdrawiamsmile
        • alpepe Re: witaminy dla ciężarnych 12.04.07, 15:24
          mogłabyś sprawdzić, ile jodu ma feminatal?
          • ruda73 Re: witaminy dla ciężarnych 12.04.07, 21:41
            Witam, feminatal ma 150 mcg jodu. Brałam feminatal przez dwie ciaże i okresy
            karmienia i nie miałam zadnych zaparć. A co do ceny, to opłaca się kupić
            opakowanie 60 sztuk i wychodzi naprawdę tanio. Pozdrawiam
    • niki296 Re: witaminy dla ciężarnych 13.04.07, 00:16
      po feminatalu dostawałam mdłości i pojawiły się wymioty (brałam go razem z kw
      foliowym), dlatego go odstawiłam i nie brałam żadnych witamin w czasie ciąży
      (tylko folik)
    • lolaboga2 Re: witaminy dla ciężarnych 13.04.07, 09:19
      od paru dni biore feminatal n, na ulotce przeczytalam,ze zawiera on 2 razy
      wiecej kwasu foliowego bo az 0,8 mg, niz wymaga tego dzienne zapotrzebownie.
      nie wiecie czy mozna przedawkowac kwas foliowy? i jakie sa tego konsekwencje?
      • alpepe Re: witaminy dla ciężarnych 13.04.07, 09:28
        mi gin powiedział tak, niech pani sobie kupi folik, ale 0,4, to za mało, trzeba
        brać ok 1, więc proszę brać folik trzy razy dziennie.
      • ruda73 Re: witaminy dla ciężarnych 13.04.07, 21:15
        Kwasu foliowego nie można przedawkować - jego nadmiar jest wydalany z moczem,
        poza tym na początku ciąży lepiej go za dużo niż za mało. Spokojnie możesz
        sobie jeść i folik i feminatal. Z drugiej strony feminatal zawiera
        wystarczającą ilość kwasu foliowego i tak naprawdę jego dodatkowa dawka nie
        jest już potrzena. Tym bardziej, jeżeli jesteś już w 4 miesiacu
        • moniamm Re: witaminy dla ciężarnych 13.04.07, 21:21
          oprocz witamin ciazowych nic nie lykam. czasem magnez jak mecza mnienocne
          skurcze - mysle, ze to wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka