Dodaj do ulubionych

ciąża 39 - 40 latki

13.04.07, 19:19
Co myślicie o tak póżnej drugiej ciąży. Pierwsze dziecko urodziłam w wieku 35
lat.Boję się szczególnie zespołu dawna. Może macie jakieś swoje doświadczenia
lub Waszych znajomych.Czy zespół dawna jest rzeczywiście dużym i częstym
zagrożeniem dla dziecka kobiety ok 40 letniej. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anula011 Re: ciąża 39 - 40 latki 13.04.07, 22:11
      mam 32 lata jestem w drugiej ciąży po 13 latach przerwy, chodze do lekarza w
      dośc znanej klinice ginekologicznej. W 11 tyg zaproponowano mi badanie pt. test
      Pappa, polegający na mozliwość wykrycia m.in. takiej wady jak zespół Downa.
      Podobno badanie to można wykonywać do 35 roku życia, poniewaz wyniki starszych
      niż 35 sa przeklamane. W efekcie nie zdecydowaliśmy sie na ten test a pytałam
      lekarza dlaczego zleca badanie mi skoro wg wszystkich medycznych statystyk
      jestem jeszcze b. młodasmile powiedział mi że ryzyko zespołu Downa teoretycznie
      wystepuje po 35 roku życia matki ale zgodnie ze statystykami najwięcej takich
      dzieci rodza kobiety własnie w mOim wieku (pewnie dlatego że tych rodzących jest
      więcej od rodzących w twoim wieku)
      Mam nadzieje że choć trochę Cie pocieszyłam, bo konkluzja jest taka, że chyba
      nie ma to większego znaczenia, tym bardziej ze masz juz dziecko. Poza tym sa
      badania prenatalne jeszcze inne niz te wymienione przeze mnie powyżej.

pozdrawiam
      i zycze powodzeniasmile
    • ika1 Re: ciąża 39 - 40 latki 13.04.07, 23:08
      niestesty zadnej rady na to nie ma.sama mam 36 lat i jestem w 11tyg.ciazy i
      boje sie cholernie zeby nie bylo to o czym piszesz.w przyszylm tygodniu ide na
      badnie i to bedzie ten czas kiedy juz widac jesli jest cos nie tak.
    • kocio-kocio Re: ciąża 39 - 40 latki 13.04.07, 23:23
      Mój brat urodził się, kiedy moja mama miała 38 lat.
      Ma się świetnie do dzisiaj :o)
      • smok9691 Re: ciąża 39 - 40 latki 14.04.07, 01:20
        Witam. Mieszkam w Anglii i tu rodza albo 16-18 (wpadki) albo kobiety po 38
        roku, czesto 40, 42 latki juz na szczycie swojej kariery zawodowej. Rodza swoje
        pierwsze dzieci w tym wieku i nikt na nie dziwnie nie patrzy. Co ciekawe, znam
        wiele takich kobiet osobiscie, po pierwsze te dzieciaki je odmładzają. Mamy
        wygladaja świtnie, rodza zdrowe dzieci. Moja sąsiadka - Włoszka, ma 41 lat,
        3.5 latniego synka i 2 letnia córeczkę, wyglada młodo, ostatnio zagieła mnie
        tekstem,że chciała zrobić remanent w zabawkach dzieciaków, ale mąż mysli o
        trzecim... Myslę, wiec, że jak mama zdrowa, czuje się na siłach biegać za
        maluchem, to prawdopodobieństwo chorego maluszka jest niewiele większe niż u
        mamy młodziutkiej. A dzidzia jeszcze odmołodzi. Pozdrawiam
        • matizka Re: ciąża 39 - 40 latki 14.04.07, 05:19
          Moja mama urodziła mnie w wieku 41,5 roku i zawsze mówi, że miała szczęście, że
          niewiele czytała w ciąży, bo nie wiedziała, że to większe ryzyko i nie martwiła
          się. Ale przeczytała gdzieś potem, że dzieci takich matek albo są upośledzone
          albo genialne i miło mi było zawsze słyszeć, że ja to to drugie smile

Dodatkowo osobiście znam dwoje dzieci z Zespołem Downa. Jedno urodziła jako
          pierwsze dziewczyna 27 letnia; drugie jako trzecie też dziewczyna przed
          trzydziestką. Ja myślę, że jak chcesz mieć dziecko to po prostu o takich
          rzeczach nie myśl - statystyka nie ma wpływu na nasze życie, choc oczywiście
          ktoś z nas te statystyki tworzy.

Pozdrawiam

Aga
        • komyszka Re: ciąża 39 - 40 latki 14.04.07, 07:01
          "Myslę, wiec, że jak mama zdrowa, czuje się na siłach biegać za
          maluchem, to prawdopodobieństwo chorego maluszka jest niewiele większe niż u
          mamy młodziutkiej."- rozumiem ze ten argument miał byc ku "pokrzepienu serc". bo
          merytorycznie jest mówiac łagodnie bezsensowny. ryzyko wystapienia ZD jest
          scisle powiazane z wiekiem matki. "zagrożone" są te zbyt młode (16,17,18-latki)
          oraz te które przekroczyły okreslony wiek. to ze nagminnie nie widać matek po
          40-stce spacerujacych z uposledzonymi dziećmi wynika jednak głównie z tego ze
          procent kobiet rodzacych po 40-stce jest niewielki. zgodze sie z tym ze wiele
          kobiet rodzi dziś (i to nie tylko w anglii)osiagnowszy pewien statut i pozycje
          ale sa to jednak w przewadze panie które jednak 40-stki nie dobiły. 34,35, 36
          lat. takich kobiet jest gro. i choc na oko różnicy jest zaledwie kilka lat to
          dla ZD ma to(niestety) znaczenie kluczowe.
          do autorki watku- zrób badania i badz dobrej mysli. życze zdrowego malucha i
          łątwego porodu.
          • biedroneczka13 Re: ciąża 39 - 40 latki 14.04.07, 11:47
            ja skończyłam 45 lat i jestem w 6 tygodniu ...
            • green_land Re: ciąża 39 - 40 latki 14.04.07, 14:43
              A ja mam 35 i myślę,że już na mnie za późno, bo choróbsk dużo, a czas ucieka. A
              tak strasznie chciałam dzidziusia dla mojej 4 letniej córeczki! 2 miesiące temu
              nie udało się i myślę, że niepotrzebnie się szarpię, bo może powinnam odpuścic,
              a nie tak rozpaczliwie chciec.
    • anika305 Re: ciąża 39 - 40 latki 14.04.07, 11:57
      pierwsze 28 lat teraz mam 30 i 22 t.c. przy pierwszym porodzie rodzila ze mna
      42-latka dzidzius urodzil sie wspanialy duzy i zdrowy. tylko mamusia cierpiala i
      nie rozumiem dlaczego nie zalecono cesarki.
      • andaba Re: ciąża 39 - 40 latki 14.04.07, 15:12
        Napiszę ci coś an pocieszenie (sama się martwię, bo wprawdzie wiek w miarę, ale ciąża siódma, a wraz z liczbą ciąż ryzyko wad wzrasta).
        Mama koleżanki miała troje odchowanych dzieci i 44 lata. Zaczęła przekwitać, okres się zatrzymał, przybierała na wadze. Tyle, że jakoś punktowo, głownie w brzuchu. Wyszła zdrowa dziewczynka. Cztery lata później (48 lat) sytuacja się powtórzyła, tym razem nikt nie miał wątpliwości, że to menopauza, a jednak...
        Druga dziewczynka. Zdrowa. Dziś już jedna w liceum, druga w gimnazjum.
        • putka2 Re: dziewczynki dziękuję Wam bardzo za... 14.04.07, 15:27
          krzepiące wieści i odzew.Też myślę że wszystko będzie dobrze. Nurtuje mnie
          jeszcze jedna sprawa, czy możliwe są jakieś badania w kierunku zespołu dawna
          przed zajściem w ciążę, mój lekarz twierdzi że żadnych badań nie ma, a może Wy
          coś wiecie, jesteście z różnych stron kraju i zza granicy. Pozdrawiam was
          wszystkie.
          • podyanty Re: dziewczynki dziękuję Wam bardzo za... 15.04.07, 10:46
            putka2 napisał:

> krzepiące wieści i odzew.Też myślę że wszystko będzie dobrze. Nurtuje mnie
            > jeszcze jedna sprawa, czy możliwe są jakieś badania w kierunku zespołu dawna
            > przed zajściem w ciążę, mój lekarz twierdzi że żadnych badań nie ma, a może Wy
            > coś wiecie, jesteście z różnych stron kraju i zza granicy. Pozdrawiam was
            > wszystkie.
            Niestety nie ma takiej mozliwosci sad
            Testy wykrywajace trisomie 21 mozna robic dopiero gdy kobieta jest w ciazy (ja z racji wieku, 42,
            mialam robione badanie CVS, ktore sie robi o wiele wczesniej niz amnioceteze). Poza tym jest jeszcze
            kwestia tego co dalej? Zwlaszcza w Polsce dnia dzisiejszego...
            W kazdym razie tylko 25% plodow z ta wada genetyczna rodzi sie w terminie i przezywa.
            www.aafp.org/afp/20000815/825.html
            Pozdrawiamsmile
    • skarbus81 Re: ciąża 39 - 40 latki 15.04.07, 10:21
      moja mama urodziła brata w wieku 42 lat, czuła się dobrze, do końca ciąży
      pracowała, brat ma teraz 12 lat i jest całkiem zdrowy...a znajoma mamy urodziła
      jeszcze później, bo w wieku 46 lat i synek również jest okazem zdrowia, więc
      powodzeniasmile
    • arnika15 Re: ciąża 39 - 40 latki 15.04.07, 19:08
      Moja mama urodziła mnie mając 44 lata. Moja najstarsza siostra urodziła (mając
      dwoje nastoletnich synów)córeczkę w wieku 45 lat!Córeczka jest zdrowa a moja
      siostra czuje się świetnie i macierzyństwo dodaje jej skrzydełsmile
    • mareczkowa Re: ciąża 39 - 40 latki 15.04.07, 20:53
      dwa tygodnie temu urodzilam synka, to moje pierwsze dziecko, a za miesiac
      skoncze 42 lata. ciaze znioslam doskonale, pracowalam caly czas, synek urodzil
      sie zdrowy i duzy. nie robilam zadnych specjalnych badan, tylko usg genetyczne
      w 12 tc. i nawet nie dopuszczalam do siebie mysli, ze cos moze byc nie tak.
    • jkl13 Re: ciąża 39 - 40 latki 16.04.07, 11:11
      Moja mama urodziła moją siotrę (czwarte dziecko), gdy miała 39 lat. Siostra ma
      się dobrze, za rok zdaje maturę.
      Kuzynka męża urodziła córkę (drugie dziecko) w wieku 40 lat. Dziewczynka miała
      wadę podniebienia (nie wykształciło się do końca, miała taką małą dziurkę). Ale
      nikt nie wiązał tej wady z wiekiem matki. Dziecko przeszło operację w wieku
      półtora roku, po wadzie nie ma śladu.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka