Dodaj do ulubionych

Ząb mądrości...

29.04.07, 12:10
Witam, to 27tc, podejrzewam ze rośnie mi ząb mądrości (ale wybrał sobie
porę...)boli mnie pół szczęki i nie mogę przełykać. Nie chcę faszerować się
lekami, więc może ktoś poradzi czym płukać usta, żeby chociaż trochę ulżyło i
nie zaszkodziło dziecku. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • luca75 Re: Ząb mądrości... 29.04.07, 12:54
      Cześć!Tego typu dolegliwości są związane z utrudnionym wyrzynaniem 8.Spróbuj
      przez 2-3dni popłukać jamę ustną płukanką Eludril(w aptece bez recepty) lub po
      prostu wodą utlenioną 3%.Kilka razy dziennie ,najlepiej ze strzykawki-jeśli
      boisz się,że się ukłujesz to bez igły.Jeśli dolegliwości nie miną(nie czekaj
      zbyt długo) idż do dentysty,prawdopodobnie obędzie się bez antybiotyku.Często
      wystarczy samo płukanie kieszonki przyzębnej i zakładanie odkażających
      sączków.A nawet jeśli trzeba podać antybiotyk-27tc to już bezpieczny czas,można
      podac taki lek,który bobasowi nie zaszkodzi.Będzie dobrze!nie martw
      się.Pozdrawiam.
      • kasiapfk Re: Ząb mądrości... 29.04.07, 14:12
        Luca, a co z usunięciem 8-ki? poczekać do porodu, mozna w trakcie ciązy (tez 26
        tc). Mam do usuniecia (dzura i ogólnie ponoc brzydko to wygląda) bolec nie
        boli, ale prawde mówiąc wołałabym żeby teraz trochę pocierpieć niż z maluszkiem
        w domu mieć jeszcze inne dolegliwości. Co o tym sadzisz?
        • luca75 Re: Ząb mądrości... 29.04.07, 14:33
          Sama ciąża nie jest przeciwwskazaniem bezwzględnym do usunięcia zęba a środkowy
          trymestr jest czasem optymalnym-jeśli trzeba ząb usunąc.U Ciebie to dolna czy
          górna 8?Jesli TRZEBA 8(zwłaszcza dolną,która bywa bardziej kłopotliwa) usunąć
          to radziłabym:zrobić to właśnie w 2 trymestrze i poszukać dobrego chirurga.a
          jeśli jednak nie ma dolegliwości-to sama poczekałabym z tym do porodu.Jesli
          masz jakiekolwiek watpliwości to porozmawiaj z chirurgiem stom.Pozdrawiam
          • kasiapfk Re: Ząb mądrości... 29.04.07, 14:42
            dolna prawa -nie boli.
            • luca75 Re: Ząb mądrości... 29.04.07, 14:56
              A masz jakieś ,choćby stare, rtg tego zęba?Najlepiej jakby chirurg ocenił czy
              ten ząb można usunąć w miarę niezbyt traumatycznie.Dolne 8 to dość nietypowe
              zęby.Kazdy jest inny.no i trzeba brać też pod uwagę ryzyko ewentualnych
              powikłań po ekstrakcji( zakażenie zębodołu,suchy zębodół,po traumatycznej
              ekstrakcji konieczne bywa podanie antybiotyku i leków p/bolowych).Nie piszę
              tego aby Cię straszyć,ale dlatego,że jest to sprawa dość złożona.dlatego
              (wieem,powtarzam sięwink) jeśli masz możliwość-skonsultuj się z
              chirurgiem.pozdrowionka
              • kasiapfk Re: Ząb mądrości... 29.04.07, 17:45
                mam pantomogram (czy jak to tam się nazywa) sprzed 4 lat ... myslisz, że będzie
                ok?
                zamierzam własnie iśc do chirurga-stomatologa. Nie jest to jakaś psecjalnie
                pilna sprawa, ale .. no własnie czy ta dziurawa 8 nie jest bardziej
                niebezpieczna w ciazy niz jej usuniecie?
    • maminek76 Re: Ząb mądrości... 30.04.07, 08:11
      witam!
      w szóstym miesiącu ciąży wyrósł mi w tydzień ząb mądrości. Miałam szczękościsk
      i potwornie bolało. Jednak dentystka odradzała usuwanie w ciąży - bo nigdy nic
      nie wiadomo...Ja miałam szczęście -ta ósemka była zdrowa.
      Nawet dobry chirurg nie przewidzi wszystkiego - a te zęby są nietypowe...
      odradzałabym ze względu na mozliwosc powiklan.
      Z tym ze ja bylam pod opieka swietnego chirurga szczekowego - ale on wlasnie mi
      odradzal w ciazy usuwanie.
      trzymaj sie!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka