Dodaj do ulubionych

Poziom cukru w ciązy

30.04.07, 12:15
Umieściłam ten wątek na Zdrowiu Kobiety, ale nie przyniósł oczekiwanego
odzewu, więc piszę tutaj, może wsród Was znalazła się osoba mająca podobny
problem.
Jestem w 11 tc. drugiej ciąży. Zrobiłam pierwsze wyniki i wszystko jest w jak
najlepszym porządku (morfologia, mocz, cytologia, ciśnienie), ale!! Poziom
cukru jest w górnej granicy normy 5,9 mmol/l (wart. referencyjne podane obok
wyniku - 3,9-6,4 mmol/l). Lekarz powiedział, że powinnam mieć max. 5,6 i
zalecił zrobienie testu z glukozą (zbadanie poz. cukru na czczo i po godz. od
wypicia 75 ml. glukozy). Podczas pierwszej ciąży nie miałam takich problemów,
wszystko było w normie. Dodam, że zawsze kiedy badałam sobie poziom cukru,
wynik był blisko górnej granicy, w dodatku mam sporą nadwagę.
Nie mam pojęcia jak się w takich sytuacjach postępuje? Czy mam ograniczyć
jedzenie słodkiego? Ale czego słodkiego, bo w jogurtach też jest jakiś tam
cukier, a owoce? Czy mam szansę na cukrzycę i jak to wpłynie na dziecko? Może
któraś z Was to miała i się podzieli doświadczeniem? Zdaje się, że zaczynam
już schizować i wyobrażać sobie niewiadomoco.
Obserwuj wątek
    • adamari1 Re: Poziom cukru w ciązy 30.04.07, 12:42
      jesli obciazenie glukoza 75g wyjdzie ci powyzej norm, albo na granicy norm,
      lekarz prowadzacy ciaze skieruje cie do poradni diabetycznej, gdzie diabetyk
      zdecyduje o dalszym postepowaniu. Albo zaleci diete, albo (zaleznie od wysokosci
      cukru) wreczy glukometr i zaleci mierzenie poziomów w 1-2 godz po posilkach i na
      czczo rano. Dieta polegac bedzie na czestym spozywaniu drobnych posilkow (5-6
      razy dziennie) o niskim indeksie glikemicznym, na calkowitym wykluczeniu cukru w
      kazdej niemal postaci. Bedziesz musiala rowniez ograniczyc spozycie wiekszosci
      owocow (naturalny cukier), sokow owocowych, jogurtow owocowych, bialego
      pieczywa, tlustego nabialu, tlustych mies, itp. Zupelnie nalezy wtedy
      wyeliminowac wszelkie slodycze (ciasta, czekolade, itp). Zreszta o ile zalecą ci
      stosowanie glukometru, to sama szybko zorientujesz sie, po jakich produktach
      skacze ci cukier.

Przed testem obciazenia 75g glukozy nie stosuj zadnej diety i nie wykluczaj
      cukrow (jedz tyle, ile do tej pory) - tylko wtedy wynik bedzie wiarygodny.

To, ze teraz wynik wyszedl wysoki, nie znaczy automatycznie, ze jestes zagrozona
      cukrzycą, wiec nie martw sie na razie na zapas.
      Zagrozenia dla dziecka (w przypadku stwierdzonej juz cukrzycy) nie ma, o ile
      jest ona prawidlowo leczona. Najczestszym z powiklan jest duza waga urodzeniowa
      dzieci - powyzej 4 kg, ale - jak napisalam - wszelkie powiklania pojawiaja sie
      glownie wtedy, gdy cukrzyce sie zaniedba.

Powodzenia i pozdrawiam.
    • gosiablo Re: Poziom cukru w ciązy 30.04.07, 12:53
      Rozumiem że ten poziom glukozy to rano naczczo? Dobra więc tak szybko. Po
      pierwsze bez paniki. Jesli pojadasz w nocy lub jesz późne kolacje typu mleczko
      rodzynki, musli, owoce bądz jogurty owocowe to tak może być. Teraz zasady diety
      cukrzycowej (antycukrzycowej)
      1 Eliminujesz węglowodany proste: słodycze, ciasta batoniki lody itp
      2 Ograniczasz weglowodany złoźone ziemniaki kasze makarony kluchy ryz biały
      3 Chudy nabiał, mięsko jajka to można
      4 Warzywa sałata, ogórek, szpinak, brokuły to mozna
      5 marchew lepiej surowa podobnie pietruszka i seler
      6 mleko 0,5% tłuszczu do pół litra dziennie max do godz 17
      7 owoce max 2 sztuki bez bananow winogron i gruszek do 17
      8 kefir jogurt tylko naturalne bez dodatku owoców podobnie serki homo
      9 5 lub 6 małych posilków dziennie
      To tak w skrócie- bedzie dobrze
      Pozdrawiam
    • limes1 Re: Poziom cukru w ciązy 30.04.07, 21:52
      Przed badaniamiem jedz to, co zwykle i w takich samych ilościach. Wtedy wynik będzie miarodajny. Jeśli okaże się, że wynik masz za wysoki, możez dostać skierowanie do poradni diabetologicznej, a tam glukometr z zaleceniem mierzenia poziomów na czczo i po każdym posiłku (tu normy są różne - godzinę lub dwie po.) Po dwóch tyg. obserwacji okaże się, czy to cukrzyca, czy jedynie nietolerancja glukozy. To lekarz decyduje o całym procesie, przygotuj się, że może zlecić krzywą cukrową - znów badanie krwi z obciążeniem glukozą. (Rada: na badanie z glukozą przygotuj sobie przekrojoną cytrynę i wciśnij ją do tej rozrobionej glukozy - inaczej możesz nie dopić, a nawet wręcz przeciwnie, bo to ohydztwo smile Cytryna sprawi, że glukoza będzie do przełknięcia, a na wynik nie ma wpływu.) Z moich doświadczeń - przechodziłam cukrzycę ciężarnych i byłam na insulinie, bo dieta nie poskutkowała - wynika, że dobrze prowadzona, choroba nie daje się tak mocno we znaki, a maluszek jest zdrowy. Uważaj na marchew - zawiera mnóstwo cukrów, które niebotycznie windują wyniki. Przynajmniej u mnie tak było. Jak masz jakieś pytanka, pisz na priv. Zdrówka życzymy.
      • ja27-09 Re: Poziom cukru w ciązy 01.05.07, 18:22
        Dziękuję Wam bardzo za dobre rady. W piątek wybieram się na badanie z glukozą (o
        cytrynie nie wiedziałam, ale spróbuję smile). Mój lekarz też powiedział, że do
        badania mam jeść to co zwykle, na razie się nie ograniczać. Mam nadzieję, że
        jeśli już, to skończy się na stosowaniu diety, a dziecku nic nie będzie.
        Wyczytałam gdzieś w necie, że kobieta, która przeszła w ciąży cukrzycę, w ciągu
        10-15 lat od tej ciąży zachoruje na cukrzycę typu 2.
        Bardzo się boję...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka