shady27 11.05.07, 12:13 takie wymairy ma dziecko mojej bratowej. Niepokoi nas to. Dziewczyny wiecie moze, co moze byc powodem tak malenkiego wzrostu dziecka w 20 tydoniu ciazy??? Czy ktoras z was tak miala? Dzieki za wszelkie info na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdulka26 Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 12:19 To faktycznie malutkie to dziecko,ja bym to skonsultowała z innym specjalistą.Może dziecko ma wadę o której lekarz nic nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: A czemu nie zapytacie lekarza dlaczego tak 11.05.07, 12:20 się dzieje? Skąd my tu mamy wiedzieć. Rentgena nie mamy,bratowej nie znamy jak i również jej przeszłości ginekologicznej i położniczej no i przegiegu obecnej ciązy. Może to IUGR hipotrofia czyli wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu. Wrzuć hypotrofia w google i poczytaj na ten temat. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: A czemu nie zapytacie lekarza dlaczego tak 11.05.07, 12:41 ano walsnie o to samo ja spytalam. lekarz ja chce na oddzial polozyc ale uparta oslica nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: A czemu nie zapytacie lekarza dlaczego tak 11.05.07, 12:46 To nie mów już nic. Jej sprawa i już. Niech żal i pretensje ma do siebie,a nie do całego świata potem. Trudno oleju nie nalejesz,a tym bardziej upartego nie przekonasz. Daj jej spokój. Nie się sama martwi,a nie wciąga całą rodzinkę. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: A czemu nie zapytacie lekarza dlaczego tak 11.05.07, 12:48 wlasnie jej to napisalam na gg.... mam dosc, tym bardziej,ze ja sama w ciazy bylam, wiec boje sie o jej dziecko, tym bardziej, ze to dziecko jest po 3 latach leczenia bezplodnosci Odpowiedz Link Zgłoś
boziaj Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 12:28 te 13cm to długość jak mierzona? bo nie ma czegoś takiego jak "wzrost" u płodu... Odpowiedz Link Zgłoś
issy25 Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 12:38 Mnie lekarz wczoraj na wizycie powiedzial że dziecko w 20 tygodniu teoretycznie ma okolo 15 cm. Pytalam o wielkość, bo sama jestem w 20 tyg. Trochę mnie to zastanowilo, bo gdzieś czytalam że plód w 21tyg. ma ok 22cm. Ciekwa jestem skąd aż taka rozbieżność między tym co mówi lekarz, a tym co piszą w madrych gazetach? Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 12:39 to samo jej powiedzialam, zeby poszla do innego lekarza, tym bardziej, ze sama ma wade serca, jedna i do tego chora nerke i pare innych problemow. Jak jej zwrqcam uwage to sie obraza.ehhhhh. Szkoda mi slow na nia, a pozniej bedzie pretensja do garbatego ze ma dzieci zdrowe. Zrobila jakies badania i czeka na wyniki, do szpiatal nie chce isc za cholere. Jej sprawa. Dzieki dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
monika0010 Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 12:40 na stronie niemowle.onet.pl/pl_PL/preg_calendar.php jest kalendarz ciazy i w 20 tygodniu pisze Pomiar. Twoje dziecko waży teraz od 225 do 270 gram i mierzy około 21 cm. Maluch zmieściłby się teraz w Twojej dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 12:41 to samo jej dalam do przeczytania ale jej ma niecale 13 cm Odpowiedz Link Zgłoś
mi_lamaj Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 13:02 a to jeszcze zalezy czy to długość od główki do kości ogonowej czy z nóżkami, różne są dane podawane w takich statystykach jesli waga jest ok, to chyba powinno być dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
sobotkowa Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 13:55 Myślę, że chyba nie ma się czym martwić. To pewnie długość dzieciątka bez nóżek. Ja miałam robione kilka razy usg i lekarz w żaden sposób nie mógł zmierzyć długości dzieciątka - przecież jest skulone- tylko zawsze podawał mi długość bez nóżek. Z tego co pamiętam ok. 22 tygodnia moje maleństwo miało coś ok.16 cm (bez nóżek). Najlepiej niech zapyta lekarza jak to wyliczył.... Odpowiedz Link Zgłoś
zegarka Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 16:33 Shady, po pierwsze- na tym etapie ciaży nie mierzy się już długości płodu, bo jest niemiarodajna, gdyż bobas się skula, pręży itd. na tym etapie ważny jest pomiar dwuciemieniowy i długość kości udowej - jeśli one odpowiadają wiekowi ciąży jest ok po drugie- to co podajesz za stronami www to długość dziecka z wyprostowanymi nóżkami, na usg bada się długość ciemieniowo-siedzeniową czyli od głowy do pupy, do tego trzeba "dodać" nóżki po trzecie- czemu nie dasz spokoju tej swojej bratowej? każdy ma swój rozum i sam podejmuje decyzje (ma męża jak rozumiem, Twojego brata i niech razem się zastanawiają, po co rodzina się wtrąca); sama jestem w ciąży i jak słyszę "dobre rady" to mam ochotę wystrzelać, ja słucham lekarza, a jak ona nie chce słuchać nawet lekarza to też jej sprawa...dajcie jej żyć i podejmować własne decyzje, nawet jeśli błędne to jej, wam nic do tego... przepraszam, jeśli Cię uraziłam stanowczością mojego zdania, ale tak właśnie uważam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Zegarka 11.05.07, 17:20 sek w tym, ze ja jej nie zadreczam tylko ona mnie. Mnie to guzik obchodzi, a ona wiecznie mi jeczy na gg co ona ma zrobic itd. Skoro pyta odpowiadam, a ze nie slucha to mnie doprowadza do szalu. Nie lubie tracic czasu na kogos kto tak naprawde rady nie potrzebuje. Powiedzialam jej juz to, i wiecej nic jej nie powiem, szkoda moich nerwow. Odpowiedz Link Zgłoś
zegarka Shady 11.05.07, 17:50 to zupełnie zmienia postać rzeczy. najwyraźniej bratowa jest typem, który nie dość, że nie słucha to zadręcza innych.....więc współczuję Ci, bo faktycznie może uprzykrzyć życie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: Shady 11.05.07, 18:06 ale dam rade skonczylam kurs na ktorym uczyli nas asertywnosci, a wiec bylam asertywna i wrecz jej powiedzialam, ze skoro nie slucha rad to niech nie zawraca glowy ja chyba przyciagam upierdliwcow pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś