Dodaj do ulubionych

20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!!

11.05.07, 12:13
takie wymairy ma dziecko mojej bratowej. Niepokoi nas to. Dziewczyny wiecie moze, co moze byc powodem tak malenkiego wzrostu dziecka w 20 tydoniu ciazy??? Czy ktoras z was tak miala? Dzieki za wszelkie info na ten temat
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 12:19
      To faktycznie malutkie to dziecko,ja bym to skonsultowała z innym
      specjalistą.Może dziecko ma wadę o której lekarz nic nie wie.
    • malgosiek2 Re: A czemu nie zapytacie lekarza dlaczego tak 11.05.07, 12:20
      się dzieje?
      Skąd my tu mamy wiedzieć.
      Rentgena nie mamy,bratowej nie znamy jak i również jej przeszłości
      ginekologicznej i położniczej no i przegiegu obecnej ciązy.
      Może to IUGR hipotrofia czyli wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu.
      Wrzuć hypotrofia w google i poczytaj na ten temat.
      pzdr.Gosia
      • shady27 Re: A czemu nie zapytacie lekarza dlaczego tak 11.05.07, 12:41
        ano walsnie o to samo ja spytalam. lekarz ja chce na oddzial polozyc ale uparta oslica nie chce.
        • malgosiek2 Re: A czemu nie zapytacie lekarza dlaczego tak 11.05.07, 12:46
          To nie mów już nic.
          Jej sprawa i już.
          Niech żal i pretensje ma do siebie,a nie do całego świata potem.
          Trudno oleju nie nalejesz,a tym bardziej upartego nie przekonasz.
          Daj jej spokój.
          Nie się sama martwi,a nie wciąga całą rodzinkę.
          Pzdr.Gosia
          • shady27 Re: A czemu nie zapytacie lekarza dlaczego tak 11.05.07, 12:48
            wlasnie jej to napisalam na gg.... mam dosc, tym bardziej,ze ja sama w ciazy bylam, wiec boje sie o jej dziecko, tym bardziej, ze to dziecko jest po 3 latach leczenia bezplodnosci
    • boziaj Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 12:28
      te 13cm to długość jak mierzona?
      bo nie ma czegoś takiego jak "wzrost" u płodu...
      • issy25 Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 12:38
        Mnie lekarz wczoraj na wizycie powiedzial że dziecko w 20 tygodniu teoretycznie
        ma okolo 15 cm. Pytalam o wielkość, bo sama jestem w 20 tyg. Trochę mnie to
        zastanowilo, bo gdzieś czytalam że plód w 21tyg. ma ok 22cm. Ciekwa jestem skąd
        aż taka rozbieżność między tym co mówi lekarz, a tym co piszą w madrych gazetach?
      • shady27 Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 12:39
        to samo jej powiedzialam, zeby poszla do innego lekarza, tym bardziej, ze sama ma wade serca, jedna i do tego chora nerke i pare innych problemow. Jak jej zwrqcam uwage to sie obraza.ehhhhh. Szkoda mi slow na nia, a pozniej bedzie pretensja do garbatego ze ma dzieci zdrowe. Zrobila jakies badania i czeka na wyniki, do szpiatal nie chce isc za cholere. Jej sprawa.

Dzieki dziewczyny smile
    • monika0010 Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 12:40
      na stronie niemowle.onet.pl/pl_PL/preg_calendar.php jest kalendarz ciazy i
      w 20 tygodniu pisze
      Pomiar. Twoje dziecko waży teraz od 225 do 270 gram i mierzy około 21 cm. Maluch
      zmieściłby się teraz w Twojej dłoni.
      • shady27 Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 12:41
        to samo jej dalam do przeczytania ale jej ma niecale 13 cm
        • mi_lamaj Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 13:02
          a to jeszcze zalezy czy to długość od główki do kości ogonowej czy z nóżkami,
          różne są dane podawane w takich statystykach
          jesli waga jest ok, to chyba powinno być dobrze
    • sobotkowa Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 13:55
      Myślę, że chyba nie ma się czym martwić. To pewnie długość dzieciątka bez
      nóżek. Ja miałam robione kilka razy usg i lekarz w żaden sposób nie mógł
      zmierzyć długości dzieciątka - przecież jest skulone- tylko zawsze podawał mi
      długość bez nóżek. Z tego co pamiętam ok. 22 tygodnia moje maleństwo miało coś
      ok.16 cm (bez nóżek). Najlepiej niech zapyta lekarza jak to wyliczył....
    • zegarka Re: 20 tydzien, 240 g i niecale 13 cm dlugosci!!! 11.05.07, 16:33
      Shady,
      po pierwsze- na tym etapie ciaży nie mierzy się już długości płodu, bo jest
      niemiarodajna, gdyż bobas się skula, pręży itd. na tym etapie ważny jest pomiar
      dwuciemieniowy i długość kości udowej - jeśli one odpowiadają wiekowi ciąży jest ok

po drugie- to co podajesz za stronami www to długość dziecka z wyprostowanymi
      nóżkami, na usg bada się długość ciemieniowo-siedzeniową czyli od głowy do pupy,
      do tego trzeba "dodać" nóżki

po trzecie- czemu nie dasz spokoju tej swojej bratowej? każdy ma swój rozum i
      sam podejmuje decyzje (ma męża jak rozumiem, Twojego brata i niech razem się
      zastanawiają, po co rodzina się wtrąca); sama jestem w ciąży i jak słyszę "dobre
      rady" to mam ochotę wystrzelać, ja słucham lekarza, a jak ona nie chce słuchać
      nawet lekarza to też jej sprawa...dajcie jej żyć i podejmować własne decyzje,
      nawet jeśli błędne to jej, wam nic do tego...
      przepraszam, jeśli Cię uraziłam stanowczością mojego zdania, ale tak właśnie uważam
      pozdrawiam
      • shady27 Zegarka 11.05.07, 17:20
        sek w tym, ze ja jej nie zadreczam tylko ona mnie. Mnie to guzik obchodzi, a ona wiecznie mi jeczy na gg co ona ma zrobic itd. Skoro pyta odpowiadam, a ze nie slucha to mnie doprowadza do szalu. Nie lubie tracic czasu na kogos kto tak naprawde rady nie potrzebuje. Powiedzialam jej juz to, i wiecej nic jej nie powiem, szkoda moich nerwow.
        • zegarka Shady 11.05.07, 17:50
          to zupełnie zmienia postać rzeczy. najwyraźniej bratowa jest typem, który nie
          dość, że nie słucha to zadręcza innych.....więc współczuję Ci, bo faktycznie
          może uprzykrzyć życie
          pozdrawiam smile
          • shady27 Re: Shady 11.05.07, 18:06
            ale dam rade wink skonczylam kurs na ktorym uczyli nas asertywnosci, a wiec bylam asertywna i wrecz jej powiedzialam, ze skoro nie slucha rad to niech nie zawraca glowy smile

ja chyba przyciagam upierdliwcow wink
            pozdrowionka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka