Dodaj do ulubionych

odchudzanie w czasie ciązy

14.05.07, 08:02
Ile należy spożywać kalorii w czasie ciązy. Mam sporą nadwagę i obawiam się,
że jeżeli przytyję w ciązy następne 10 kg to będę miała poważne problemy z
poruszaniem. Pomyślałam sobie, że jeżeli będę dokładnie liczyła poziom
białka, cukru, węglowodanów i kalorii tak , aby w ciągu ciązy schudnąc ok. 10-
12 (tyle przytyłam w poprzedniej ciązy)to waga pozostanie nie zmieniona.
Oczywiści wszystko odbyłoby się pod opieką lekarza specjalisty.
Obserwuj wątek
    • edzia.79 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 08:11
      10kg to minimalna waga w ciazy,przeciez w to wchodzi waga lozyska,wiekszej macicy,piersi,plodu itd.chyba zaden lekarz nie pozwoli ci na takie rozwiazanie.
      oczywiscie powinnas kontrolowac to co jesz ale dodatkowe 10-12 kg to minimum ktore musisz przytyc.po porodzie nie powinnas miec problemu z zrzuceniem tych kilogramow.
      Najlepiej porozmawiaj o tym z lekarzem.
      • edzia.79 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 08:16
        wkleje ci link odnosnie wagiw ciazy smile
        www.noworodek.pl/index.php?sm=4
        • iva_marti Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 08:28
          Wydaje mi się ,że wystarczy jak zmienisz nawyki żywieniowe.Koniec z białym
          pieczywem, potrawami mącznymi,słodyczami i tłustym jedzeniem. Dużo owoców (ale
          nie bananów - bo po nich są zatwardzenia). Nie objadać się przed spaniem tylko
          delikatna kolacja,żeby organizm miał szanse sie z tym uporać przed nocą. Tak
          poleciła mi lekarka ginekolog, na moje okropne zaparcia. Po 3 dniach 0,5 kg
          mniej. Wcześniej prawie cały dzień nic nie jadłam, bo dziecko zajmowało swoją
          osobą dosć mocno,a jak wracał mąż z pracy to wszystkie posiłki kumulowały sie
          na wieczór. Jedzenie tłustej kolacji o 23-24 godzinie.
          • iva_marti Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 08:29
            Jak mam ochotę na coś słodkiego to robię pyszny koktajl z truskawek (póki co
            mrożonych) i mleczka
        • siasiunia1 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 11:45
          ten link jest beznadziejny ...
          • metanira Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 15:44
            Zgadzam się. Większość źródeł podaje, że w II i III trymestrze (do 38 tc)
            powinno się przybierać ok. 0,5 kg tygodniowo, a na tej stronce z linka jest to
            zaniżone; wynika z niego że już mam optymalną wagę, a przede mną jeszcze 10
            tygodni uncertain
            • siasiunia1 Re: odchudzanie w czasie ciązy 16.05.07, 11:42
              ja jak zaszlam w ciążę mialam niedowagę - i kalkulator powinien mi nadliczyc tą
              niedowagę i dopiero od normalnej wagi liczyc przyrost.Jak zaszlam postanowilam
              nadrobic niedowagę i juz iść normalnym trybem. I wyszlo mi ze mam 2 kilo
              nadwagi smile))))
    • malgosiek2 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 09:00
      W ciąży NIE wolno się odchudzać.
      Jesli masz takie problemy najlepsze w tej sytuacji będzie udanie się do
      DIETETYCZki,a ona Tobie wyliczy i z pewnością powie co i jak się odżywiać.
      Pzdr.Gosia
      • joko5 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 09:09
        W moim przypadku nie chodzi o względy estetyczne, ale o zdrowotne. Jeśli
        przytyję, znowu zaczną się problemy z ciśnieniem. Umówię się z dietetyczką, ale
        myślę, że racjolane odżywianie spowoduje spadek wagi przez cały okres ciąży o
        ok. 12 kg i pewnie tyle samo przytyję, więc waga końcowa będzie niezmienna.
        • malgosiek2 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 09:46
          Ale ja też nie miałam zbytnio namyśli estetykę a właśnie względy zdrowotne.
          Ciąża obciąża wszystkie układy i trzeba dostarczyć im odpowiednią ilość mikro-
          makroelementów,witamin jak i elektrolitów aby sprostać rozwijającej się ciąży.
          Pzdr.Gosia
          • mynia0 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 10:00
            dokładnie - a każda dieta odchudzająca musi zawierac pewne ograniczenia , a w
            konsekwencji możliwosć niedostarczenia organizmowi tego, co mu potrzebne na
            czas ciaży. wiem, co mówię - sama mam problemy z nadwagą, odchudzałam się już 2
            razy przy pomocy lekarza i dietetyka - skutecznie zresztą i bez efektu jo-jo wink
            teraz, kiedy nioszę drugie dziecko nie w głowie mi jakiekolwiek diety. i co z
            tego, że mam już 16 kg na plusie? trudno - zrzucę po porodzie. jest mi bardzo
            ciężko, bo to już końcówka, a zaczyna się gorąco robić...

ogranicz to, czego na pewno organizmowi nie potrzeba - smazone, słodkie, tłuste
            jedzenie. zmien pieczywo na ciemne. dopychaj się sałatą i jogurtem, jak cię
            dopadnie wilczy apetyt. ale zapomnij o diecie w ciąży!! to absurd !

i szczerze mówiąc, ja nie zaufałabym zadnej osobie - lekarzowi czy
            dietetykowi, który proponowałby diete odchudzającą w czasie ciaży. taka dieta ,
            żeby była skuteczna MUSI mieć nie wiecej niż 1200 kcal - a to stanowczo za
            mało dla cieżarnej.
            • joko5 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 10:19
              No to klops. Obecnie ważę 107kg i wiem, że jak przytyję jeszcze z 15kg będę
              miała problemy z poruszaniem się. Teraz jeste sprawna, wchodzę na 3 piętro
              szybko i praktycznie bez zadyszki, ale co będzie potem. Wychodzi na to, że
              teraz szybko muszę zgubić z 15kg aby potem je nabrać.
              • polpotworek Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 10:22
                W ciązy nie wolno się odchudzac. Boze dziewczyny skąd ci takie pomyśly
                przchodza do glowy. Ja tez ważylam jak zaszlam w ciąze 96kg i do glowy mi nie
                przyszlo zeby sie odchudzac.
                Twoja tkanka tluszcowa bedzie sluzyc malenstwu na okres ciązy, to zapas dzięki
                któremu jego mózg moze sie prawidlowo rozwijać. Nie bez przyczyny kobiety
                odchudzajace sie radykalnie tracą @(zeby nie zajsc w ciąże). Pomyśl troszkę bo
                az się włos jeży jak takie rzeczy sie czyta.
              • polpotworek Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 10:25
                Jeszcze jedno. O zgubieniu kilkogramów powinnaś pomyślec przed ciązą i to
                zdecydowanie wczesniej. Teraz juz musztarda po obiedzie.Nie wolno sie odchudzac
                chocbyś nawet ważyla 150.
              • mynia0 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 10:30
                wiadomo - przed ciażą warto zrzucić tyle, ile się da - zawsze jest lżej wink ja
                schudłam 16 kg przed tą ciażą, teraz juz nadrobiłam - ale jak pisałam -
                trudno. poza tym - wcale nie musisz przybierać az 15 kg!!! naprawdę - wystarczy
                ograniczyć to, co porządne tuczy, wyeliminowac trochę tłuszczu - tez nie
                wszystko, bo i tłuszcz cieżarnej jest potrzebny wink. ograniczaj, co się da, masz
                szansę nie przytyć za dużo - ale odchudzać w sensie dosłownym się nie wolno.

dla pocieszenia - rodząc pierwsza córkę, zostawiłam w szpitalu 10 kg. wink
                dziecko nie było specjalnie duże - 3370, więc reszta sobie gdzieś poszła - i
                oby nigdy nie wróciła wink
                • joko5 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 10:34
                  W czasie pierwszej ciązy przytyłam 12kg, urodziłam córkę 2100. Wyszłam ze
                  szpitala o ok. 3-4 kg lżejsza, reszta pozostała do dziś.
    • malgosiek2 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 10:33
      No i trzeba pamiętać,że w czasie ciąży nasilają sie obrzęki,a to nic innego jak
      zatrzymanie wody w organiźmie.
      Dlatego jeszcze bardziej się wydaje,że się przytyło strasznie dużosmile
      A to mylne jest jednak.
      Pzdr.Gosia
      • kasiapfk Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 10:41
        małgosiek@-ma rację. Ja po wyjściu ze spzitala (po 8 dniach) miałąm -10 kg -po
        prostu obrzęki zaczęły schodzić.
        • mynia0 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 10:54
          oj, tak - ja juz teraz jestem mocno spuchnięta, więc te moje kilogramy to nie
          tylko sam tłuszcz wink już dawno nie widziałam własnych kostek...
          • 76ania Do Joko 14.05.07, 14:11
            Droga Joko,
            ja zaczynałam z wagą 105,7kg. Obecnie w 8tc ważę 100kg.
            Jestem pod opieką dietetyka. Ograniczyłam węglowodany i właściwie na tym polega
            modyfikacja mojej diety. Jem 5-6 razy dziennie małe wartościowe, urozmaicone
            posiłki. Właściwie to efekt jest taki, że jak nie jem, to gotuję na drugi
            dzień, a chudnę. Do tego dużo piję i zamiast jeździć do pracy samochodem
            przesiadłam się na komunikację miejską. Głowa do góry! Tobie też się uda!!!
            • joko5 Re: Do Joko 14.05.07, 15:53
              Czyli jednak można. Do lekarza i dietetyczki dopiero się zapisałam, więc nie
              wiem co mi powiedzą, ale jeśli mogę prosić napisz mi co w Twoim przypadku
              zastosowała dietetyczka. Jeśli chesz możesz pisać na priv joko5@gazeta.pl.
              • joko5 Re: Do Joko 14.05.07, 15:54
                Czy liczysz kalorie i ważysz potrawy czy określasz na oko?
              • 76ania zalecenia od dietetyczki 14.05.07, 16:28
                Jeśli chcesz, mogę jutro wziąć do pracy przykładowe jadłospisy i Ci je
                przepisać. Dostałam rozpiskę na 2 tygodnie co, kiedy i ile mam jeść. A za 2
                tygodnie do kontroli.
                Ale tak jak napisałam wcześniej jest to dieta opracowana dla mnie i
                niekoniecznie musi być idealna dla Ciebie.
                Tak jak już Ci tu radzono - najlepiej, jak to lekarz prowadzący Cię skieruje do
                dietetyka, który zna się nie tylko na odchudzaniu, ale i na prowadzeniu kobiet
                w ciąży.
            • 76ania Re: Do Joko 15.05.07, 10:13
              Drogie Koleżanki,
              ktoś nieprawidłowo zrozumiał moje słowa: "Właściwie to efekt jest taki, że jak
              nie jem, to gotuję na drugi dzień, a chudnę" Chodziło mi o to, ze cały
              czas "żyję" tym co jem. To znaczy więcej czasu niż przed ciążą spędzam w
              kuchni, bo wszystko co jem przygotowuję ze świeżych składników. Potem trochę
              czasu mi zajmuje, by to wszystko zjeść. Tak więc jak nie jem to gotuję,
              rozumiecie?

Przed ciążą odżywiałam się byle jak, bo dużo pracowałam i na ogół jedliśmy z
              mężem coś na mieście.

Dzięki temu, że mam dietę ułożoną przez dietetyczkę trochę tracę na wadze. Jest
              to początkowo efektem tego, że bardzo ograniczyłam proste węglowodany, a
              ponieważ cukry wiążą wodę, to właściwie na razie nie spalam tkanki
              tłuszczowej, tylko tracę nadmiar wody, mimo ze piję około 2l niegazowanej wody
              Vitalinea - bez sodu, zeby nie podnosić ciśnienia. Mam idealną morfologię, mimo
              że nie biorę żadnych witamin w tabletkach (oprócz kwasu foliowego).

Tak więc myślę, że wcale nie będziesz się dobrze czuła, jak przytyjesz
              powiedzmy 20kg. I poród będzie trudniejszy. Dla osób z nadwagą/otyłością są
              inne normy przybierania na wadze niż dla kobiet z "normalną" wagą wyjściową. I
              naprwdę warto być pod opieką dietetyka współpracującego z ginekologiem.
              Przynajmniej ja mam takie poczucie, że robię dla swojej dzidzi wszystko co
              tylko mogę najlepsze...
    • elza78 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 16:15
      joko, kolezanki w wiekszosci klepia bzdury
      wiadomo odchudzac sie nie wolno glodzac sie, ale stosujac odpowiednio dobrana
      diete i suplementacje wapnia zelaza i innych mikro i makroelementow i witamin
      mozna schudnac lub mowiac lepiej nie osiagnac zabojczej wagi ktora utrudnia
      zycie...
      ja bym porozmawiala na wstepie ze swoim lekarzem prowadzacym co on proponuje w
      tej sytuacji, moze zna dobrego dietetyka, poza tym wypisze suplementy diety tak
      aby dziecko otrzymywalo wszystko co potrzebne bez dokladki zbednych kalorii wink
      powodzenia
      • polpotworek Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 22:17
        Chwileczke, odpowiedni dieta a odchudzanie to kolosalna róznica. Jesli
        wczesniej jadlas niezdrowo to jedzenie zdrowych potraw(tylko po warunkiem
        dostarczania dziecku ospowiedniej il. a nie jak koleżanka wyzej jeden dzien nie
        je a na drugi gotuje) w ciazy moze nawet spowodowac utrate wagi w pierwszych
        tyg a pozniej prawidlowe przybieranie na masie z powodu wzrostu maluszka,
        objetosci plynów potrzebnych do utrzymania go przy zyciu a nie nadmiaru tkanki
        tluszczowej z powodu np pustych kalorii. Nie zycze ci byś skonczyla w szpital
        pod kroplówkami bo wtedy byś zmienila swoje priorytety.
        Jesli sie martwisz o swoje zdrowie to postaraj sie na tyle kontrolowac wage by
        nie przybrac wiecej niz 10 kg.
    • bobimax Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 16:35
      Może troszkę źle to ujełaś. Bo tak naprawdę według mnie to chodzi Tobie o to
      żeby nie przytyć. JA nie jestem na zadnej diecie a do 30 tc przytyłam tylko 3
      kilo. Regularne posiłki, spacery no i dietetyczka , która ustali menu dla
      Ciebie, które dostarczy odpowiednich wartości odzywczych dla Ciebie i dziecka.
      Pozdrawiam.
    • habibeti Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 17:56
      witam,
      żeby się odchudzić, trzeba jeść mniej niż wynosi zapotrzebowanie kaloryczne.
      Czyli jak dużo ćwiczymy to możemy jeść nieco więcej, ale żeby schudnąć musimy
      jeść więcej niż spala nasz organizm.
      Myślę, że warto ograniczyć zbędne kalorie, żeby nie tyć tak po prostu, ale w
      żadnym wypadku nie można jeść mniej niż wynosi zapotrzebowanie kaloryczne.
      Moim zdaniem, nie jedz ciastek, lodów, białego pieczywa, tłustych obiadów,
      kiełbas itp, to na pewno wyjdzie Tobie i dzidziusiowi na zdrowie, jednak nie
      staraj się odchudzać!!! Jedz dużo warzyw, produktów bogatych w błonnik.
      ponadto, przychylam się do opinii innych forumowiczek: zapytaj swojego lekarza i
      idź do dietetyczki.
    • malgosiek2 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 19:46
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=62397760
      • joko5 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 19:55
        Dziękuję wszystkim za wypowiedzi, być może zły nadałam tytuł. Ze względów
        zdrowotnych nie powinnam więcej przytyć. Pierwszą ciąże poroniłam w ok. 10tc,
        następna zakończyła się w 35tc. To było 12 lat temu, ale nada się obawiam, bo
        wiem, że dziewczyny z nadwagą czy otyłe gorzej przechodzą ciąże.
        • elza78 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 21:56
          joko teraz lato nadchodzi, owoce warzywa - same dobre rzeczy i zdrowe do
          jedzenia nie martw sie bedzie dobrze tylko mowie poradzic sie lekarza ile
          kalorii i jakich bo to wazne dostarczac organizmowi, a bedzie dobrze smile
          zobaczysz
          • gania76 Re: odchudzanie w czasie ciązy 14.05.07, 23:18
            Przejdź na dietę Montignaca, możesz ją stosować w ciąży i podczas karmienia. W skrócie - odstawiasz węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, czyli m.in. białą mąkę, ziemniaki, cukier, kukurydzę, biały ryż, banany, gotowane buraki i marchewkę. Resztę możesz jeść do woli według określonych zasad (dwa rodzaje posiłków: węglowodanowe i tłuszczowe) - czyli np, możesz sobie zjeść jajka w majonezie z warzywami, albo szynkę z warzywami - bez chleba, lub np. chlebek z mąki z pełnego przemiału z chudym nabiałem.
            Ta dieta jest fantastyczna, choć należałoby raczej powiedzieć, że to nie dieta, a radykalna zmiana sposobu myślenia o jedzeniu. Nie trzeba przejmować się kaloriami, nie chodzi się głodnym, reguluje się praca organizmu i znika cellulitis.
            Pozdrawiam i nie daj się wrobić w liczenie kalorii
    • olamad Re: odchudzanie w czasie ciązy 15.05.07, 09:06
      Zasada jest taka, ze im większa waga startowa, tym mniej powinno się prztyć w
      ciąży. Jednak istnieje jakieś minimum, które trzeba przytyc, żeby zapewnić
      rozwijającemu się dziecku wszystko, co mu potrzebne, oraz później sprostać
      potrzebom karmienia piersią. Sądzę, ze w Twoim przypadku będzie to 8-10 kg -
      gwarantuje Ci, że po kilku tygodniach od zakończenia ciąży nie będzie po nich
      śladu.
      Jeśli jednak zdecydujesz się na odchudzanie, to nie bądź później zdziwiona, ze
      dziecko urodzi się z niedowagą, lub też zabierze to co mu będzie potrzebne od
      Ciebie.
      Ja w pierwszej ciąży przytyłam 35kg - mialam gestozę. Z trudem, bo z trudem,
      ale udało mi sie to wszystko zrzucić. Przed drugą ciążą sobie obiecałam, że tym
      razem będzie inaczej. I co? I wielkie pstro! Do 18tc przytyłam 3 kg (czyli w
      normie), ale zaczęłam zatrzymywać wodę. Mimo, ze kilogramów jeszcze dużo nie
      było, to kilka tygodni później zaczęło się nadciśnienie i w 32tc wylądowałam na
      patologii, gdzie zostałam już do końca ciąży. Dzieki temu, ze dużo lezałam,
      udało mi się donosic ciązę prawie do samego końca. Bartek urodził się w
      pierwszym dniu 40tc z piękną waga 4020. Oczywiście to długotrwałe leżenie i
      brak ruchu pozostawiło ślad w postaci dodatkowych kilogramow, ale nie martwie
      się tym, bo przy racjonalnie okrojonej diecie udaje mi sie jednocześnie karmić
      i chudnąć (nie jem słodyczy, tłustych potraw i niestety nabiału, bo Młody ma
      wysypkę).
      Także przemysl sobie, co dla Ciebie ważniejsze - zdrowie Twojego dziecka, czy
      Twoja wygoda. O odchudzaniu trzeba było mysleć nim się zdecydowałas na dziecko.
      • helpik13 Re: odchudzanie w czasie ciązy 15.05.07, 09:31
        ja również zaszłam w ciąże z nadwagą -ndostałam wskazanie od lekarza chodzić
        na gimnastykę dla kobiet w ciąży i stosować zdrową i racjonalną dietę( nie
        objadać się śmieciami)- przytyłam 12 kilo- polecam.
        • mynia0 Re: odchudzanie w czasie ciązy 15.05.07, 10:03
          w większości mylicie pojęcia!

czym innym jest dieta redukcyjna - czyli odchudzajaca, a czym innym
          zbilansowana dieta, żeby nie przytyć w ciązy zbyt wiele.

każda dieta odchudzająca MUSI mieć odpowiedni limit kalorii - bez liczenia ich
          się nie uda. jak juz pisałam - dieta redukcyjna nie może mieć wiecej niż
          1200kcal, ale nie może miec też mniej niż 100 kcal, bo to spowalnia przemiane
          materii - organizm jest niedożywiony, więc procesy metaboliczne ulegają
          zwolnieniu - czyli otrzymujemy efekt przeciwny do zamierzonego. dawka ok. 100-
          1200 kcal powoduje chudniecie w tempie ok. 1 kg tygodniowo - w zalezności od
          organizmu - czasem wiecej, czasem mniej.

jak nie przytyć za dużo w ciazy - juz pisałam, nie tylko ja zresztą. ale dieta
          redukcyjna w sensie dosłownym nie moze być stosowana w ciązy! musimy pamiętac,
          że dziecko jest kimś w rodzaju pasożyta,/wiem, że to głupio brzmi/, który
          zabiera z organizmu matki wszytsko, czego mu potrzeba, nie pytając jej
          bynajmniej o zdanie wink dlatego odpowiednia dieta jest tak ważna - ciąża to
          ogromny wysiłek dla organizmu kobiety, musimy więc pomyslec także o sobie, i
          zabezpieczyć dla siebie odpowiednie składniki w diecie - ot, chociaży wapń,
          żeby nie miec kiedyś problemu z osteoporozą. takich przykładów można dawac
          dużo. zła dieta w ciazy może się odbic czkawką w przyszłości.
        • joko5 Re: odchudzanie w czasie ciązy 15.05.07, 10:06
          "Także przemysl sobie, co dla Ciebie ważniejsze - zdrowie Twojego dziecka, czy
          Twoja wygoda. O odchudzaniu trzeba było mysleć nim się zdecydowałas na dziecko."

Oczywiście najłatwiej pouczać, że lepiej było myśleć wcześniej. Jak byś
          wiedziała, że się przewrócisz to byś nie położyła. Widzę, że nadal niektóre z
          Was nie rozumieją, że nie chodzi mi o moją wygodę, ale o moje życie i życie
          mojego przyszłego dzidziusia.

W trakcie drugiej ciąży miałam gestozę, dlatego moja córcia urodziła się w
          35tc. Pierwszą ciąże poroniłam. Praktycznie drugą połowę ciązy przeleżałam w
          szpitalu.

Tak prawde mówiąc temat nie aktualny, dzisiejszy test nie wykazał ciąży, więc
          będę mogła schudnąć zanim wznowimy następne próby.

Pozdrawiam
          • 76ania Re: do Joko 15.05.07, 10:15
            Wklejam tą odpowiedź na koniec, żeby była lepiej widoczna...

Drogie Koleżanki,
            ktoś nieprawidłowo zrozumiał moje słowa: "Właściwie to efekt jest taki, że jak
            nie jem, to gotuję na drugi dzień, a chudnę" Chodziło mi o to, ze cały
            czas "żyję" tym co jem. To znaczy więcej czasu niż przed ciążą spędzam w
            kuchni, bo wszystko co jem przygotowuję ze świeżych składników. Potem trochę
            czasu mi zajmuje, by to wszystko zjeść. Tak więc jak nie jem to gotuję,
            rozumiecie?

Przed ciążą odżywiałam się byle jak, bo dużo pracowałam i na ogół jedliśmy z
            mężem coś na mieście.

Dzięki temu, że mam dietę ułożoną przez dietetyczkę trochę tracę na wadze. Jest
            to początkowo efektem tego, że bardzo ograniczyłam proste węglowodany, a
            ponieważ cukry wiążą wodę, to właściwie na razie nie spalam tkanki
            tłuszczowej, tylko tracę nadmiar wody, mimo ze piję około 2l niegazowanej wody
            Vitalinea - bez sodu, zeby nie podnosić ciśnienia. Mam idealną morfologię, mimo
            że nie biorę żadnych witamin w tabletkach (oprócz kwasu foliowego).

Tak więc myślę, że wcale nie będziesz się dobrze czuła, jak przytyjesz
            powiedzmy 20kg. I poród będzie trudniejszy. Dla osób z nadwagą/otyłością są
            inne normy przybierania na wadze niż dla kobiet z "normalną" wagą wyjściową. I
            naprwdę warto być pod opieką dietetyka współpracującego z ginekologiem.
            Przynajmniej ja mam takie poczucie, że robię dla swojej dzidzi wszystko co
            tylko mogę najlepsze...
          • mynia0 Re: odchudzanie w czasie ciązy 15.05.07, 10:38
            ale czy gestoza i poronienie miały związek z wagą? to wazne - bo możliwe, że
            powody były inne i niepotrzebnie się zadręczasz.

ja mam obie ciąże pod górkę, leżałam w obu ciazach aż do połowy, więc Cię
            rozumiem. ale moje problemy akurat z wagi nie wynikają.

powtórz test, jeśli będzie negatywny, zabieraj się za dietę redukcyjną - lato
            to dobry moment, jeśc chce się mniej, bo jest gorąco, sa świeże warzywa i
            owoce. dasz radę - na pewno wink wązne tylko, żebys to robiła pod kontrolą
            fachowca, i nie doprowadziła organizmu do wycieńczenia. a jak już zaciązysz,
            pilnj tylko tego, o czym pisałam - i bedzie ok. powodzenia!
    • binkaa Re: odchudzanie w czasie ciązy 16.05.07, 13:23
      ja w dzien porodu mialam 72 kilo
      a dzisn po mialam 69
      i nie wiem jak to mozliwe
      samo dziecie mialo wiecej niz 3 kilo, a co dopiero reszta
      waga ta sama byla szpitalna, ubior w zasadzie ten sam
      troche bylam zdziwiona
    • ariana1 Tu masz linkę do bezpiecznej diety 16.05.07, 14:49
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143
      Wejdź na to forum i tam ci wszystko powiedzą. To nie jest dieta odchudzająca,
      tylko dieta zdrowego żywnienia. Nie głodzisz się, jesz tyle ile potrzebujesz a
      chudniesz. Jest to dieta dla WSZYSTKICH: dla zdrowych, dla sercowców, dla
      nadciśnieniowców, dla dzieci, dla ciężarnych, dla karmiących, dla cukrzyków
      itd. Na tym forum znajdziesz dziewczyny w ciąży i karmiące, które z powodzeniem
      stosują tę dietę. Powodzenia!
      • joko5 Re: Tu masz linkę do bezpiecznej diety 16.05.07, 15:56
        Serdecznie dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka