Dodaj do ulubionych

Koniecznie na lewym boku?

25.05.07, 23:05
A co sie moze stac dziecku jak bede spala na prawym boku?
Obserwuj wątek
    • niunka25 Re: Koniecznie na lewym boku? 26.05.07, 02:02
      Nie wiem czemu wszyscy uprali sie na lewy bok, ale w szkole rodzenia mówili ze
      wtedy dziecko najlepiej ma tak wiem ze na plecach nie mozna bo sa zyly które
      moze dzicko przytkać a wtdy mogło by nie dostawać tyle tlenu co potrzeba a z
      bokami to jasne jesli ci wygodnie na prawym to tak spij ja bynajmniej spalam na
      prawym.lewym, i na plecach jestem szcześliwa mama 2 miesiacznego ))))Kamilkasmile)))
    • tijgertje Re: Koniecznie na lewym boku? 26.05.07, 07:58
      Na prawym wiekszosci dziewczyn gorzej sie lezy, bo maluchy zykle maja z tej
      strony nogi. Ja spalam na prawym jak juz sie na brzuchu nie dalo, na lewym
      maluchowi sie ne podobalo, po porodzie spal tylko na brzuchu, ku memu wielkiemu
      przerazeniu, ale w innej pozycji byl wrzask. Skoro tak spal juz od miesiecy...
      nigdy nie slyszalam o tym, zeby spanie na prawym bok mialo jakies konsekwencje
      zdrowotne. Spij tak, jak ci wygodnie. Ja sama koncowke spalam w bardzo dziwnej
      pozycjismile Niemal na czworakasmile Ukladalam poduszke do karmienia w rogalik,
      brzucho sobie w niej wisialo, a ja spalam tak niby na brzuchu z podkulonymi
      nogamismile)) Z koszmarnym bolem plecow to byla jedyna pozycja, w ktorej w ogole
      udawalo mi sie zasnac.
      • atenette Re: Koniecznie na lewym boku? 26.05.07, 08:30
        Ja wyczytalam o jednym powodzie w magazynach o ciazy, ze spanie na lewym boku
        pomaga dziecku odwrocic sie glowka w dol.
    • metanira Re: Koniecznie na lewym boku? 26.05.07, 09:10
      Ja coś o żyle wrotnej słyszałam, że lepiej spać na lewym boku, bo wtedy się jej
      nie uciska. A spaniem na wznak szkodzimy głównie sobie, bo brzuszek uciska nam
      różne narządy w jamie brzusznej. Jestem gotowa w to uwierzyć, bo w nocy
      bezwiednie przekręcam się na plecy, a kiedy wstaję, to boli mnie albo żołądek
      albo wszystko w środku straszliwie kłuje sad Na początku spałam grzecznie na
      lewym boku i było dobrze, ale teraz już mi w żadnej pozycji dobrze nie jest,
      wstaję obolała i niewyspana.
    • malgosiek2 Re: Koniecznie na lewym boku? NIC!! 26.05.07, 09:14
      Bez przesady.
      Nie jesteś w stanie kontrolować się zwłaszcza jak śpisz w nocy.
      Na lewym boku po prostu nie za bardzo uciskasz żyłę główną maciczną jak
      najwiecej leżąc na wznak.
      Niektórym kobietom leżąc na wznak może być z powodu ucisku słabo np.
      Pzdr.Gosia
      • uczula Re: Koniecznie na lewym boku? NIC!! 28.05.07, 20:02
        nie jestem w stanie kontrolowac?
        kochana...
        na lewym boku zwyczajnie nie zasne - dostaje takiego hercklekotu ze mam
        wrazenie, ze serce wyskoczy buzia, a przy okazji robi mi sie tak duszno ze nie
        daje rady.
        Mnie pozostaje tylko prawy bok.
        Inaczej nie umiem w dodatku koniecznie z czyms podlozonym pod lewa noge.
        inaczej sie nie da...niestety...
    • garus1980 Re: Koniecznie na lewym boku? 26.05.07, 11:03
      Jestem w 35tc i całą ciąże praktycznie przespałam na prawym boku i na plecach w
      pozycji lekko siedzącej. Na lewym boku nie mogłam spać bo mały uciskał mi nerwy
      i drętwiała mi noga. I gwarantuje że nic mi i dzidzi nie jest. Mały rozwija sie
      prawidłowo i na ten okres waży już 4000g i dalej sobie rośnie. Pozdrawiam i
      śpij tak ja tobie jest wygodnie...
      • karmasz Re: Koniecznie na lewym boku? 28.05.07, 18:24
        Mam krzywy kregoslup,w czesci ledzwiowej jest wygiety a rosnacy brzuch to
        jeszcze poteguje. Dosc czesto mnie boli. Pozycja na wznak sprawia ,ze pod
        ciezarem brzuszka kregoslup mi sie "prostuje" i tedy jest mi na maxa wygodnie a
        bol przechodzi. Musze ta sprawe poruszyc z ginem ,bo jesli to nie szkodzi
        maluszkowi chetnie przy takiej pozycj pozostane.
    • monia832 Re: Koniecznie na lewym boku? 30.05.07, 17:09
      Napewno nic sie nie stanie smile ja spie raz na prawym a raz na lewym to zalezy
      kiedy bok mnie boli od lezenia, nawet na plecach spie a ponoc to jest nie
      zalecane ale jezeli jest mi tez tak wygodnie i nie czuje zadnego ucisku ze
      strony mojego synusia smile
    • binkaa Re: Koniecznie na lewym boku? 31.05.07, 09:12
      kopiuje z forum X

POZYCJA NA PLECACH:
      Sprawia, że cała masa ciężarnej macicy spoczywa na kręgosłupie, jelitach, i
      dwóch głównych naczyniach krwionośnych:
      1) aorcie (rozprowadzającej krew z serca po całym ciele)
      2) żyle głównej dolnej (odpowiedzialnej za odpływ krwi z całej dolnej części
      ciała do serca)

Może spowodować:
      - ból pleców
      - hemoroidy
      - mniejszą wydajność ukł. trawiennego
      - trudności w oddychaniu i krążeniu krwi
      - hipotensję (niskie ciśnienie krwi)

POZYCJA NA PRAWYM BOKU:
      Masa ciężarnej macicy spoczywa na żyle głównej dolnej (umiejscowionej po prawej
      stronie kręgosłupa) mimo wszystko, choć w mniejszym stopniu niż w pozycji na
      plecach. Może być przyczyną obrzęków i żylaków choć nie musi... Ciśnienie krwi w
      żyle głównej dolnej jest dużo mniejsze i dlatego mniej opiera się uciskowi
      ciężarnej macicy.

POZYCJA NA LEWYM BOKU:
      Jest najlepsza dla kobiety w ciąży, powoduje odciążenie nerek i lepszy przepływ
      krwi, dzięki czemu organizm łatwiej pozbywa się obrzęków oraz lepiej usuwa
      niepotrzebne produkty przemiany materii. Można na lewym boku wspomagać się
      poduszkami i zakładaniem nogi na nogę
    • magdaszek Re: Koniecznie na lewym boku? 31.05.07, 09:37
      dowiedziałam sie w szkole rodzenia doładnie tego samego co w poscie powyzej.
      Ponieważ macica jest prawoskretna wiec uciska m.in. prawa nerke. Dlatego lepiej
      spać czesciej na lewym boku niz na prawym aby ja odciażyć.
    • niebieskaorchidea tijgertje 31.05.07, 10:27
      Juz sobie wyobrazam Twojego mezczyzne jak Cie widzial na czworakach smile)) Moj
      peka ze smiechu bo spie na siedzaco z 5 poduszkami z powodu zgagi smile))

Pozdrawiam
      • czarno_oka Re: tijgertje 01.06.07, 12:02
        a na zgagę, którą właśnie miewam w czasie ciąży pomaga mi szklanka mleka na noc smile
        co do spania smile Jestem w 15 t.c z bliźniakami smile i w sumie najwygodniej leży mi
        się i zasypia na plecach... ale wiedząc że lepiej jest spać na lewym boku
        własnie tak się próbuję układać smile A tak wogóle ciekawi mnie czy w ciąży
        bliźniaczej tez zaleca się właśnie taką pozycję spania? smile
        • mamusia.rd Re: nas ktorym boku 01.06.07, 15:27
          Ja tam nie slyszalam o takich rzeczach Na poczatku tylko kazano jak najwiecej
          spac i lezec na brzuchu bo mialam tylozgiecie. Jestem w 28 tyg i spie tak jak mi
          wygodnie (i tak jest to lewy bok) Wogole mam problemy z przespaniem calej nocy i
          nad ranem strasznie sie mecze lezeniem na przymus bo jest za wczesnie uncertain
          a w dzien czesto ma chec isc spac nie wiem czy wytrzymywac na sile czy robic tak
          jak mi wygodnie
          • phantomka Re: nas ktorym boku 01.06.07, 23:17
            Na lewym boku kazano mi lezec podczas porodu, lekarz tlumaczyl to lepszym
            dotlenieniem dziecka.
          • agusiak.1 Re: nas ktorym boku 02.06.07, 19:22
            Ja piję melisę. Herbatkę. Pomaga.
            • paliwodaj Re: nas ktorym boku 03.06.07, 04:04
              A ja spie tylko na lewym boku. To moja trzecia ciaza i zawsze tak bylo. Na
              prawym boku czuje sie zle, cos mnie ciagnie, boli w brzuchu. Gdy przekrece sie
              na lewy bok jest wszystko w porzadku i nic juz mnie nie boli
              Dodatkowo w czasie ciazy zawsze dopada mnie rwa kulszowa i ta lewostronna
              pozycje czasami troche mi pomagala. Ciekawe jak teraz bedzie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka