andaba Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 12.06.07, 15:39 W siódmej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
daffar Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 12.06.07, 15:46 a pózniej? przed planowaną ciążą nie? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 12.06.07, 16:19 Wg nowego kalendarza szczepien powtorne szczepienie zalecane jest szczegolnie osobom z kontaktu czyli pracujacym z malymi dziecmi, w szpitalach itd. Mozna tez ocenic poziom p/cial i dopiero podjac decyzje o szczepieniu (po > 10 latach od poprzedniego szczepienia). Ja sie chcialam zaszczepic, ale nie zdazylam, dr zrobil mi p/ciala i mam wciaz bardzo duzo pomimo uplywu lat wiec jestem spokojna. Po szczepieniu przez 3 m-ce nie mozna zajsc w ciaze! Odpowiedz Link Zgłoś
tweety_28 Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 12.06.07, 18:49 Ja chorowałam na różyczkę w wieku 4 lat i w związku z tym nie byłam szczepiona w szkole podstawowej. Zanim zaszłam w ciążę zrobiłam poziom przeciwciał i po 25 latach od choroby nadal jest bardzo wysoki, więc nie było potrzeby doszczepiania. Odpowiedz Link Zgłoś
daffar Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 13.06.07, 08:25 Ja się chyba do "osób z kontaktem" zaliczam właśnie, bo mój mąż ma taką pracę, że codziennie bywa w różnych szkołach; no i raz mi już do domu ospę przywlekł. Ja co prawda byłam chora na ospę w dzieciństwie, więc się nie bałam. Ale mąż - fajnie wyglądał, 30 lat na karku i jak muchomor w negatywie Dlatego o tą różyczkę trochę się boję.... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 14.06.07, 11:36 jestes juz w ciazy? Jesli tak to zrob sobie p/ciala bedziesz wiedziala na czym stoisz. Jesli dopiero planujesz ciaze, wyklucz ja (test, bHCG) i zaszczep sie, a potem przez 3m-ce stan na glowie, zeby nie zjasc! Odpowiedz Link Zgłoś
acanto Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 12.06.07, 22:49 a ja i chorowałam na różyczkę w wieku ok.5 lat i byłam szczepiona w 13 roku życia mój lekarz twierdzi że to wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
ankas4 Re: tak , ja sie szczepilam! 12.06.07, 23:56 JA planowalam ciaze i sie zaszczepilam, bo nie moglam dotrzec do karty swojej z historia szczepien, moja mama nie pamietala czy bylam wtedy w szkolejak sie odbywaly sie szczeienia , a poniewaz ciaza byla planowana to zaplanowalam rok wczesniej szczepionke trzy w jednej na odre, rozyczke i ospe! po szczepieniu nalezy odczekac okolo pól roku /4 miesiecy do ciazy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aurelkax Re: tak , ja sie szczepilam! 14.06.07, 13:02 o, rany, ja tez nie mam zadnych kart szczepien z dziecinstwa, ale zamiast sie drugi raz szczepic wystarczy zrobic test na obecnosc przeciwciał. Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 13.06.07, 08:41 w podstawówce.Na początku ciąży miałam jkieś badanie ,czy jest ok i nic ginka nie kazała robić. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowy_kot Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 14.06.07, 10:51 tak, poniewaz w szkole nie bylam szczepiona, zaszczepiłam sie odpowiednio wczesniej przed planowana ciazą Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 14.06.07, 11:49 Ja chorowałam w wieku 6 lat, więc nie ma potrzeby. Na to się drugi raz nie choruje. Odpowiedz Link Zgłoś
boni_76 Ja na pewno się zaszczepię! 14.06.07, 12:26 Bardzo mnie ten temat interesuje więc staram sie byc na bieżąco. W stacji epidemiologicznej na ul.Żelaznej w Warszawie poinformowano mnie, że próba przeciwciał kosztuje podobnie jak szczepionka a zaszczepić się nie zaszkodzi. Pójdziemy więc razem z mężem i się zaszczepimy. On na świnkę a ja na różyczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Ja na pewno się zaszczepię! 14.06.07, 14:34 boni_76 napisała: > Bardzo mnie ten temat interesuje więc staram sie byc na bieżąco. W stacji > epidemiologicznej na ul.Żelaznej w Warszawie poinformowano mnie, że próba > przeciwciał kosztuje podobnie jak szczepionka a zaszczepić się nie zaszkodzi. Tak samo mówiła mi lekarka (nie wiedziałam, czy byłam szczepiona jako nastiolatka). Dlatego po prostu się zaszczepiłam, bez badania przeciwcial. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: miałyście szczepienie przeciw różyczce? 14.06.07, 12:26 nie wiem czy mialam jak bylam mala, ale przed ciaza nie Odpowiedz Link Zgłoś
ankas4 Re: do boni 14.06.07, 15:43 JEsli zamierzacie sie zaszczepic popytaj o tzw.szczepionke 3 w 1 czyli na rozyczke, swinke i odrę. Jesli cena szczepionki na rozyczke jest prawie taka sama jak tej 3 w 1 to WARTO zastanowic sie nad nia, ta szczepionka 3 w 1 polecona zostala przez mojego ginekologa i jest ona od razu na rozyczke, swinke i odrę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agata288 Re: do boni 14.06.07, 21:04 ja poszłam do szkoły o rok wczesniej niz moi rowiesnicy czyli jak mialam 6 lat.gdy oni byli szczepieni to ja musialam rok poczekac.niestety zostałolo to przeoczone i nie byłam szczepiona. gdy 2 lata temu zaszlam w ciąże to bylo juz za pozno.modlilam sie zeby nie zachorowac poniewaz -przez pierwsze 5 miesiecy ciązy jest największe zagrozenie.gdy zachorujesz to dziecku grozi np.ślepota. na szczescie mnie to nie spotkało i mam zdrowego syneczka WIĘC NAJLEPIEJ SZCZEPIC SIE!! Odpowiedz Link Zgłoś