Dodaj do ulubionych

Cukrzyca ciążowa

12.06.07, 19:59
Czy któraś z was miała cukrzycę ciążową i jak sobie z tym poradziła? Czego nie
wolno jeść i wogóle. Boje się o dzidzię.
Obserwuj wątek
    • kitty29 Re: Cukrzyca ciążowa 12.06.07, 21:17
      Witam,

Ja wprawdzie nie mam cukrzycy ciążowej, ale przez 1,5 tygodnia żyłam w
      niepewności. W końcu okazało się, że to tylko nietolerancja glukozy, którą da
      się regulować odpowiednią dietą.
      Jeżeli wynik obciążenia glukozą 75g wyszedł dodatni, skontaktuj się ze swoim
      ginem i przychodnią patologii ciąży, która zajmuje się cukrzycą. Możesz też
      skontaktować się z diabetologiem. Potrzebny Ci glukometr, bo teraz będziesz
      musiała mierzyć poziom cukru we krwi parę razy dziennie. W Wawie glukometry
      można wypożyczyć w szpitalu na Karowej. W innych miastach też pewnie jest taka
      możliwość.
      Co do diety, to dokładnego zestawu Ci nie podam, ale na pewno powinnaś
      zrezygnować ze słodyczy. Poziom cukru podnoszą też produkty mączne,
      nieprzetworzone mleko i smażone mięsa. Ale co i jak bardzo jest sprawą
      indywidualną. Dlatego ważny jest glukometr.
      Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania, pisz.
      Jeżeli jesteś z Warszawy to mogę Ci napisać gdzie się zgłosić.

Pozdrawiam,
      Magda
      • anula011 Re: Cukrzyca ciążowa 12.06.07, 21:48
        dziś wróciłam od mojego lekarza ze skierowaniem na Karową własnie
        po 1 h mam poziom glukozy 197 podobno norma to 181
        jutro będę dzwonic na karową,
        polecasz mi kogoś?
        • annajam Re: Cukrzyca ciążowa 12.06.07, 23:50
          norma w BYdgoszczy to 140 , ja mialam 167 i to byla cukrzyca ciazowa, dostalam
          glukometr i diete.180 to chyba dieta nie pomoze tylko insulina.Cale szczescie ,
          z ze trafilam na bardzo dobra diabetolog , ktora dbala o mnie ...dziecko
          urodzilo sie zdrowe i wazylo 3500 g.Ja muszialam sztywno trzymac sie diety,
          ktora dostalam w poradni..jak zjadlam pol jablka wiecej to poziom cukru byl
          ponad norme.Trzeba uwazac nawet na chleb bo czesto jest w nim karmel , jogurty
          naturalne tez ( niektore ) maja cukier.Jesli macie do mnie pytania to chetnie
          odpowiem..pa Ania.
        • kitty29 Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 00:56
          Witam,

Niestety nie mogę Ci nikogo poradzić bo mnie na Karową w końcu nie przyjęli.
          Powiedzieli mi, że wyniki moich badań są dobre i nie ma potrzeby specjalnego
          leczenia. Zapisałam się prywatnie do diabetologa i teraz czekam na wizytę.
          A co do Karowej, to musisz zadzwonić do rejestracji ginekologiczno-położniczej
          (022 59 66 175, 022 59 66 485 ). Tam można zapisać się na wizytę. Ale terminy są
          bardzo długie (miesiąc, półtora). Z rejestracji prawdopodobnie przełączą Cię na
          izbę przyjęć, gdzie poinformują Cię o możliwości wypożyczenia glukometru.
          Aby wypożyczyć glukometr trzeba ok. 7 rano zjawić się na izbie przyjęć.
          Zostaniesz pewnie przyjęta na jeden dzień do szpitala. Będziesz miała spotkanie
          z diabetologiem.
          Niestety o tym czy dostaniesz glukometr decyduje kolejność zjawienia się na
          izbie. Podobno bywają dni kiedy w ogóle nie ma glukometrów.
          Aha ważne: jeżeli nie masz wyniku obciążenia 75g glukozą po godzinie i po dwóch
          to musisz zrobić badanie przed wizytą w szpitalu. Bez tego wyniku nie chcą w
          ogóle rozmawiać.
          Czeka Cię trochę załatwiania, ale warto się sprężyć bo przy cukrzycy ciążowej
          często wystarczy sama zmiana diety. Jeżeli do tej pory jadłaś dużo słodyczy jest
          szansa, że po ich odstawieniu będziesz miała zdecydowanie lepsze wyniki.

Mnie w pierwszym badaniu (50g glukozy), po godzinie wyszedł wynik 186, czyli
          bardzo zły. Ale dzień przed badaniem zjadłam wieczorem spory kawałek ciasta, a i
          od początku ciąży raczej nie było dnia żebym nie zjadła czegoś słodkiego.
          Przed drugim badaniem przestałam już jeść słodycze i przy obciążeniu 75g wynik
          po godzinie wyszedł 160, a po dwóch 87.

Powodzenia,
          Magda
          • anula011 Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 08:09
            rzeczywiście bylo tak jak napisałaś, z tym że mój wynik jest chyba na tyle zły
            że wystarczy im tylko po 1h (nie kazali robic po 2h). dziś, choć dzwoniłam przed
            chwilą glukometrów juz nie ma. Powiedziała żebym przyjechała jutro przed 8 ale
            chyba będe po 7, zgodnie z Twoją rada
            mam nadzieje że mi się uda
            ciekawa jestem co zrobia jak nie będzie glukometrów, odeślą czy mimo to
            skonsultują?I też zastanawiam się po co przyjmują do szpitala na ten jeden dzień?
            • kitty29 Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 08:44
              Witam,

Niestety nie wiem po co oni przyjmują do szpitala. Moja własna teoria jest taka,
              że jest to sposób na to żeby prowadzić ewidencję chorych. Bez tego nfz nie
              zapłacił by ani grosza za "obsługę" pacjenta.
              Pani w izbie przyjęć coś wspominała, że przy braku glukometrów do wypożyczenia
              można je kupić. Nie wiem niestety ile to kosztuje. Z tego co się orientowałam w
              necie glukometr można kupić już za 50 zł.

Powodzenia jutro.
              Pozdrawiam,
              Magda
        • kasia7701 Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 09:52
          o rany! Wspolczuje ci ze musisz tam jechac! ja mam strasznie zle wspomnienia z
          karowa.Tez tam trafilam w zwiazku z podwyzszonym cukrem. Aczkolwiek glukometr
          bardzo szybko dostalam, nie bylo z tym zadnego problemu a potem to juz same
          schody...
          Pozniej mialam 2 czy 3 wizyty u diabetologa-ginekologa. Na pierwsza poszlam to
          mnie lekarka obrugala, ze dzisiaj nie ma tej lekarki do ktorej bylam umowiona a
          ona ma tylko zastepstwo i jeszcza ma swoich pacjentow, ze powinnam byla
          zostawic swoj nr telefonu(jakby chcieli to bym przeciez zostawila) itp. W koncu
          wyslalam mnie na badanie ktg na izbe przyjec.czekalam okolo godziny na
          badanie.po badaniu kazali mi jeszcze poczekac zeby lekarz zobaczyl wynik
          badania i mnie obejrzal. Czekalam ......4 godziny az ktos zechce zobaczyc ten
          wynik. Głodna i wsciekla!!!
          Na nastepnej wizycie nie bylam, aczkolwiek poszlam do przychodni. Okazalo sie
          ze pani doktor ma 2-godzinne opoznienia a i tak jeszcze nie przyjmujed, bo ma
          jakis obchod czy cos innego.Poczekalam jakis czas i tez sie wkurzylam i wyszlam.
          Co do lekarza to slyszlam opinie ze dr Dądalska jest dobra.I to do niej bylam
          umowiona.Ale ona chyba w ciazy byla....
      • annajam Re: Cukrzyca ciążowa 12.06.07, 23:54
        dla mojej pani diabetolog nietolerancja glukozy byla traktowana jak cukrzyca
        ciazowa.
    • kitty29 Re: Cukrzyca ciążowa 12.06.07, 21:18
      I jeszcze zapomniałam o najważniejszym.
      Nie stresuj się. Kontrolowana i leczona cukrzyca ciążowa nie zagraża bardzo
      dziecku. Większość kobiet w takiej sytuacji rodzi zdrowe dzieci.

Trzymaj się,
      Magda
      • anula011 Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 07:13
        moje badanie to po 1 h przy 75mg glukozy 197, troche się zmartwiłam tymi
        terminami na Karowej.
        Szczerze, jestem w szoku, bo wszędzie wyczytałam że liczy sie szybkość
        rozpoczęcia leczenia.
        Martwi mnie tez to że tak naprawde jem bardzo mało słodyczy.. ale może te arbuzy
        i truskawki zrobiły swoje...
        mam jeszcze pytanie o dodatkowe badania na Karową, czy potrzebne będzie jeszcze
        badanie po 2 h, skoro mam po 1 h przy 75 mg?

pozdrawiam
        • moniqep Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 08:44
          W ktorym tyg. ciazy robilyscie to badanie? Moj gin kazal je zrobic po skonczonym
          21 tyg. I czy badanie mialyscie robione aparatem gdzie pobiera sie krew z palca
          i wynik jest natychmiast czy mialyscie pobierana krew z zyly a wynik nastepnego
          dnia?
          I tak robie to badanie prywatnie w pobliżu sa dwie przychodnie. W jednej robia
          pomiary aparatem a w drugiej pobieraja krew z zyly. Pielegniarka powiedziala,ze
          badanie jest bardziej miarodajne jak krew jest pobrana z zyly. Czy to prawda?
          Czy tak powiedziala,bo przychodnia nie dysponuje aparatem?
          • kitty29 Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 08:50
            Witam,

Robiłam badanie w 24tc.
            Krew musi być pobrana z żyły. 12 godzin przed badaniem nie wolno nic jeść.
            Do roztworu glukozy, który moim zdaniem jest wstrętny, można wcisnąć cytrynę.
            Znacznie poprawia to smak i nie wpływa na wynik. Między pobraniami powinno się
            jak najmniej ruszać, żeby nie zafałszowywać wyniku.

Pozdrawiam,
            Magda
        • kitty29 Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 08:45
          Myślę, że badanie po jednej godzinie przy obciążeniu 75g jest wystarczające. Ale
          dla pewności zapytaj w szpitalu.

Pozdrawiam,
          Magda
          • babajagaa Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 12:16
            Po obciazeniu 75g glukozy wazny jest wynik po 2 godzinach-norma do 140
        • annajam Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 09:26
          anula011 ja przez cala ciaze nie jadlam slodyczy i niestety dopadla mnie
          cukrzyca, z tego co wiem to w 7 miesiacu ciazy trzustka zaczyna szwankowac i
          nie radzi sobie z rozkladem cukru...
          • anula011 Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 10:54
            no własnie nie jem słodyczy, dlatego zastanawiam się czy dieta coś pomoże, a
            strasznie boje się o dziecko. Niby połówkowe usg jest ok ale jak do tej pory
            przytyłam 12 kg a jestem dopiero w 23 tyg.
            Ginekolog mówi mi że to ja tyje bo przed byłam bardzo szczupła ale teraz z tym
            wynikiem glukozy patrze na mój wielki brzuch i powaznie strasznie się martwię...
            • annajam Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 11:10
              przy cukrzycy trzeba jesc odpowiednia ilosc weglowodanow...jezeli bedziesz miala glukometr i cukry beda w nornie to z dzieciatkiem bedzie wszystko ok.MOJA MALA MIALA NAWET PIEKNA WAGE 3500B A CZESTO DZIECIACZKI MAM Z CUKRZYCA maja ponad 4 kg.Powinnas tez dostac takie paski KETO-DIASTIX TO SA TESTY DO ANALIZY MOCZU.pokazuja one cz w moczu sa ciala ketonowe i glukoza.Jezeli jesz za malo weglowodanow to glodzisz dziecko i ten test wlasnie to pokaze.A... trzeba uwazac na owoce , jesc je mozna w malych ilosciach ...jeszcev raz pisze ...jezeli glukometr bedzie CI pokazywak , ze wszystko jest w mormie BOBASEK bedzie zdrow jak rybka. Pozdrawiam slodkie mamusie.
              • anula011 Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 11:15
                dzięki dziewczyny
                aby do jutrasmile
                pozdrawiam
    • annajam Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 09:10
      Do szpitala przyjmuja n jeden dzien , aby przeszkolic z obslugi glukometru.
      sprawdzic jeszcze raz poziom cukru czy zgadza ise to co jest na glukometrze i u
      nich w labolatorium .Przychodzi tez dietetyczka ...ja jeszcze mialam usg , zeby
      sprawdzic czy z dzieckiem wszystko ok.
    • zuzanna47 Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 13:28
      Trzeba jeśc często ale małe porcje. Należy wyeliminować jasne pieczywo , tylko
      chlebek rzaowy, ponadto winogron ani bananów też nie wolno pojadac, no i
      oczywiście zero słodyczy.
      zuzka
      • anula011 Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 19:13
        bardzo Wam wszystkim dziękuję, już sie trochę uspokoiłam,
        jutro czeka mnie Karowa z własnym glukometrem
        napisze Wam jutro o moich podbojach w tym szpitalu.
        A przyznam że z publiczną słuzbą zdrowia jak narazie mam bardzo złe doświadczenie
        pozdrawiam
    • ika1 Re: Cukrzyca ciążowa 13.06.07, 23:28
      Ponizej wklejam ci moj stary watek o diecie i jak u mnie to wygladalo.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=13255994&a=13324668
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka