Dodaj do ulubionych

Ruchy dziecka w 20 tc

18.06.07, 16:04
Witajcie! Właśnie zaczął się mój 21 tc. Dziecko jest wyjatkowo aktywne, tak
mi się wydaje. Pierwsze ruchy zaczęłam odczuwać jakieś 3-4 tygodnie temu.
Zastanawia mnie, czy rośnie mały wiercipięta smile. Tez tak wcześnie
odczuwałyście aktywność Waszych Maluszków? Co powinno niepokoić jeśli chodzi
o obserwację ruchów dziecka?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • abel0ne Re: Ruchy dziecka w 20 tc 18.06.07, 16:52
      wcześnie? Ja miałam w 15 t.c. To, co opisujesz, to normalne. Pod koniec ciąży
      nie będize się tak wiercił, bo nie będzie miał miejsca, ale za to a to ci kolano
      wystawi, a to łokieć i ani drgnie. Ja tak miałam w pierwszej ciąży, to było
      widać na zewnątrz brzucha, wtedy nic, tylko przepchnąć łokieć w bardziej dogodne
      miejsce.
    • ola9111 Re: Ruchy dziecka w 20 tc 18.06.07, 17:02
      U mnie zaczął się właśnie 20tc, czuję ruchy od około 3 tygodni, na początku
      były słabe i teraz czuję dzidziusia codziennie i coraz mocniej. Ostatnio
      wieczorem nie poszłam spać dość długo bo czekałam na jakieś ruchy, przyznam
      się, że troszeczkę byłam już zdenerwowana - tłumacząc sobie, że śpi. Teraz też
      wariuje , ale wolę te momenty bo wiem, że wszystko jest ok.
      • kat.s Re: Ruchy dziecka w 20 tc 18.06.07, 21:27
        hej, u mnie jest 17/18 tc, ruchy zaczelam czuc juz jakies 2-3 tyg temu-to bylo
        takie chwilowe "motylkowanie", pozniej dluzsza przerwa i teraz od tygodnia
        czuje po prostu jak mnie kopie, zwlaszcza gdy jestem poddenerowana albo
        bardziej aktywna fizycznie. Ostatnio wczoraj w czasie burzy strasznie mnie
        kopalo malenstwo, czulo tą burze razem ze mna smile
    • anet29 Re: Ruchy dziecka w 20 tc 18.06.07, 23:05
      U mnie jest 20t1dz. (I ciąża)i nie czuję ruchów. Martwię się, bo kilka dni temu
      wydawało mi się, że czułam szturchanie- nawet trwało to kilka godzin. Myślalam,
      że to już ruchy, ale chyba niemożliwe, żeby była po pierwszych ruchach
      kilkudniowa przerwa. Mam nadzieję,że jest ok. Usg miałam w 19 tyg. i było
      dobrze, ale i tak panikuję, bo prawie wszystkie dziewczyny w 20 tyg. czują
      dzidzię wyraźnie.
      • siasiunia1 Re: Ruchy dziecka w 20 tc 18.06.07, 23:10
        łiii tam ja czulam od 18 tygodnia niby cos tam ale porządne kopy to dopiero
        teraz (22 tc) wiec sie nic nie martw. Moze jest nieruchliwe przez te upały -
        moje dopiero się ozywiało jak było chłodniej smile
        • yool125 Re: Ruchy dziecka w 20 tc 19.06.07, 08:24
          nie ma regul!!!jedna czuje w 20 a druga jeszcze nie .Jak wsz ok to po co sie
          zamartwiasz?wink)))
          • lukrecja34 Re: Ruchy dziecka w 20 tc 19.06.07, 08:52
            ja w pierwszej ciąży czułam ruchy już w 16tc.teraz po 9 latach jestem drugi raz
            w ciąży i ruchy poczułam dopiero w 20 tc.moja gin powiedziała,że to norma.teraz
            czuję już solidne kopnięcia ale parę dni temu przestraszyłam się,bo moja
            dziewczynka miała ciche dni i prawie się nie ruszała.na szczęście po 2 dniach
            wszystko wróciło do normy
    • sabka22 Re: Ruchy dziecka w 20 tc 19.06.07, 09:11
      to moja druga ciąza i ruchy poczułam w 15tygodniu teraz jestem w 18 i ruchy są
      dużo wyrazniejsze.Dla mnie wazne jest czy dziennie sie dzidzia rusza jesli tak
      nie ma sie czym martwic,zresztą po 4tygodniach napewno znasz czestotliwosc
      ruchow twojego dziecka,wiec gdy bedzie sie ruszało durzo mniej przez nastepne
      dni to wtedy skonsultuj to z lekarzem.Pozdrawiam!
      • ignis1978 Re: Ruchy dziecka w 20 tc 19.06.07, 10:01
        Dziękuję za wypowiedzi. Wczoraj w czasie kąpieli, nasze dziecko uraczyło nas
        fajnym widokiem, uwypuklając mój brzuch w róznych okolicach. Niesamowite
        uczuciesmile! Jutro USG...juz nie możemy sie doczekać!
        Pozdrawiam
        • run42195 Re: Ruchy dziecka w 20 tc 19.06.07, 10:27
          Potwierdzam, widok był piękny smile
          Jutro się okaże, czy byłem grzeczny wink
          • anulka25 Re: Ruchy dziecka w 20 tc 19.06.07, 12:47
            witaj,

ja ruchy mojego malucha zaczelam odczuwac kolo 15 tc, a teraz jestem w 22.
            nawet przez chwile mnie to nie zmartwilo, uwielbiam to! tylko ze teraz tak daje
            czadu ze czasami mnie w dole kopie i troche boli...ech ale jakie to urocze!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka