Dodaj do ulubionych

hyperchromia +

20.06.07, 16:06
Czy ktos wie co oznacza w morfologii hyperchromia + ?
Pierwszy raz mi coś takiego wyszło i nie mogę znalleźć opisu o co chodzi?
Czy to coś powaznego?
Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: hyperchromia + 20.06.07, 18:14
      Takie coś znalazłam:
      www.mediweb.pl/data/print_bl.php?id=11
      Może mało pijesz?
      • joaska_29 Re: hyperchromia + 20.06.07, 18:28
        dzięki bardzo za info.
        W ciąży to raczej nie groźne chyba smile
      • dr_kaczusia Re: hyperchromia + 20.06.07, 19:43
        ilosc hemoglobiny w krwince nie ma nic wspolnego z piciem, od "ilosci wody" moze
        zalezec wynik hematokrytu. Jesli masz niedokrwistosc i hiperchromie (czyli
        niedokrwistosc nadbarwliwa) prawdopodobnie wynika ona z niedoboru wit.B12 lub
        kw. foliowego.
        • joaska_29 Re: hyperchromia + 20.06.07, 21:44
          Ja wyczytałam, że hiperchromia to nadkrwistość, a Ty piszesz o niedokrwistości.
          • dr_kaczusia Re: hyperchromia + 20.06.07, 23:52
            hiperchromia to pojecie nie dotyczace ilosci hemoglobiny w ogole, ale jej
            zawartosci w krwince czerwonej (hemoglobina sie wybarwia mocnej lub silniej),
            hiperchromia to wartosc MCH > 37ug, a MCH to inaczej sredni ciezar hemoglobiny w
            krwince (jednej). Hiperchromia wystepuje w niedokrwistosci z niedoboru wit. B12
            lub kw foliowego, ch. watroby, alkoholizmie i jeszcze kilku innych.

Przy niedokrwistosci masz obnizona hemoglobine (cala pule), natomist sa 3 typy
            niedokrwistosci i jeden wlasnie wiaze sie z hiperchromia, a inny z hipochromia.

W nadkrwistosci masz zwiekszona ilosc hemoglobiny.

• joaska_29 Re: hyperchromia + 21.06.07, 09:27
              hemoglobinę mam na bardzo ładnym poziomie...
              • dr_kaczusia Re: hyperchromia + 21.06.07, 09:58
                ja nie mowie, ze masz na pewno to czy tamto bo nie znam Twoich wynikow.
                Hiperchromia moze tez tak byc w sytuacji, w ktorej szpik produkuje duzo mlodych
                erytrocytow, one tez sie intensywniej brawia, np. po leczeniu niedokrwistosci,
                po krwawieniu itd. Na morfologie trzeba patrzec calosciowo bo te wszystkie
                wartosci sa ze soba powiazane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka