Dodaj do ulubionych

Jaka bielizna po cc?

26.06.07, 13:48
Może to trochę głupie pytanie, ale czy po cc używałyście jakiejś specjalnej
bielizny, czy po prostu zwykłej? Nie wiem, czy powinnam zaopatrzyć się w
jakieś specjalne majtki np takie zabudowane na brzuch czy mogą być zwykłe. Czy
używałyście pasa poporodowego?
Obserwuj wątek
    • sabciass Re: Jaka bielizna po cc? 26.06.07, 14:38
      mnie też czeka cesarka i tak na zdrowy rozum mam przygotowanych kilka
      luźniejszych par z gumą znacznie wyżej niż blizna, a pozatym na początek do
      szpitala mam majtki jednorazowe.
    • asta6265 Re: Jaka bielizna po cc? 26.06.07, 15:42
      ja już 9 mc po cesarce też miałam majtki poporodowe ale to się nie sprawdza
      bynajmniej do 3 dnia po cesarce. poprostu wkłada się podkład i tak chodzisz bo
      wszystko inne strasznie drażni nawet koszula drażni ranę a opatrunek ściągają
      po 24 h zresztą niektórzy lekarze nie pozwalają nosić majtek i np u mnie taak
      było jak lekarz przyszedł na obchód i widział jakiekolwiek majtki to był
      ochrzan. i ma rację wszystko musi się szybko zagoić i mieć dostęp powietrza.
      • vertiggo Re: Jaka bielizna po cc? 26.06.07, 15:55
        ja najpierw dostalam w szpitalu takie specjalne majtki z siateczki aby rana
        miala dostep do powietrza a potem uzywalam wlasnie bardzo niskich majtek,
        nizszych niz sama rana. aby nie tarly rany. Nie moga byc za wysokie aby nie
        zakrywaly blokowaly dostepu powietrza.
    • kopalnia.diamentow Re: Jaka bielizna po cc? 26.06.07, 18:22
      Ja miałam majtki siatkowe normalnej wysokości - nie drażniły rany - bo była o
      wiele niżej (na granicy owłosieniasmile
      Były to jedyne majtki, które można było na sobie mieć. Rany nie wietrzyłam w
      klinice (bo jak? w opatrunku?). W 3 dobie wyszłam do domu - a opatrunek został
      ściągnięty na dobre dopiero po 7 dniach (razem ze szwami).
      Potem w domu też chodziłam w tych majtkach - ze względu na dostęp powietrza
      właśnie.
      Rana zagoiła się dobrze, nie musiałam brać żadnych antybiotyków, nic sie nie
      ślimaczyło...
      • phantomka Re: Jaka bielizna po cc? 26.06.07, 21:41
        Ja nosilam majtki, ktore konczyly sie zaraz przed rana, te zakrywajace ciagnely
        mi rane kiedy byly tam jeszcze szwy.
        • marweg25 Re: Jaka bielizna po cc? 27.06.07, 10:08
          Również polecam te majtki siateczkowe. Były b. wygodne no i zapewniały dostęp
          powietrza do rany. Ja mam bliznę tek nisko, że chyba nie znalazłabym majtek
          kończących się poniżej rany.
          Dodatkowo miałam b. małe krwawienie do operacji, bo dość dokładnie mnie
          wyczyścili. W sumie podkłady były zbędnę. Wystarczyły najzwyklejsze podpaski.
    • mim288 Re: Jaka bielizna po cc? 27.06.07, 10:18
      Nosiłam zwykłe majtki biodrówki (kończyły sie pod szwem) i tyle. Nic mnie nie
      ciagnęło, zresztą tydzień po zdejmuja szwy więc nie ma co ciągnać. Przy drugim
      cc kupiłam sobie majtki jednorazowe ale do niczego mi się nie przydały.
    • monikaa13 Re: Jaka bielizna po cc? 27.06.07, 10:57
      uzywalam najzwyklejszych majtek bawelnianych, ale dosc duzych takich nad
      blizne, bo sie dziwnie czulam jak ubralam mniejsze
      nie uzywalam zadnych pasow i innych tego typu wynalazkow
    • kasia2705 Re: Jaka bielizna po cc? 27.06.07, 11:09
      Zwykla bielizna i zadnego pasa smile
    • kopalnia.diamentow Re: Jaka bielizna po cc? 27.06.07, 11:22
      Widać każda z nas ma bliznę w innym miejscu (tzn. na innej wysokości)...
      Ja mam na szer. 10 cm w miejscu gdzie zaczyna się kość łonowa (chociaż medykiem
      nie jestem i nie wiem czy tak się to nazywa...)
      Teraz jestem w 7 miesiącu ciąży i ta blizna jest gdzieś tak ze 2 cm pod
      brzuchem... U mnie zakrywają ją nawet biodrówki...
      Ciekawe gdzie będzie kolejna...bo już niżej chyba się nie da sad
      k.d.
    • run_away83 Re: Jaka bielizna po cc? 27.06.07, 20:15
      ja po szpitalu latałam w zwykłych bawełnianych majtkach (kupiłam najzwyklejsze
      galoty w supermarkecie i wyszło taniej niż jednorazówki), tylko zsuwałam je tak
      żeby nie dotykały rany, z której już w drugiej dopie po cc ściągneli mi
      optrunek (ale nie dlatego że urażały miejsce cięcia - sama rana nic a nic mnie
      nie bolała, tylko położna przestrzegła mnie żeby rany przez przypadek nie
      zabrudzić odchodami połogowymi - bo ponoć mogłoby się paprać). pasa
      rehabilitacyjnego używałam od 3 doby po porodzie, zalecił mi lekarz, trochę to
      niewygodne, ale ułatwiało poruszanie się (zwłaszcza wstawanie z łóżka), no i
      podobno to m.in. dzięki temu tak szybko doszłam do siebie - dwa tygodnie po cc
      chodziłam w obcisłych przedciążowych dżinsach i mogłam bez problemu chodzić,
      schylać się, śmiać, kichać, kaszleć, etc smile ostatnie szwy wypadły mi (miałam
      rozpuszczalne) jakoś tak 10 dni po cesarce, blizna jest różowa i cienka, mimo
      że nie stosowałam żadnych maści (miałam cepan ale mi tak śmierdział, że może ze
      3 razy sie posmarowałam)
      • onthelake Re: Jaka bielizna po cc? 28.06.07, 09:12
        Dawali mi w szpitalu siatkowe majty jednorazowe a poza tym musialam nosic pas
        elastyczny na brzuchu,ktory byl zalozony od razu po zabiegu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka