Dodaj do ulubionych

kiedy KTG?

02.07.07, 11:38
Jestem w 38 tyg ciazy i do tej pory lekarz nie wspominał mi o badaniu KTG.
Nawet nie wiem dokładnie na czym polega i po co się je wykonuje..? Wiem, że
robi się je w końcowej fazie ciaży i kiedy rozpocznie się akcja porodowa. Czy
możecie mi napisać: kiedy, dlaczego, czy to ważne badanie? Trochę się martwie.
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: kiedy KTG? 02.07.07, 11:57
      a po co mial wspominac, ktg robi sie zawszze przy porodzie, ale przed tylko jak
      cos sie dzieje, jezeli jest wszystko w porzadku to po co ktg, najczesciej katg
      przed porodem wykonuje sie wtedy gdy mama nie czuje ruchow dziecka
      jezeli by cie cokolwiek niepokoilo to lec do szpitala na ktg, ale w razie czego
      wez pieniazki ok 20zl
      jezli jest wszystko ok nie ma zadnego obowiazku robienia ktg, napewno zrobia
      jak sie zacznie porod

co to jest????

kladziesz sie na lozku, na boku lub plecach, polozna opasa cie paskiem na
      ktorym sa dwa czujniki jeden bada tetno dziecka, jeden skurcze, lezysz tak pol
      godziny, a aparat rejestruje te rzeczy i od razu drukuje

wiec jak widzisz nie jest to jakies super przyjemne badanie, poniewaz troche
      trwa, a ile sie na nie czeka to juz lepiej nie wspominac
    • yaiza Re: kiedy KTG? 02.07.07, 11:59
      Zuzanna ja mam termin na 1 sierpnia i KTG umówione na 19 lipca. Ale rodzę w
      Hiszpanii. Z tego co wiem to badanie polega na równoczesnym badaniu dynamiki
      macicy (skurczy) i tętna płodu. Pierwszą córkę rodziłam we Wrocławiu 6 lat temu
      i KTG zrobili mi dopiero po przyjęciu na porodówkę.
      • zuzana27 :) 02.07.07, 12:09
        czyli nie ma się czym przejmowac skoro gin nie skierował na to badanie
        wcześniej.
        • monikaa13 Re: :) 02.07.07, 12:16
          nie ma
          powodzenia
    • kopalnia.diamentow Re: kiedy KTG? 02.07.07, 14:56
      Badanie KTG uwidacznia częstość akcji serca płodu oraz występujące skurcze
      macicy. Mówiąc prościej wykonuje się je podczas porodu (żeby monitorować akcję
      seduszka) i wykonuje się je również wcześniej - od ok 38-39 tygodnia, żeby
      określić jak dalego jeszcze do porodu...
      Jest to ważne badanie, ponieważ pomaga np. podjąć lekarzowi decyzję o
      wcześniejszym zakończeniu ciąży w przypadku gdy coś dzieje się z serduszkiem
      płodu. Jest ważne też w przypadku wcześniej planowanych cc - bo jest jednym z
      wyznaczników dotyczących tego czy dziecko już wybiera się na świat (wiesz, nie
      wszystkie skurcze są bolesne i nie zawsze poród rozpoczyna się odejściem wód)
      Jeśli chodzi o skurcze badane podczas porodu sn - to również jest to ważna
      informacja pomagająca podjąć decyzję np. o podaniu oksytocyny rodzącej.
      Jeśli jeszcze nie zostałaś skierowana i nic cię nie pobolewa, wszystkie wyniki
      masz ok, to nie masz się o co marwić. Na pewno w najbiższym czasie to badanie
      Cię czeka.
      U mnie wykonuje się rutynowo w 38 tc i w zależności od wyniku, który ocenia
      lekarz dalej po tygodniu albo co 2-3 dni. Ale jak widać nie jest to reguła...
      pozdrawiam,
      k.d.
      • ola Re: kiedy KTG? 02.07.07, 15:08

KTG robi sie tez rutynowo po terminie porodu. ?Jesli masz termin np, na 2
        lipca, to po tej dacie, jesli nie rodzisz, przychodzisz co 2 dni na badanie w
        szpitalu, zeby sprawdzic czy z dzieckiem jest ok
        • monikaa13 Re: kiedy KTG? 02.07.07, 15:23
          naprawde pierwsze slysze
          mialam zglosic sie 10 dnia po terminie na ktg, wczesniej nie
    • dorotka.k1 Re: kiedy KTG? 02.07.07, 22:59
      Miałam dopiero po terminie, ale za to prawie codziennie, bo nie wychodziło za
      dobrze.
      • ooluchna Re: kiedy KTG? 03.07.07, 10:13
        Mi lekarz kazał przjść za tydzień na ktg termin mam na 28.07 lub 5.08. Wyniki i
        wszystko jest ok. Widocznie to zależy od lekarza. Pozdrawiam.
    • eyes69 Mnie podlaczyli przed porodem 02.07.07, 23:02
      Kiedy wyladowalam na patologii i wczasie akcji porodowej tez bylam podpieta.

KTG bada tetno dziecka.
      • katharina_29 Re: Mnie podlaczyli przed porodem 03.07.07, 10:47
        A moja gin ma KTG w miejscu gdzie przyjmuje(w pomieszczeniu obok swojego
        gabinetu).KTG wykonywane jest(przed wizytą) bezpłatnie każdej pacjentce od 36tc
        (profilaktycznie).Mojemu maluchowi wyszło podwyższone tętno więc lekarka kazała
        mi przyjść na KTG dwa dni z kolei,żeby upewnić się czy wszystko ok.Za KTG i
        krótką konsultację(poza wizytą) też nic nie płacę.Chodzę prywatnie, nie
        państwowo.Więc jak widać ilu lekarzy tyle metod i poglądów.
        • helenke Re: Mnie podlaczyli przed porodem 03.07.07, 11:04
          j w dniu terminu zglosialam sie do szpitala i mialam po raz pierwszy zrobione
          ktg ( ciąża bez żadnych powiklan), poźniej ze 2 razy bylam co 2 dzien, a pozniej
          już codziennie, mimo , że wyniki ktg byly ok. urodzilam tydzien po terminie,
          przez caly porod bylam podlączona do ktg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka