Dodaj do ulubionych

wew bedanie ginekologiczne

02.07.07, 13:15
do którego miesica ciazy badaja Was lekarze giekologicznie? Moze odbywa sie
to do samego konca?
Obserwuj wątek
    • eyes69 Re: wew bedanie ginekologiczne 02.07.07, 13:17
      Normalny lekarz bada na kazdej wizycie.
      • edzia.79 Re: wew bedanie ginekologiczne 02.07.07, 13:36
        ...i do konca ciazy,wtedy sprawdza stan szyjki i jej rozwarcie
      • kaeira Re: wew bedanie ginekologiczne 02.07.07, 13:40
        eyes69 napisała:
        > Normalny lekarz bada na kazdej wizycie.

Wcale niekoniecznie. Owszem, w Polsce wiekszosc lekarzy tak robi, ale nie
        wszyscy, i to wcale nie jest wskazane ani konieczne. W krajach anglosaskch
        badanie wewnetrzne za każdym razem absolutnie nie jest standardem. Zwykle bada
        sie na początku ciąży, a potem jeżeli "coś się dzieje"

Tu cytuje swoj post na ten temat:, z wypowiedziami innych (z dyskusji nt
        polska/angielska sluzba zdrowia)

> evidence based medicine i zaleceniami WHO takie badanie niesie za soba w ciazy
        > wieksze ryzyko infekcji niz jakiekolwiek korzysci. Tutaj twierdza, ze wszytko
        > mozna odkryc w inny sposob a badanie to ostatecznosc.

mama5plus napisała:
        > Po pierwsze badanie wewnetrzne nie jest jedynym, najskuteczniejszym (i tym
        > samym niezbednym)i najbezpieczniejszym sposobem diagnozowania problemow z
        > szyjka (tzw cervical incompetence). W istocie dowiedziono, ze przy porownaniu
        > grup: kobiet badanych wewnetrznie i tych nie badanych badanie wewnetrzne nie
        > wychwycilo wiecej problemow niz sugerowanie sie objawami zewnetrznymi

No właśnie. Święte słowa. W zeszłym roku (będąc w ciąży) właśnie o tym pisałam.
        Wiem, ze sa w Polsce lekarze, którzy tego nie robią, ale ja miałam kontakt z
        trzema różnymi lekarkami (Wawa), w tym naprawdę dobrą lekarką z Żelaznej (o
        poglądach "naturalnych"), i u każdej z nich zaraz hop na fotel, macamy szyjkę sad
        Zresztą oczywiście tak samo podczas porodu sad(

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=63000831&a=63119597
        • silje78 Re: wew bedanie ginekologiczne 02.07.07, 14:22
          ja mam badanie na każdej wizycie, w zasadzie polega ono tylko na sprawdzeniu
          szyjki (oj bolesne sad)
          • aurelkax Re: wew bedanie ginekologiczne 02.07.07, 17:40
            Bolesne? Tak wcale nie powinno być. Ja mam zasadę, że jeśli podczas badań
            poczuję jakikolwiek ból natychmiast o tym mówię i lekarka natychmiast reaguje.
            A na badanie wewnętrzne to zgadzam się nie częściej niż co drugą wizytę, poza
            tym lekarka mówi, że jeśli nie odczuwam żadnych dolegliwości to faktycznie nie
            muszę być badana co miesiąc.
    • monikaa13 Re: wew bedanie ginekologiczne 02.07.07, 14:39
      oczywiscie ze do konca i w szpitalu kilka razy nawet

Moja kochana Amelusia
    • malamadre Re: wew bedanie ginekologiczne 02.07.07, 16:12
      Ja nie byłam badana do końca, nie pamiętam do którego miesiąca, ale na pewno nie
      na 1 lub 2 ostatnich wizytach.
    • oli77 Re: wew bedanie ginekologiczne 02.07.07, 17:00
      Mój lekarz nie badał mnie na każdej wizycie. Tylko na początku, potem jak coś
      mnie niepokoiło i w ostatnich tygodniach. Uważam, że jest on zupełnie normalny,
      więc lepiej być ostrożnym z ocenianiem lekarzy którzy nie badają jeśli nie widzą
      takiej potrzeby...
      • reewa Re: wew bedanie ginekologiczne 02.07.07, 19:09
        Zgadzam się...Moja lekarka też nie bada mnie na każdej wizycie...Jestem w
        21tc,badana byłam 3 razy(a chodzę na wizytę co miesiąc)...A moja lekarka jest
        dobra...Pod koniec ciąży też badają...Moja szwagierka w sobotę urodziła synka,we
        wtorek była na kontroli,badał ją,żeby chociażby sprawdzic rozwarcie...
    • a.stalowa Re: wew bedanie ginekologiczne 02.07.07, 17:33
      Dobry lekarz bada za kazdym razem,pewnych rzeczy nie da sie sprawdzic na
      usg,poza tym jak zrobic cytologie?Nie wiem jak Wy,ale ja mam badanie wewnetrzne
      za kazdym razem,tez kiedys wyczytalam,ze to zbedne,moj gin jednak dokladnie i
      obrazowo wyjasnil mi sprawe.
      • aurelkax Re: wew bedanie ginekologiczne 02.07.07, 17:44
        Cytologię wystarczy zrobić raz na rok, a nie na każdej wizycie w czasie ciąży wink
        Co do USG to przy zdrowej ciąży nie ma sensu robić za każdym razem tego badania,
        wystarczy zmierzyć dziecku tętno. Tak mówi zarówno moja lekarka, jak i położne z
        którymi rozmawiałam.
        Ja mam badanie wewn. nie częsciej niż co druga wizytę, tak ustaliłam z lekarką.
        • a.stalowa Re: wew bedanie ginekologiczne 02.07.07, 21:48
          Moj gin robi mi cytoloie raz na pol roku,ale to kwestia lekarza.oczywiscie,ze
          nie na kazdej wizycie w czasie ciazy-wtedy wystarczy tylko razwinkale na kazdej
          wizycie powinien zbadac ci wysokosc dna macicy,ocenic twoja szyjke,pochwe(przy
          uzyciu wziernikow),a przede wszystkim zbadac narzady miednicy mniejszej oburącz
          (jedna reka w pochwie,a druga na brzuchu).
          Nie wszystko mozna zbadac przez badanie zewnetrzne,usg okresli wielkosc i
          polozenie plodu,ale nie zbada Twojej szyjki ,nie okresli jej zanikania czy
          rozwierania itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka