Dodaj do ulubionych

CC i narkoza

09.07.07, 23:02
Pierwsze cc odbylo sie przy znieczuleniu podpajeczynowkowym. Drugie...no
wlanie, zaleznie od opinii anestezjologa. Moze byc to narkoza, a moze sa
jakies inne opcje (zewnatrzoponowe?). Jak przebiega cc przy narkozie. Po
jakim czasie mozna zobaczyc dziecko, karmic itd.? A przy zewnatrzoponowym? Po
ilu dniach wychodzi sie ze szpitala. Czy narkoza wydluza pobyt?
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: CC i narkoza 09.07.07, 23:20
      wiesz co, o te wszystkie rzeczy powinnas zapytac lekarza anastezjologa ktory
      cie bedzie znieczulal do zabiegu, on do ogolnego musi zebrac calkiem powazny
      wywiad wiec zapytaj o wszystko wlasnie przy tej okazji, co do rodzaju
      znieczulen ogolnych to jest w czym wybierac i to co lekarz zastosuje to tylko
      on wie smile
      co do pp i zzo to przebiegaja podobnie roznica jest tylko w ilosci srodka
      podanego do znieczulenia i w tym ze do zzo masz zalozony cewnik do przestrzeni
      zewnatrzoponowej a pp to zastrzyk ktory podaje sie do przestrzeni
      podpajeczynowkowej czyli glebiej, caly czas kiedy trwa zabieg jestes przytomna
      dziecko mozesz miec od razu przy sobie
      co do ogolnego to zwykle na drugi dzien sie dochodzi calkowicie do siebie...
      • abi3 Re: CC i narkoza 12.07.07, 00:08
        Świadomie uczestniczyłam w porodzie cc...
        Synka od razu położono mi na piersi, a później po przebadaniu podano go tacie.
        Pokarm pojawił się natychmiastowo, rodziłam w poniedziałek, a do domu wyszliśmy
        w czwartek.
    • ewulaw1 Re: CC i narkoza 09.07.07, 23:20
      Miałam cesarkę z powodu przedłużającego się porodu.Synka zobaczyłam jakieś 20
      min. po zabiegu, mąż zaraz po urodzeniu.Na moją prośbę zabrali małego jeszcze na
      ok. 2 godz.(nie bardzo wtedy mogłam kontrolować swoją potrzebę spania). Kiedy
      już oprzytomniałam mogłam w każdej chwili poprosić o przyniesienie malucha, To
      zależało ode mnie. Do wieczora już był ze mną. Na noc ponownie poprosiłam o
      zabranie.Następnego dnia już cały czas był przy mnie. W szpitalu byłam 5 dni
    • kaeira Re: CC i narkoza 09.07.07, 23:42
      Zobacz tu swietną strone o znieczuleniach:

morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/porownanie.cesarskie.html
      morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/znieczulenie.zo.cesarskie.html
      morfeusz2001.webpark.pl/znieczulenie.porodu/paj_do_cesar.htm
    • wiotka_trzpiotka Re: CC i narkoza 11.07.07, 15:12
      miałam znieczulenie ogólne
      urodziłam o 3.14
      o piątej wpuścili Niemęża do mnie i przyniesli dziecko
      karmić mogłam od razu , pokarmu miałam mnóstwo
      w szpitalu 3 dni
      • lipcowa_mama_2007 Re: CC i narkoza 11.07.07, 16:26
        Jak się czułaś tuż po zabegu? Bardzo się nacierpiałaś?
    • marta.uparta Re: CC i narkoza 11.07.07, 19:43
      Miałam cesarkę w narkozie o godzinie 15. Mąz mógł zobaczyć dziecko zaraz po
      porodzie, mnie przyniesiono synka jakieś pół godziny póżniej, do sali
      pooperacyjnej, jak zaczełam kontaktowac. Ciągle jednak przysypałam, mąż
      siedział przy moim łóżku jeszcze jakieś dwie godziny po porodzie, dziecko
      zabrały pielęgniarki. Przyniesiono mi go do karmienia wieczorem, potem w nocy
      był w pokoju dla noworodków. Rano o 7 wstałam, i jak przyniesiono mi jeszcze
      raz małego dostałam takiego kopa, że zostałam razem z dzieckiem przeniesiona do
      normalnej sali. Właściwie, złe samopoczucie miałam jakieś trzy cztery godziny
      po samej operacji (ciagle zasypiałam), wieczorem już było lepiej.
      • endzi11 Re: CC i narkoza 11.07.07, 23:35
        Ja miałam cc pod narkozą i bardzo żałuje a teraz własnie przeczytam jakie mogą
        byc grozne powikłania przy narkozie to aż mi sie słabo zrobiło i jesli bede
        miała drugi poród to na pewno poprosze o zoo(bo na pewno bede miała cc)
        Wspominam nie ciekawie ,jak sie wybudzałam miałam wrazenie ze nie moge złapac
        tchu i że sie dusze,jak mnie zawiezli na sale to zwijałam sie z bólu i troche to
        potrwało,okronie było,dziecko zobaczyłam jakos po 2 godzinach.Nie pamietam kiedy
        karmiłam czy wieczorem(urodziłam o 11) czy na drugi dzien rano ale nie miałam z
        tym problemu.Wstałam jakos po 24 godzinach a w szpitalu byłam 5 dni.
        • lipcowa_mama_2007 Re: CC i narkoza 11.07.07, 23:39
          To rzeczywiście kiepsko. Mam nadzieję, że mnie to ominie.
    • kaeira Re: CC i narkoza 11.07.07, 23:56
      W dzisiejszych czasach uznaje się CC w znieczuleniu ogólnym (narkozie, uśpieniu)
      powinno się odbywać praktycznie tylko wtedy, kiedy jest nagłe zagrożenie życia
      matki lub dziecka, kiedy czas odgrywa decydującą rolę. W innych przypadkach nie,
      bo jest o wiele bardziej ryzykowne.
      • lipcowa_mama_2007 Re: CC i narkoza 12.07.07, 00:20
        Albo wtedy kiedy zzo nie zadziała. Są też takie przypadki, zostałam o tym
        poinformowana przez anestezjologa ponieważ mam chory kręgosłup. Bardzo się boję
        że nie zadziala i że będą musieli mnie uśpić.
        • kasiapfk Re: CC i narkoza 12.07.07, 11:16
          lipcowa smile dr G każdej tak mówi smile)))), to na wypadek gdyby rzeczywiście trudno
          bło isę wkłuć między kręgi smile))))))))) w ciązy taka uroda kręgosłupa,ze się w
          dolnej częsci troche odkształca. Nie bój nic, pewnie wszystko bedzie ok i ZO
          nie będzie konieczne.
          hihih mnie dr G tez taką możliwośc zasugerowała, z komentarzem: że przeciez nie
          będziemy próbowac w nieskończoność tego wkłucia.
          trzymam kciuki.
          k.
          • kasiapfk Re: CC i narkoza 12.07.07, 11:16
            i podawania niedziałającego znieczulenia zzo. - miała byc końcówka smile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka