malwa-malwa 31.07.07, 09:19 Witam, jestem w pierwszym trymestrze ciąży. Jak mogę sobie pomóc w razie silnego ataku migreny? Nie chcę brać tabletek przeciwbólowych, żeby nie zaszkodzić dziecku... Z góry dziękuję za wszystkie sugestie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
epb3 Re: migrena w ciąży 31.07.07, 09:49 ja cierpiałam bardzo w pierwszym trymestrze. Mialam nawet kilkudniowe migreny. Ale dałam radę bez leków. Leżałam w ciemnym pokoju. Pomaga też kawa z cytryną - przynajmniej mi czasem pomagała(lekarz mi to polecił). Staralam się jeść - chociaż nawet zapach chleba prowadził do wymiotów. Poza tym mi zawsze pomagają ciepłe kompresy, albo chociaż opaska na głowę. W sumie jak leżałam, było ciemno i nic nie pachniało to nie było źle. Ale nie wyobrażam sobie, że mogłabym pracować. Teraz spokój już od 30 kwietnia - oby tak do końca Życzę zdrówka. Z tego co rozmawiałam z lekarzem to paracetamol jest dozwolony - mi nigdy nie pomagał więc w ciąży nawet nie próbowałam. Ale nie bierz zadnych leków bez konsultacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan Re: migrena w ciąży 31.07.07, 19:44 dużo pić,odpoczywać w ostateczności - apap mi zawsze pomagały tylko b. silne leki, ale w ciąży o dziwo 1 tabl apapu pomogła od razu chyba organizm odzwyczaił się od leków Odpowiedz Link Zgłoś
spejsik2 Re: migrena w ciąży 31.07.07, 19:50 mozna paracetamol mi lekarz pozwolil, max dawka 1500 mg Odpowiedz Link Zgłoś
flinstonek Re: migrena w ciąży 31.07.07, 19:54 Miałam to samo. Smarowałam czoło i skronie maścią chińską (dostaniesz w aptece, ziołowa o intensywnym zapachu)w takim maleńkim okrągłym pudełeczku. Chyba czerwonym z narysowanym smokiem o ile sie nie mylę. Naprawdę pomagało! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadamianka Re: migrena w ciąży 01.08.07, 10:17 ja niestety biorę leki. Moje ataki są takie, że regularnie raz w tygodniu lądowałabym w szpitalu, gdzie i tak faszerowanoby mnie lekami. Konsultowałam się z neurologiem. Ostatnio biorę zaraz na początku ataku pyralginę i na ogół pomaga. Jak nie pomaga, to muszę brać silniejsze leki. Odpowiedz Link Zgłoś
sidek3 Re: migrena w ciąży 01.08.07, 21:23 jak sobie przypomne moje migreny na poczatku to mi slabo mi pomagalo jak przykladalam kompres zelowy zimny prosto z zamrazalnika oczywiscie zawiniety w recznik kladlam sobie na glowe i lezalam zawsze zasnelam mozna tez apap (ja nie bralam )w dalszym okresie przejdzie okolo 5 miesiaca mialam taki przyplyw energi ze hej powodzenia fotoforum.gazeta.pl/5,2,sidek3.html Odpowiedz Link Zgłoś
wroan Re: migrena w ciąży 01.08.07, 22:14 Ja nie miałam co prawda migren, ale przez pierwszy tydzien codziennie bolała mnie głowa. lekarz poradził mi bez wiekszego przekonania brać homeopatyczny lek na ból głowy Spigelon (albo inny homeopatyczny) - o dziwo pomagało. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś