joanka78 04.08.07, 13:36 Witam Jestem w 36 tc i wiem, że należałoby rozpocząć hartowanie brodawek, ale nie wiem jak? Słyszałam tylko o myciu (szorowaniu) brodawek gąbką, ale nie jestem przekonana czy to pomoże. Proszę o rady i wskazówki. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: Sposoby na hartowanie brodawek 04.08.07, 14:38 Pewnie usłyszałaś taką radę od mamy albo babci? NIE hartuje sie brodawek, to pierwszy krok do ich uszkodzenia przy karmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: Sposoby na hartowanie brodawek 04.08.07, 14:55 A ja uwazam, ze warto. Ciągać delikatnie góra dół prawo lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Sposoby na hartowanie brodawek 04.08.07, 15:17 Broń Boże nie szorować szczoteczkami, szorstkimi myjkami, itp.! To przestarzały mit - stwardniały naskórek bardziej pęka, a między czasie jeszcze nieprzyjemne. Jak ktoś koniecznie chce, można "masować" chłodnym prysznicem, "wietrzyć" sutki, albo (jeżeli rozmiar biustu pozwala) nie nosic stanika (żeby dotykiem ubrania przyzwyczaić do częstego dotyku ust dziecka. Ale ogolnie naprawdę nie trzeba hartować! Zobacz poradę tu: www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79401,3866920.html Natomiast na pewno dobrze zrobi zaopatrzenie się zawczasu w "pomoce" - maść do sutków (Bepanthen, Purelan), nagietek do obmywania (zamiast mydła. No i teoretyczna "nauka" karmienia. Moim błędem było to, że byłam obkuta w ciazy i porodzie, A powinnam była się "uczyć" karmienia! Było by mi o wiele łatwiej, gdybym różne rzeczy wiedziała wcześniej. Polecam lekturę forum Karmienie piersią oraz artykułów z Dziecka: www.edziecko.pl/pierwszy_rok/0,79400.html także porady ze strony www.laktacja.pl, oraz książki: www.sklep.mamawcentrum.pl/product_info.php?products_id=80 www.sklep.mamawcentrum.pl/product_info.php?products_id=230 www.razemlatwiej.pl/index.php?url=literatura www.dobre-ksiazki.pl/karmie-piersia-p5095.html Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Sposoby na hartowanie brodawek 04.08.07, 15:20 w szkole rodzenia, położna odradzała wszelkie zabiegi, które mają niby przygotować brodawki do karmienia. powiedziała, że nie mają wpływu na to czy będą problemy z brodawkami czy nie. podnoć najwięcej uszkodzeń brodawki powstaje przez niewłaściwe przystawianie dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 papier scierny :DDD 04.08.07, 16:12 ze tez jeszcze takie idiotyczne mity ludziom ktos do lba kladzie Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 tak na prawde :) 04.08.07, 16:15 od pierwszego momentu trzeba uwazac na to aby dziecko bylo dobrze przystawione i aby nie chwytala tylko konca brodawki bo ja dziaslami tak przemymla ze miazga zostanie po kilku karmieniach dziecko musi sie nauczyc chwytac piers i to tyle zwykle po okolo tygodniu jest wszystko ok nawet jelsli z poczatku sa male problemy... dobrze kupic sobie masc na poranione brodawki juz do spzitala i smarowac miedzy karmieniami jesli sie jakas skucha zdarzy a tak to dokladnie poczytac jak przystawiac dziecko i jakie sa oznaki tego ze dobrze chwycilo piers no i nie bac sie prosic o pomoc w szpitalu... a przed porodem z cyckami nic nie wolno robic bo mozna przedwczesnie porod wywolac Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy Re: Sposoby na hartowanie brodawek 04.08.07, 16:52 podobno jeszcze maść o nazwie "Maltan" się sprawdza. Z tego co wiem nalezy ją zacząć stosować odpowiednio wcześniej, nie wiem czy już nie od 6 mca. Nie jestem pewna, wszystko jest napisane w ulotce. Ja o tej maści dowiedziałam się niestety zbyt późno, czyli w momencie gdy z brodawek leciała krew. Miałam okropne problemy z piersiami(opisałam je w wątku KTORA MAMA LEPSZA, załozonym przez jakąś inną mamę)i z karmieniem córeczki. Ania była od początku źle przystawiana, zdaję sobie z tego sprawę i to był główny powód mych popękanych brodawek.Gdy będę już spodziewała się drugiego dziecka na pewno będę hartować piersi, jak to napisała jedna z mam, poprzez polewanie je ciepłą, bądź zimną wodą. Słyszałam, że to pomaga. A nawet jeśli nie to taki zabieg podobno dobrze wpływa na wygląd piersi w późniejszym okresie. Odpowiedz Link Zgłoś