Dodaj do ulubionych

USG genetyczne

17.08.07, 20:00
Drogie forumowiczki, mój lekarz prowadzący profilaktycznie polecił
mi zrobic USG genetyczne. Czy któraś z Was robiła takie? Dodam że
centrum gdzi to wykonuja jest w Rudzie Śląskiej.
Prosze o wszelkie informacje.
Pozdrawiam
EDA
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: USG genetyczne 17.08.07, 20:02
      www.usg-3d.pl/stand_usg.html
      • grochalcia Re: USG genetyczne 17.08.07, 20:05
        w pierwszej ciąży robilam w 18 tygodniu, jechalam na nie do Lodzi, 200 km. Bylo
        warto. uspokoilo mnie bardzo.robil mi je swietny fachowiec, Lech dudarewicz. jak
        w obecnej ciazy w koncu pokaze sie serduszko i zarodek bedzie sie w koncu
        porzadnie rozwijal, tez do Lodzi pojade.
        • lavetti Re: USG genetyczne 17.08.07, 20:50
          Ja do tego doktora (Lecha Dudarewicza) chodzę na wszystkie USG big_grin Byłam na
          genetycznym w 12.3 hbd, byłam na skriningowym echokardiograficznym w 19.2 hbd,
          byłam na sprawdzającym rozwój dziecka w 29.2 hbd- po tym okazało się, że jest
          jakiś problem i umówiłam się, że przyjdę pomiędzy pacjentkami za trzy dni,
          później byłam na kolejnym sprawdzającym w 34.2 hbd, a teraz idę na ostatnie
          sprawdzające w 37.4 hbd smile To prawda, świetny fachowiec, wszystko porządnie
          wytłumaczy, a jak jest jakiś problem, to umawia się z pacjentką na ponowną
          konsultację big_grin
          Polecam dr Dudarewicza z całą odpowiedzialnością big_grin
          • marysia130 Re: USG genetyczne 17.08.07, 21:08
            Lavetti mam do Ciebie prośbę taką, mogłabyś mi napisać czy Dr Dudarewicz podaje
            wagę dziecka przy usg powyżej 33 tc? Ja jestem teraz w 36 tc, planuję zrobić
            właśnie ostatnie usg tak w połowie 37 tc ale chodzi mi głównie o wagę małej. W
            pierwszej ciąży chodziłam na wszystkie usg do Dr Dudarewicza, teraz w drugiej
            byłam 3 razy i właśnie nie mam wagi dziecka. Od 26 tc chodze na usg do innego
            lekarza ale jednak nie mam do niego aż takiego zaufania jak do Dr Dudarewicza i
            teraz nie wiem co robić, czy na to ostatnie zapisać się do niego i czy poda mi
            przybliżoną wagę?
            • lavetti Re: USG genetyczne 21.08.07, 20:11
              Oczywiście, że podaje wagę smile Byłam sama wczoraj na USG u niego, a to wg OM mój
              37.5 tc i wagę podał. Nie widzę problemu.
            • lavetti Re: USG genetyczne 21.08.07, 20:13
              Aha, zapomniałam jeszcze dodać, że waga nie jest tak mocno istotnym pomiarem,
              ponieważ jest obliczana szacunkowo z wymiarów dziecka. Najważniejszy teraz
              będzie obwód brzuszka i główki oraz przepływy w pępowinie i łożysko, a raczej
              jego stopień dojrzałości.
              • marysia130 Re: USG genetyczne 21.08.07, 21:11
                Lavetti, dziękuję za odpowiedź smile) Pytałam o wagę bo będe miała cesarskie cięcie
                i chciałam się upewnić, ze mała waży już "bezpiecznie" wiem, że to waga bardziej
                przybliżona niż prawdziwa ale wolałam się upewnić.
    • alpepe Re: USG genetyczne 17.08.07, 20:35
      ja robiłam w Katowicach, prywatnie, drogo, ulica obok Filharmonii, jakbyś była
      zainteresowana namiarami, to sprawdzę oczywiście i jutro napiszę.
      Wiesz, mój gin dał mi namiary by mnie uspokoić, bo wyniki AFP MNIE zaniepokoił,
      gina nie.
      • kasiak37 Re: USG genetyczne 17.08.07, 21:28
        usg genet.robi sie miedzy 11 a 14 tc,wtedy wyniki sa najbardziej miarodajne.
        Ktoras dziewczyna pytala o wage dziecka w 33 tc...nie wiem co to za problem bo
        moja mala lekarz wazyl w 40 tc na dwa dni przed narodzinami i trafil prawie co
        do grama...Wiec to chyba od fachowca zalezy.
        • marysia130 Re: USG genetyczne 17.08.07, 21:39
          Pytałam o co innego, nie o wagę dziecka w 33 tc... a co do usg genetycznego
          wykonuje się je pomiędzy 15 a 21 tc.

"Badanie USG genetyczne jest wykonywane pomiędzy 15 a 21 tygodniem ciąży jako
          badanie w kierunku zespołu Downa, innych aberracji chromosomowych oraz wielu
          chorób uwarunkowanych genetycznie i wad rozwojowych płodu. Składa się z oceny
          wielu ultrasonograficznych parametrów płodu. Jest ono odpowiednie dla pacjentek
          w każdym wieku. Z pomocą badania USG genetycznego można wykryć ok. 80%
          przypadków zespołu Downa u płodu, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zesp.
          Patau oraz wiele innych zespołów genetycznych oraz wad wrodzonych.

Lekarz wykonujący badanie USG genetyczne dokonuje oceny ryzyka choroby płodu na
          podstawie oceny kilkudziesięciu parametrów. (Np. grubość fałdu potylicznego,
          długość kości ramiennej, wymiar przednio-tylny miedniczki nerkowej, kształt i
          długość kości nosowej, małżowiny usznej, szerokość nosa, echogenność jelita,
          wsierdzia i nici ścięgnistych i wiele innych). Jeżeli ryzyko choroby płodu
          obliczone w oparciu o te parametry jest podwyższone, kobiecie ciężarnej
          proponuje się dodatkowe badania, np. amniopunkcję, która w 100% wyklucza, lub
          potwierdza aberrację chromosomową płodu. Posiadamy oprogramowanie komputerowe
          wspomagające interpretację wyniku badania USG genetycznego, co ma zwłaszcza
          znaczenie w wypadku wcześniejszego nieprawidłowego wyniku testu potrójnego/PAPP-A.

Obecnie wielu lekarzy wykonuje pomiar przezierności karku płodu (NT - Nuchal
          Translucency), czyli niewielkiej warstwy silnie uwodnionej tkanki pod skórą
          okolicy karku i potylicy płodu, będącej objawem fizjologicznego (czyli normalnie
          występującego u zdrowych płodów) obrzęku płodu, nazywając takie badanie badaniem
          USG genetycznym. Trzeba podkreślić, że pomiar NT jest ważną częścią badania USG
          genetycznego przed 14 tygodniem ciąży, ale pełne badanie USG genetyczne wymaga
          nie tylko pomiaru NT. Oprócz zmierzenia NT należy określić liczbową wartość
          prawdopodobieństwa choroby płodu, a nie poprzestać na poinformowaniu pacjentki,
          że wynik jest prawidłowy, lub nieprawidłowy. Bez obliczenia prawdopodobieństwa
          zespołu Downa u płodu nie jest możliwe ustalenie, czy wynik jest prawidłowy, czy
          nie. Oprócz NT w pierwszym trymestrze ciąży można ocenić inne parametry
          zwiększające dokładność oceny ryzyka zespołu Downa i innych aberracji
          chromosomowych u płodu. Należą tu: ocena kości nosowych, widma przepływu krwi
          przez zastawkę trójdzielną, widma przepływu krwi w przewodzie żylnym. Konieczne
          również jest udzielenie porady genetycznej, zawierającej między innymi
          informację o zasadach i kryteriach diagnostyki oraz informację o dalszych
          badaniach, które mogą być konieczne zwłaszcza w razie wyniku nieprawidłowego.
          Najlepiej jest, jeżeli ośrodek wykonujący badanie USG genetyczne dysponuje
          możliwością wykonania nieinwazyjnych badań przesiewowych krwi oraz badań
          inwazyjnych, gdyż interpretacja obrazu USG w oderwaniu od wyniku badania krwi
          prowadzi do błędów diagnostycznych. "
          • bezak25 Re: USG genetyczne 17.08.07, 21:45
            Witam, kazda strona internetowa podaje co innego, ja mialam robione
            USG - jak to nazwal lekarz - prenatalne w 12 tc w kierunku
            przeziernosci karkowej oraz widocznosci kosci nosowej, a takze na
            prawidlowy przeplyw krwi. Sam lekarz dajac mi skierowanie
            powiedzial, ze mam sie na nie zglosic miedzy 11 a 14 tc. To pierwsze
            takie badanie przeprowadzane w czasie ciazy, a potem dalsze, wiadomo
            ze na tym sie nie konczy. smile)
            • marysia130 Re: USG genetyczne 17.08.07, 21:56
              Ja to wzięłam ze strony lekarza genetyka a przy tym ginekologa-położnika.
          • kasiak37 Re: USG genetyczne 17.08.07, 22:00
            w okolicach 21 tc wykonuje sie usg polowkowe.Rowniez ocenia sie plod pod
            wzgledem ew.wad.Ale pierwsze usg genetyczne wykonuje sie miedzy 11 a 14 tc,wtedy
            najbardziej miarodajne wyniki otrzymuje sie z pomiaru przeziernosci karkowej i
            sprawdza sie obecnosc kosci nosowych.Wowczas jezeli cos jest nie tak,wysyla sie
            pacjentke na test potrojny,poczworny lub amniopunkcje.

ps.Jak wyobrazasz sobie wykonac amniopunkcje po 21 tc i podjecie ew.decyzji o
            terminacji ciazy?
            • marysia130 Re: USG genetyczne 17.08.07, 22:03
              A dlaczego ja mam sobie coś wyobrażać? Nie jestem lekarzem a to co wkleiłam
              pochodzi ze strony lekarza genetyka. Ty jesteś lekarzem?
              • kasiak37 Re: USG genetyczne 17.08.07, 22:08
                na zdrowy chlopski rozum.Sa kobiety,ktore nie decyduja sie na urodzenie dziecka
                z wadami genetycznymi i podejmuja decyzje o terminacji ciazy a na wyniki
                amniopunkcji nie czeka sie jak na morfologie...A czas goni...A wyobrazac sobie
                nie musisz nic tylko pomysl o czasie w tej kwestii...Dlatego czym wczesniej tym
                lepiej.A moja profesja nie ma tu nic do rzeczysmile
                • marysia130 Re: USG genetyczne 17.08.07, 22:10
                  Jezu, cytuję Ci słowa lekarza a Ty mi sugerujesz żebym brała coś na "zdrowy
                  chłopski rozum"....
                  • kasiak37 Re: USG genetyczne 17.08.07, 22:12
                    to co napisalam to tez sa slowa lekarzasmile)
                    • marysia130 Re: USG genetyczne 17.08.07, 22:16
                      No i ok, na szczęście każda z nas ma prawo i możliwość wybrać sobie takiego
                      lekarza jaki jej pasuje i mu zaufać. Ja swojemu ufam i skoro dla niego
                      genetyczne jest wtedy i wtedy to niech będzie. I w sumie to mało mnie obchodzi
                      jak je zwał, ważne dla mnie by zrobić wszystkie badania niezbędne i niczego
                      sobie nie zarzucać i tak tez zrobiłam.
                      • kasiak37 Re: USG genetyczne 17.08.07, 22:17
                        i ok...
                      • travka1 Re: USG genetyczne 17.08.07, 23:55
                        ja bym tak nie ufala lekarzowi,ktory chce robic usg gen.po 15 tyg.
                        • marysia130 Re: USG genetyczne 18.08.07, 00:04
                          W Łodzi uznany jest za jednego z najlepszych jeśli nie najlepszy genetyk, nie
                          mam podstaw mu nie ufać. Zresztą Ty byś nie ufała.
                • alpepe Re: USG genetyczne 18.08.07, 08:22
                  nie zgadzam się z tobą. w przypadku wykrycia wady genetycznej ciążę można
                  przerwać do 25 t.c. i ja na to byłam przygotowana.
                  Poza tym jak chciałam w 18 t.c. zrobić usg genetyczne, nie takie zwykłe usg,
                  gdzie się bada grubość kości nosowej i przezierność karkową, to mi wręcz (a
                  dzwoniła do dwóch ośrodków zajmujących się tym) odmówiono, powiedziano, że to
                  się robi później, a w końcu dałam za badanie 500 zł.
    • annajam Re: USG genetyczne 22.08.07, 14:33
      polecam badanie genetyczn , ale u dobrego lekarza..
      • agaskup Re: USG genetyczne 17.11.07, 09:05
        A czy pomiaru przeziernosci karkowej i kosci nosowych nie można zbadać podczas
        zwykłego badania usg? Czy zwykłe usg nie może w minimalnym stopniu pokazać, że
        coś jest nie tak i wtedy dopiero robić bardziej szczegółowe badania?
        • id.kulka Re: USG genetyczne 17.11.07, 09:46
          Przezierność karkową mierzył mi dr na usg podczas wizyty. Nie wiem,
          czy robi to każdy dr, czy potrzeba do tego lepszego aparatu? W
          każdym razie usg w 13 tc robił sam, a na tzw genetyczne po 20 tc mam
          jechać do Rudy Śląskiej.
    • kaeira Re: USG genetyczne 17.11.07, 10:00
      Niestety, cały czas co do USG funkcjonują różne nazwy badań, stąd zamieszanie.

Standard badań USG jest taki:

# 11-13 tydzien
      USG (zwane b. często genetycznym) robi się *od 11t1d do 13t7d*. Szacuje ono
      ryzyko Zespołu Downa i innych tego typu wad - chodzi głównie o sprawdzenie tzw.
      przezierności karkowej (NT) oraz kości
      nosowej (NB), ale nie tylko; także wskazuje na inne możliwe problemy.

Dodatkowo w tym samym momencie mozna zrobić badanie krwi tzw. PAPP-A. Wyniki
      tego badania rozpatrywane wraz z wynikami USG dają bardzo wysoką wiarygodnosć
      szacunku ryzyka.

(Badanie te wykluczają wad ani nie diagnozują ich na pewno. Czyli jeżeli
      wychodzi duże ryzyko, jest wtedy wskazanie do amniopunkcji, czyli pobrania
      próbki wod płodowych i zbadania ich pod kątem wad. Dopiero wtedy masz
      praktycznie100-procentową pewność. Oczywiście decyzja co do tego czy robić amnio
      należy do kobiety. Amniopunkcje robi się najwcześniej w 16tc, niesie ona pewne
      (malutkie!) ryzyko poronienia czy innych problemow.)

To USG (badanie NT i NB) jest rzeczą stosunkowo nową. Jeszcze niedawno zalecano
      je przy zwiększonym ryzyku Zespołu Downa (czyli głównie starszym matkom), teraz
      to juz się w zasadzie staje standard.

Tu jeszcze cytat z rekomendacji Polskiego Towarzystwo Ginekologicznego:

"Wykonanie badania ultrasonograficznego między 11 – 14 tygodniem ciąży z oceną
      przezierności karkowej (NT) oraz kości nosowej (NB) i pozostałymi markerami
      zespołów wad uwarunkowanych genetycznie powinno się odbywać w ośrodku
      referencyjnym według zasad Fetal Medicine Foundation.

Optymalny czas badania prenatalnego (11,0 – 13+6 t.c. ) ;. CRL 45 – 84 mm
      Nieprawidłowe wartości NT sugerują podwyższone ryzyko wystąpienia:
      aberracji chromosomalnych
      zaburzeń hemodynamicznych
      wad serca płodu
      zespółu przetoczenia krwi między płodami

Stwierdzenie jakiejkolwiek nieprawidłowości lub wątpliwości jest wskazaniem do
      poszerzenia diagnostyki w ośrodku referencyjnym"

# 18-24 tydzien
      Kolejne USG zwane najczęściej połówkowym, robi się ok. 18 - 24 tygodnia
      (najczęściej 21-23). W tym czasie mozna najlepiej sprawdzić rozwój serca i
      innych narządów wewnętrznych.

# Po 30 tygodniu
      Po 30 tyg. robi się zwykle USG takie bardziej ogólne, sprawdzające ogolny rozwoj
      płodu, ilośc wod płodowych, pozycje dziecka
    • azzurrina Re: USG genetyczne 17.11.07, 10:58
      Marysiu - przecież "Twój" leklarz też pisze: "trzeba podkreślić, że pomiar NT
      jest ważną częścią badania USG genetycznego przed 14 tygodniem ciąży".
      Jak więc widzisz kiera podała właściwe terminy i opisy badań. Kasiak tez ma
      rację. Być może lekarz, którego cytujesz, skrótem czy na skutek literówki w
      pierwszym zdaniu użył liczby pojedynczej zamiast mnogiej (badanie/badania) a
      zakłada, że jak pacjentek się zgłosi to on odpowiednio nią pokieruje.

To akurat bardzo ważne z powodów o których wspominają koleżanki powyżej - nie
      wprowadzajmy innych dziewczyn w błąd, bo ten błąd może być dla nich bardzo
      kosztowny. Jeśli pójdą na pierwsze usg dopiero po 21 tygodniu to bedzie to grubo
      za późno na podjęcie jakichkolwiek decyzji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka