anneta27 06.09.07, 11:29 jakie badanie powinnam zrobić na toxoplasmę bo w ofercie labolatorium jest toxoplazma IgA, IgG ilościowo, IgM jakościowo. Nic z tego nie rozumię pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotadu Re: Toksoplazma 06.09.07, 12:06 też chcę zrobić te badania u nas koszt obu to 40zł mam pytanie czy wrazie aktualnego przechodzenia choroby dostaje się leki, jak to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
hanulllka Re: Toksoplazma 06.09.07, 12:32 test ma wykazać, czy wcześniej przechodziłaś tą chorobę czy nie. Jeśli przechodziłaś to w porządku, nie ma zagrożenia i już więcej nie możesz się zarazić, dzidzia jest bezpieczna. Zresztą wiele osób chorowało na toksoplazmozę nawet o tym nie wiedząc. Najczęściej przebiega bezobjawowo (lub np. powiększone węzły chłonne). Drugi raz nie możesz się zarazić. Najgorzej jeśli wcześniej nie chorowałaś i zarazisz się podczas trwania ciąży, wtedy podaje się chyba antybiotyki. Może to spowodować uszkodzenia płodu. Jeśli badanie wykaże, że nie przechodziłaś choroby musisz bardzo uważać. Niestety nie wiem, czy i w tym przypadku podaje się jakieś środki farmakologiczne. Nie jestem pewna czy czegoś nie pokręciłam, jakby co niech mnie ktoś poprawi, przy okazji sama się dowiem czegoś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniafirak Re: Toksoplazma 08.09.07, 12:18 Igg mówi o tym czy przechodziliśmy toxo, czy mieliśmy kontakt z pierwotniakami, które powoduja tą chorobe , jeśli ich miano jest poniżej normy oznacza to ,ze nigdy nie chorowaliśmy na toxo i że musimy zachować wszelkie środki ostrozności aby nie zarazić się w ciąży. W takim wypadku powinniśmy też będąc w ciąży powtarzać to badanie co miesiąc na wypadek zakażenia.Jesli Igg jest dodatnie musimy zrobić IgM IgM mówi o tym czy przechodzimy toxo aktualnie. Jeśli jest ujemne przy dodatnim IgG świadczy to o tym że kiedyś przechodziliśmy toxo i juz zarówno dzidza jak i my jestesmy bezpieczni. Jeśli IgM jest dodatnie oznacza to że albo mamy własnie świerzą infekcje, albo jest ona juz stara, ale nasze miana przeciwciał bardzo powoli sie obniżają i dlatego mimo że toxo przechodziliśmu juz dawno nasze IgM są jeszcze podwyższone. Zeby przekonac sie czy jest to świerze zakażenie czy juz ustępujące musimy zrobic awitnośc IgG Awitność IgG mówi o tym na jakim etapie jest teraz infekcja. Wynik od 0 do 0,2 oznacza że jest to swierze zakażenie ( koniecznie trzeba zwrócić sie do lekarza zakażnika) Jeśli wynik równa się 0,2 to wartośc graniczna a wynik powyżej 0,3 oznacza ,ze to stara infekcja i dzidzia jest bezpieczna. IgA robi sie tylko noworodką których mamy były chore na toxo w ciąży. Jeśli okaże sie że jeteś chora a jestes w tym czasie w ciąży prawdopodobnie będziesz dostawała antybiotyk Rovamecyne( bądz inny) Jeśli planujesz ciąże i okazuje sie że jestes chora radze po prostu odczekac. Organizm sam zwalczy chorobę. Oczywiście jeśli nie doszło do powiększenia węzłów chłonnych, lub innych objawów wymagających leczenia specjalistycznego. w kazdym wypadky wskazana jest wizyta u zakaznika. To wszystko co wiem w razie pytać pieszcie. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś