1111d3 09.09.07, 20:11 czy ktoras z was tak mial mam sdziure 7 cm i ropiejaca rane po cc dziura jest ogromna czy normalnie ona sie zrosnie.dzieki za odpowieedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bialka Re: otwarta rana i ropiejaca po cesarce ?? 09.09.07, 21:12 nie czekaj! Do lekarza pędź czym prędzej, bo to groźne dla zdrowia, a nawet życia. rana powinna być zamknięta, blizna czerwonawa, ale absolutnie nie ropiejąca. Jak nie masz możliwości do swojego gina to do szpitala, w którym rodziłaś. Gin i tak pewnie by cie tam skierowal. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: otwarta rana i ropiejaca po cesarce ?? 09.09.07, 21:13 miałam dziurę ropiejącą ale na 2 cm, wtedy kiedy jeszcze były upały, nie chciała mi się rana goić, kazano mi częto przemywać wodą utlenioną i rywanolem i dużo wietrzyć. W nocy spałam z odkrytym brzuchem, bo w dzień nie miałam kiedy przy dwójce dzieci wietrzyć rany. Kochana wydaje mi się że 7 cm to jednak dużo i lepiej żeby cię lekarz oglądnął, wizyta u medyka nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: otwarta rana i ropiejaca po cesarce ?? 09.09.07, 22:04 Myślę,że to nie musi być ropa tylko płyn surowiczy wypływający właśnie z tej otwartej rany tzw.wysięk. Z pewnościa musisz isć do lekarza,aby sprawdził. Możesz dostac maść. Możesz też robić okłady z 10 % nacl-nalej sól na duży gazik i okład trzymaj ok 2 godz.(możesz przykleić plasterkiem aby się trzymał) Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
niemogewtouwierzyc Re: otwarta rana i ropiejaca po cesarce ?? 09.09.07, 22:33 Gdybym miala "ogromna ropiejaca dziure w brzuchu" natychmiest pojechalabym do szpitala albo na pogotowie! Moze szwy zostaly zbyt wczesnie zdjete i trzeba to zeszyc jeszcze raz! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: otwarta rana i ropiejaca po cesarce ?? 09.09.07, 22:39 Obawiam się,ze ponowne załozenie szwów nie wchodzi w rachubę Rana jest zbyt otwarta,a tym samym może być zainfekowana,a szwy pogorszą stan rany. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: otwarta rana i ropiejaca po cesarce ?? 09.09.07, 22:54 dokładnie nie chcą zszywać "starych" ran Odpowiedz Link Zgłoś
draugdur Re: otwarta rana i ropiejaca po cesarce ?? 10.09.07, 00:44 Ja w kwestii formalnej: ale czy 7 cm to juz za macice w strone tylnej sciany miednicy nie wychodzi???? Standardowy ludzki kciuk ma 5-7 cm,zmierzcie sobie dokad taka "gleboka na 7 cm"rana by siegala. Ja mam nadzieje ze zadna tak durna nie jest zeby z otwrtym brzuchem i pewnie omc flakami na wierzchu siedziec przy kompie i ze to troll. Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: otwarta rana i ropiejaca po cesarce ?? 10.09.07, 10:15 jak Ty na to wpadlas??))chyba nie sadzisz ,ze to w głąb te 7 cm Odpowiedz Link Zgłoś
1111d3 Re: otwarta rana i ropiejaca po cesarce ?? 19.09.07, 19:47 dzieki dziewczyny za odpowiedz troche zle napisalam o tej swojej ranie bo zrozumialyscie ze sama mi sie otworzyla.to bylo tak po cesarce na 4 dzien rana zaczela mi sie brzydko goic i byl wyciek ropy tak duzy ze lekarz zdjal szwy i otworzyl na nowo rane bylo to 4 wrzesnia co dwa dni latam do szpitala na kontrole kaza mi przemywac to sola 10% i wietrzyc dodam ze 14 zrobiono mi resuture zeby rane oczyscic dokladnie dla mnie jest to straszne latac tak z otwarta rana i chciala sie spytac czy jest dziewczyna ktora miala podobny problem i czy sie to zagoilo ladnie.dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
kaja_p ojej!!!!! 10.09.07, 10:44 chyba powinnaś jak najszybciej udać się do szpitala!!!!! Aż dziw że pytasz o to na forum a nie u lekarza!!! Jedź do szpitala, niech cie opatrzą, bo możesz sobie narobić kłopotów, a dziecku potrzebna jest zdrowa mama!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nathalka2 Re: otwarta rana i ropiejaca po cesarce ?? 10.09.07, 11:05 Niestety miala, tez kilka cm, jak tylko pekla, pojawila sie ropa - pojechalam do szpitala. Poczatkowo mialo sie skonczyc na antybiotyku doustnym i codziennej zmianie opatrunku. Niestety skonczylo sie na lezeniu w domu z kroplowka z antybiotykiem przez prawie 10 dni. A rana goila sie pozniej okolo miesiaca! JEDZ WIEC SZYBKO DO SZPITALA! Odpowiedz Link Zgłoś
brandy2 miałam taką "przygodę" ! 21.09.07, 14:23 cc miałam w poniedziałek, w sobotę pojechałam z dzidziuniem do domu....ale kiepsko się czułam, bolało mnie w okolicy blizny. W niedzielę dostałam gorączki, a naokoło blizny było mocne zaczerwienienie, więc pojechałam do miejscowego szpitala (w którym nie rodziłam..powód-zła sława) gdzie pani dr po obejrzeniu poradziła przykładać rumiankiem i łykać przeciwbólowe. W poniedziałek raniutko obudził mnie dziwny smrodek wydobywający się spod kołdry i brak bólu w okolicach blizny. Okazało się że rany wydobywa się śmierdząca (!!!) ropa, to były wybuchy smrodu.....SZOK !!!. Biegiem w samochód i do szpitala w którym rodziłam.... spakowałam siebie i niusię - bo wiedziałam że to raczej nie będzie błahostka.... W moim szpitalu diagnoza - zakażenie rany pooperacyjnej....leżałyśmy z córcią tydzień...ja dostawałam dożylnie antybiotyk i 2xdziennie przemywanie rany....MASAKRA ! - drenaż....rurka w ranie, wlewanie różnych płynów i wyciskanie ich razem z ropnymi pozostałościami....ból okropny.... Zagoiło się..... co do wyglądu...hmmmmm przez te drenaże itp.itd.... mam nawis - taki wałek nad blizną.. u mojej znajomej jest po prostu kreska, ja mam brzydki wał, tzn blizna jest we wgłębieniu...no cóż... mam za to największego na świecie skarba moją Majunię fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,65554976,65554976.html Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak ja mialam taki problem 21.09.07, 16:42 w 3 dobie po cc, zaczal saczyc sie plyn surowiczy i zrobily mi sie 3 dziury po 1,5 cm kazda. przeniesli mnie na zakazny gdzie spedzilam tydzien. rano i wieczorem mialam oczyszczana rane, polozna do srodka wlewala wode utleniona i wyciskala ten plyn. mialam tez zalozone saczki. do tego bralam antybiotyk (augumentin) zeby mi sie zakazenie nie wdalo. wypuscili mnie jak juz nie bylo plynu surowiczego. ten plyn surowiczy okropnie smierdzial, dokladniej to jak gowno. w domu przemywalam sobie woda utleniona i smarowalam mascia nagietkowa, napychalam ja do srodka. po ok. miesiacu rana sie ładnie zrosla. z tymze w miejscu tych dziur mam lekkie wglebienia. w szpitalu uzywaja specjalnego preparatu dezynfekujacego Octanisept, mozna kupic w aptece. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś