pazury01 15.11.07, 12:10 Witam jestem w 8 tc a mój Ginekolog powiedział, że moge odstawić folik bo brałam już przed zajściem. Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia_hh Re: jak długo brać FOLIK? 15.11.07, 12:12 zaleca sie do 10tego tyg ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
pazury01 Re: jak długo brać FOLIK? 15.11.07, 12:16 czy jest coś wiadomo czy można go przedawkować? Odpowiedz Link Zgłoś
madtea Re: jak długo brać FOLIK? 15.11.07, 12:18 to chyba łykając całe opakowania skutkiem ubocznym zdaje się byłaby jedynie twoja nadpobudliwość Odpowiedz Link Zgłoś
madtea Re: jak długo brać FOLIK? 15.11.07, 12:16 a to twój gin ma odmienną teorię od większości; do końca I trymestru folik, a od II witaminy dla ciężarnych lub podwójną dawkę foliku - układ nerwowy dzieciaczka rozwija się dłużej niż do 8tyg. ciąży; o witaminach w ciąży różnie mówią - ale przy obecnej przetworzonej żywności to chyba jednak lepiej się wspomagać niż liczyć że warzywka były zdrowe Odpowiedz Link Zgłoś
pazury01 Re: jak długo brać FOLIK? 15.11.07, 12:20 biorę niezłą apteczkę folik, 2x dziennie duphaston, i witaminki prenatal Odpowiedz Link Zgłoś
madtea Re: jak długo brać FOLIK? 15.11.07, 12:25 ja przez pierwszy trymestr folik, duphaston - no ale to nie witaminy; przez drugi elevit prenatal, a od trzeciego dołączyłam do niego cosik z kwasami omega, tak się dałam złapać zabiegom marketingowców, a co tam niech mają jak czasem nie łyknę bo zapomnę lub się akurat skończą to nie rozpaczam Odpowiedz Link Zgłoś
alutka_karlsfeld Re: jak długo brać FOLIK? 16.11.07, 14:08 ja brałam całą ciążę Maternę i do tego dodatkowo Folik. Wcale nie bierzesz tak dużo. Ja brałam Duphas. 3x2, Folik, zastrzyki, przeszłam 2 kuracje antybiotykowe, długo by wymieniać. Jak wylądowałam na "patologii ciąży" to sie przekonałam że i tak nie jestem rekordzistką. Niektóre babki łykały po 20 tabl. dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta Re: jak długo brać FOLIK? 15.11.07, 14:00 mnie lekarka kazała brać folik do 15 tygodnia, a potem witaminy. Podobno błędem jest przyjmować i kwas foliowy, i witaminy jednocześnie, ponieważ w preparatych witaminowych dla cięzarnych jest wystarczająca ilość kwasu foliowego. Stosuję się do tych wskazówek, wyniki krwi mam super. Odpowiedz Link Zgłoś
76ania Re: jak długo brać FOLIK? 15.11.07, 14:05 A ja biorę Folik przez całą ciążę. I przed też brałam, nawet kwas foliowy, czyli to samo co Folik, ale w większej dawce. Podobno trudno tą witaminę przedawkować, bo jest bardzo nietrwała, a że ma dobry wpływ na serce (mam arytmię i nadciśnienie), to biorę Folik cały czas. Oprócz niego w połowie ciąży zaczęłam brać Elevit. Wyniki badań krwi mam rewelacyjne. Nawet raz powtarzać musiałam, bo pani doktor nie wierzyła, że mam tak znakomitą morfologię pod koniec ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
saralee Re: jak długo brać FOLIK? 16.11.07, 10:15 Zanim dowiedziałam się, że jestem w ciąży, byłam z rutynową wizytą u gina, który powiedział mi, że Folik to produkt marketingowy i takaż jest jego cena. Przepisał mi zwykły kwas foliowy, którego dawka była ciutkę większa nawet niż w Foliku. Na moje pytanie o to powiedział, że tego nie da sie przedawkować. W związku z tym proponuję rozejrzeć się za czyms tańszym, a niekoniecznie gorszym Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: jak długo brać FOLIK? 16.11.07, 11:01 głownie dlatego, że witaminy (np Prenatal) już zawierają kwas foliowy i to jego podójną ilość więc po co jeszcze wspomagać sie folikiem Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: jak długo brać FOLIK? 16.11.07, 13:50 Ja brałam całą ciążę do samego końca. Teraz też tak zamierzam. Przecież to ci w niczym nie przeszkadza, to nie jedt witamina D. Odpowiedz Link Zgłoś