kryszaj 16.11.07, 12:05 witam, wynik toksoplazmozy wyszedł 650, dzwoniła p.doktor i zleciła badanie na toksovidność. boje sie wyniku. jestem w 8 tyg.chce mi sie płakać.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysza9940 Re: IGG 650 !!! 16.11.07, 13:03 W pierwszym badaniu IGG miałam 250, IGM ujemne.W takiej sytuacji po 3 tygodniach powtarza się badanie.Jeśli wyjdzie IGG takie samo lub mniejsze, wszystko ok.Jeśli się zwiększy - jest to powód do niepokoju.Po 3 tyg. IGG miałam 750.Miałam zbadaną awidnośc,wyszło 86% co oznacza,że toxo zaraziłam się na długo przed zajściem w ciążę, ale profilaktycznie brałam Rovamycynę do końca ciąży.Dzieciak zdrowy,był już badany. Specjalista od chorób zakaźnych powiedział,że czasami organizm kobiety tak reaguje na ciążę,że może wyjśc w badaniu wysoki współczynnik IGG ale nie ma zagrożenia. Powtórz badanie,zrób awidnośc i nie martw się,na pewno będzie wszystko w porządku.A jakie masz IGM? Bo to one świadczą o świeżym zarażeniu,tak groźnym w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
kryszaj Re: IGG 650 !!! 16.11.07, 13:48 IGM mam ujemne. ale reakcja lekarki ze takie duze igg mnie podłamała. dzieki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza9940 Re: IGG 650 !!! 16.11.07, 13:06 I poszukaj w wyszukiwace,było tu już mnóstwo wątków na ten temat.Wiem, bo swego czasu przekopałam całą chyba siec w poszukiwaniu informacji n/t toxo. Odpowiedz Link Zgłoś
wikied Re: IGG 650 !!! 21.11.07, 15:49 Jestem świeżo po wizycie u lekarza od chorób zakaźnych w Centrum Zdrowia Matki Polki w łodzi. Jestem w 8 tyg ciąży i zarówno IgG, jak IgM mam dodatnie. Toxo zaraziłam się w tamtym roku i do tej pory IgM utrzymuje się dodatnie. Pani doktor stwierdziła, że zakażenie toxo było w tamtym roku, więc przeciwciała organizm wytworzył. Mój z kolei lekarz prowadzący powiedział, że jakby miano IgM było ujemne to jest pewność ,że to stare zakażenie i nie ma się czym martwić. W sumie sama nie wiem co o tym sądzić. Ale Ty z tego co piszesz masz IgM ujemne a to świadczy, że obecnie nie chorujesz na toxo i masz już przeciwciała,więc moim zdaniem nie masz się co martwić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kryszaj Re: IGG 650 !!! 22.11.07, 09:57 witam.zrobiłam awitność i wyszło 0,40 , czyli powinno być wszystko w porzątku.ale już się trochę uspokoiłam. pozdrawiam i dzięki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś