Dodaj do ulubionych

test PAPP-A złe wyniki

23.11.07, 11:49
Dwa dni temu odebralam wyniki testu PAPP-A i jestem załamana. Mam 28 lat, usg
z przeziernością karkową wyszlo dobrze 1,5mm przy CRL 72,8mm. Zrobilam test
PAPP-A dla pewności...A teraz przeżywam koszmar. Może któraś z Was miała
podobną sytuację a mimo to dzidizuś urodził się zdrowy? To moje wyniki: wolne
B-HCG 125 ng/ml skorygowane MoM 3,49 oraz PAPP-A 1,43 mlU/ml skorygowane MoM o,42.
Dodam tylko,że wyniki tego testu miały być po 10 dniach a otrzymałam je po 3
tygsad. Zarejestrowałam się już do poradni genetycznej.
Obserwuj wątek
    • brazbol Re: test PAPP-A złe wyniki 23.11.07, 22:17
      spokojnie. pappa to tylko statystyka. napisz jaki masz końcowy wynik, tj. 1 na
      ile kobiet w Twojej grupie rodzi dziecko z ZD??
    • kaeira Re: test PAPP-A złe wyniki 23.11.07, 23:49
      Po pierwsze, dziwią mnie twoje wyniki - powinno je się raczej przedstawiać
      kalkulację ryzyka.

Moje wyniki na przykład, dot. Zespolu Downa, wyglądały tak
      - populacyjne 1:164
      - z USG (przezierność i inne markery) 1:780
      - z krwi 1:163
      - uśrednione 1:756. (Czyli takie jak populacyjne u przeciętnej kobiety w wieku 28)

Czy dostałaś jakąś taka kalkulację?

Pamiętaj: wyniki USG są o wiele bardziej istotne. (choc oczywiście może byc tez
      tak, że USG OK, a wada jest.) Badani krwi są obarczone dużo większym błędem.
      Wklejam z niedawnego mojego postu:

"Wygląda to mniej więcej tak, że fachowo wykonane USG mierzące NT ma ok. 80
      procent wiarygodności (ok. 83-85 jeśli robi się też kosc nosową (NB) i inne
      markery). USG plus betaHCG i PAPP-A (kalkulowane razem) ma ok. 90 proc.
      wiarygodności.
      Tak że jak widac USG jest tu najważniejsze.

PS. niektore źródła podają o wyzszą wiarygodnosc tych wszystkich procentow, np.
      tu cytat ze strony osrodka gdzie ja robilam te badania:
      "Model łączący wiek matki, NT i markery biochemiczne (wolna podjednostka beta
      hCG i specyficzne białko a wykrywane w surowicy matki PPA) pozwala na wykrycie w
      I trymestrze ponad 90% nieprawidłowych płodów. Dodatkowa ocena kości nosowej
      zwiększa współczynnik wykrywalności połączonego badania USG i skriningu w
      surowicy krwi matki w I trymestrze do ponad 95%."

Jeszce pytanie: gdzie ci kazali tyle czekać? Ja robiłam w W-wie (co prawda
      prywatnie i drogo) ale USG i pobranie krwi było jednego dnia, a drugiego już
      były pełne wyniki.
      • maretina Re: test PAPP-A złe wyniki 24.11.07, 07:58
        na 10 kobiet z wynikiem podwyzszonego ryzyka chorob genetycznych w
        tescie pappa 6 rodzi zdrowe dzieci.
        • annajustyna Re: test PAPP-A złe wyniki 24.11.07, 09:58
          Czyli sie potwierdza moje madrkowanie: ten test to tylko wyciaganie pieniedzy i
          wpedzanie ciezarnych w nerwice:/. Na pewno bedziecie wszystkie mialy zdrowiutkie
          dzieci, trzymam kciuki! smile
          • ala.81 Re: test PAPP-A złe wyniki 24.11.07, 10:03
            ten test określa ryzyko, a nie stwierdza chorobę
            warto o tym pamiętać
          • maretina Re: test PAPP-A złe wyniki 24.11.07, 18:53
            nie. test pappa tpo wstepona diagnostyka. jesli test jest ok dalszej
            mozna zaniechac. wysuwasz zbyt dalekoidace wnioski.
    • relcia79 Re: test PAPP-A złe wyniki 24.11.07, 11:16
      Moje wyniki wyglądają nast.
      ryzyko biochemiczne + NT 1:386
      test podwójny >1:50
      ryzyko wieku 1:1120
      Niewiele z tego rozumiem.Wczoraj lekarz powiedział, że prawdopodobnie czeka mnie
      amniopunkcjasad
    • azzurrina Re: test PAPP-A złe wyniki 24.11.07, 12:14
      Wiele z nas miało ten problem.
      Poczytaj proszę wątek "Ryzyko Downa 1:67! Czy ktos mial takie wyniki?"
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=71774178
      Znajdziesz w nim wiele informacji a także przydatne linki.
      Zły test Pappa to jeszcze nie wyrok. Nie wiem jaki jest wynik końcowy. Jeśli
      zdecydujesz się - po uwzględnieniu wszystkich za i przeciw - na amniopunkcję
      będziesz wiedziała na 100% co sie dzieje.
      Po co zarejestrowałaś się do kliniki genetycznej? Nie wiem gdzie mieszkasz ale
      idź bez kolejki do najbliższego punktu, gdzie robi się amniopunkcję. Tam
      wyjaśnią Ci wszystko - i dalej pokierują. Jeśli się zdecydujesz to w ciągu kilku
      dni będziesz po zabiegu. Czas jest tu ważny, nie trać go.
      Potem będzie kilka tygodni nerwowego czekania na wyniki - otrzymuje się je
      zazwyczaj po 6-8 tygodniach - ale musisz mieć nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
      • relcia79 Re: test PAPP-A złe wyniki 24.11.07, 12:39
        Zarejestrowałam się do poradni genetycznej, bo tak kazał mi lekarz prowadzący.
        Tam zadecydują co dalej. A mieszkam we Wrocławiu.
        • azzurrina Re: test PAPP-A złe wyniki 24.11.07, 13:35
          Na kiedy masz termin wizyty? Pewno niedługo, zapytałam o to tylko abyś
          przypadkiem nie czekała kilku tygodni na wizytę, tym bardziej, że wynik
          odebrałaś dość późno, jak pisałaś.
          W Warszawie (i w kilku innych miastach, jak sie zdążyłam zorientować) wygląda to
          tak, że idzie się "z ulicy" z wynikami testu pappa do Instytutu Genetycznego,
          tam właściwe od razu przeprowadzają rozmowę - jak wygląda ryzyko, jak
          amniopunkcja, jakie są choroby wykrywane tym zabiegiem - wszystkie za i przeciw.
          Kobiety w ciąży ze złym wynikiem przyjmowane są poza kolejkami (tzn było kilka
          osób przede mną ale przyjęto mnie tego samego dnia, w ciągu 1-2 godzin). Potem
          każą się zgłosić ze skierowaniem do badania genetycznego (może je wystawić nawet
          lekarz rodzinny) - ja miałam to skierowanie następnego dnia bo w przychodni
          wytłumaczyła, jaka to sprawa i lekarka przyjęła mnie od razu - zresztą wypisanie
          skierowania zajęło jej 1 min.
          Pojechałam ze skierowaniem (był piątek) do Instytutu i za 5 dni miałam
          amniopunkcję. Więc cała procedura - odebrania wyniku Pappa (i zrobienia
          dodatkowego usg + rozmowa z moim lekarzem) do zabiegu zajęła mi około 12 dni. A
          potem czekałam dłuugie 6 tygodni na wynik.

Jeśli chodzi o Twoje obawy to mogę Cię pocieszyć, że mój lekarz - specjalista
          robiący amniopunkcje - powiedział, że z jego praktyki wynika, że jeśli na usg
          nie były widoczne żadne anomalie to zazwyczaj dziecko jest zdrowe. Oczywiście
          nie zawsze tak jest ale dobre wyniki usg to bardzo dobry znak.
          • relcia79 Re: test PAPP-A złe wyniki 24.11.07, 13:55
            Bardzo Ci dziękuję azzurrina za odpowiedz. Wizytę mam na 29 listopada, czyli
            czwartek. Zastanawiam się jeszcze tylko nad jednym, może Ty to bedziesz
            wiedziała. Ja chodzę do ginekologa prywatnie a on nie ma podpisanej umowy z NFZ
            dlatego muszę za wizytę w poradni genetycznej zapłacić. Ciekawe jak to bedzie z
            amniopunkcją, czy tez będę musiała zapłacić?
            • azzurrina Re: test PAPP-A złe wyniki 25.11.07, 06:17
              Wszystko jest za darmo - konsultacja w państwowej przychodni, amniopunkcja w
              państwowym szpitalu itd.. Musisz mieć tylko skierowanie od jakiegokolwiek
              lekarza z NFZ (ale co i jak, kiedy to skierowanie i jakie to w przychodni
              powinni Ci powiedzieć no i Twój lekarz też). Złe wyniki testów są podstawą do
              dalszego darmowego badania. Gdybym nie miała skierowania musiałabym zapłacić za
              amniopunkcję około 1000 zł.
              Czy w przychodni powiedziałaś w jakiej sprawie sie umawiasz? Jak pisałam w
              Warszawie wszędzie przyjmują w takiej sytuacji od razu, zresztą w większości
              innych innych miast też. Nie wiem w którym tygodniu ciąży jesteś, jak bardzo
              czas Cię goni. Do decyzji o zakończeniu ciąży masz prawo chyba do 22-23 tc, stąd
              te pytania o terminy. Mam jednak nadzieję, że nigdy nie będziesz musiała
              zastanawiać sie nad taką ewentualnością. Zresztą wiadomo - zawsze lepiej
              wiedzieć wcześniej, mieć za sobą oczekiwanie i spokojnie przeżywać kolejne dni.
              Muszę powiedzieć, że ja po amniopunkcji jestem dużo spokojniejsza niż na
              początku ciąży.
              Na wyniki amniopunkcji czeka się zazwyczaj 4-6 tygodni. Podobno w zachodnich
              klinikach tylko 2 tygodnie.
              Może popytaj jeszcze swojego lekarza albo zorientuj się do czwartku gdzie robi
              się we Wrocławiu amniopunkcję? Ja w googlu znalazłam na hasło "Wrocław
              amniopunkcja" chociażby www.info.am.wroc.pl/jednostki/86zabrozpl.html
              to jest Klinika Zaburzeń Rozwojowych Płodu
              Akademii Medycznej we Wrocławiu
              ul Dyrekcyjna 5/7, 50-328 Wrocław
              tel. (71) 367-13-64
              Życzę Ci powodzenia!
              • relcia79 Re: test PAPP-A złe wyniki 25.11.07, 11:00
                W takim razie jeżeli bedzie konieczna amniopunkcja to będę musiała pójść po
                skierowanie do lekarza, który ma podpisaną umowę z NFZ bo mój niestety nie masad.
                Jestem w 17 tyg ciązy i przy rejestracjii powiedziałam pani o co chodzi, więc
                wiedzą. Może obejdzie się bez amniopunkcji, czekam jeszcze na wynik testu
                potrójnego.
                • mamemilka Re: test PAPP-A złe wyniki 29.11.07, 22:46
                  Przezywalam podobna historie w zeszlym roku. Nie zrobilam aminopunkcji, ale do
                  samego rozwiazania bardzo wszystko przezywalam. Z doswiadczenia wiem, ze lepiej
                  wiedziec niz caly czas sie denerwowac. Na szczescie Emilka urodzila sie zdrowa.
                  • emeswu1 Re: test PAPP-A złe wyniki 30.11.07, 02:37
                    Witaj. Dokladnie wiem przez co teraz przechodzisz. Jestem w podobnej
                    sytuacji. Mam 31 lat, jestem w 17t ciazy i moje ryzyko zostalo
                    okreslone na 1:67. Poziom PAPPA bardzo niski, beta hcg nieco
                    zanizony, przeziernosc karkowa na podstawie USG w normie. Jest to
                    moja pierwsza ciaza, obydwoje z mezem nie mamy historii chorob
                    genetycznych w rodzinie.
                    Od miesiaca nie wiem co sie dzieje. Jestem zalamana, nie spie w
                    nocy. Przestalam cieszyc sie ciaza.
                    Aminopunkcji balam sie panicznie. Jednak po przeczytaniu wielu
                    artykulow zdecydowalam sie na zabieg. I nie zaluje. Wszystko
                    przebieglo dobrze, wcale nie bolalo. Samo pobieranie plynu trwalo
                    moze 45 sekund. Po zabiegu lezalam 3 dni. Tak dla pewnosci. Nic
                    oczywiscie sie nie dzialo. Po prostu lekarz zalecil odpoczynek.
                    Przykro mi ze Ciebie tez to spotkalo. Glowa do gory. DObrze ze
                    trafilas na forum. Tu jest wiele dziewczyn, ktore przeszly przez to
                    samo i teraz sa niesamowitym wsparciem.
                    Pamietaj ze na 1000 przebadanych kobiet, 50 bedzie mialo wyniki
                    testu PAPPA odchylone od normy, z czego 1 lub 2 beda mialy
                    zdiagnozowana chorobe. Moze te liczby Cie troche pociesza.
                    Trzymam kciuki.
                    • emeswu1 Re: test PAPP-A złe wyniki 30.11.07, 02:42
                      Dodam jeszcze, ze ja rowniez chcialam zrobic test potrojny dla
                      potwierdzenia. Ale to by tylko opoznilo aminopunkcje. I nawet gdyby
                      wyszedl lepszy wynik caly czas zylabym w niepewnosci ze cos jest nie
                      tak (test ma ok 65% wykrywalnosci, czyli mniej niz PAPPA).
                      Ja ciagle czekam na wyniki z aminopunkcji. To czekanie i niepewnosci
                      jest okropna. Zycze Ci powodzenia i wytrwalosci.
                      • relcia79 Re: test PAPP-A złe wyniki 30.11.07, 10:14
                        Witajcie, jestem już po konsultacji w poradni genetycznej. Ogólnie jestem już
                        spokojna, moje wyniki nie są takie złe, pozatym okazało się, że podstawowym
                        błędem, jaki został popełniony przy robieniu mi testu Pappa to, to że usg miałam
                        robione 2 dni po pobraniu krwi. Pani genetyk powiedziała, że to mogło mieć spory
                        wpływ na wynik testu, stwierdziła, że nie było żadnych podstaw do zrobienia tego
                        testu, bo wszystkie inne wyniki są w normie. Okazało się, że tam gdzie chodzę do
                        ginekologa, lekarze notorycznie "naciągają" swoje pacjentki na testy z krwi, czy
                        mają wskazania do zrobienia tego testu, czy nie!!Pani doktor powiedziała, że
                        jest na nich bardzo zła i prawdopodobnie mają podpisaną jakąś korzystną umowę z
                        laboratorium, które wykonuje te testy. I z czystym sumieniem odradzam wszystkim
                        CENTRUM ZDROWIA KOBIETY CORFAMED WE WROCŁAWIU!!!Nie wspomnę o tym teście
                        potrójnym, który był kolejnym krokiem, żebyśmy zostawili tam trochę
                        pieniędzy.Dziś jestem już zdecydowana, że nie zrobię amniopunkcji. Przede mną u
                        pani genetyk była wczoraj pacjentka, własnie skierowana z CORFAMEDU z dobrymi
                        wynikamu usg na przezierność karkową, ale ze złym testem Pappa. Zdecydowała się
                        na amniopunkcję, aby wiedzieć... I straciła zdrowe dziecko, córeczkę.
                        Wierzę, że mój maluszek jest zdrowy i rozwija się prawidłowo.
                        Zmieniłam lekarza prowadzacego.
                        • kaeira Re: test PAPP-A złe wyniki 30.11.07, 10:26
                          relcia79 napisała:
                          > Witajcie, jestem już po konsultacji w poradni genetycznej. Ogólnie jestem już
                          > spokojna, moje wyniki nie są takie złe, pozatym okazało się, że podstawowym
                          > błędem, jaki został popełniony przy robieniu mi testu Pappa to, to że usg miała
                          > m
                          > robione 2 dni po pobraniu krwi. Pani genetyk powiedziała, że to mogło mieć spor
                          > y
                          > wpływ na wynik testu, stwierdziła, że nie było żadnych podstaw do zrobienia teg
                          > o
                          > testu, bo wszystkie inne wyniki są w normie.

Tak, tak, właśnie. Test krwi powinien być robiony jednocześnie z USG.
                          • aga_b3 Re: test PAPP-A złe wyniki 30.11.07, 12:54
                            Relcia79, bardzo dobrze zrobilas. To wynik USG jest tak naprawde
                            kluczowy we wczesnej diagnostyce, a testy z krwi okreslaja jedynie
                            prawdopodobienstwo. Tylko amniopunkcja daje pewnosc.

Ja jestem z gatunku tych, ktore lubia wiedziec i sie przebadac na
                            wszystkie strony, ale odpuscilam po poczytaniu forum, dobrym wyniku
                            USG genetycznego i stwierdzeniu lekarza, ktorego spytalam czy robic
                            te testy, ze "Moze Pani zrobic, takie Pani prawo, ale wskazan nie
                            ma".

Ciesz sie ciaza, nies tersyj sie smile
                            • aga_b3 Re: test PAPP-A złe wyniki 30.11.07, 12:55
                              Nie stresuj chcialam napisac smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka